• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność

Mateusz Groen
25 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Restauracja Sztuczka znika po latach. Restauracja Sztuczka znika po latach.

Już nie udamy się na kolację degustacyjną do gdyńskiej restauracji Sztuczka. Dziesięć lat kształtowania bardziej prestiżowych smaków oraz wiele nagród kulinarnych, w tym wyróżnienie w przewodniku Gault&Millau, rankingu Forbesa oraz mnóstwo innych osiągnięć - po blisko dekadzie prężnego działania w świecie trójmiejskiej gastronomii, właściciele poinformowali o zakończeniu działalności restauracji. Twórcy Sztuczki, bracia Wałęsa zapowiadają jednak nowe wyzwania.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



Czy byłe(a)ś gościem Sztuczki?

Restauracja Sztuczka istniała na rynku trójmiejskiej gastronomii blisko 10 lat. Mieszcząca się w Gdyni przy ulicy Abrahama 40 restauracja przez dekadę prezentowała autorską kuchnię na wysokim poziomie i była prekursorem współczesnego trójmiejskiego fine-diningu. Docenili ją pasjonaci jedzenia, krytycy, jak i magazyny kulinarne, ale przede wszystkim goście, którzy chętnie brali udział w kolacjach degustacyjnych.

Autorski projekt braci Rafała i Piotra Wałęsów przeprowadzał gości przez kuchnię wyższej klasy. Na przestrzeni roku stała karta odświeżana była kilkakrotnie, a pojedyncze dania zastępowane innymi, nawet z dnia na dzień.

Czytaj też: Ritz, Malika, Gaweł, Wałęsa i inni wśród najlepszych restauratorów w Polsce

Dania w Sztuczce. Dania w Sztuczce.
Zamknięcie restauracji zaskoczyło fanów, tym bardziej, że zaledwie trzy tygodnie temu magazyn Forbes opublikował ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce i na 19. miejscu umieścił Piotra Wałęsę, współtwórcę SztuczkiSztuczki Bistro.

Niestety niedługo po publikacji jedna z najbardziej prestiżowych restauracji w Trójmieście postanowiła zamknąć swoje drzwi dla gości i zakończyć działalność, o czym powiadomiła na łamach mediów społecznościowych. Restauratorzy nie podali powodów tej decyzji, zapowiedzieli jednak nowy projekt. Ekipa Sztuczki szuka obecnie nowych najemców lokalu, w którym do niedawna funkcjonowała ich restauracja. Do przejęcia jest cała restauracja, wraz z wyposażeniem i marką.

Kawior, szampan i wołowina. Kolacja degustacyjna w Crazy Butcher



Lokal czeka na nowego właściciela. Lokal czeka na nowego właściciela.
- Chciałbym dodać, że być może nie jestem aż tak ważną postacią w polskiej gastronomii, natomiast nie mogę odmówić sobie stwierdzenia, że wraz z moim bratem - Rafałem - stworzyliśmy coś wyjątkowego. Zrealizowaliśmy nasz plan i mimo wzlotów i upadków Sztuczka to marka i miejsce nad wyraz ważne dla nas samych, jak i wielu osób. Będąc zawsze skromnym, w tym wypadku pozwolę sobie powiedzieć, że my i nasza Sztuczka zapoczątkowała nowy kierunek na gastronomicznej mapie Pomorza.

Wychowaliśmy również masę świetnych kucharzy przez te lata. W tym miesiącu może nawet w tym dniu - obchodzimy 10 lat. Poświęciliśmy dla tego projektu wszystko, a nawet więcej. Nastał czas na nowe wyzwania. Dlatego postanowiłem zamknąć restaurację i zająć się nowym projektem Sztuczki. Dziękuję za te wszystkie lata. To nie jest koniec Sztuczkowej drogi, a dopiero początek. Mamy wciąż wiele do zaproponowania - napisał Piotr Wałęsa na profilu Sztuczki.

W związku z zamknięciem lokalu, wszystkie osoby, które posiadają ważne karty podarunkowe, mogą udać się do sopockiej Sztuczki Bistro, by zrealizować zakupione vouchery prezentowe.  

Miejsca

Opinie (154) 10 zablokowanych

  • teraz otworzą stocznie

    • 5 0

  • Dlaczego :( (1)

    Dlaczego :( same pyszności były:(

    • 2 2

    • Brak paekingów i wysokie opłaty skutecznie odstraszają.

      • 2 0

  • Ważne że jest bar u Senwickich, reszta może znikać

    • 6 11

  • Ceny nie dla Polaków (2)

    Trololo

    • 18 2

    • (1)

      To wracaj na ukrainę

      • 0 9

      • Nazwy krajów piszemy z wielkiej litery

        Jeżeli nie z szacunku dla kraju, to dla reguł własnego języka. Może to więc ty wracaj do swojego kraju.

        • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    Pyszne jedzenie, ale nie dla mnie... (2)

    Byliśmy raz... jako jedyni goście w danym momencie w restauracji (dzień powszedni). Ceny szokująco wysokie. Natomiast dania - to faktycznie same dzieła sztuki - miło było popatrzeć :) i.... zdegustować, bo najedzeniem się ciężko było to nazwać :)
    Czyli: pięknie podane i smaczne, ale mega drogie i mało :)

    • 60 4

    • To nie dla ciebie restauracja rowerkowcu. (1)

      To dla właścicieli nowych apartamentów za miliony. Podjeżdża Porszakiem i idzie z kobietą do restauracji. Tylko, że tam nie ma jak zaparkować, a nikt nie będzie szedł przez pół miasta albo jechał rowerem.

      • 3 22

      • Tak, wszystko na kredyt! A porszak w lizingu a paliwo na fakture bo trza 4 grosze odzyskać

        Takie to elYty Panie. A słoma z butów i słoiki na balkonach w tych drogich apartamentowcach ze scianami z papieru. Pierdniesz głośniej a inny nowobogacki dwa apartamenty dalej słyszy jakby sam pierdział... he he

        • 8 5

  • Paradne lokal zaliczył kibel

    a właściciele nadal mają gigantyczne mniemanie;))))))

    • 11 6

  • Wielka szkoda

    Nie ma takiej siły by nam to zamkli

    • 2 1

  • Sztuczka ;- czary, mary i znikam.

    • 6 1

  • W Gdyni wszystko kończy działalność. Brak parkingów jest tego powodem. (1)

    • 21 4

    • Akurat pod Sztuczką jest parking na 100 samochodów

      • 2 2

  • Nie ma gdzie zaparkować = nie przyjeżdżam. (11)

    Jeśli mam kombinować, parkować kilometr od miejsca docelowego i zapłacić za cztery godziny czterdzieści zł to tam nie jadę. Dawniej lubiłem odwiedzać restaurację grecką w bramie na Świętojańskiej. Od kiedy zrobili tam ruch jednostronny i wprowadzili wysokie opłaty za parkowanie nigdy już tam nie pojechałem. Wolę jeździć do Mulka w Tuchomiu. Mój przypadek nie jest odosobniony. Tak, wiem..., Przecież można rowerem.

    • 31 2

    • (8)

      Mam podobnie w Gdańsku. Odkąd ze dwadzieścia lat temu wprowadzono opłaty, byłem tam 2-3 razy. Wcześniej bywałem raz w tygodniu. Podobnie we Wrzeszczu.

      • 11 1

      • zostaje tylko kebab w Rumi, co? (7)

        smieszy mnie, jak czytam , ze ktos nie pojdzie do dobrej restauracji, bo nie zaplaci 5zl za parkowanie. To dobrze, to pierwszy filtr wejściowy do lokalu :) Odpada już na starcie kaszebenvolk

        • 4 15

        • Co zdążysz zrobić za te 5zł. Dobiec do restauracji? (5)

          Aby zamówić, zjeść w spokoju, pogadać trzeba zapłacić min. 30zł. Do tego iść przez pół miasta i z powrotem. Która kobieta prosto od fryzjera skusi się na coś takiego w wietrzny, deszczowy dzień?

          • 12 1

          • (1)

            to sześć godzin tam siedzisz?

            • 3 12

            • Plus np. kino czy spacer to może być i więcej. Jak ktoś przyjeżdżał na pol dnia albo i cały to już przestał przyjeżdżać.

              • 11 2

          • Podpowiem ci (1)

            Kobietę wysadza się pod restauracją i jedzie parkować. O nie! Czy to moze być aż tak proste?!

            • 1 5

            • Prawdziwy gentelman :)))

              Ha ha ha ha

              • 1 0

          • To trzeba mieć kobietę a nie 'dziunię', która na wiatr nie wyjdzie, bo jej włosy się 'zepsują' i jak ona taka brzydka wejdzie do restauracji, dobre.

            • 0 0

        • Rewa, Jastrzębia Góra, Władysławowo, Puck, Kaszuby. Jest w czym wybierać.

          Gdyni życzę zlikwidowania reszty miejsc parkingowych i reszty lokali i małych biznesów. Zostanie wam jedno wielkie centrum handlowe :)

          • 14 0

    • Dokładnie tak. 5 lat temu bywały weekendy że zostawiałem w lokalch 400-500 zł (dwa wyjścia dla 2 osób).

      Od 1.5 roku nie jadam w ogóle w Gdyni - polityka miejsc parkingowych jest dla mnie nie do przyjęcia. jakieś 2/3 moich znajomych również przestało tu przyjeżdzać. Wybieramy Rewę, Puck, Władysławowo.

      • 10 0

    • Mulk ma okropne jedzenie.

      • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane