• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wystarczy podgrzać i gotowe. Dania garmażeryjne i delikatesy w Trójmieście

Julia Rzepecka
16 marca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia
Zgodnie z przepisami wyroby garmażeryjne powinny być dostarczane do konsumpcji w ciągu kilkunastu godzin od chwili wyprodu­kowania i muszą być przechowywane w określonej temperaturze. Zgodnie z przepisami wyroby garmażeryjne powinny być dostarczane do konsumpcji w ciągu kilkunastu godzin od chwili wyprodu­kowania i muszą być przechowywane w określonej temperaturze.

Pośpiech, stres, powrót do domu po ciężkim dniu, a lodówka świeci pustkami. Kto z nas nie zna tego scenariusza? A że jak wiadomo, "Polak głodny to zły", zwykle nie jest to scenariusz historii komediowej. W taki dzień, kiedy wyjście na zakupy, stanie w kolejkach, a potem jeszcze w kuchni, by przyrządzić posiłek to za dużo, można uratować sytuację kupując gotowe dania - garmażeryjne.



Sklepy garmażeryjne w Trójmieście



Czy często kupujesz dania garmażeryjne?

Określenie "garmaż" zostało spopularyzowane w czasach PRL-u. Oznacza dania obiadowe przygotowywane na zimno, które - już gotowe - można kupić w sklepie, a następnie odgrzać w domu.

Wśród takich dań znajdziemy wiele tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Są dania mączne jak kluski, kopytka, naleśniki, łazanki, pierogi wytrawne lub na słodko. Bez trudu znajdziemy wyroby mięsne jak kotlety de volaille, schabowe, pulpety, kotlety wieprzowe czy gołąbki. Nie brakuje też ryb: śledzi, filetów, ryb po grecku czy smażonych. Są też oczywiście dodatki jak surówki wszelkiej maści i sałatki warzywne, sosy czy dania w słoikach (np. fasolka po bretońsku, zupy).

Czytaj też: Smaki PRL-u w książce "Ślepa kuchnia" Moniki Milewskiej

  • Zgodnie z przepisami wyroby garmażeryjne powinny być dostarczane do konsumpcji w ciągu kilkunastu godzin od chwili wyprodu­kowania i muszą być przechowywane w określonej temperaturze.
  • Zgodnie z przepisami wyroby garmażeryjne powinny być dostarczane do konsumpcji w ciągu kilkunastu godzin od chwili wyprodu­kowania i muszą być przechowywane w określonej temperaturze.
  • Zgodnie z przepisami wyroby garmażeryjne powinny być dostarczane do konsumpcji w ciągu kilkunastu godzin od chwili wyprodu­kowania i muszą być przechowywane w określonej temperaturze.
  • Zgodnie z przepisami wyroby garmażeryjne powinny być dostarczane do konsumpcji w ciągu kilkunastu godzin od chwili wyprodu­kowania i muszą być przechowywane w określonej temperaturze.

Zdrowe czy nie?



Technologia żywności rozwija się z każdym rokiem, a produkcję i transport obowiązują szczegółowe procedury, których pilnuje sanepid. Właściwie każdy duży supermarket ma dział z gotową żywnością w postaci dań garmażeryjnych. Znajdziemy tam bardzo dużo potraw, jednak nie wśród wszystkich klientów cieszą się dobrą sławą. Przede wszystkim nie zawsze do końca wiadomo, z jakich składników powstają gotowe dania, czy na przykład do mięs nie zostały dodane białka soi, konserwanty lub przeciwutleniacze oraz jakiego tłuszczu użyto do ich przygotowania. Po drugie najczęściej są to produkty wysokoprzetworzone, które również nie należą do najzdrowszych.

Dania garmażeryjne zdecydowanie lepiej więc kupować w mniejszych sklepach, delikatesach lub u sprawdzonych sprzedawców. To zwykle oznacza wyższą cenę, ale jednocześnie znacznie lepszą jakość żywności. Gdzie w Trójmieście znajdziemy więc sklepy z "garmażerką"?

