• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność

Mateusz Groen
25 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Restauracja Sztuczka znika po latach. Restauracja Sztuczka znika po latach.

Już nie udamy się na kolację degustacyjną do gdyńskiej restauracji Sztuczka. Dziesięć lat kształtowania bardziej prestiżowych smaków oraz wiele nagród kulinarnych, w tym wyróżnienie w przewodniku Gault&Millau, rankingu Forbesa oraz mnóstwo innych osiągnięć - po blisko dekadzie prężnego działania w świecie trójmiejskiej gastronomii, właściciele poinformowali o zakończeniu działalności restauracji. Twórcy Sztuczki, bracia Wałęsa zapowiadają jednak nowe wyzwania.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



Czy byłe(a)ś gościem Sztuczki?

Restauracja Sztuczka istniała na rynku trójmiejskiej gastronomii blisko 10 lat. Mieszcząca się w Gdyni przy ulicy Abrahama 40 restauracja przez dekadę prezentowała autorską kuchnię na wysokim poziomie i była prekursorem współczesnego trójmiejskiego fine-diningu. Docenili ją pasjonaci jedzenia, krytycy, jak i magazyny kulinarne, ale przede wszystkim goście, którzy chętnie brali udział w kolacjach degustacyjnych.

Autorski projekt braci Rafała i Piotra Wałęsów przeprowadzał gości przez kuchnię wyższej klasy. Na przestrzeni roku stała karta odświeżana była kilkakrotnie, a pojedyncze dania zastępowane innymi, nawet z dnia na dzień.

Czytaj też: Ritz, Malika, Gaweł, Wałęsa i inni wśród najlepszych restauratorów w Polsce

Dania w Sztuczce. Dania w Sztuczce.
Zamknięcie restauracji zaskoczyło fanów, tym bardziej, że zaledwie trzy tygodnie temu magazyn Forbes opublikował ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce i na 19. miejscu umieścił Piotra Wałęsę, współtwórcę SztuczkiSztuczki Bistro.

Niestety niedługo po publikacji jedna z najbardziej prestiżowych restauracji w Trójmieście postanowiła zamknąć swoje drzwi dla gości i zakończyć działalność, o czym powiadomiła na łamach mediów społecznościowych. Restauratorzy nie podali powodów tej decyzji, zapowiedzieli jednak nowy projekt. Ekipa Sztuczki szuka obecnie nowych najemców lokalu, w którym do niedawna funkcjonowała ich restauracja. Do przejęcia jest cała restauracja, wraz z wyposażeniem i marką.

Kawior, szampan i wołowina. Kolacja degustacyjna w Crazy Butcher



Lokal czeka na nowego właściciela. Lokal czeka na nowego właściciela.
- Chciałbym dodać, że być może nie jestem aż tak ważną postacią w polskiej gastronomii, natomiast nie mogę odmówić sobie stwierdzenia, że wraz z moim bratem - Rafałem - stworzyliśmy coś wyjątkowego. Zrealizowaliśmy nasz plan i mimo wzlotów i upadków Sztuczka to marka i miejsce nad wyraz ważne dla nas samych, jak i wielu osób. Będąc zawsze skromnym, w tym wypadku pozwolę sobie powiedzieć, że my i nasza Sztuczka zapoczątkowała nowy kierunek na gastronomicznej mapie Pomorza.

Wychowaliśmy również masę świetnych kucharzy przez te lata. W tym miesiącu może nawet w tym dniu - obchodzimy 10 lat. Poświęciliśmy dla tego projektu wszystko, a nawet więcej. Nastał czas na nowe wyzwania. Dlatego postanowiłem zamknąć restaurację i zająć się nowym projektem Sztuczki. Dziękuję za te wszystkie lata. To nie jest koniec Sztuczkowej drogi, a dopiero początek. Mamy wciąż wiele do zaproponowania - napisał Piotr Wałęsa na profilu Sztuczki.

W związku z zamknięciem lokalu, wszystkie osoby, które posiadają ważne karty podarunkowe, mogą udać się do sopockiej Sztuczki Bistro, by zrealizować zakupione vouchery prezentowe.  

Miejsca

Opinie (154) 10 zablokowanych

  • Nigdzie nie jadłem tak surowego mięsa jak tam (1)

    ...chciało by się stwierdzić, pa, pa maszkaro

    • 8 6

    • Pa pa. Idź jeść dalej swoje wymęczone zbyt długą obróbką mięsko.

      • 0 1

  • Parkowanie (3)

    Trzeba podnieść ceny za parkowanie, polikwidować jeszcze połowę miejsc parkingowych i wtedy zjedzie się pol trojmiasta i Kaszub na rowerach, a lokalne restauracje i inne usługi będą kwitły. Jakby dostawić jeszcze kilka delfinkow to nawet z sąsiednich województw będą przyjeżdżać na weekendy.

    • 16 3

    • (1)

      Święta racja, wybieram tylko te miejsca gdzie mogę bez problemu parkować

      • 3 2

      • Nóżki już nie te, a i z głową zaczyna być kiepsko...

        • 0 5

    • Paradoksalnie likwidacja miejsc parkingowych powoduje to, że ludzie krążą po mieście emitując jeszcze więcej gazów w atmosferę, albo zmuszeni są jechać 50 km za miasto przepalając hektolitry paliwa aby zjeść obiad i pospacerować. Takie to eko.

      • 5 1

  • wielka szkoda

    Ceny jak za tę jakość nie do pobicia - trudno spotkać fine dining w takim wydaniu w takich przedziałach cenowych, na pewno nie w wawie i w krakowie. wielka szkoda bardzo lubiłem przychodzić i było to dla mnie pierwsze doświadczenie z taką kuchnią. Miejsce wymagało już odswieżenia, więc liczę, że nowy projekt właścicieli będzie czerpał ze Sztuczki jednak dużo, ale w ładniejszych przestrzeniach. A lunche za 50 pln to był hit

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane