Wiadomości

Szybko nie znaczy kiepsko. "Inny" fast food w Trójmieście

Hot dog może być smaczny i pożywny. Z przekąskami kiepskiej jakości, które znamy m.in. ze stacji benzynowych, łączy je tylko nazwa.
Hot dog może być smaczny i pożywny. Z przekąskami kiepskiej jakości, które znamy m.in. ze stacji benzynowych, łączy je tylko nazwa. fot. Hot Bear Fusion Hot-Dogs

Szybkie jedzenie nie musi oznaczać posiłku niskiej jakości, a burger już dawno nie kojarzy się z niezdrową, tłustą i gumiastą bułką z kotletem. Zobacz, co trójmiejskie lokale serwują pod nazwą hot-dogów, frytek i kebabów; w dobie obostrzeń pandemicznych oczywiście na wynos.



Burgery w Trójmieście - ranking


Jeszcze nie tak dawno temu, gdy słyszeliśmy o frytkach, hamburgerach czy pizzy, mieliśmy przed oczami wyobrażenie jedzenia, które służyło raczej jako koło ratunkowe dla głodnych i zabieganych, a nie jako sposób na ciekawe doświadczenie kulinarne. To jednak, podobnie jak wiele innych trendów żywieniowych, z roku na rok ulega ewolucji.

Tak dla wege burgerów, nie dla jogurtów sojowych



Dog, ale bez mięsa



Kto powiedział, że hot dogi muszą zawierać tę "prawdziwą", mięsną parówkę? Nawet osoby nie do końca przekonane do wegańskich wersji popularnych dań bywają zaskoczone, jak dobrze może smakować stuprocentowo roślinny hot dog. Z Hot Doggie w Gdyni wyjdziemy zajadając się hot dogami w przeróżnych odsłonach, z których każda będzie całkowicie roślinna. Jeśli jednak zależy nam na wersji mięsnej, możemy zajrzeć do Hot Bear Fusion Hot-Dogs w Gdańsku. Tam, w zależności od upodobań, w środku bułki maślanej znajdziemy m.in. kaczkę i kimchi, policzek wieprzowy gotowany w winie albo... kaszankę.

Gdański lokal Franco Hot Dogs bazuje z kolei na wurście, czyli kiełbasie importowanej z Niemiec. Oprócz niej, w bułce znajdziemy m.in. dżem z cebuli, oscypek z żurawiną albo truflowy majonez i mascarpone. Jak łatwo zauważyć, z bułami z "bud" dania te dzielą wyłącznie nazwę, a wielkość serwowanych porcji sprawi, że nie za prędko zaczniemy myśleć o kolacji.

Burger na sto sposobów



Również trójmiejskie burgerownie od dawna są miejscami, w których można zjeść nie tylko stosunkowo szybko i syto, lecz także bardzo smacznie. Znany przez mieszkańców Trójmiasta Surfburger oferuje jednocześnie aż 20 rodzajów burgerów. Zadowolone będą także podniebienia wegetarian - zadbają o to burgery Falafel i Wege. Mięsożercy mogą z kolei wybrać spośród - między innymi - mięsa z dzika, dodatkiem norweskiego koziego sera brązowego czy grillowanymi krewetkami. Burgery w ciekawych odsłonach zamówimy też z Carmnik Kantyna. W menu lokalu znajdują się m.in. burgery z kozią goudą, krewetkami tiger, pieczarkami portobello albo... dżemem bekonowym. Kobo Burger zaproponuje nam burgery w wersjach mięsnych, wegetariańskich i wegańskich: zamawiając Soul Burger będziemy delektować się dodatkiem czterech różnych serów, a bezmięsny Tofu Burger ucieszy nas grillowanym tofu wędzonym dymem drewna bukowego.

Delikatny kurczak, szarpana wołowina, a może... mięso z jelenia? To i wiele więcej zaproponuje nam Top Gun Grill Bar. W tym samym lokalu zjemy skrzydełka, kultowy przysmak amerykański "mac and cheese" oraz frytki z wołowiną, serem i bekonem. Niestandardowe propozycje złoży nam też lokal Niepokorni, gdzie zjemy między innymi Elvis Burger z wołowiną i bekonem, ale też jednocześnie z masłem orzechowym i konfiturą z borówki. Ciekawym doznaniem kulinarnym może być również Umami Burger z majonezem umami i grzybami shitake.

Jedzenie uliczne, jakiego nie znacie



Kebab? A może frytki?



Niektórzy traktują frytki jako uzupełnienie zestawu z burgerem, inni stołują się nimi jako osobnym posiłkiem. One też mogą i wyglądać, i smakować. Mora Bistro zaserwuje nam - do burgera albo nie - "naładowane fryty" z ziemniaków lub batatów m.in. z masłem ziołowo-cytrynowym, kwaśną śmietaną i jalapeno albo z orzeszkami ziemnymi. Jak widać, ogranicza nas prawdopodobnie tylko wyobraźnia.

Jeżeli fast food, to i kebab. Także i ta potrawa występuje w wydaniu rzemieślniczym. Zmiana Kebap, poza klasykami w wersji mięsnej i wegetariańskiej, zaproponuje gościom np. kebab Normand z serem pleśniowym camembert albo Diego z autorską mieszanką z czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów oraz kolendry.

Opinie (124) ponad 20 zablokowanych

  • A ... i jesCze jedna ciekawostka (4)

    Koło planetarium w parku stoi buda z hot dogami ,zdziwko mi walnęło pod kopułkę jak przeczytałem menu, hot dogi w kilku wersjach narodowych ,skusiłem się na polish hod dog ,przetną bułka świeżutka dlugoscimokolo 25 cm domtego podgrzana ,nadzienie : gorąca parowa droczę wystająca z buły czyli około 30 cm trochę sałaty ,cebuli 2 gatunki ,pomidor 5 plastrów dwie ćwiartki ogórka małorolnego,co mnie bardzomzdziwilo ,do tego dwa kawałki konserwowej papryki no i ciekawy zestaw sosów
    Obiadu już nie trzeba jeść
    Cała porcja 3,50$

    • 4 8

    • To ciągle o czikago?

      • 6 2

    • pisać się lepiej naucz

      • 5 2

    • To teraz jeszcze raz, tylko po polsku. OK?

      • 5 1

    • Co za bełkot...

      • 3 1

  • Z kebabów to tylko Zahir Kebab (3)

    Zawsze powtarzalne rolo z wyczuwalną baraniną i wszystko w dobrej cenie szkoda że są tylko w Gdyni, a w Gdańsku to chyba tylko Mim Kebab przy dworcu we Wrzeszczu rolo tam mają dobrze zrobione bo się nie rozlatuje, mięso na całej długości i chyba najsmaczniejsza pita w mieście taka inna niż wszystkie :)

    • 0 18

    • Zahir i jego sztuczne sosy z butli? (1)

      • 6 1

      • Sosy z butli a co to za różnica czy z butli czy z wiaderka jak prawie wszędzie... To jest prawdziwy fastfood ale smaczny i widać

        bo zawsze jak tam jestem to jest pełno ludzi mi najbardziej pasuje to że w mięsie czuć baraninę i że jest powtarzalny, jadłem w paru miejscach w Polsce i zawsze smakuje tak samo i jest tak samo przypieczone mięso czy pita.

        • 1 5

    • Kebap z okienka przy dworcu, kiedyś hod dogi za 1zl

      • 2 0

  • (2)

    Hot dogi to byly kolo SKM na Zabiance. Byla opcja z 2 albo 3 parowkami

    • 9 0

    • Racja i były tam super zapiekanki wszystko w dobrej cenie. (1)

      • 6 0

      • zapiekanki też były w kilku wersjach długości

        • 5 0

  • Co serwują fast foody...??

    ... prosta odpowiedź...gwóźdź do trumny, to serwują!!!

    • 9 0

  • Jak kiedys (1)

    Tylko u Szwagra w oliwie jak za dawnych czasów wczoraj byłem z rodziną pycha.Polecam

    • 12 2

    • Super miejsce na rodzinny posiłek.

      • 8 1

  • Bardzo rzemieślniczy artykuł

    Zachęcił mnie do kupna rzemieślniczego hot doga z parówką zamiast wursta

    • 8 0

  • Co za głupie pytanie! serwuje nam otyłość, obturacyjny bezdech senny, nadciśnienie i cukrzycę dokładnie w tej kolejności...

    • 3 2

  • U Szwagra (1)

    Na pętli w Oliwie.Goscie lekko 30lat prowadzą,smak kwestia gustu ale osobiście nigdy się nie miałem po ich żarciu niestrawności nie mówiąc o zatruciu,a taki dajmy na to ogórek kiszony ma ten sam smak od zawsze,bez udziwnień.Ceny na pewno wzrosły(ostatnio nie byłem)ale stałych bywalców nie brakuje.

    • 11 1

    • To klasyka, "szwagier" ma taką armię stałych bywalców że żadna konkurencja na pętli długo nie wytrwała, :)

      • 0 0

  • Odpuście sosy

    Danie każde będzie lepiej smakowało a tak co byś nie włożył do kebaba i tak poczujesz tylko sos a potem ból brzucha.Nie na darmo mówi się że jak coś nie smakuje to zalej keczupem/musztarda i jakoś przejdzie.

    • 7 1

  • Prawda jest taka że czego byś dziś nie kupił to jest g**no.

    Jakość jedzenia diametralnie spadła. Kiedyś przyjeżdżali z zachodu i ze wschodu po 'polskie' mięso. Teraz? Zapomnij. Szczególnie w miastach Wszędzie ten sam syf.

    • 13 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Kultura

Najczęściej czytane