• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność

Mateusz Groen
25 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Restauracja Sztuczka znika po latach. Restauracja Sztuczka znika po latach.

Już nie udamy się na kolację degustacyjną do gdyńskiej restauracji Sztuczka. Dziesięć lat kształtowania bardziej prestiżowych smaków oraz wiele nagród kulinarnych, w tym wyróżnienie w przewodniku Gault&Millau, rankingu Forbesa oraz mnóstwo innych osiągnięć - po blisko dekadzie prężnego działania w świecie trójmiejskiej gastronomii, właściciele poinformowali o zakończeniu działalności restauracji. Twórcy Sztuczki, bracia Wałęsa zapowiadają jednak nowe wyzwania.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



Czy byłe(a)ś gościem Sztuczki?

Restauracja Sztuczka istniała na rynku trójmiejskiej gastronomii blisko 10 lat. Mieszcząca się w Gdyni przy ulicy Abrahama 40 restauracja przez dekadę prezentowała autorską kuchnię na wysokim poziomie i była prekursorem współczesnego trójmiejskiego fine-diningu. Docenili ją pasjonaci jedzenia, krytycy, jak i magazyny kulinarne, ale przede wszystkim goście, którzy chętnie brali udział w kolacjach degustacyjnych.

Autorski projekt braci Rafała i Piotra Wałęsów przeprowadzał gości przez kuchnię wyższej klasy. Na przestrzeni roku stała karta odświeżana była kilkakrotnie, a pojedyncze dania zastępowane innymi, nawet z dnia na dzień.

Czytaj też: Ritz, Malika, Gaweł, Wałęsa i inni wśród najlepszych restauratorów w Polsce

Dania w Sztuczce. Dania w Sztuczce.
Zamknięcie restauracji zaskoczyło fanów, tym bardziej, że zaledwie trzy tygodnie temu magazyn Forbes opublikował ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce i na 19. miejscu umieścił Piotra Wałęsę, współtwórcę SztuczkiSztuczki Bistro.

Niestety niedługo po publikacji jedna z najbardziej prestiżowych restauracji w Trójmieście postanowiła zamknąć swoje drzwi dla gości i zakończyć działalność, o czym powiadomiła na łamach mediów społecznościowych. Restauratorzy nie podali powodów tej decyzji, zapowiedzieli jednak nowy projekt. Ekipa Sztuczki szuka obecnie nowych najemców lokalu, w którym do niedawna funkcjonowała ich restauracja. Do przejęcia jest cała restauracja, wraz z wyposażeniem i marką.

Kawior, szampan i wołowina. Kolacja degustacyjna w Crazy Butcher



Lokal czeka na nowego właściciela. Lokal czeka na nowego właściciela.
- Chciałbym dodać, że być może nie jestem aż tak ważną postacią w polskiej gastronomii, natomiast nie mogę odmówić sobie stwierdzenia, że wraz z moim bratem - Rafałem - stworzyliśmy coś wyjątkowego. Zrealizowaliśmy nasz plan i mimo wzlotów i upadków Sztuczka to marka i miejsce nad wyraz ważne dla nas samych, jak i wielu osób. Będąc zawsze skromnym, w tym wypadku pozwolę sobie powiedzieć, że my i nasza Sztuczka zapoczątkowała nowy kierunek na gastronomicznej mapie Pomorza.

Wychowaliśmy również masę świetnych kucharzy przez te lata. W tym miesiącu może nawet w tym dniu - obchodzimy 10 lat. Poświęciliśmy dla tego projektu wszystko, a nawet więcej. Nastał czas na nowe wyzwania. Dlatego postanowiłem zamknąć restaurację i zająć się nowym projektem Sztuczki. Dziękuję za te wszystkie lata. To nie jest koniec Sztuczkowej drogi, a dopiero początek. Mamy wciąż wiele do zaproponowania - napisał Piotr Wałęsa na profilu Sztuczki.

W związku z zamknięciem lokalu, wszystkie osoby, które posiadają ważne karty podarunkowe, mogą udać się do sopockiej Sztuczki Bistro, by zrealizować zakupione vouchery prezentowe.  

Miejsca

Opinie (154) 10 zablokowanych

  • (5)

    Ale jak to? Z artykułu wynika, ze było świetnie, dobrze, pozytywnie, wykwintnie, prestiżowo, smacznie, same nagrody, achhh i ochhhh i plajta?

    • 63 14

    • W artykule nie ma ani słowa o plajcie. (3)

      Czytanie bez zrozumienia czy zwykła nadinterpretacja? :)

      • 14 11

      • Czyli zwinęli świetnie prosperujący interes? (2)

        Arcyciekawe...

        • 17 10

        • Są wolnymi ludźmi (1)

          mogą zamknąć jeden interes i otworzyć inny. Albo pofruwać sobie wolno za zarobione pieniàdze.

          • 9 7

          • Gdynia to nie Cannes

            To nawet nie Sopot...
            Miejsce na siłę kreowane na kurort...
            Przefajnowane...

            • 11 1

    • Czytając te wypociny na Trójmiasto.pl

      To ego właścicieli ponad chmury! Ha haa haaa

      • 13 3

  • I całe szczescie:) (1)

    Największą sztuczką tej Sztuczki było to że utrzymali się tyle lat na rynku z takim podejsciem do klienta. Najgorsza restauracja degustacyjna ever w jakich byłem.... i nie za jedzenie a za aure i podejscie! Oby nikt z uczestników już nie robił podobnych sztuczek w innych branżach:)

    • 30 15

    • Dziękuje bardzo. Nie wszystko jest czarno białe i każdy ma prawo do opinii. Zwracam honor trójmiasto.pl

      • 2 0

  • zamkneli bo juz nie miescila sie kasa z utargów

    tak dobrze szło ze tego nie udzwigneli

    • 27 5

  • A "Polonia" nadal działa (8)

    • 38 1

    • Ewenement na skalę światową (5)

      Tyle lat bez klientów i dalej działa. Ile razy przechodzę, czy w tygodniu czy w weekend zawsze pusto. Jak to możliwe?!

      • 24 1

      • Może dlatego, że nie musi płacić za czynsz?

        • 16 0

      • Od którego roku działa?

        • 4 0

      • jeszcze wiekszym byla knajpa vis'a'vis komendy na Portowej

        Nigdy nie widzialem tam klientow, a trwala latami...
        Jakas demonstracja?

        • 2 0

      • Prywatne szkoły, garmaże i inne punkty gastronomiczne

        To, że restauracja jest pusta, wcale nie znaczy że nie prosperuje... Garmaż działa pełną parą... Popatrz na kolejkijakie ustawiają się przed świętami

        • 3 2

      • A kiedy tam byłeś, bo ja wczoraj, kurczak pychota!

        • 0 0

    • Działa, bo oferują jedzenie z dowozem.

      Tam nikt nie przyjedzie zjeść stacjonarnie, bo nie ma gdzie zaparkować.

      • 5 1

    • Jestem stałą klientką Polonii , jedzenie jest bardzo dobre. W barze dwudaniowy obiad za 19 zł i smakuje. Garmaż też bardzo smaczny.

      • 3 0

  • Ostatnio były peany..

    • 2 1

  • Jak byli tacy cool i prestizowi,to dlaczego nie dali rady? (7)

    • 18 7

    • W artykule nie ma ani słowa, że ktokolwiek nie dał rady. (3)

      Czytanie bez zrozumienia czy zwykła nadinterpretacja? :)

      • 4 8

      • Nie zamyka sie czegos co swietnie dziala. (1)

        • 17 4

        • może świetnie działać

          ale nie mieć dla kogo...

          • 5 5

      • Czytanie między wierszami

        • 1 3

    • "prestiz" ma swoja cene...

      ... a ta mogla nie byc "warta wyprawki".
      Wiec "trzeba wiedziec kiedy ze sceny zejsc" aby nie byc przez nia pokonanym...
      Scena jaka jest, kazdy widzi. Miasto kredyciarzy, pizzy i zarcia z dowozem...

      • 8 3

    • Prestiżem i lodem jeszcze nikt się nie najadł

      • 5 1

    • Nie mieli klientów. W pobliżu nie ma sensownego miejsca do parkowania.

      • 3 1

  • Nie bywam w takich dziwnych miejscach, moje ulubione restauracje nie odczuły covidu. (2)

    A w ogóle to przecież wina PiS, prawda?

    • 15 10

    • Szczegolnie wina władz w Gdyni. Co sie dzieje w Gdansku w centrum a to co w Gdyni ....sami widzicie

      • 3 0

    • Wina pis że twoje ulubione restauracje nie odczuły covidu?

      Tak.

      • 1 2

  • kiedy jakieś knajpki pod Polskie gusta? (2)

    Johny Walker i chleb z pasztetową

    • 8 7

    • Mów za siebie.

      • 1 0

    • To ci się z wami pomyliło.

      Tylko zamień dobrą pasztetową na cuchnącą rybią ikrę i masz ruskiego drinka.

      • 0 1

  • Bar Słoneczny smaczny i na topie (3)

    • 30 3

    • W sumie blisko stamtąd

      Smacznie, tanio i świeżo.

      • 9 1

    • No jasne , moja córka , uwielbiała ich jedzenie, zresztą kolejki o czymś świadczą.

      • 3 0

    • I tylko 200m od 'Sztuczki'.

      • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    (8)

    Ja chodziłam do Sztuczki dość często jak mieli menu lunchowe trzy daniowe w cenie 50 zł. Było to lata temu. To była bardzo dobra restauracja, niesamowite smaki. Dziękuję.

    • 34 7

    • (2)

      Lunch jest z definicji 1-daniowy...

      • 5 4

      • Dawno nie czytałem większej bzdury :)

        • 4 0

      • Przytocz nam tę definicję lunchu.

        Tylko z jakiegoś istotnego źródła. Wikipedia i twoja wyobraźnia się nie liczą.

        • 7 0

    • Brak parkingów spowodował upadek centrum (4)

      Tylko na Świętojańskiej jest 47 lokali do wynajęcia.

      • 18 1

      • Zgadzam się z tezą, ale z liczbą to poleciałeś w kosmos (1)

        chyba, że poza użytkowymi na parterze liczysz np. biura na piętrach.
        Obecnie jest ok. 10-15 do wynajęcia, ale pewnie będzie więcej przy oczekiwaniach czynszowych i przeciętnej sile nabywczej.

        • 3 1

        • będzie 47 liczyła idąc od UM w dół i w połowie Świętojańskiej juz było ponad 25 lokali, tych na dole i tych biurowych

          • 1 1

      • To jest raczej wina lenistwa.

        Ludzie gdyby mogli to by wjeżdżali samochodami do galerii, restauracji i wszelakich typów sklepów. Ciężko zostawić samochód i ruszyć się chociaż kawałek spacerkiem przed np właśnie kolacją czy obiadem a potem przespacerować się z powrotem do samochodu. Społeczeństwo jest coraz bardziej leniwe A akurat Gdynia jest t dobrze skomunikowana że żaden problem podjechać kawałek nawet.

        • 0 5

      • Świętojanską ostatecznie dobiło wprowadzenie rychu jednokierunkowego.

        • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane