• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Uczta w duchu slow food na molo

Łukasz Stafiej
21 czerwca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Organizatorzy festiwalu nie narzucają szefom kuchni menu, ale zwracają uwagę, aby było ono przygotowane w duchu slow food, czyli z poszanowaniem regionalnej tradycji i produktów. Organizatorzy festiwalu nie narzucają szefom kuchni menu, ale zwracają uwagę, aby było ono przygotowane w duchu slow food, czyli z poszanowaniem regionalnej tradycji i produktów.

Najstarszy trójmiejski festiwal kulinarny Slow Fest Sopot w sobotę i niedzielę po raz szósty odbędzie się na molo zobacz na mapie Sopotu. Będzie można spróbować jedzenia z ponad pół setki restauracji w cenie 5 zł za porcję.



Pierwszy Slow Fest Sopot (wtedy jeszcze pod nazwą Slow Food Festival) odbył się na sopockim molo w 2013 roku. Wtedy, gdy moda na kulinaria w przestrzeni miejskiej dopiero kiełkowała, było to zupełnie nowe przedsięwzięcie na trójmiejskiej mapie imprez.

- Ruch slow food promuje lokalne tradycje kulinarne i produkty właściwe dla danego regionu - tłumaczy Wojciech Radtke, główny organizator Slow Fest. - Propaguję te idee od prawie dwudziestu lat, a kilka lat temu postanowiłem tym festiwalem połączyć osoby, którym na takim myśleniu o kulinariach zależy. To okazja do spotkania, wymiany doświadczeń oraz - przede wszystkim - spróbowania dobrego jedzenia.
Formuła imprezy jest w zasadzie niezmienna od początku. Na molo swoje stanowiska rozkładają zaproszone restauracje, które przygotowują specjalne dania festiwalowe. W tym roku w ciągu dwóch dni (sobota i niedziela, w godz. 11-18) zaprezentuje się łącznie około pół setki lokali.

Będzie smacznie! Zobacz więcej kulinarnych imprez w Trójmieście


Na festiwalu osobno płaci się za jedzenie (od 5 zł za porcję), osobno za wstęp na molo (4-8 zł). Na festiwalu osobno płaci się za jedzenie (od 5 zł za porcję), osobno za wstęp na molo (4-8 zł).
- Nie narzucamy szefom kuchni menu, ale zwracamy uwagę, aby było ono przygotowane w duchu slow food - dodaje Radtke. - Warto jednak przypomnieć, że nie polega to wyłącznie na tym, aby odkopywać rdzenne przepisy regionu sprzed stu lat, ale aby twórczo wykorzystać jego współczesny potencjał kulinarny. A ten na Pomorzu jest bardzo bogaty, bo to tygiel przeróżnych smaków, tradycji i zwyczajów kulinarnych. Choć zawsze chwalimy się tutejszymi rybami i truskawkami, trzeba pamiętać, że to nie tylko te składniki tworzą tożsamość Pomorza na talerzu.
Sugerowana restauratorom przez organizatorów cena jednej porcji degustacyjnej to 5 zł. Oprócz tego trzeba będzie zapłacić za bilet wstępu na molo - dla osoby dorosłej kosztuje on 8 zł, ulgowy - 4 zł.

Oprócz skorzystania z degustacji na stoiskach restauracji, podczas Slow Fest Sopot będzie można również zrobić zakupy na kiermaszu produktów regionalnych, spróbować piw rzemieślniczych i wina.

Mapka festiwalu Mapka festiwalu
Organizatorzy zaplanowali również specjalną kolację na otwarcie imprezy. W piątek w godz. 19-22 sześciodaniową kolację w restauracji Polskie Smaki przygotuje trzech szefów kuchni z lokali rekomendowanych przez ruch Slow Food Polska: Krystian Szidel (Polskie Smaki w Sopocie), Rafał Niewiarowski (Dym na Wodzie w Ustce) oraz Rafał Kopicki (Nowy Świat w Sopocie). Udział kosztuje 99 zł (rezerwacje pod numerem telefonu: 58 767 19 60).

Slow Fest Sopot w 2016 roku.

Wydarzenia

Slow Fest Sopot (2 opinie)

(2 opinie)
8 zł
pokaz, kiermasz

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (62) 2 zablokowane

  • co to jest slow food (2)

    Nie znam tego języka a chcę wiedziec co to za impreza

    • 14 2

    • Czyszczenie lodówek przed sezonem. (1)

      Taka wyprzedaż garażowa tylko gastronomiczna.
      Janusze biznesu zwęszyli możliwość pozbycia się resztek za niezłe pieniądze, a leszcze i hipisterka leci jak ćma do ognia.
      O to w tym chodzi.

      • 5 3

      • Ba, te mikroporcje, mogą nawet zupełnie nie zaszkodzić, więc zakamarki lodówek do dzieła :)

        • 1 1

  • A ja się cieszę że będzie burza i ulewa oraz wichura. (1)

    I rozgoni tych pseudo kucharzy na cztery wiatry.

    • 7 7

    • Trzeba być debilem, żeby ludziom źle życzyć

      • 6 1

  • a będą występy cheerleaderek?

    • 2 0

  • dla mnie pozytyw.

    Będę z rodziną i mam zamiar zjeść cos innego niż "kiełbasa z grylla" i ciesze sie bo na pewno jej tam nie będzie i staremu nie podskoczy cholesterol:)

    • 3 0

  • Haha

    Bez przesady. Zapiekanki mają pyszne. Jadłam kilka razy i polecam. Bardzo dobre mają również koło Viva la pizza na Świętojańskiej. Albo Sopot przy Monciaku stoi taka budka koło Delikatesów, naprzecieko Śliwki w kompot (o ile się nie mylę) sprzedaje tam taki wiekowy pan. Pyszne są

    • 3 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane