• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wielka Szama na Placu Zebrań Ludowych. Głodny nie wyjdziesz!

Ewa Palińska
2 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • W sobotnie popołudnie na Placu Zebrań Ludowych tłumów nie było, dzięki czemu zamówienia były realizowane niemal na bieżąco, a i miejsc przy rozstawionych stolikach nie brakowało.
  • Podczas Wielkiej Szamy można skosztować potraw z całego świata.
  • W sobotnie popołudnie na Placu Zebrań Ludowych tłumów nie było, dzięki czemu zamówienia były realizowane niemal na bieżąco, a i miejsc przy rozstawionych stolikach nie brakowało.
  • W sobotnie popołudnie na Placu Zebrań Ludowych tłumów nie było, dzięki czemu zamówienia były realizowane niemal na bieżąco, a i miejsc przy rozstawionych stolikach nie brakowało.
  • W sobotnie popołudnie na Placu Zebrań Ludowych tłumów nie było, dzięki czemu zamówienia były realizowane niemal na bieżąco, a i miejsc przy rozstawionych stolikach nie brakowało.

Kilkadziesiąt restauracji na kółkach, serwujących potrawy z różnych stron świata, dobrze znane dania, a także sporo kulinarnych nowości oraz liczne konkursy, m.in. na jedzenie burgera na czas - to jedne z wielu atrakcji, jakie czekają na tych, którzy w sobotę i niedzielę odwiedzą Wielką Szamę na Placu Zebrań Ludowych. Udział w największym w Trójmieście zlocie food trucków jest darmowy.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście - kalendarz imprez



Macie ochotę wyskoczyć ze znajomymi coś zjeść na mieście, ale każdy z was lubi co innego, więc trudno wam wybrać lokal, który zadowoli wszystkich? Podczas Wielkiej Szamy - największego zlotu food trucków w Trójmieście, taki problem nie istnieje. Do waszej dyspozycji, w jednym miejscu, zebrało się bowiem kilkadziesiąt restauracji na kółkach. Zarówno tych dobrze znanych na naszym lokalnym rynku, jak i odwiedzających Gdańsk po raz pierwszy.

Niektóre potrawy zachwycały nie tylko smakiem, ale i widowiskowym sposobem przygotowywania. Niektóre potrawy zachwycały nie tylko smakiem, ale i widowiskowym sposobem przygotowywania.

Kulinarna podróż dookoła świata



Czy lubisz jedzenie z foodtrucków?

Miłośnicy smaków azjatyckich będą mogą wybierać wśród bułeczek baozi i wyraziście doprawionych makaronów z woka. Fanów ostrości zadowolą meksykańskie quesadille i tacos. Z kolei amatorzy kuchni europejskiej powinni spróbować włoskiej pizzy, gruzińskich chinkali i węgierskich langoszy i kołaczy.

Wśród "wielkoszamowych" nowości znajdziemy m.in. ukraińskie pielmieni, krymskotatarskie czebureki i bagietki ze szwajcarskim serem raclette, a koneserzy barobusowych klasyków mają do dyspozycji burgery, zapiekanki, hot dogi oraz frytki. W rozmaitych wariantach.

Po obfitym daniu głównym warto skusić się na deser. Tu również propozycja jest bogata. W menu restauracji na kółkach znajdziemy m.in. hiszpańskie churrosy ze słodkimi dodatkami i kołacze - węgierskie ciastka kominkowe.

Dowozy przez aplikacje. Pyszne.pl, Glovo, UberEats, Wolt, a może dowóz własny?



  • Podczas Wielkiej Szamy można skosztować potraw z całego świata.
  • Podczas Wielkiej Szamy można skosztować potraw z całego świata.
  • Podczas Wielkiej Szamy można skosztować potraw z całego świata.
  • Podczas Wielkiej Szamy można skosztować potraw z całego świata.

Konkursy i dodatkowe atrakcje



Stali bywalcy zlotów restauracji na kółkach zgodnie przyznają, że na takie imprezy nie przychodzi się na chwilę.

- Chodzi o to, żeby spróbować jak najwięcej różnych smaków, a że nie da się tak dużo zjeść na raz, to trzeba robić sobie przerwy - śmiał się Marcin, stały bywalec zlotu barowozów. - No i obowiązkowo trzeba przyjść ze znajomymi. Wtedy każdy może wziąć sobie coś innego i można sobie wzajemnie podżerać.
Organizatorzy mają świadomość tego, że fani dobrego jedzenia planują spędzić na Wielkiej Szamie sporo czasu. Dlatego dokładają wszelkich starań, aby czas pomiędzy kolejnymi degustacjami ciekawie im wypełnić. W tym roku zapraszają np. do wiosennego wietrzenia szaf, a więc zakupu, sprzedaży i wymiany ubrań oraz akcesoriów. Dzieci mogą natomiast poskakać na dmuchanym zamku, choć z uwagi na wietrzną pogodę, ta atrakcja, podobnie zresztą jak wspomniane "wietrzenie szaf" nie cieszyła się w godzinach popołudniowych zbyt dużym zainteresowaniem.

Dorośli uczestnicy, tradycyjnie, mogą wziąć udział w piwnych quizach i zawodach w Strefie Piwa Regionalnego - Po Godzinach. Prowadzący nie tylko będą opowiadali o oferowanych trunkach, ale też pomogą sparować je z daniami, jakie wybierzemy dla siebie w menu food trucków.

Okiem dietetyka: wiosenne produkty sezonowe są smaczne i korzystne dla zdrowia



Miłośnikom dobrego jedzenia w delektowaniu się ofertą restauracji na kółkach nie przeszkodziła nawet wietrzna pogoda. Miłośnikom dobrego jedzenia w delektowaniu się ofertą restauracji na kółkach nie przeszkodziła nawet wietrzna pogoda.

Spokojnie, ale ciekawie



W sobotnie popołudnie na Placu Zebrań Ludowych tłumów nie było, dzięki czemu czas oczekiwania na potrawy był krótki. Nie było też problemu ze znalezieniem miejsca przy stolikach, rozstawionych między alejkami z food trackami. Wyzwaniem okazało się natomiast utrzymanie zamówionego jedzenia na talerzu.

- Wiatr chwilami jest tak silny, że porywa papierowe talerzyki, a nawet jedzenie. Mojej dziewczynie przed chwilą odfrunęła większość frytek - opowiadał jeden z uczestników Wielkiej Szamy. - No, ale nie narzekamy - atmosfera jest gorąca, grzane piwo kosztuje tylko 12 zł za 0,5 litra, jedzenie jest smaczne i różnorodne. Jeśli ktoś lubi kulinarne ciekawostki, na pewno nie wyjdzie z tej imprezy zawiedziony.
Ci, którzy lubią jeść nie tylko dobrze, ale też dużo i szybko, mogą natomiast wziąć udział w licznych konkursach, jak np. zawody w jedzeniu burgera na czas.

Tradycyjnie, uczestnicy Wielkiej Szamy będą mieli okazję pokazać swoje wielkie serce, biorąc udział w zbiórce pieniędzy na rzecz podopiecznych schroniska dla zwierząt Sopotkowo.

Raclette - jedna z najciekawszych i najnowszych restauracji na kółkach, biorących udział w Wielkiej Szamie. Znajdziecie ją niemal przy samym wejściu.

Ceny zróżnicowane, ale można się najeść za nieduże pieniądze



Panuje stereotyp, że jedzenie z food trucków jest drogie, czasem nawet droższe niż w restauracji. Podczas Wielkiej Szamy ceny bywają zróżnicowane (13 zł za lemoniadę to rozbój w biały dzień!), ale nie brakuje też tańszych propozycji.

Piwo, nawet grzane, kupimy już od 10 zł wzwyż, w zależności od pojemności i producenta. Herbatę, kawę i napoje bezalkoholowe można nabyć za 4 zł.

Ceny pizzy zaczynają się od 20 zł (margherita) i rosną w zależności od dodawanych składników czy wariantów. Ceny hot-dogów zaczynają się od 12 zł, a burgerów i kanapek na ciepło, np. z szarpaną wołowiną, od 19. Dania na stoiskach "kuchni świata" również można kupić od kilkunastu zł wzwyż (m.in. od 19 tatarskie smażone pierogi czebureki).

Ceny bułeczek baozi natomiast, tak lubianych przez wielkoszamowych gości, zaczynają się od 29 zł za sześć sztuk. Za małą porcję belgijskich frytek zapłacimy 12 zł.

Konkurs na najszybsze zjedzenie burgera. Zobacz, kto wygrał.

Pełna lista food trucków biorących udział w Wielkiej Szamie:

  • Pan Baozi - chińskie bułeczki z baozi
  • Raclette - bagietki ze szwajcarskim serem
  • Churros Amigos - hiszpańskie pączki churros
  • Gruzin - specjały kuchni gruzińskiej
  • Czebureki - krymsko tatarskie pierogi
  • Surf Burger - burgery
  • Wheel Meal - kuchnia tex-mex
  • Węgierska Fabryczka - langosze
  • Wok Gang - makarony z woka
  • Wyciskamy - orzeźwiająca lemoniada z cytrusów
  • Belgijki - frytki duże, grube i chrupiące
  • Food B. Good - hot dogi
  • Falconeri Pizza - pizza
  • Świnki Trzy - kanapki z szarpaną wieprzowiną
  • Bella Cafe - kawa
  • Zebra Burger - burgery
  • Wrap Queen - wrapy
  • Arizona Pastrami - kanapki z pastrami
  • Jack Burger - burgery
  • Food Cab - zapiekane buły
  • Słodka Fabryczka - węgierskie ciastka kominkowe
  • Dos Amigos - kuchnia meksykańska
  • Los Santos Bar - kuchnia międzynarodowa
  • Chinkali - gruzińskie pierogi
  • Corn dogi z drogi - parówki w cieście kukurydzianym
  • Rico Truck - pizza
  • Wół i krowa - burgery
  • Food truck u kibica - kanapki z szarpaną wieprzowiną, hot dogi
  • Migrand Fodd Truck - pastrami
  • Para Buch - pierożki dim sum

Wydarzenia

Wielka Szama (8 opinii)

(8 opinii)
w plenerze, street food

Miejsca

Zobacz także

Opinie (136) ponad 10 zablokowanych

  • Co na to sanepid? (8)

    Broda do pasa, papierosek, a potem miętolenie mielonego wołu by wypieścić hipsterskie podniebienie.
    A na koniec dnia standardowo corega - z siłą wodospadu.

    • 75 22

    • tą amerykańską firmę nic to nie obchodzi

      • 11 4

    • Obatel, przyznaj się co ty ćpiesz

      • 3 15

    • Kedyś instalowałem okna (1)

      w japońskiej knajpie na Ixelles. Bród smród i ubóstwo. A lidzie z parlamentu EU tam się stołowali.

      • 13 4

      • Mam nadzieję, że król Ojropy też tam się stołował?!

        • 4 1

    • To co napisałeś tylko dowodzi temu, że tam nie byłeś a głos zabierasz.

      • 5 5

    • Sanepid ma to gdzies

      Co jedzą dzbany z trójmiasta

      • 11 1

    • (1)

      Corega? Klej do protez? O co chodzi XD?

      • 0 0

      • Cała jego wypowiedź kupy się nie trzyma

        • 2 1

  • Chciałem iść

    Ale wiatr o temperaturze ciekłego azotu mnie zniechęcił O.o

    • 83 2

  • (3)

    Szczerze wam powiem, że jedyny budynek wybudowany przez ostatnie 30 lat, który dobrze komponuje się z otoczeniem i lokalizacja to właśnie jest pobliska gospoda. Piękne miejsce, mam tylko nadzieje, że budynek nie przegra z deweloperska mafia.

    • 48 15

    • (1)

      Tak dokładnie. jedyny, przez 30 lat. W Gdańsku, Polsce, na świecie.

      Wjazd po płytach i parking w błocie doskonale komponuje się z dziurawą Giełguda i cmentarzem.

      • 16 5

      • Pomyliłeś ze swoim Ełkiem

        :)))))))

        • 4 10

    • Wspis spóźniony na prima aprilis

      • 0 2

  • Masakra (7)

    Co kieruje ludźmi, żeby jeść takie jedzenie z bud, ani zdrowe ,ani tanie????

    • 75 14

    • Mną np. kieruje to, że dostanę tam to czego nie dostanę w normalnym lokalu. I jest to 2,3 razy w roku. (2)

      • 6 24

      • to ja proponuje ci makaron z ryzem posypany wiorkami kokosowymi i czekolada (1)

        cena tylko 100 zl za duza porcje. I tylko raz na pol roku.

        • 12 4

        • Ale ja tego nie chce kupic. Na food truckach też kupuję tylko to co chcę, albo nic, a nie wszystko co dają.

          • 3 3

    • Jak to co kieruje ludźmi (2)

      Chude nóżki w rureczkach z gołymi kosteczkami w podrobionych Sneakersach :)

      • 18 4

      • (1)

        Taaak! Taż zwani "zimnokostkowcy". Czy ktoś mi to wytłumaczy? Przy plus dwóch stopniach taki strój?

        • 8 1

        • Tatuaże , kolczyki, rurki, gołe kostki itp , itd ...

          a wszystko to COOL !!!

          • 7 0

    • To jest dobre podczas imprez, na plaży itp.

      Wiadomo, jak pogoda ładna to ludzie idą nad jezioro więc można tam podjechać - gastro zarobi, ludzie dostaną kawę, lody czy burgera i wszyscy będą zadowoleni.
      Nie rozumiem jednak po co mam specjalnie jechać na takie imprezy? To już jest snobizm. Zresztą frekwencja widać jaka jest.

      • 12 1

  • (8)

    Lepiej niech ktoś powie, gdzie w Gdańsku można zjeść smaczną zapiekankę.

    Bagietka, pieczarki, cebula, ser, papryka w proszku do posypania.
    A nie pulled pork rukola feta suszone pomidory prażony słonecznik sos bazyliowy.

    Nawet nie wiedziałem, baron w Olsztynie się skończył w styczniu tego roku, ehhh, klasyka.

    • 32 9

    • Też niestety mnie to smuci, ale w Gdańsku chyba już nigdzie. Może gdzieś nad morzem w Brzeźnie lub Jelitkowie. (1)

      A czasie Jarmarku są klasyczne zapiekanki w Parku Świętopełka. Nawet dobre. W Sopocie na Monciaku widziałam 3 punkty z zapiekankami. I na giełdzie samochodowej w Roszkowie można nabyć - ponoć dobre i najtańsze, z tych o których wspomniałam.

      • 7 1

      • U szwagra oliwa

        • 8 0

    • (1)

      Wracaj do Bartoszyc
      Tam znajdziesz

      • 3 15

      • dokladnie

        przy pksie sa.

        • 3 6

    • SKM wzgórze buda po lewej wychodząc w stronę Zwyciestwa (1)

      Kilka lat temu wpadałem tam na zapieksy jak miałem po drodze. Babeczka robiła całkiem spoko - najpierw podpiekane było pieczywo z sosem, potem zapiekane z dodatkami i serem. Jak jest teraz to nie wiem. Można sprawdzić

      • 2 0

      • wzgórze maksymiliana? Toż to wieś Gdynia, a nie dumne miasto Gdańsk.

        • 1 6

    • W domu

      Chwila pracy a smak oczekiwany

      • 4 1

    • Pętla Oliwa od strony Biedry. U Szwagra bar się nazywa

      Od 30 lat te same dobre zapiekanki, hot dogi, kebaby itp. Polski, dobry.

      • 7 0

  • Na tych zlotach (1)

    biesiadują ludzie z zasobnym portfelem dobrze zarabiający, aby się najeść coś wypić trzeba wydać minimum 100 zł.

    • 39 6

    • To teraz napisz coś mniej oczywistego, wnikliwy obserwatorze rzeczywistości.

      • 0 0

  • Spęd dla (1)

    gminu.

    • 34 13

    • Taki w sam raz

      Dla wyborcow tuska

      • 8 8

  • Żarcie z budy?

    Czemu nie. Pamiętam jak dziś budy na Midi w BXL. Pod dumną nazwą friture. Dodatki to frikandele. Nik nie pyta z czego są. Jak dostałeś to coś w bagietce z frytami to śniadanie, obiad, kolacja w jednym.

    • 5 5

  • Łał jak juz ciasto z serem " podstawowa pizza" kosztuje 20 dyszki to gratuluje:) (5)

    To już żarcie z budy ma cennik retauracyjny? A wydawało mi się że im tańsze koszta utrzymania biznesu tym paradoksalne tańsze jedzenie:)
    Dla nie rozumiejących.... restauracja czynsz miesięczny 15000 buda 1000 Obsługa w restauracji 10 osób w budzie 2 osoby to czemu margerita w restauracji kosztuje 20 złotych i w budzie kosztuje 20:):):) Pozdrawiam Januszy Biznesu z foodracków.... jednak nie wyciągacie wniosków:)

    • 77 8

    • (2)

      Bo towar sprzedaje się po cenie maksymalizującej zysk?

      • 2 17

      • Bzdury piszesz:) (1)

        Ustala się srednią marżę za gotowy produkt który jest uzależniony od bezpośrednich i pośrednich kosztów produkcji . I tak wyprodukowanie takiej samego dania w restauracji z gwiazdkami Michelin kosztuje 200 zł a tego samego dania w budzie 50 zł. I przy marży ok 50% w Restauracji to samo danie będzie kosztowało 300 pln a w budzie powinno 75 pln.
        To są prawa biznesu a nie rozbójnicza jazda Januszy biznesu.....a później płacz że roku nie przetrwali i po zasiłki!

        • 15 5

        • masz rację i dlatego pizza z budy kosztuje 14zł a ta z knajpy 20zł.

          a nie, czekaj.

          • 15 0

    • Bo tu sa ceny

      Dla zlotu bydła. W innych dniach jest normalnie

      • 3 3

    • Znawx pokaż gdzie dla food trucka jest czynsz

      1000 zł? Owszem jest ale dziennie, czyli 30 000 miesięcznie, to dwa razy więcej niż ta twoja restauracja.

      • 0 7

  • Ale za darmo?

    Jedzenie to nie przywilej przecież

    • 9 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane