• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Upadają kolejne restauracje w Trójmieście

Mateusz Groen
19 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Zamyka się dużo mniej lokali niż w ubiegłym roku. Zamyka się dużo mniej lokali niż w ubiegłym roku.

Sytuacja w branży gastronomicznej jest zmienna i niestabilna. Z trójmiejskiej mapy gastronomicznej znika wiele lokali, a w ich miejsce powstają nowe restauracje. Niektóre z nich się utrzymują, inne upadają szybciej, niż się otwierały. Regularnie informujemy was o zmianach w lokalnej branży gastronomicznej, dlatego też dzisiaj przedstawimy restauracje, w których już nie zjemy naszych ulubionych dań.



Wydarzenia kulinarne


Przyszło się pożegnać



Co twoim zdaniem jest najczęstszą przyczyną zamykania lokali?

Wprawdzie przed wakacjami otwiera się sporo nowych lokali, co na bieżąco staramy się relacjonować w ramach cyklu "Nowe lokale", to jednak są też takie, które nie dźwignęły zderzenia z rzeczywistością i nie dotrwały do wakacyjnego sezonu. Tym razem najbardziej turystyczny Gdańsk obył się bez większych strat gastronomicznych, a najwięcej lokali pożegnaliśmy z Gdyni oraz Sopotu.

Jednym z pierwszych miejsc, z którym niedawno musieliśmy się pożegnać, jest Głuchy telefon. To pub, który cieszył się sporą popularnością wśród mieszkańców Gdyni. 30 czerwca lokal powiadomił o niechybnym zakończeniu swojej działalności.

- Kochani! Przykro nam poinformować o zakończeniu naszej działalności w Głuchym.
Decyzja nie była łatwa, lecz sytuacja nie sprzyja - napisali właściciele Głuchego Telefonu.

  • Głuchy Telefon w Gdyni
  • Głuchy Telefon w Gdyni
Z Gdynią pożegnała się też restauracja Happywok. Lokal serwował kuchnię azjatycką przy ul. Piotrkowskiej. Przyczyną zamknięcia była sytuacja finansowa, o której poinformowali właściciele na sam koniec.

- Kochani, nie była to łatwa decyzja, każdy kolejny dzień generował duże straty. Z troski o rodzinę i pracowników zmuszeni byliśmy podjąć decyzję o zamknięciu już od dziś. Pozdrawiamy serdecznie - poinformowali właściciele Happywok na łamach mediów społecznościowych.
Z mapy miasta zniknęło również Uprzejmie Donoszę, czyli miejsce spotkań przy skwerze Kościuszki.

- W związku z decyzją miasta Gdynia o sprzedaży terenu, na którym się znajdujemy, dostaliśmy nakaz rozbiórki lokalu. Nie jesteśmy w stanie wyrazić w słowach, jak jest nam przykro, szczególnie widząc, jak dobrze się u nas bawiliście. Czy wrócimy i w jakiej formie - jeszcze nie wiemy, ale będziemy Was informować. Tymczasem zapraszamy Was na ostatnie 2 dni imprezy pożegnalnej - poinformowali właściciele lokalu Uprzejmie Donoszę w mediach społecznościowych.
Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność

Na przełomie kwietnia i maja z Gdyni po blisko 10 latach zniknęła również restauracja Sztuczka, czyli jedna z najbardziej prestiżowych restauracji w Trójmieście. W Gdańsku zaś żywot zakończyła Skrzydlarnia mieszcząca się do niedawna w Stacji Food Hall w Galerii Metropolia.

O swoim zamknięciu na początku czerwca poinformowała również restauracja Buffalo. Lokal mieścił się w Sopocie przy ul. Bohaterów Monte Cassino w budynku, w którym niegdyś mieściła się restauracja KFC. Restauracja Buffalo była miejscem, w którym serwowane były dania z kuchni amerykańskiej oraz steki wołowe przygotowywane z polskiej wołowiny. Mimo że w Sopocie nie spotkamy już Buffalo, tak miłośnicy ich kuchni podczas wizyty w Krakowie w dalszym ciągu mają okazję odwiedzić siostrzany lokal właścicieli o tej samej nazwie.

Niestety z sopockiej mapy gastronomicznych punktów zniknął również lokal Fisheria, który mieścił się przy samym Stadionie Leśnym w Sopocie. Restaurację odwiedziliśmy w lipcu ubiegłego roku i daniami oraz wystrojem dawała wrażenie dobrze rokującego na przyszłość miejsca. Jak widać, zamykają się również lokale, które cechowała dobra kuchnia i wspaniała atmosfera.

Sprzedam lokal



Ziemia odda swoje miejsce w dobre ręce. Ziemia odda swoje miejsce w dobre ręce.
Niedawno na swoich social mediach klub Ziemia we Wrzeszczu poinformował, że będzie funkcjonował jeszcze tylko przez siedem miesięcy. Po pięciu latach działalności właściciele postanowili oddać bar w obce ręce. Oddanie lokalu planowane jest na kolejny kwartał roku, dlatego jesteśmy ciekawi, czy klub Ziemia w dalszym ciągu po zmianach będzie tym samym miejscem.

- Wszystko ma swój kres i koniec. Tym mottem na miarę Paulo Coelho chcielibyśmy poinformować Was, że nasza przygoda pt. "Klub Ziemia" powoli dobiega końca. Nie od razu, spokojnie. Czeka nas jeszcze siedem miesięcy działalności ukoronowanej, mamy nadzieję, najgrubszą bibą z okazji piątych i prawdopodobnie ostatnich urodzin. Prawdopodobnie, bo może znajdzie się ktoś, kto sprzedał w odpowiednim czasie bitcoiny i zechce przejąć pałeczkę, by godnie kontynuować historię miejsca. Powodów naszej decyzji jest wiele, ale skupmy się na jednym - my jako twórcy klubu wypaliliśmy się. Każdy z nas chciałby pójść albo poszedł już w innym kierunku. Ziemia potrzebuje nowej krwi i nowej energii - poinformowali właściciele Ziemi.
Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim czasie? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.

O autorze

autor

Mateusz Groen

Dziennikarz piszący głównie o rozrywce, kulturze, kulinariach, a czasami również o zdrowiu. Bliskie mu są wszystkie tematy społeczne, w szczególności kwestie okołopsychologiczne i związane z relacjami. Zawodowo również tancerz i instruktor, a prywatnie "koci ojciec".

Miejsca

Opinie (362) ponad 10 zablokowanych

  • Jakoś mi nie żal

    Ceny z kosmosu, "rybka prosto z kutra", i bezczelność przekraczająca wszelkie granice

    • 56 0

  • I bardzo dobrze (9)

    W czasach gdy kredyty dostawali wszyscy ludzie z ulicy, a stopy procentowe szorowały po dnie, w internecie eksplodował nurt "hurra-optymizmu": "biegnij za marzeniami i głosem serca", "Aneta pracuje w biurze i jest głupia, załóż własny biznes i sam sobie szefuj!", "Najważniejszy jest pomysł na knajpę, reszta zrobi się sama". No i teraz życie weryfikuje te "biznesy" jeden po drugim.

    • 79 10

    • Przecież te biznesy miały po kilka lat. (8)

      Powody są inne:
      - długi po lockdownie z których w obecnych czasach ciężko wyjść
      - wzrost kosztów: prąd 100%, gaz 400%, wynagrodzenia, zusy
      - inflacja i wzrost cen przy braku możliwości podnoszenia cen w lokalach przez co spadek marży i rentowności
      - ciągły problem z pracownikami, w czasie lockodownów masa ludzi odeszła z gastronomia do innych branż i nie wróciła
      - brak studentów do pracy w sezonie przez drogi najem, więc na wakacje wrócili do swoich miast
      - spadek obrotów przez oszczędności które robią klienci

      • 29 4

      • No właśnie, miały po kilka lat (2)

        Czyli powinny mieć już stabilną sytuację finansową, spłacone kredyty i przynosić zyski. Powstały w bajecznych czasach i nikt nie przewidział że mogą nadejść gorsze, a to podstawowa zasada przy zakładaniu biznesu żeby mieć poduszkę finansową. No ale skoro kredyty były tanie, to kto by się tym przejmował, najwyżej weźmie się jeszcze jeden.

        • 15 3

        • Mistrzu gastro było zamknięte przez 10 miesięcy

          Poduszka finansowa to nie twoje 3000 na ROR. Knajpy mają samych czynszu po kilkadziesiąt tysięcy. Ile musiałaby wynosić poduszka? 1 000 000? Na wszystkie czynsze, opłaty, koncesje, leasingu, itd?

          • 8 6

        • Cyrku związanego z koronawirusem to chyba nawet wróżbita Maciej nie przewidział. Znasz jakiś inny przypadek zamknięcia lokali gastronomicznych na kilka miesięcy poza Powstaniem Warszawskim i zburzeniem połowy Warszawy? Gastronomia działała nawet w trakcie wojny do czasu największych bombardowań.

          • 5 3

      • (1)

        a dofinasowanie z moich podatków to mało?

        • 18 4

        • Jakich podatków jak to był dodruk pieniędzy przez NBP

          • 1 1

      • Najlepszy argument "brak studentów" (2)

        No tak "brak taniej siły roboczej dla biednych biznesmenów" przyczyną upadku. Och, jak mi przykro. Wystarczyło płacić im rozsądne pieniądze to byłoby ich stać na ten wynajem i nie wracaliby do siebie.

        • 7 1

        • Brak w ogóle ludzi do pracy

          Nie rozumiesz tej branży to nie wypowiadaj się.

          • 0 2

        • Niech zatrudniają podawaczy jedzenia za 50zł/h

          Zapłacisz wtedy za obiad 80 zł?

          • 0 2

  • zmianach w lokalnej branży gastronomicznej,a kogo to obchodzi tak było zawsze jedne upadaja drugie powstają i nie restauracje a

    a jadło dajnie Wiekszosc jest na poziomie baru mlecznego a nawet gorzej !!Dobre restauracje nie upadaja trzeba czekac na wolne miejsce.I jeszcze jedno .To ze upadaja w 100% odpowiedziałny jest własciciel nic wiecej .wiekszosci sie wydaje ze to łatwka kase i szybko sie dorobi byle jakim zarciem bo klient kupi wszystko bo jesc musi

    • 22 11

  • To dopiero początek

    Jak ludzie dostaną po kieszeni w sezonie grzewczym, to tynk ze ścian będą jeść, a nie kuchnię fjużyn.

    • 58 5

  • Opinia wyróżniona

    Bądź uczciwy dla siebie i (22)

    Pracowników, nie oszukuj klientów, nie wmawiaj ze masz wołowinę z Argentyny tylko z Macro. Nie szalej z cenami, pracuj samemu - pańskie oko konia tuczy, myśl o pracy nie o wakacjach na Malediwach , najważniejsza licz koszty stałe. Przepis na sukces wyłożony w kilku zdaniach.

    • 503 45

    • Napisał Karol co pracuje na etacie w Biedronce (5)

      • 36 98

      • Właśnie nie w Biedronce ,ale w swojej małej knajpce od 10 lat !!! Pozdrawiam .

        • 85 4

      • Pudło . Ani na etacie ani w Biedronce. (2)

        • 24 1

        • Bezrobotny

          Wy to macie najwięcej dobrych rad

          • 4 23

        • Czyli bezronotny

          • 1 15

      • A Bułgar przy Krzywym Domku

        dalej z powodzeniem sprzedaje te swoje zapiekanki

        • 11 1

    • Czy to o Gawle w całości?

      • 10 3

    • A wtedy nie wytrzymasz konkurencji z Januszem okradającym pracowników... (1)

      • 25 10

      • on kradnie to i ja będę kradł

        wszyscy kradnijmy

        • 2 3

    • Ale to trzeba chciec pracowac uczciwie i to latami.

      • 21 0

    • Bądź uczciwy a w nagrodę Szczurek zlikwiduje wszystkie miejsca do parkowania (3)

      Podniesie podatek od nieruchomości, podniesie opłaty za wodę, ścieki i śmieci

      • 44 11

      • (2)

        opłaty to podniósł Kaczor z Glapińskim

        • 28 28

        • Boże święty! (1)

          Niech ten PiS przestanie wreszcie rządzić w Gdyni!

          • 3 2

          • nigdy nie rządził...wyłaczamy tvn i otwieramy oczy.

            • 3 0

    • Dodatkowo likwidowanie miejsc parkingowych, w Gdyni przy każdym remoncie znikają kolejne mijesca (2)

      tzn. jak mam szukać pół godziny lub więcej miejsca na auto, to pojadę poza centrum i te restauracje raczej dobrze się trzymają !

      • 38 8

      • Za 2-3 lata w ogóle nie wjedziesz do centrum. (1)

        Taki jest trend w cywilizowanym świecie. W końcu dotrze też tutaj, na to zad*pie.

        • 2 5

        • trend jest taki, że buduje sie parkingi z dogodnym ciągiem komunikacyjnym.

          Daje sie ludziom wybór a nie terroryzuje ekologią a UM dojeżdza samochodem do pracy...

          • 4 0

    • Stare, znane powiedzenie w gastronomii - łyżeczką, łyżeczką a nie chochlą... Cierpliwości.
      Nie jest to łatwy kawałek chleba.

      • 27 1

    • Jakie to proste... Pochwal się, jak się nazywa Twoja restauracja!

      • 7 10

    • Pochwal się Karolu, co to za knajpka? (1)

      • 6 7

      • Orlen

        • 5 4

    • A nie lepiej podnieść ceny..

      ..i obciąć pensje? Przecież na papierze to same plusy :D

      • 0 0

  • (1)

    Ten budynek gdzie jest "Ziemia" ma byc zburzony za jakis czas.

    • 14 5

    • skąd takie info

      • 2 1

  • Zamykanie

    Więcej zamykania gospodarki, to zobaczymy co będzie dalej z pracą.

    • 22 7

  • "właściciele Ziemi"
    :)

    • 18 0

  • Problemem nie jest pandemia a... (1)

    ..rządzący w Trójmieście.. wszystko się przenosi do Warszawy - tam jest przyszłość! Trójmiasto za 5 lat będzie druga Łodzią..

    • 25 38

    • Na razie to Trójmiasto robi się drugą Warszawą pod względem cen i coraz częściej także kultury słoików.

      • 4 1

  • Opinia wyróżniona

    W ankiecie mogłaby być opcja "Kilka różnych czynników", bo taka często jest prawa. Rzadko o upadku restauracji decyduje np. (14)

    lokalizacja. Często będzie to np. lokalizacja i jakość dań.

    Prawda taka, że obecnie mamy boom na gastronomię i rynek jest taki, że łatwo otworzyć restaurację, ale też bardzo łatwo szybko upaść. Kiedyś, gdy restauracji było mniej to nawet mocno średni lokal trwał długo, bo nie było tak wielkiego wyboru. Teraz gdy jakiś lokal jest praktycznie co kawałek to klienci mają duży wybór i głosują nogami.

    • 164 9

    • Nie jest łatwo otworzyć restaurację (12)

      Trzeba mieć po pierwsze gotówkę pd 500 do 800 tys jak mówimy o restauracji a nie kebabowini. Po drugie trzeba przejść wszystkie sanepidu, odbiory, projekty technologiczne, haccapy, koncesje, wspólnoty, pozwolenia, itd

      • 15 4

      • Moim zdaniem zamykane restauracje to pokłosie `dobrobytu` który zafundował Polakom Rząd PiS :) (3)

        • 28 18

        • (2)

          sami swoje nakradli , dla ludu ochłapy albo obietnice

          • 15 6

          • Dla Suwerena VATeusz Morawiecki czyli Pinokio obiecał miskę ryżu. (1)

            • 15 10

            • coraz bliżej ja wolałem ośmiorniczki na które było mnie stać , zamiast tego teraz łoże na dzieciorobów i bezrobotnych patoli niezaradnych życiowo bo im się ku..a nie che

              • 21 5

      • Kazda gotowka wlozona w restauracje to gotówka stracona. (1)

        Nawet pomoc fachowców jak Magda Gessler nie utrzymuje dluzej restauracji. Wystarczy przesledzic ile sposrod rewolucji przetrwalo probe czasu.

        • 20 1

        • Gessler fachowiec??? hahahahah

          I co jeszcze? Dowbor ekspertką budowlanki? Chyba z dużo TV ci weszło i uwierzyłeś w świat bajek.

          • 6 0

      • W Gdyni brak miejsc do parkowania

        Hulajnogą nie przyjadę z rodziną na obiad

        • 11 6

      • Dokladnie (2)

        Dziś utrzymanie restauracji a nie kebabowni z (w większości) największym g***em, graniczy z cudem! Ceny prądu, pracownicy, foodcosty...+ to co zostało nadmienione. Świat zwariował i jeśli nie jesteś "sieciową" musisz walczyc...to nie jest kraj dla przedsiebiorcow/restauratorow....Serce peka

        • 15 2

        • Dążymy do tego żeby zostały sieciówki, kebabownie i dark kitchen

          Wtedy Janusze będą zadowoleni, bo jak nawet nie chodzą to przynajmniej kilka razy w życiu korzystają przy okazji chrzcin, komunii, urodzin... potem będzie płacz że muszą robić to w swoim m3.

          • 5 1

        • Podaj nazwę

          Wspomożemy. Przyjdziemy. Serio -jeśli warto...

          • 2 1

      • po pierwsze trzeba miec swoj lokal -bo jak na kogos 3/4 utargu idzie to jest bez sennsu (1)

        • 6 0

        • Jakbym miał swój lokal to wolałbym go wynająć niż prowadzić biznes

          • 2 0

    • mieli dostać kasę tą co się nam należy , wierzyć w pis to z torbami pójdziesz , a jak zapijesz dzieci narobisz to pis cie nagrodzi kasą za nic

      • 6 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane