- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (238 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (61 opinii)
- 5 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność
Już nie udamy się na kolację degustacyjną do gdyńskiej restauracji Sztuczka. Dziesięć lat kształtowania bardziej prestiżowych smaków oraz wiele nagród kulinarnych, w tym wyróżnienie w przewodniku Gault&Millau, rankingu Forbesa oraz mnóstwo innych osiągnięć - po blisko dekadzie prężnego działania w świecie trójmiejskiej gastronomii, właściciele poinformowali o zakończeniu działalności restauracji. Twórcy Sztuczki, bracia Wałęsa zapowiadają jednak nowe wyzwania.
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście
Autorski projekt braci Rafała i Piotra Wałęsów przeprowadzał gości przez kuchnię wyższej klasy. Na przestrzeni roku stała karta odświeżana była kilkakrotnie, a pojedyncze dania zastępowane innymi, nawet z dnia na dzień.
Czytaj też: Ritz, Malika, Gaweł, Wałęsa i inni wśród najlepszych restauratorów w Polsce
Zamknięcie restauracji zaskoczyło fanów, tym bardziej, że zaledwie trzy tygodnie temu magazyn Forbes opublikował ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce i na 19. miejscu umieścił Piotra Wałęsę, współtwórcę Sztuczki i Sztuczki Bistro.
Niestety niedługo po publikacji jedna z najbardziej prestiżowych restauracji w Trójmieście postanowiła zamknąć swoje drzwi dla gości i zakończyć działalność, o czym powiadomiła na łamach mediów społecznościowych. Restauratorzy nie podali powodów tej decyzji, zapowiedzieli jednak nowy projekt. Ekipa Sztuczki szuka obecnie nowych najemców lokalu, w którym do niedawna funkcjonowała ich restauracja. Do przejęcia jest cała restauracja, wraz z wyposażeniem i marką.
Kawior, szampan i wołowina. Kolacja degustacyjna w Crazy Butcher
- Chciałbym dodać, że być może nie jestem aż tak ważną postacią w polskiej gastronomii, natomiast nie mogę odmówić sobie stwierdzenia, że wraz z moim bratem - Rafałem - stworzyliśmy coś wyjątkowego. Zrealizowaliśmy nasz plan i mimo wzlotów i upadków Sztuczka to marka i miejsce nad wyraz ważne dla nas samych, jak i wielu osób. Będąc zawsze skromnym, w tym wypadku pozwolę sobie powiedzieć, że my i nasza Sztuczka zapoczątkowała nowy kierunek na gastronomicznej mapie Pomorza.
Wychowaliśmy również masę świetnych kucharzy przez te lata. W tym miesiącu może nawet w tym dniu - obchodzimy 10 lat. Poświęciliśmy dla tego projektu wszystko, a nawet więcej. Nastał czas na nowe wyzwania. Dlatego postanowiłem zamknąć restaurację i zająć się nowym projektem Sztuczki. Dziękuję za te wszystkie lata. To nie jest koniec Sztuczkowej drogi, a dopiero początek. Mamy wciąż wiele do zaproponowania - napisał Piotr Wałęsa na profilu Sztuczki.
W związku z zamknięciem lokalu, wszystkie osoby, które posiadają ważne karty podarunkowe, mogą udać się do sopockiej Sztuczki Bistro, by zrealizować zakupione vouchery prezentowe.
Miejsca
Opinie (154) 10 zablokowanych
-
2022-04-26 12:56
Nigdzie nie jadłem tak surowego mięsa jak tam (1)
...chciało by się stwierdzić, pa, pa maszkaro
- 8 6
-
2022-04-27 06:58
Pa pa. Idź jeść dalej swoje wymęczone zbyt długą obróbką mięsko.
- 0 1
-
2022-04-26 15:47
Parkowanie (3)
Trzeba podnieść ceny za parkowanie, polikwidować jeszcze połowę miejsc parkingowych i wtedy zjedzie się pol trojmiasta i Kaszub na rowerach, a lokalne restauracje i inne usługi będą kwitły. Jakby dostawić jeszcze kilka delfinkow to nawet z sąsiednich województw będą przyjeżdżać na weekendy.
- 16 3
-
2022-04-26 20:24
(1)
Święta racja, wybieram tylko te miejsca gdzie mogę bez problemu parkować
- 3 2
-
2022-04-27 06:53
Nóżki już nie te, a i z głową zaczyna być kiepsko...
- 0 5
-
2022-04-27 06:00
Paradoksalnie likwidacja miejsc parkingowych powoduje to, że ludzie krążą po mieście emitując jeszcze więcej gazów w atmosferę, albo zmuszeni są jechać 50 km za miasto przepalając hektolitry paliwa aby zjeść obiad i pospacerować. Takie to eko.
- 5 1
-
2022-07-19 12:19
wielka szkoda
Ceny jak za tę jakość nie do pobicia - trudno spotkać fine dining w takim wydaniu w takich przedziałach cenowych, na pewno nie w wawie i w krakowie. wielka szkoda bardzo lubiłem przychodzić i było to dla mnie pierwsze doświadczenie z taką kuchnią. Miejsce wymagało już odswieżenia, więc liczę, że nowy projekt właścicieli będzie czerpał ze Sztuczki jednak dużo, ale w ładniejszych przestrzeniach. A lunche za 50 pln to był hit
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.