- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (40 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (37 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (43 opinie)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Uczta w duchu slow food na molo
Najstarszy trójmiejski festiwal kulinarny Slow Fest Sopot w sobotę i niedzielę po raz szósty odbędzie się na molo . Będzie można spróbować jedzenia z ponad pół setki restauracji w cenie 5 zł za porcję.
Pierwszy Slow Fest Sopot (wtedy jeszcze pod nazwą Slow Food Festival) odbył się na sopockim molo w 2013 roku. Wtedy, gdy moda na kulinaria w przestrzeni miejskiej dopiero kiełkowała, było to zupełnie nowe przedsięwzięcie na trójmiejskiej mapie imprez.
- Ruch slow food promuje lokalne tradycje kulinarne i produkty właściwe dla danego regionu - tłumaczy Wojciech Radtke, główny organizator Slow Fest. - Propaguję te idee od prawie dwudziestu lat, a kilka lat temu postanowiłem tym festiwalem połączyć osoby, którym na takim myśleniu o kulinariach zależy. To okazja do spotkania, wymiany doświadczeń oraz - przede wszystkim - spróbowania dobrego jedzenia.
Formuła imprezy jest w zasadzie niezmienna od początku. Na molo swoje stanowiska rozkładają zaproszone restauracje, które przygotowują specjalne dania festiwalowe. W tym roku w ciągu dwóch dni (sobota i niedziela, w godz. 11-18) zaprezentuje się łącznie około pół setki lokali.
Będzie smacznie! Zobacz więcej kulinarnych imprez w Trójmieście
Sugerowana restauratorom przez organizatorów cena jednej porcji degustacyjnej to 5 zł. Oprócz tego trzeba będzie zapłacić za bilet wstępu na molo - dla osoby dorosłej kosztuje on 8 zł, ulgowy - 4 zł.
Oprócz skorzystania z degustacji na stoiskach restauracji, podczas Slow Fest Sopot będzie można również zrobić zakupy na kiermaszu produktów regionalnych, spróbować piw rzemieślniczych i wina.
Organizatorzy zaplanowali również specjalną kolację na otwarcie imprezy. W piątek w godz. 19-22 sześciodaniową kolację w restauracji Polskie Smaki przygotuje trzech szefów kuchni z lokali rekomendowanych przez ruch Slow Food Polska: Krystian Szidel (Polskie Smaki w Sopocie), Rafał Niewiarowski (Dym na Wodzie w Ustce) oraz Rafał Kopicki (Nowy Świat w Sopocie). Udział kosztuje 99 zł (rezerwacje pod numerem telefonu: 58 767 19 60).
Slow Fest Sopot w 2016 roku.
Wydarzenia
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (62) 2 zablokowane
-
2018-06-21 13:31
co to jest slow food (2)
Nie znam tego języka a chcę wiedziec co to za impreza
- 14 2
-
2018-06-21 14:23
Czyszczenie lodówek przed sezonem. (1)
Taka wyprzedaż garażowa tylko gastronomiczna.
Janusze biznesu zwęszyli możliwość pozbycia się resztek za niezłe pieniądze, a leszcze i hipisterka leci jak ćma do ognia.
O to w tym chodzi.- 5 3
-
2018-06-21 15:15
Ba, te mikroporcje, mogą nawet zupełnie nie zaszkodzić, więc zakamarki lodówek do dzieła :)
- 1 1
-
2018-06-21 14:16
A ja się cieszę że będzie burza i ulewa oraz wichura. (1)
I rozgoni tych pseudo kucharzy na cztery wiatry.
- 7 7
-
2018-06-21 16:06
Trzeba być debilem, żeby ludziom źle życzyć
- 6 1
-
2018-06-21 16:13
a będą występy cheerleaderek?
- 2 0
-
2018-06-21 19:01
dla mnie pozytyw.
Będę z rodziną i mam zamiar zjeść cos innego niż "kiełbasa z grylla" i ciesze sie bo na pewno jej tam nie będzie i staremu nie podskoczy cholesterol:)
- 3 0
-
2018-06-22 08:11
Haha
Bez przesady. Zapiekanki mają pyszne. Jadłam kilka razy i polecam. Bardzo dobre mają również koło Viva la pizza na Świętojańskiej. Albo Sopot przy Monciaku stoi taka budka koło Delikatesów, naprzecieko Śliwki w kompot (o ile się nie mylę) sprzedaje tam taki wiekowy pan. Pyszne są
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.