• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność

Mateusz Groen
25 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Restauracja Sztuczka znika po latach. Restauracja Sztuczka znika po latach.

Już nie udamy się na kolację degustacyjną do gdyńskiej restauracji Sztuczka. Dziesięć lat kształtowania bardziej prestiżowych smaków oraz wiele nagród kulinarnych, w tym wyróżnienie w przewodniku Gault&Millau, rankingu Forbesa oraz mnóstwo innych osiągnięć - po blisko dekadzie prężnego działania w świecie trójmiejskiej gastronomii, właściciele poinformowali o zakończeniu działalności restauracji. Twórcy Sztuczki, bracia Wałęsa zapowiadają jednak nowe wyzwania.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



Czy byłe(a)ś gościem Sztuczki?

Restauracja Sztuczka istniała na rynku trójmiejskiej gastronomii blisko 10 lat. Mieszcząca się w Gdyni przy ulicy Abrahama 40 restauracja przez dekadę prezentowała autorską kuchnię na wysokim poziomie i była prekursorem współczesnego trójmiejskiego fine-diningu. Docenili ją pasjonaci jedzenia, krytycy, jak i magazyny kulinarne, ale przede wszystkim goście, którzy chętnie brali udział w kolacjach degustacyjnych.

Autorski projekt braci Rafała i Piotra Wałęsów przeprowadzał gości przez kuchnię wyższej klasy. Na przestrzeni roku stała karta odświeżana była kilkakrotnie, a pojedyncze dania zastępowane innymi, nawet z dnia na dzień.

Czytaj też: Ritz, Malika, Gaweł, Wałęsa i inni wśród najlepszych restauratorów w Polsce

Dania w Sztuczce. Dania w Sztuczce.
Zamknięcie restauracji zaskoczyło fanów, tym bardziej, że zaledwie trzy tygodnie temu magazyn Forbes opublikował ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce i na 19. miejscu umieścił Piotra Wałęsę, współtwórcę SztuczkiSztuczki Bistro.

Niestety niedługo po publikacji jedna z najbardziej prestiżowych restauracji w Trójmieście postanowiła zamknąć swoje drzwi dla gości i zakończyć działalność, o czym powiadomiła na łamach mediów społecznościowych. Restauratorzy nie podali powodów tej decyzji, zapowiedzieli jednak nowy projekt. Ekipa Sztuczki szuka obecnie nowych najemców lokalu, w którym do niedawna funkcjonowała ich restauracja. Do przejęcia jest cała restauracja, wraz z wyposażeniem i marką.

Kawior, szampan i wołowina. Kolacja degustacyjna w Crazy Butcher



Lokal czeka na nowego właściciela. Lokal czeka na nowego właściciela.
- Chciałbym dodać, że być może nie jestem aż tak ważną postacią w polskiej gastronomii, natomiast nie mogę odmówić sobie stwierdzenia, że wraz z moim bratem - Rafałem - stworzyliśmy coś wyjątkowego. Zrealizowaliśmy nasz plan i mimo wzlotów i upadków Sztuczka to marka i miejsce nad wyraz ważne dla nas samych, jak i wielu osób. Będąc zawsze skromnym, w tym wypadku pozwolę sobie powiedzieć, że my i nasza Sztuczka zapoczątkowała nowy kierunek na gastronomicznej mapie Pomorza.

Wychowaliśmy również masę świetnych kucharzy przez te lata. W tym miesiącu może nawet w tym dniu - obchodzimy 10 lat. Poświęciliśmy dla tego projektu wszystko, a nawet więcej. Nastał czas na nowe wyzwania. Dlatego postanowiłem zamknąć restaurację i zająć się nowym projektem Sztuczki. Dziękuję za te wszystkie lata. To nie jest koniec Sztuczkowej drogi, a dopiero początek. Mamy wciąż wiele do zaproponowania - napisał Piotr Wałęsa na profilu Sztuczki.

W związku z zamknięciem lokalu, wszystkie osoby, które posiadają ważne karty podarunkowe, mogą udać się do sopockiej Sztuczki Bistro, by zrealizować zakupione vouchery prezentowe.  

Miejsca

Opinie (154) 10 zablokowanych

  • Opinia wyróżniona

    Hej hejterzy i mądrale (2)

    Jak dla mnie wielka szkoda. Znika z Gdyni ciekawe miejsce, moze nie na kazda kieszen, dla nie ktorych zbyt kontrowesyjne bo nie daja tam fury frytek i schabowego na pol tależa. Zgadzam sie ze to bylo miejsce, ktore pokazalo nowy kierunek. Bylo to jedno znielicznych miejsc do ktorego zagladali zagranjczni turysci. Bylam tam kilka razy, zawsze ciekawie, milo i smacznie. Zawsze byl jakis turysta z zagranicy ktory wg mnie nie ma co ogladac w Gdyni. Wszyscy zostaja w Gdansku. Tam restauracje pekaja w szwach nawet w poniedzialki. W Gdyni zostana niedlugo budy na skwerku. Ogolnie podziwiam gdynskich restauratorow. Latwo nie maja.
    Jak czytam wiekszosc tych opinii to slabo sie robi. Wszyscy specjalisci od biznesu, gastronomii i caloksztaltu. Moze czlowiek musi odpoczac? Zlapac dystans, moze pandemiia dala im tak popalic, skad mozecie wiedziec???
    Ja w kazdym razie bardzo dziekuje za te wszystkie fantastyczne dania i doznania.Trzymam kciuki za nowe projekty.

    • 49 24

    • a tu mamy mądralę...

      ... od taleŻa

      • 15 3

    • Byłeś kiedys w Gdyni?

      O ile w Gdyni może nie ma typowo kamieniczkowej zabudowy do robienia zdjęć na instagram, to oferta gastronomiczna jest tysiąc razy lepsza i dużo bardziej przystępna.

      • 5 5

  • Zdania nie zmienię

    najlepiej na Orlenie

    • 3 4

  • Bardzo dobrze (3)

    To nie czasy na drogie jedzenie.

    • 8 4

    • Nie stać cię to nie chodź. (2)

      ALe widać typową januszową zawiść- ja nie mogę, to niech inni teź nie mogą.

      • 2 4

      • Teraz tylko 500+ chodzi. Łatwo przyszło, łatwo poszło. Do tego zostawiają połowę na talerzach, robią syf i hałas. (1)

        • 0 2

        • I właśnie po to są takie mejsca jak Sztuczka

          zeby odsiać Sebę z Karyną, bo przecież porcja nie składa sie z 500g ziemniorów i schaboszczaka na pół talerza.

          • 1 1

  • czekałem kiedy to sie stanie, takie ceny i człowiek i tak głodny wychodził i jeszcze na wkur...ie ze został zgolony z kasy (3)

    • 11 5

    • Żaden gość, który szedł wiedząc gdzie idzie, nie wyszedł nigdy ze Sztuczki na w.....ie. (1)

      Wystarczy odrobina wiedzy i świadomości.

      • 1 2

      • Zupelnie jak w klubach cocomo

        • 7 0

    • Próbowałeś w barze mlecznym

      Ceny niższe a i porcje większe. I wk....iać się nie będziesz. Wszystkim będzie lepiej, gdy zostaniesz w swojej strefie komfortu.

      • 1 0

  • tak sie zastanawiam (3)

    Az tak dobra byla, ze warto o tym art napisac? Pytam serio.

    • 10 2

    • tak

      • 2 3

    • Po artykule widać, że najwięcej to mieli ego

      • 2 2

    • Mieli niesamowite, nieoczywiste połączenia składników. I doskonałej jakości produkty. To była kuchnia przez wielkie k.

      • 1 1

  • Szkoda

    To jest początek końca ambitnej gastronomii. Ciekawe, kto ocaleje przed pogromem, jakie zafundowały nam te czasy?

    • 3 6

  • Zarobki (1)

    Szkoda, wspominam z sentymentem
    Życzę pomyślności przy nowych projektach
    Przy okazji, podajcie proszę jak wyglądają zarobki kucharza, kelnera oraz managera w restauracjach w pl obecnie

    • 2 2

    • Kelner: minimum krajowe + część napiwku (napiwki są dzielone na całą zmianę + kuchnię + bar, chyba, że klient tylko pił, wtedy bez kuchni, więc z 15 zł napiwku na kelnera zostaje jakieś 1-2 złote) + możliwość zjedzenia za 30% ceny z karty. Knajpa na Długim Targu z około 15-letnią działalnością, gdzie około 70% to turyści zagraniczni lub polscy.

      • 2 1

  • Dla mnie to bylo straszne miejsce. Nie bede tesknil. (2)

    • 7 5

    • Czemu? (1)

      • 2 1

      • Bo nie moze tęsknić za czymś czego nie znał ;)

        • 1 1

  • Dostali dotacje od rzadu ze 2 miliony ktorego sie krytykoje to mozna zamykac-proste! I otwoezyc inna aby wyludzic kase (1)

    • 12 5

    • Miliony się krytykuje, czy co?

      Widać że polski to nie twój pierwszy język.

      • 1 2

  • Opinia wyróżniona

    Do wlascicieli i kucharzy

    Sprawiliście, że miałem wyjątkowy wieczór z żoną. Może.nie było tanio, ale wspomnienia są przecież bezcenne i zostają z nami na długo. Dziękuję za tak dobre jedzenie, za pewna magię wieczoru i niezapomniany smak dań. Życzę powodzenia w przyszłości.

    • 37 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane