- 1 Rzuciła wszystko i zaczęła robić wino (68 opinii)
- 2 Burger czy kebab? Zagłosuj! (18 opinii)
- 3 Sezon na jagodzianki trwa w najlepsze (71 opinii)
- 4 Sezonowe warzywa i owoce. Co warto teraz jeść? (22 opinie)
- 5 Wspólna kolacja 6 szefów kuchni Michelina (57 opinii)
- 6 Kulinarna Świętojańska po raz siódmy (128 opinii)
23 zł za kawę z tonikiem - dużo czy mało? Jak kawiarnie liczą ceny
23 zł za kawę z tonikiem to dużo czy mało? Wydawać by się mogło, że jest to cena mocno zawyżona. Okazuje się jednak, że ma ona swoje uzasadnienie. Film na ten temat postanowiła nagrać jedna z baristek, tłumacząc na przykładzie kawy, jak restauracje wyliczają ceny poszczególnych pozycji w menu.
Tonic espresso - dlaczego tyle kosztuje?
Jak łatwo było przewidzieć, w komentarzach zawrzało. Jedni podzielali oburzenie tiktokera, inni bronili ceny, tłumacząc ją wysokimi kosztami. Rękawicę podjęła jedna z młodych pracowniczek kawiarni, która postanowiła krok po kroku wyjaśnić, jak liczona jest cena tego napoju.
![W kawiarni można jeszcze dostać](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3748/150x100/3748866__c_1772_631_3670_2569__kr.webp)
- Łączny koszt netto produktów pod espresso tonic u nas to ok. 6 zł, lejąc najtańszy tonik. Warto dodać, że różne kawiarnie pracują na różnych tonikach, które potrafią kosztować 5-6 zł za 200 ml w hurcie - tłumaczy dziewczyna. - Kawa w naszej kawiarni kosztuje 110 zł za kg, więc 20 g na podwójnego shota espresso daje nam jakieś 2,2 zł- 2,5 zł. Do tego musimy doliczyć sobie lód, kubek i limonkę, co daje nam łącznie 6 zł. Kwotę 6 zł dzielimy przez 23 zł i mnożymy razy 100, bo taki jest wzór na food cost w restauracji. Pozostaje pytanie: czy 4 zł zarobku to naprawdę aż tak dużo?
Wzór na food cost
Żeby lepiej zrozumieć opisywane zależności, warto pochylić się nad wspomnianym przez dziewczynę wzorem. "Food cost" to pojęcie odnoszące się do kosztów związanych z jedzeniem, zwłaszcza w restauracjach i innych miejscach, gdzie się je przygotowuje i sprzedaje. Oznacza to sumę pieniędzy, którą wydaje się na zakup składników potrzebnych do przygotowania potraw. Na przykład, jeśli restauracja sprzedaje pizzę, to "food cost" obejmuje cenę mąki, sera, sosu pomidorowego i innych dodatków używanych do jej zrobienia.
Często jednak pojęcia "food cost" używa się jako określenia procentowego wskaźnika stosunku kosztu zakupionego towaru, względem przychodu z jego sprzedaży. I to właśnie tym wzorem posługuje się baristka. Food cost liczy się w następujący sposób:
Wynik, który otrzymamy, pokazuje, jaki procent ceny całego dania stanowi cena produktów wykorzystanych do jego przygotowania. Przyjmuje się, że wartość wskaźnika food cost w gastronomii powinna mieścić się w przedziale 25-30 proc.
Wracając do przykładu tonic espresso za 23 zł. Jeśli koszt produktów niezbędny do jego przygotowania to wspomniane 6 zł, to food cost wynosi w tym przypadku ok. 26 proc. Warto jednak zaznaczyć, co szybko wypunktowali internauci, że 110 zł za kilogram kawy w hurcie to wyjątkowo wysoka cena.
Warto pamiętać, że oprócz wspomnianego kosztu produktów restauratorzy ponoszą też szereg innych wydatków: czynsz za lokal, opłaty za media (prąd, gaz, woda, ogrzewanie), wynagrodzenie pracowników, środki czystości, tantiemy za muzykę itd. Ostatecznie restauratorowi powinno zostać od 30 do 10 proc. ceny dania. Trzeba pamiętać, że od miesięcznego zysku muszą jeszcze odjąć podatek dochodowy.
Espresso tonic w Trójmieście
A ile zapłacimy za espresso tonic w Trójmieście? Okazuje się, że ceny za ten orzeźwiający napój są bardzo zróżnicowane. Najtańsze udało nam się znaleźć za 18 zł (Plenum, Blisko), niewiele więcej, bo 19 zł, zapłacimy w Spokój cafe. W Capuccino Cafe koszt tej kawy wynosi 22 zł, a w I love you - 28 zł.
Miejsca
Opinie (347) ponad 50 zablokowanych
-
2024-06-22 16:06
Za kawę z tonikiem wziąłbym 50 zł
a za kawę z mlekiem i cukrem 100 zł (lub więcej).
Musi być kara za bezczeszczenie kawy. Taki człowiek jest także zdolny wypić dobre whisky z Coca Colą !!!- 7 2
-
2024-06-22 16:24
PO kasa tylko dla swoich towarzyszy..
Dla ludzi figa..zobaczycie kwote wolna od podatkt 60tys jak swinia niebo -dla wodza pic to codziennosc!
- 8 2
-
2024-06-22 16:37
Malo!
- 0 1
-
2024-06-22 16:37
Duzo!
- 2 0
-
2024-06-22 16:38
w tróimiescie patologia sprzedaje kromke chleba ze smalcem za 40 zł i wszystko jasne
gastronomie prowadza ludzie co niepotrafia herbaty zaparzyć
- 16 0
-
2024-06-22 16:47
20 euro
U chińczyka w Dortmundzie Bornstr, Super bufet, napoję alkoholowe i bezalkoholowe do oporu w cenie! I nie bankrutuje ! Cud ?
- 7 3
-
2024-06-22 17:03
niech przestanie chlać alko (1)
to zaoszczędzi. Typowa cena kawy z likierem za granicą: 6 euro, więc u nas dalej taniej.
- 3 10
-
2024-06-22 17:37
Typowa pensja
Dla robotnika 4 tys euro
- 5 0
-
2024-06-22 17:03
Po tym
Można się sr*czki nabawić
- 6 0
-
2024-06-22 17:35
Za piwko
Zycza 22 takie same w hurcie 2 zl.
- 9 0
-
2024-06-22 17:45
W Wenecji kawa w 2,50-3,50 euro. Takich cudów jak esspresso tonic jednak tam nie widziano. Aperol w Wenecji od 3,50 do 5 Euro. Czy we Włoszech mają niskie podatki i koszty pracy, a może wolą przyciągnąć klienta niską ceną niż utrzymywać puste stoliki?
- 17 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.