Może cię zainteresować - Najtaniej w Trójmieście: śniadanie + kawa za mniej niż 20 zł

  • Zgodnie z przepisami wyroby garmażeryjne powinny być dostarczane do konsumpcji w ciągu kilkunastu godzin od chwili wyprodu­kowania i muszą być przechowywane w określonej temperaturze.
  • W Chochli zjemy pyszne zupy na miejscu, ale można zabrać również ze sobą w dużym słoiku.
  • W Chochli zjemy pyszne zupy na miejscu, ale można zabrać również ze sobą w dużym słoiku.
  • Delikatesy Kos.

Gdzie kupić?



Szukając dań garmażeryjnych zajrzeć można między innymi do Kultury Smaku - TheLikatesów w Gdyni. Nie jest to zwykły sklep spożywczy. W ofercie poza owocami, warzywami, mięsem czy pieczywem znajdziemy też słodycze, przekąski, ryby, dania kuchni świata, pełen wachlarz probiotyków, eko zakwasów, mikstur, długofermentującego chleba, długodojrzewających wędlin czy odpowiednio wypalanej kawy. Kupimy nawet cygara, steki czy naturalne kosmetyki. Co ciekawe, TheLikatesy prowadzą także sprzedaż swoich produktów online. Można więc zamówić wszystkie produkty przez internet, bez wychodzenia z domu.

Kolejnym miejscem jest Farma Smaków, która znajduje się w Straszynie, ale ich produkty kupić można także na Hali Targowej w Gdańsku. To sklep, w którym również kupimy całą gamę produktów, również "zdrowej żywności". Poza daniami garmażeryjnymi bez trudu znajdziemy też kawy i herbawy, nabiał, pieczywo, wędliny, mięso, przetwory, kiszonki, zakwasy, owoce i warzywa. Farma Smaków prowadzi też catering, a zakupów można dokonać również online.

Lokale, przepisy i recenzje - kulinaria w Trójmieście



Poszukujecie garmażerki w wersji wege? Nie ma problemu, Jola Słoma oraz Mirek Trymbulak to małżeństwo prowadzące Atelier Smaku, czyli pracownię kulinarną, gdzie łamią stereotypy tworząc popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie wegańskich i bezglutenowych. Para prowadzi Bistro & Delikatesy w Orłowie. Kupimy tam wegańskie i bezglutenowe gotowe dania obiadowe jak pizza, potrawy nie-mięsne, potrawki w sosie, kotlety, sznycle i zupy w słoikach, pierogi, uszka, gnocchi i kluski ziemniaczane, naleśniki, pieczywo, ciasta i ciasteczka, czekoladowe przysmaki, pasty do chleba i konfitury, pasztety czy mieszanki przypraw. Ich produkty znaleźć można też w sklepie E. Leclerc oraz SpożyVczaku w Gdańsku, a także w sklepie Ekosopot. Małżeństwo robi także wegańskie i bezglutenowe torty na zamówienie oraz prowadzi warsztaty kulinarne.

Zobacz także: Kup sobie restaurację, np. Cristal za 21 mln zł. Znane lokale na sprzedaż

  • Delikatesy Kos.
  • Farma Smaków.
  • Farma Smaków.
  • Farma Smaków.
Pyszne zupy zawekowane w słoikach kupimy w Chochli. Lokal znajduje się we Wrzeszczu, jest też drugi na Morenie. Każdego dnia serwowane są tam aromatyczne, smaczne zupy i kremy w dobrych cenach. Do wyboru dwa rozmiary, a każdą zupę można dowolnie uzupełniać świeżymi ziołami i przyprawami lub bagietką. Chili con carne cieszy się taką popularnością, że nie zawsze można się na nie załapać. Nie brakuje wersji wegetariańskich, kilka razy w tygodniu pojawiają się też zupełnie nowe pozycje. Chochla dowozi też zamówienia złożone online.



Podobne miejsce funkcjonuje w Gdyni. To Przystanek Zupa. Tam również znajdziemy zupy sprzedawane w słoikach, ale też na miejscu. W sprzedaży są między innymi zupa tajska z kurczakiem, żurek, pomidorowa, hiszpańska z cieciorką i szpinakiem (wegańska), indyjski krem z soczewicy i ciecierzycy, azjatycka 5 smaków, krem z białych warzyw czy zupa rybna z owocami morza. Dzięki podwójnej pasteryzacji na długo zachowują wartości odżywcze i świeżość - nie tracąc smaku. Z kolei gotowe pierogi w Gdyni warto kupić w Przystanku Pierożek lub Pierogarni Pierożek. Klienci chwalą też sobie pierogi w restauracji Polonia.

Dania garmażeryjne kupimy też w Delikatesach KOS w Gdańsku. Są tam na przykład produkty marki Zakwasownia, a także Kluska. Zupy, dipy, marynaty, warzywa, curry, szarpana wołowina, a nawet śniadania zamknięte w słoiku i gotowe do natychmiastowego spożycia. Bogaty wybór produktów jest też w Garmażowe Love, niewielkim sklepie znajdującym się w Kowalach. Kupimy tam najróżniejsze produkty, w słoikach i nie tylko. W ofercie są pierogi, kotlety, gołąbki, kluski i kopytka, makarony, placki ziemniaczane. Są też miazgi orzechowe czy miody.

Targowiska w Trójmieście



  • Dolce Vita - Słodko i wytrawnie w Sopocie.
  • Zgodnie z przepisami wyroby garmażeryjne powinny być dostarczane do konsumpcji w ciągu kilkunastu godzin od chwili wyprodu­kowania i muszą być przechowywane w określonej temperaturze.
  • Zgodnie z przepisami wyroby garmażeryjne powinny być dostarczane do konsumpcji w ciągu kilkunastu godzin od chwili wyprodu­kowania i muszą być przechowywane w określonej temperaturze.
- Jesteśmy młodym lokalem, otworzyliśmy się w lipcu ubiegłego roku - mówi Hubert BiałkowskiGarmażowe Love. - Współpracujemy z restauracją Hora de Espana, dlatego mamy dania w dobrej, restauracyjnej jakości. Posiadamy też różnego rodzaju dania od regionalnych producentów, produkty robione ręcznie, między innymi cztery rodzaje smalcu (z gęsi, kaczki, wieprzowy i wegański) są także pasztety. Sprzedajemy też konfitury, powidła czy kawę z lokalnej palarni z Gdańska, Mitte Cafe, a także produkty bio i eko, kiszonki oraz zakwasy.

Sklepy rybne w Gdańsku, Sopocie i Gdyni



Warto wspomnieć także o Dolce Vita - Słodko i wytrawnie. Jak sami o sobie piszą to "butik delikatesowy" z barem, który zaprasza na śródziemnomorskie specjały słodkie i wytrawne. Wśród przysmaków kawior, foie gras, sery, wędliny, słodycze z Turynu i Sieny, smaczne wina i kawa. Natomiast Delikatesy o nieco bardziej egzotycznym smaku znajdziemy też w Oliwie. Moja gruzja to sklep, w którym kupimy produkty kuchni gruzińskiej. Jest ona wyjątkowa: słona i tłusta, pachnie kolendrą, aromatyczną solą Swanetii, setkami gatunków sera, świeżą śmietaną i kruchym chlebem puri. To właśnie znajdziemy na półkach delikatesów Moja Gruzja, a także duży wybór gruzińskich trunków, lemoniady, wody, soki, miody i czurczchele, herbaty, gruzińskie sosy i przyprawy.

Miejsca

Opinie (95) 3 zablokowane

Wszystkie opinie

  • (4)

    Jako, że wyprowadziłem się z Gdyni i mieszkam teraz na pograniczu Rumi i Gdyni, polecam garmaż "U Dudiego" w Rumi-Janowie na Świętojańskiej.

    • 11 24

    • (1)

      również polecam. drogo jak na garmaż, ale warte swojej ceny

      • 9 8

      • drogo to mało powiedziane - ale kupuje...

        litrowy słoik zupy nawet 20zł (żurek) - ale warty ceny, dla mnie najlepsza pieczarkowa za 15zł litr

        • 4 6

    • (1)

      Zgadzam się, najlepszy garmaż, w jakim kupowałam jedzenie, wszystko pyszne i świeże

      • 3 6

      • Kiedyś tam kupowałam, ale nam wrażenie że zmienili recepturę niektórych dań i sypią jakaś pomarańczowa przyprawę, która mi nie służy

        • 6 0

  • (5)

    Mam wrażenie, że obecnie ludzie z gastronomii za bardzo chcą n "pokazać" wyroby niż dac mam ich smak. Prawdziwy. Za dużo formy w tym wszystkim.

    • 57 4

    • masz rację - lepiej niech wszystko wygląda jak wyjęte z jednego szamba i zmiksowane razem.

      • 3 22

    • Gdybyś choć miał odrobinę pojęcia o handlu to byś wiedział, że klient kupuje oczami. (3)

      • 4 3

      • (2)

        To dlaczego w Czechach jedzenie w gastro wygląda, jakby je ktoś wyrzygał, a jest smacznie i knajpy pełne?

        • 6 2

        • (1)

          Może nie są estetami?

          • 2 2

          • Może. Kwestia, czy czescy gastronomowie nie mają pojęcia o handlu.

            • 2 0

  • Kirkor (4)

    Sklep kirkora przy starej slowackiego w Gdansku juz nie raz uratowal moj zoladek od glodu

    • 25 7

    • Drożyzna (3)

      Drogo, drogo i jeszcze raz drogo . Kupują bo nie mają wyjścia jak pracują.Właścicielka cieszy się i na "Malediwy chop...

      • 16 0

      • Tanio nie jest, ale i bez przesady. (2)

        Przynajmniej gwarancja, że świeże i smaczne. Wiele lat już działają i gdyby nie renoma, mogliby zwinąć interes już dawno. Widać jakość robi swoje.

        • 4 6

        • Obrzydliwe,stare jedzenie po ktorym mam rozwolnienie.wole juz paszteciki z miesem od szydlowskiego zjesc niz ten syf z kirkora! (1)

          • 5 1

          • Szydlowski tez nieżle poleciał z tymi pasztecikami ! Były po 32 zł teraz 45 zł ! Niech żre sam !

            • 4 0

  • Opinia wyróżniona

    (3)

    Skąd to przekonanie, ze w małych sklepach wszystko jest lepsze?? Kluczowe jest czytanie składu. Ja wychodzę z odwrotnego założenia- duże sieci są bardziej kontrolowane i każda wpadka trafia szeroko do mediów. Łatwiej im tez negocjować, często transporty np bananów przypływają specjalnie na zamówienie konkretnych sieci. Wyroby mięsne- mały producent sypie saletry ile wlezie. Tymczasem w dyskoncie biorę sobie wędlinę oznaczoną bez konserwantów. Warzywa, owoce- na rynku mam większe prawdopodobieństwo przekroczenia dopuszczalnych norm pestycydów, kto to zbada dlatego przede wszystkim czytać etykiety i, w miarę możliwości, kupować produkty z certyfikatem bio- ich producenci są kilkukrotnie częściej kontrolowani.

    • 72 10

    • (2)

      A skąd to Twoje przekonanie o kontrolowaniu produktów dużych sieci? Przeczytaj ukryty raport NIK, Twoje przekonania prysną jak czar.

      • 11 7

      • (1)

        Skoro raport jest ukryty, to skąd o nim wiesz?

        • 7 3

        • Weź chłopie poczytaj, ukryty czyli nie podany do opinii publicznej, tak jak to, że wraz z nowym wałem od 1 lipca 2022roku skarbówka będzie miała wgląd do naszych kont bankowych. Wiedziałeś? Nie? W telewizji nic nie powiedzieli?

          • 3 1

  • Jeśli mowa o sanepidzie (2)

    to ilu jest kontrolerów i jaką mają wydajność?

    • 21 1

    • zajęci są

      maseczkami :)

      • 7 0

    • Jak trzeba, to wydajność mają

      DO końca życia zapisali się w historii jako prześladowcy legalnie działających lokali gastronomicznych w czasie wymyślonej pandemii. Sam nie wiem jaka instytucja jest bliżej g....bagna - Straż Miejska czy Sanepid

      • 9 3

  • drogo, ceny nie na każdą kieszeń (3)

    • 43 3

    • Prosta zasada (2)

      Nie masz czasu na gotowanie, bo poświęcasz go na zarabianie - masz pieniądze na kupno gotowych dań dobrej jakości. Masz czas na gotowanie, bo nie spędzasz go na zarabianiu - gotujesz sam, taniej.
      I przypadki skrajne - nie masz czasu, bo pracujesz, ale mimo to nie masz pieniędzy. I drugi - masz czas i masz pieniądze. Ale skrajne odrzucamy ;)

      • 10 2

      • Albo masz duza rodzinę, ktora lubi zjeść:) Co wtedy? Jak żyć panie premierze?

        • 3 2

      • Można też kupować gotowe rzeczy w dyskontach. Jest tanio i nie trzeba gotować.

        • 3 0

  • (3)

    niestety ale wychodzi drogo, jak w knajpie, słoik zupy za 30-40 zł to przesada

    • 62 5

    • (2)

      Za 30 - 40 zł to zrobię obiad dla 4 osobowej rodziny + deser ! Zacznijcie robić sami ! Zobaczycie jak tanio można zjeść z całą rodziną !

      • 17 2

      • (1)

        Nie każdy ma na to czas...a nawet są tacy co w czasie poświęconym na robienie tego obiadu zarobią sporo więcej niż jego wartość.
        Życie nie jest tak oczywiste

        • 1 3

        • Owszem, jest oczywiste. Odpisujesz kolesiowi, co w innym wątku narzeka, że 8 lat czeka, aż mu państwo DA mieszkanie i nic. On by w dwa dni nie zarobił na porządny obiad.

          • 4 1

  • Przyszłość to gotowce (2)

    A u nas w PL utarło się, ze gotowe dania to syf, chemia i jakość gorsza niż samodzielnie zrobione obiadki. Jedli napisze ze nawet wybrane gotowce z Żabki są względnie ok to posypie się grad złośliwości. My jakiś czas temu już doszliśmy ze często taniej jest iść do restauracji, kupić taki garmaz czy zamówić coś telefonicznie niż samemu ugotować jednocześnie tracąc na to czas. W części bardzie cywilizowanego świata np Dania, Belgia gotowe dania uchodzą za lepszej jakości niż te domowe z prostych przyczyn: powtarzalność i wykonanie przez profesjonalistów (nawet jesli to maszyna). Wending, dostawa, pudełka, instant czy tego chcemy czy nie to przyszłość.

    • 17 29

    • Przyszłość to taka praca kiedy gotowanie po niej obiadu nie bedzie "stratą czasu"

      Masz po prostu kiepska prace i dorabiasz do tego flozofie "wending". Załóż pieluche, nie bedziesz tracił czasu na latanie do kibla.

      • 14 7

    • na wszystko jest czas i miejsce

      Gotowiec to oszczędność czasu, dla wielu przydatny, ale samodzielnie przygotowane jedzenie nigdy nie odejdzie w 100% do lamusa. Robiąc coś samemu wiemy, co jest w środku, jesteśmy w stanie kontrolować składniki w zależności od preferencji czy alergii i doprawiamy jak lubimy. Czasem korzystam z gotowców, ale nie wyobrażam sobie życia bez przygotowywania z rodziną przynajmniej części posiłków. Do tego gotowiec to zawsze jednak kolejne śmieci.

      • 14 2

  • ,,,, (5)

    Szkoda że nikt nie dodał jakie czasem to ma ceny a facet który lubi zjeść lub pracuje fizycznie musi te kalorie uzupełnić i poczuć że zjadł i może by się zatrzymał na trzech słoikach czyli około 60 zł tylko słoiki z garażem na obiad tyle go wyjdą a gdzie reszta.

    • 22 6

    • (3)

      Rok 89 dobiegł końca, nie wszystko musi być nastawione na fizoli.

      • 4 15

      • Od 2015 żulikom się wydaje, że musi. No i na razie biorą w łeb od rzeczywistości :-)

        • 3 1

      • ciekawe kto ci cos wybuduje, jesli nie mieszkasz z mamą pajacyku w rurkach. (1)

        • 3 0

        • Fizol. Za to mu się płaci, co w związku z tym?

          • 0 0

    • "facet który lubi zjeść"

      Kolejne oględne określenie obrzydliwego grubasa xD

      • 9 16

  • Garmażer

    Najgorsze produkty zmielone , zalane w galaretę i cena 90 zł za kg Nie kupuję

    • 34 11

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane