• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność

Mateusz Groen
25 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Restauracja Sztuczka znika po latach. Restauracja Sztuczka znika po latach.

Już nie udamy się na kolację degustacyjną do gdyńskiej restauracji Sztuczka. Dziesięć lat kształtowania bardziej prestiżowych smaków oraz wiele nagród kulinarnych, w tym wyróżnienie w przewodniku Gault&Millau, rankingu Forbesa oraz mnóstwo innych osiągnięć - po blisko dekadzie prężnego działania w świecie trójmiejskiej gastronomii, właściciele poinformowali o zakończeniu działalności restauracji. Twórcy Sztuczki, bracia Wałęsa zapowiadają jednak nowe wyzwania.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



Czy byłe(a)ś gościem Sztuczki?

Restauracja Sztuczka istniała na rynku trójmiejskiej gastronomii blisko 10 lat. Mieszcząca się w Gdyni przy ulicy Abrahama 40 restauracja przez dekadę prezentowała autorską kuchnię na wysokim poziomie i była prekursorem współczesnego trójmiejskiego fine-diningu. Docenili ją pasjonaci jedzenia, krytycy, jak i magazyny kulinarne, ale przede wszystkim goście, którzy chętnie brali udział w kolacjach degustacyjnych.

Autorski projekt braci Rafała i Piotra Wałęsów przeprowadzał gości przez kuchnię wyższej klasy. Na przestrzeni roku stała karta odświeżana była kilkakrotnie, a pojedyncze dania zastępowane innymi, nawet z dnia na dzień.

Czytaj też: Ritz, Malika, Gaweł, Wałęsa i inni wśród najlepszych restauratorów w Polsce

Dania w Sztuczce. Dania w Sztuczce.
Zamknięcie restauracji zaskoczyło fanów, tym bardziej, że zaledwie trzy tygodnie temu magazyn Forbes opublikował ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce i na 19. miejscu umieścił Piotra Wałęsę, współtwórcę SztuczkiSztuczki Bistro.

Niestety niedługo po publikacji jedna z najbardziej prestiżowych restauracji w Trójmieście postanowiła zamknąć swoje drzwi dla gości i zakończyć działalność, o czym powiadomiła na łamach mediów społecznościowych. Restauratorzy nie podali powodów tej decyzji, zapowiedzieli jednak nowy projekt. Ekipa Sztuczki szuka obecnie nowych najemców lokalu, w którym do niedawna funkcjonowała ich restauracja. Do przejęcia jest cała restauracja, wraz z wyposażeniem i marką.

Kawior, szampan i wołowina. Kolacja degustacyjna w Crazy Butcher



Lokal czeka na nowego właściciela. Lokal czeka na nowego właściciela.
- Chciałbym dodać, że być może nie jestem aż tak ważną postacią w polskiej gastronomii, natomiast nie mogę odmówić sobie stwierdzenia, że wraz z moim bratem - Rafałem - stworzyliśmy coś wyjątkowego. Zrealizowaliśmy nasz plan i mimo wzlotów i upadków Sztuczka to marka i miejsce nad wyraz ważne dla nas samych, jak i wielu osób. Będąc zawsze skromnym, w tym wypadku pozwolę sobie powiedzieć, że my i nasza Sztuczka zapoczątkowała nowy kierunek na gastronomicznej mapie Pomorza.

Wychowaliśmy również masę świetnych kucharzy przez te lata. W tym miesiącu może nawet w tym dniu - obchodzimy 10 lat. Poświęciliśmy dla tego projektu wszystko, a nawet więcej. Nastał czas na nowe wyzwania. Dlatego postanowiłem zamknąć restaurację i zająć się nowym projektem Sztuczki. Dziękuję za te wszystkie lata. To nie jest koniec Sztuczkowej drogi, a dopiero początek. Mamy wciąż wiele do zaproponowania - napisał Piotr Wałęsa na profilu Sztuczki.

W związku z zamknięciem lokalu, wszystkie osoby, które posiadają ważne karty podarunkowe, mogą udać się do sopockiej Sztuczki Bistro, by zrealizować zakupione vouchery prezentowe.  

O autorze

autor

Mateusz Groen

Dziennikarz piszący głównie o rozrywce, kulturze, kulinariach, a czasami również o zdrowiu. Bliskie mu są wszystkie tematy społeczne, w szczególności kwestie okołopsychologiczne i związane z relacjami. Zawodowo również tancerz i instruktor, a prywatnie "koci ojciec".

Miejsca

Opinie (154) 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • A co to takiego ten prestiżowy smak? (4)

    • 79 6

    • (1)

      Wyobraźnia rachunku..

      • 17 4

      • Do paragonu podpinali bling blingi?

        • 6 0

    • To dania dekoracyjne, nie najesz się

      co najwyżej naliżesz!

      • 4 1

    • To samo co pasjonat jedzenia

      Zlepek słów bez znaczenia. Głównie po to, żeby było prestiżowo i ekskluzywnie.

      • 4 0

  • (3)

    Jeden lepszy od drugiego! Bracia W!

    • 29 7

    • (1)

      A kiedy zamykacie Sopot?

      • 11 0

      • Po sezonie, na szczęście ;)))

        • 0 0

    • bo drogo

      ekskluzywnie i bardzo smacznie ale nie wielu na to stać

      • 12 4

  • Jesli bylo tak wykwintne to dlaczego zamykają? (9)

    • 57 7

    • Może woda niegazowana 0,2 ltr była za 18pln? (4)

      • 34 6

      • Jak zwykle pod takimi artykułami odzywają się znawcy, bywalcy McDonalds. (3)

        • 18 31

        • ale mimo to szanuję mdconalds (1)

          bo szybko i tanio

          • 12 6

          • Po ile mają schabowego z kapustą i jakie porcje?

            • 7 8

        • Wiesz, ta restauracja była droższa niż większość

          Nawet bogaci ludzie (a może zwłaszcza) liczą pieniądze

          • 20 0

    • Bo centrum Gdynii umiera wiec i biznes to samo....

      • 22 1

    • bo nie ma dla kogo wykwintnie gotowac... (2)

      Cala "tajemnica wiary"...
      Plytki rynek i raczej Monaco w Gdyni nie ma szans sie zrealizowac...

      • 15 0

      • Nie? (1)

        A te apartamenty za miliony w mieście o najwyższym wzroście cen nieruchomości w Polsce to kto kupił? Nie Ci bogacze z Monte Carlo? To gdzie oni są i jedzą?
        A może to apartamenty inwestycyjne i nie ma kto nająć po takich cenach?

        • 1 2

        • "to kto kupił?"

          A kto był klientem WGI?
          To tylko taki przykład, że nie sieją...

          • 2 0

  • Opinia wyróżniona

    Wielka szkoda i oczekiwanie na powrót (7)

    Miejsce, gdzie można było odkryć smaki tam, gdzie wydawało się, że nic więcej nie da się odkryć. Poezja kulinarna, dająca niespotykane doświadczenia. Mam nadzieję, że niedługo tego rodzaju miejsce pojawi się gdzie indziej w Gdyni, bo takiej kuchni będzie na pewno brakowało.

    • 48 29

    • Kolejny lokal który upadł w Gdyni (3)

      Szczurek dziękujemy za twoją cudowną politykę parkingową.

      • 9 3

      • Pewnie Szczurek podniósł mu podatki, ceny prądu i gazu. (1)

        • 0 2

        • To nie Szczurek b.cu To twój PISland i jego Pinokio Morawiecki doprowadził do tego

          • 4 0

      • Lokal nie upadł, po prostu jest sprzedawany

        • 0 0

    • Wiele nagród (2)

      Prężnie działający lokal , no nie , kto zwija interes , który tak kolorowo jest przedstawiony w artykule ?

      • 7 5

      • Ktoś kto...

        Wypalił się zawodowo, zachorował, ma problemy rodzinne, dostał sietną ofertę zawodową i nie chce na siłe prowadzić dwóch restauracji itd. Przyczyn może być wiele. Niekoniecznie klapa finansowa.

        • 9 1

      • Pomyśl inaczej - kto kupi restaurację która upadła?

        Tu do zakupu jest komplet - lokal, marka, wyposażenie, wszystko.

        • 0 0

  • Co jak co (1)

    ale porcje mieli nie do przejedzenia...

    • 32 7

    • na głodnego nie warto było tam chodzić

      • 6 1

  • (5)

    Wszystko co fajne z Gdyni ucieka. To miasto nie jest dla ludzi.

    • 57 10

    • powiedział co wiedział

      • 2 3

    • Bo to nie jest miasto,tylko sypialnia dla ludzi pracujacych w Gdansku. (1)

      • 13 7

      • Perspektywa

        A to ciekawe, bo u mnie w biurze pracuje sporo osób z Gdańska (notabene też rodowitych Gdańszczan), które mieści się w Gdyni.

        • 1 2

    • Co w tym fajnego?

      Tam były dania nie konsumpcyjne a dekoracyjne;)))

      • 5 0

    • To miasto należy do

      władz a nie mieszkańców. Słońce skweru i Grucha załatwią nas na perłowo.

      • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    Nigdy tam nie jadłam (9)

    Ale przykro, jeśli faktycznie dobra kuchnia znika z mapy trojmiasta.
    Pozostają pizze, kebaby i zapieksy. No i gruzińskie knajpki.

    • 71 9

    • (1)

      Bez przesady, jest jeszcze sporo dobrych restauracji w Trójmieście, w tym w samej Gdyni, a nie tylko fastfoody i Gruzja :)
      Sztuczka po prostu była trochę zanadto nadęta i zapatrzona w samą siebie. Do tego było raczej drogo.

      • 14 7

      • Ależ fachowa i rzeczowa opinia

        zanadto nadęta i zapatrzona w samą siebie

        Strach się bać takiego krytyka

        • 5 13

    • Opinia wyróżniona

      Była dobra,

      ale jak się na to nie patrzeć nieproporcjonalnie droga. Do odwiedzenia na jeden raz na długi czas, chyba że nie miało się co z pieniędzmi zrobić. Tak, wiem, restauracje bywają drogie. Ta była wyjątkowo droga i tyle.

      • 21 1

    • (3)

      Nie rozumiem fenomenu gruzińskiego jedzenia. O co z tym chodzi?

      • 7 2

      • Coś nowego, tak jak kiedyś hamburgery i kebab w świecie zapiekanek

        • 2 0

      • Smacznie i umiarkowane ceny

        • 2 0

      • Tłusto, do syta i względnie tanio

        Dobre dla Polaka. Ale tylko takiego, co przerzuca cegły i kopie rowy stąd do piętnastej trzydzieści. Żarcie ciężkie i na dłuższą metę nie do zniesienia.

        • 5 2

    • Szczurek zlikwidował parkingi to padają biznesy

      • 10 0

    • Nie tylko pizze i zapieksy, ale trzeba klasistowskie 4 litery ruszyć na piechotę. Zresztą, Gdynia nie będzie nigdy dla snobów, i dobrze.

      • 1 2

  • Sopocka Sztuczka jest przyzwoita. (1)

    Mogliby trochę popracować nad wentylacją sali.

    • 14 4

    • Prawda, wali olejem...

      • 2 1

  • Wielka szkoda (1)

    Nie zdążyłem odwiedzić

    • 12 8

    • Przez 10 lat nie zdążyłeś to pewnie przez kolejne 10 byś nie dla rady

      • 14 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane