- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (56 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku
Hiszpan Paco Pérez, szef kuchni nagrodzony sześcioma gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivia Star - najwyższego budynku kompleksu Olivia Business Centre w Gdańsku. Otwarcie Arco by Paco Pérez zaplanowano na przyszły rok.
Paco Pérez to znany kataloński szef kuchni, który w swoim dorobku ma aż sześć gwiazdek Michelin w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie. Dwie z nich w restauracji Miramar w Llança i dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie. Jedną gwiazdką może pochwalić się restauracja 5 - Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz - raptem od kilku tygodni - otwarta na początku tego roku Terra w Gironie.
Pérez firmuje również trzy inne barcelońskie lokale: specjalizujące się w jajkach L'Eggs, Bao Bar z autorskimi azjatyckimi bułkami bao oraz słynącą z burgerów i koktajli La Royale. Co więcej, kilka miesięcy temu otworzył we współpracy z topowym trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą restaurację Tast Catala w Manchesterze.
W Gdańsku Pérez będzie współtworzył restaurację Arco by Paco Pérez na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Warto dodać, że piętro niżej znajdować się będzie otwarty dla wszystkich taras widokowy, a piętro wyżej - centrum konferencyjne.
- Jego kuchnia to autorskie spojrzenie na kuchnię śródziemnomorską, opartą na najlepszym produkcie regionalnym. W każdym lokalu wielką wagę przywiązuje się również do łączenia dań z winami i innymi alkoholami - mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, który miał okazję jadać w restauracjach Péreza. - Jestem przekonany, że Arco by Paco Pérez w OBC będzie jedną z ciekawszych restauracji w tej części Europy.
Jak się dowiedzieliśmy, szef kuchni przez ostatnie miesiące był częstym gościem w Gdańsku, gdzie dopracowywał koncepcję lokalu i menu. Lokal ma być urządzony ze swobodną elegancją. Kluczowe elementy jego koncepcji są już gotowe. Przy tworzeniu restauracji pracować będą najlepsi, zaufani współpracownicy Péreza, którzy są współodpowiedzialni za rozwój i sukces innych jego restauracji. Sam Pérez również ma regularnie rezydować w Gdańsku i doglądać swojego lokalu.
Otwarcie planowane jest w przyszłym roku, być może już w jego połowie.
Miejsca
-
Arco by Paco Pérez Gdańsk, al. Grunwaldzka 472C
Miejsca
Zobacz także
Opinie (144) ponad 20 zablokowanych
-
2018-12-11 20:26
my mecenasi to se tam pojemy, razem z naszymi młodymi pupencjami zabranymi dla ozdoby
ale strajkującym pracownikom sądów to bym raczej polecił wrzeszczańskie bary mleczne.
- 12 3
-
2018-12-11 20:59
(1)
super, będzie praca dla kucharzy, kelnerów i zmywakowych
- 10 0
-
2018-12-11 21:59
Nikt z naszych trójmiejskich celebrytów nie dostanie tam pracy
W takiej restauracji trzeba zapierdzielac a nie gwiazdorzyć i kraść
- 10 0
-
2018-12-11 21:18
Czy można już rezerwować stoliki ? Biorę dwa, przy oknie ! (1)
- 6 0
-
2018-12-12 00:36
Można. Jest wolny termin na 16 kwietnia 2020. Czy pasuje Panu godzina 18 czy raczej nieco później?
- 4 0
-
2018-12-11 22:08
On był częstym gościem Mercato w Gdańsku tzn. że połowa pracowników Mercato przeprowadzą się do niego (1)
- 5 1
-
2018-12-11 22:20
musi miec duzy dom i tani czynsz
- 7 0
-
2018-12-11 22:13
Gratuluję nareszcie jestem za.!!!!!!!!
- 2 3
-
2018-12-11 22:14
Można się śmiać z domorosłych smakoszy
ale takie restauracje dla ubogich umysłowo przyciągają innych ubogich umysłowo ale bogatych w gotówkę, reklama dla nas ok
- 8 0
-
2018-12-11 22:20
juz wpadam na stejka z bieznikiem miszelin
- 4 0
-
2018-12-11 22:21
marszczy homara w sosie czostkowym?
- 4 0
-
2018-12-11 23:06
Miesiąc po otwarciu
będą tam Kuchenne Rewolucje, bo ludzi mało przychodzi
- 3 2
-
2018-12-11 23:20
Czyli 2 pomidorki koktajlowe przekrojone na 4 na lisciu salaty i polane jakims octem balsamicznym w cenie 80 zl jako starter do dania glownego za 150 zyli. Wychodzisz glodny, wk... i z lzejszym kontem. Pozdro hipstery.
- 14 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.