• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku

Łukasz Stafiej
11 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku. Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku.

Hiszpan Paco Pérez, szef kuchni nagrodzony sześcioma gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivia Star - najwyższego budynku kompleksu Olivia Business Centre zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Otwarcie Arco by Paco Pérez zaplanowano na przyszły rok.



Paco Pérez to znany kataloński szef kuchni, który w swoim dorobku ma aż sześć gwiazdek Michelin w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie. Dwie z nich w restauracji Miramar w Llança i dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie. Jedną gwiazdką może pochwalić się restauracja 5 - Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz - raptem od kilku tygodni - otwarta na początku tego roku Terra w Gironie.

Pérez firmuje również trzy inne barcelońskie lokale: specjalizujące się w jajkach L'Eggs, Bao Bar z autorskimi azjatyckimi bułkami bao oraz słynącą z burgerów i koktajli La Royale. Co więcej, kilka miesięcy temu otworzył we współpracy z topowym trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą restaurację Tast Catala w Manchesterze.

Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star.
W Gdańsku Pérez będzie współtworzył restaurację Arco by Paco Pérez na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Warto dodać, że piętro niżej znajdować się będzie otwarty dla wszystkich taras widokowy, a piętro wyżej - centrum konferencyjne.

- Jego kuchnia to autorskie spojrzenie na kuchnię śródziemnomorską, opartą na najlepszym produkcie regionalnym. W każdym lokalu wielką wagę przywiązuje się również do łączenia dań z winami i innymi alkoholami - mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, który miał okazję jadać w restauracjach Péreza. - Jestem przekonany, że Arco by Paco Pérez w OBC będzie jedną z ciekawszych restauracji w tej części Europy.
Jak się dowiedzieliśmy, szef kuchni przez ostatnie miesiące był częstym gościem w Gdańsku, gdzie dopracowywał koncepcję lokalu i menu. Lokal ma być urządzony ze swobodną elegancją. Kluczowe elementy jego koncepcji są już gotowe. Przy tworzeniu restauracji pracować będą najlepsi, zaufani współpracownicy Péreza, którzy są współodpowiedzialni za rozwój i sukces innych jego restauracji. Sam Pérez również ma regularnie rezydować w Gdańsku i doglądać swojego lokalu.

Otwarcie planowane jest w przyszłym roku, być może już w jego połowie.

Miejsca

Miejsca

Zobacz także

Opinie (144) ponad 20 zablokowanych

  • my mecenasi to se tam pojemy, razem z naszymi młodymi pupencjami zabranymi dla ozdoby

    ale strajkującym pracownikom sądów to bym raczej polecił wrzeszczańskie bary mleczne.

    • 12 3

  • (1)

    super, będzie praca dla kucharzy, kelnerów i zmywakowych

    • 10 0

    • Nikt z naszych trójmiejskich celebrytów nie dostanie tam pracy

      W takiej restauracji trzeba zapierdzielac a nie gwiazdorzyć i kraść

      • 10 0

  • Czy można już rezerwować stoliki ? Biorę dwa, przy oknie ! (1)

    • 6 0

    • Można. Jest wolny termin na 16 kwietnia 2020. Czy pasuje Panu godzina 18 czy raczej nieco później?

      • 4 0

  • On był częstym gościem Mercato w Gdańsku tzn. że połowa pracowników Mercato przeprowadzą się do niego (1)

    • 5 1

    • musi miec duzy dom i tani czynsz

      • 7 0

  • Gratuluję nareszcie jestem za.!!!!!!!!

    • 2 3

  • Można się śmiać z domorosłych smakoszy

    ale takie restauracje dla ubogich umysłowo przyciągają innych ubogich umysłowo ale bogatych w gotówkę, reklama dla nas ok

    • 8 0

  • juz wpadam na stejka z bieznikiem miszelin

    • 4 0

  • marszczy homara w sosie czostkowym?

    • 4 0

  • Miesiąc po otwarciu

    będą tam Kuchenne Rewolucje, bo ludzi mało przychodzi

    • 3 2

  • Czyli 2 pomidorki koktajlowe przekrojone na 4 na lisciu salaty i polane jakims octem balsamicznym w cenie 80 zl jako starter do dania glownego za 150 zyli. Wychodzisz glodny, wk... i z lzejszym kontem. Pozdro hipstery.

    • 14 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane