• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ile za rybkę? Sprawdziliśmy ceny w gdyńskich smażalniach i barach

Magda Mielke
21 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Ile zapłacimy za rybę w Gdyni? Polacy zwykle kupują ryby znane i nie eksperymentują ze smakiem. Zamawiają więc najczęściej dorsza i flądrę. Rzadziej halibuta, sandacza czy węgorza. Ile zapłacimy za rybę w Gdyni? Polacy zwykle kupują ryby znane i nie eksperymentują ze smakiem. Zamawiają więc najczęściej dorsza i flądrę. Rzadziej halibuta, sandacza czy węgorza.

Ile kosztuje ryba w Gdyni? Sprawdziliśmy ceny ryb w gdyńskich smażalniach. Być nad morzem i nie zjeść ryby z frytkami w smażalni - to się nie godzi. Wątroba da radę, ale czy portfel to wytrzyma? Wkrótce pokażemy, ile zapłacimy za rybę w smażalniach w Sopocie i Gdańsku.



Gdzie na rybkę? Smażalnie ryb w Gdyni, Sopocie i Gdańsku



Czy będąc nad morzem, jadasz w nadmorskich barach i smażalniach?

Barów, smażalni i restauracji nadmorskich sprzedających ryby nie brakuje. W Gdyni przy skwerze KościuszkiMapka znajduje się ich kilkanaście. Zjemy w nich wiele różnych dań, ale przede wszystkim serwowane są tu znane, smażone ryby, takie jak: dorsz, flądra czy halibut.

Ile kosztuje ryba w Gdyni? Ceny w gdyńskich smażalniach i barach



Zdecydowana większość gdyńskich lokali podaje cenę za 100 gramów ryby, a nie za całą porcję. Warto więc zachować czujność podczas zamawiania. Klienci zwykle nie zastanawiają się, ile cała ryba będzie ostatecznie ważyła. Ba! Zazwyczaj nie mają na to żadnego wpływu. Nie są więc w stanie przewidzieć, ile ostatecznie zapłacą.

Sprawdź także: 5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypce

Gzie zjemy i ile zapłacimy za rybę w Gdyni?



  • Gruba Ryba
  • Gruba Ryba
  • Tawerna


Gruba Ryba - gdyńska karczma, gdzie zjemy rybę



Spacer po smażalniach w Gdyni rozpoczynamy od karczmy Gruba Ryba, która znajduje się przy al. Jana Pawła IIMapka, zaraz za parkiem Rady Europykawiarnią Skwerek. Porcje ryb smażonych zaczynają się powyżej 200 gramów.

W menu Grubej Ryby znajdziemy:

  • złocicę - 13 zł/100 g,
  • dorsza - 14 zł/100 g,
  • halibuta, pstrąga bądź karmazyna z masłem czosnkowym - 15 zł/100 g,
  • miętusa - 15 zł/100 g 
  • grillowanego łososia - 18 zł/100 g.

Tawerna w Gdyni - ryby w zestawach ze stałą ceną



Tuż obok karczmy Gruba Ryba usytuowana jest gdyńska Tawerna. Tutaj - wyjątek potwierdzający regułę - ryby zamówimy w zestawach, za które zapłacimy stałą cenę.

W lokalu Tawerna zamówimy takie ryby, jak:
  • łosoś z pieca z ziemniakami opiekanymi w ziołach i gotowanymi warzywami - 42 zł,
  • łosoś gotowany z ziemniakami puree oraz warzywami gotowanymi - 40 zł,
  • makrela pieczona w pergaminie z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z kiszonej kapusty - 39 zł,
  • stek z halibuta z masłem czosnkowym z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z białej kapusty - 44 zł,
  • smażony filet z flądry z frytkami i surówką z kiszonej kapusty - 35 zł,
  • filet z dorsza w panierce/w cieście z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z kiszonej kapusty - 38 zł,
  • dorada grillowana z surówką z kiszonej kapusty - 44 zł.

Waga ryb w tych daniach wynosi ok. 250 gramów.


  • Smażalnia Nemo
  • Smażalnia Nemo
  • Smażalnia Nemo
  • Bar Ogopogo
  • Bar Ogopogo
  • Bar Ogopogo
  • Bar Sternik
  • Bar Sternik

Gdyńska Smażalnia Ryb Nemo - ryby w menu i morski wystrój



Następnie udajemy się do Smażalni Ryb Nemo z charakterystycznym, morskim wystrojem, biało-niebieskimi meblami i tapetą w rybki. Serwowane są tutaj dania obiadowe, fast food i oczywiście ryby. Podobnie jak w Grubej Rybie ryby podawane są w porcjach od 200 gramów.

W Smażalni Ryb Nemo za 100 gramów ryby zapłacimy:

  • filet z tilapii - 10 zł,
  • tuszka flądry - 11 zł
  • filet z flądry - 12 zł,
  • filet z dorsza - 12,90 zł,
  • filet z sandacza i pstrąga oraz tuszka halibuta - 14 zł
  • filet z łososia i z halibuta - 16 zł,
  • tuszka kerguleny - 18 zł

Do każdej ryby polecane są frytki i zestaw surówek.

Bistro Ogopogo w Gdyni - tu nakręcono teledysk zespołu Piekni i Młodzi



Po tej samej stronie skweru Kościuszki znajduje się stylizowane na amerykański bar bistro Ogopogo, w którym został nakręcony teledysk do utworu "Ona jest taka cudowna" zespołu Piękni i Młodzi. Oferta i ceny są tu identyczne jak w Smażalni Nemo.

Bar Sternik w Gdyni - ceny ryb



Idąc dalej w kierunku Akwarium Gdyńskiego, napotkać można na Bar Sternik. Tu również oferta i ceny są takie same jak w dwóch poprzednich barach.

  • Bar Przystań
  • Bar Przystań
  • Smażalnia "U Kaszuba"

Przystań Smaków w Gdyni - smażone ryby, ceny



Kolejnym miejscem, które odwiedzamy, jest bar Przystań Smaków.

W Przystani Smaków za smażone ryby zapłacimy:
  • dorsz filet - 12 zł/100 g,
  • okoń filet - 13 zł/100 g,
  • sandacz filet - 13,50 zł/100 g,
  • łosoś filet - 14,50 zł/100 g,
  • flądra tuszka - 11 zł/100 g,
  • pstrąg tuszka - 10,50 zł/100 g,
  • halibut dzwonko - 13 zł/100 g.

Przy czym porcja ryby wynosi co najmniej 200 gramów.

Zobacz także: Sushi. Ile kosztuje ten przysmak?

Ryby w menu w gdyńskim barze "U Kaszuba"



Idąc dalej w głąb skweru, natrafimy na bar "U Kaszuba". Smażalnia deklaruje codzienną dostawę świeżych ryb. Te zjemy tu z pieca lub patelni. Porcje, podobnie jak w pozostałych barach, zaczynają się od 200 gramów, a ceny podawane są za 100 g.

"U Kaszuba" zamówimy takie ryby, jak:

  • flądra i dorsz - najtańsze serwowane ryby - 10 zł/100 g,
  • filet z flądry - 11 zł/100 g,
  • filet z dorsza - 12 zł/100 g,
  • filet z dorsza z pieca - 14 zł/100 g,
  • filet z łososia - 14,50/100 g,
  • filet z łososia z pieca - 16,50/100 g,
  • tuszka halibuta - 13 zł/100 g,
  • tuszka halibuta z pieca - 15 zł/100 g,
  • turbot - 15 zł/100 g,
  • kergulena - 17 zł/100 g,
  • filet z sandacza - 13,50 zł/100 g,
  • tuszka pstrąga - 10,50 zł/100 g,
  • tuszka pstrąga z pieca - 12 zł/100 g
  • danie fish&chips - 29 zł - porcja wynosi 130 g

Do każdej ryby można zaś dobrać ziemniaki lub frytki i zestaw surówek w cenie 17 zł.

  • Marina Bar
  • Marina Bar
  • Bar Ikra
  • Bar Ikra
  • Bar Ikra

Marina w Gdyni - ceny ryb



Tuż obok znajduje się smażalnia "Marina".

W Marinie za rybę zapłacimy:

  • filet z dorsza - 12,90 zł/100 g,
  • flądra - 12 zł/100 g,
  • sandacz - 14 zł/100 g,
  • sola - 11 zł/100 g,
  • tilapii - 10 zł/100 g,
  • łosoś - 15 zł/100 g,
  • pstrąg - 14 zł/100 g 
  • halibut - 16 zł/100 g 
  • tuszka flądry - 11 zł/100 g,
  • halibut - 14 zł/100 g
  • kergulena - 18 zł/100 g.




gdyńska smażalnia "Ikra" - ceny ryb w smażalni



Na końcu tego pasa barów usytuowana jest smażalnia "Ikra". Tutejsze menu jest bogate - zawiera zarówno ryby smażone, jak i z grilla oraz pieca.

Ceny smażonych ryb w smażalni "Ikra" za 100 gramów:
  • dorsz filet - 12 zł,
  • flądra - 10 zł,
  • halibut - 13 zł,
  • łosoś filet - 13,90 zł,
  • sandacz filet - 13,90 zł,
  • pstrąg - 10,50 zł,
  • sola filet - 11,90 zł,
  • okoń filet - 11,90 zł,
  • antar filet - 11,90 zł,
  • turbot - 15 zł,
  • kergulena - 12,90 zł,
  • morszczuk kapski - 13,90 zł.

Z grilla zamówić można łososia i pstrąga.

Z kolei ryby z pieca zapiekane są z sosami i dodatkami:
.

  • dorsz po kaszubsku lub staropolsku - 13,90 zł/100 g,
  • dorsz ze szpinakiem - 12,90 zł/100 g,
  • dorsz z borowikami - 14,90 zł/100 g,
  • łosoś ze szpinakiem - 13,90 zł/100 g,
  • łosoś z borowikami - 15,90 zł/100 g,
  • łosoś po kaszubsku - 13,90 zł/100 g,
  • halibut z borowikami - 14,90 zł/100 g.


  • Smażalnia "Laguna smaków"
  • Smażalnia "Laguna smaków"
  • Smażalnia "Ika"
  • Smażalnia "Ika"
  • Smażalnia "Ika"

Laguna smaków w Gdyni - tu zjemy rybę



Rybkę zjemy też po drugiej stronie al. Jana Pawła IIMapka. Obok restauracji Róża Wiatrów znajduje się Laguna smaków.

Laguna smaków serwuje z pieca i patelni takie ryby, jak:

  • flądra - cała i filet - 9 zł/100 g,
  • dorsz - cały - 9 zł, filet - 11 zł/100 g,
  • tilapia - 9 zł/100 g,
  • sola - 10 zł/100 g,
  • łosoś - 14 zł/100 g,
  • halibut - 12 zł/100 g,
  • pstrąg - 10 zł/100 g,
  • kergulena - 16 zł/100 g,
  • sandacz - 12 zł/100 g.

Smażalnia ma w swojej ofercie również zestawy rybne zawierające 170 gramów ryby. Poza rybą znajdują się w nich do wyboru: frytki lub ziemniaki i surówka. Zestaw zawierający filet z flądry kosztuje 38 zł. Za dorsza w sosie francuskim zapłacimy 45 zł, zaś za łososia na szpinaku z ryżem i sandacza z sosem do wyboru 48 zł.

Zobacz także: Gofry w cenie burgera. Sprawdziliśmy ceny w budkach przy szlakach spacerowych

Bar "Ika" w Gdyni - ceny ryb



W znajdującym się obok barze "Ika" oferta ryb smażonych wygląda podobnie.

W barze Ika zamówimy takie ryby, jak:

  • dorsz - filet - 11 zł/100 g, filet panierowany - 12 zł/100 g,
  • flądra - tuszka - 9 zł/100 g, filet - 10 zł/100 g,
  • pstrąg w całości - 9 zł/100 g,
  • stek z halibuta - 12 zł/100 g,
  • turbot tusza - 11 zł/100 g,
  • sandacz filet - 12 zł/100 g,
  • łosoś filet - 14 zł/100 g,
  • kergulena tusza - 15 zł/100 g,
  • do piwa polecane są szprotki w cenie 16 zł/150 g.

Dobierając do ryby frytki i surówki, musimy liczyć się z dodatkowym kosztem 18 zł.

Smażalnia "Fregata" Smażalnia "Fregata"

gdyńska smażalnia Fregata - cennik ryb



Dalej znajduje się smażalnia Fregata, która również serwuje ryby smażone i pieczone - ważone po usmażeniu - jak i zestawy rybne w stałej cenie.

Cennik ryb w smażalni Fregata:
  • dorsz filet - 11 zł/100 g,
  • flądra tusza - 9 zł/100 g,
  • flądra filet - 10 zł/100 g,
  • halibut tusza - 12 zł/100 g,
  • łosoś filet - 14 zł/100 g,
  • sandacz filet - 12 zł/100 g,
  • pstrąg tusza - 10 zł/100 g,
  • turbot tusza - 12 zł/100 g,
  • kergulena tusza - 15 zł/100 g.

Z pieca zaś zjemy tu filet z dorsza, łososia i sandacza oraz tuszkę halibuta i pstrąga. Ceny są takie same jak w przypadku ryb smażonych. Do ryb można dobrać frytki - 9 zł za małą porcję (100 g) i 17 zł za dużą (200 g), a porcja surówki kosztuje 9 zł.

Zestawy rybne zawierają rybę i frytki/ziemniaki oraz surówkę. W tej opcji zamówić można:

  • filet z flądry (200 g) - 38 zł,
  • filet z sandacza (200 g) - 42 zł,
  • fish&chips (150 g/150 g) - 32 zł.

Ponadto w ofercie jest też:

  • dorsz z pieca z warzywami - 44 zł,
  • dorsz w sosie szpinakowym lub kurkowym - 48 zł,
  • łosoś z pieca z warzywami - 48 zł,
  • sandacz w sosie pieczarkowym - 48 zł.

  • Ryba Bar
  • Ryba Bar

Ryba Bar w Gdyni - cennik ryb w smażalni



W Orłowie zaś, przy ul. Króla Jana III 9Mapka, znajduje się Ryba Bar. Tutaj ceny serwowanych ryb są stałe, a smażoną rybę zamówimy od razu w zestawie z frytkami i surówkami.

W menu Ryba Bar znajdziemy:

  • dorsz (200 g) - 36 zł,
  • sandacz (200-300 g) - 39 zł,
  • halibut (200 g) - 39 zł,
  • flądra tuszka (200 g) - 30 zł,
  • pstrąg łososiowy filet (300 g) - 36 zł,
  • paluszki rybne (4 szt.) - 21 zł.

Miejsca

Opinie (209) ponad 10 zablokowanych

  • wstydem jest to, że w Gdyni nie ma miejsca aby zjeść rybę, prosto od rybaka. Nawet vice prezydent nie jada w Gdyni (7)

    . Na rybę to Rewa, Mechelinki, Władek, Oksywie. Gdynia miasto z morza ma betonowe delfinki i kropie placki przed starym akwarium, ryby w mieście rybackim...brak.

    • 37 3

    • Jak w bałtyku nie ma ryb to jak maja zjeśc rybe od rybaka?

      • 5 3

    • ja zamawiam na Aliexpress

      • 6 0

    • (4)

      chyba od niedawna w Gdyni, co ? Podpowiem - jedź do Orłowa.

      • 0 6

      • Po co?

        Tawerna Orłowska serwuje najpodlejsze żarcie w mieście.

        • 7 2

      • W Orłowie

        to tylko Ryba Bar, tam też miejscowi jedzą, więc musi być ok. Dodatkowo mają najwyższą średnią w Gdyni

        • 4 0

      • On z Kętrzyna.

        • 0 2

      • pudło, 40 lat tu mieszkam i dopóki były ryby w Bałtyku i był kuterek to wszyscy zachwalali

        bo faktycznie była to dobra ryba, potem kuterek przeszkadzał w panoramie z Si Tałers i go przeniesiono. Sami wlodarze mówili, gdzie na rybe w Gdyni się jeździ i to nie jest centrum. Okłamuj sam siebie, że na skwerze masz świeżo i dobrze, chyba że lubisz mrożonki zbierane przez cały okres przed sezonem i panierę.. smacznego.

        • 1 0

  • To w gdynii są jeszcze smażalnie haha,przecież Szczur wszystko wykonczyl

    • 12 5

  • Lepiej (1)

    Późno niż w cale ale uprzedze was mleko się wylało i po ostatnim długim weekendzie artykuły typu drogi Sopot zalały Polskę !! Wyszło że bardziej opłaca się wyjechać np do Bułgarii niż spędzić je nad zimnym morzem Bałtyckim.

    • 20 0

    • W sumie

      To żadna nowość, już wcześniej tak było

      • 6 0

  • (3)

    Wy Polacy dajecie się wiecznie okradać przez Was wybranym politykom. Oni doprowadzili Was do takiego dziadostwa, że musicie czytać takie artykuły, ile ryba kosztuje, a ile frytki. U nas w Niemczech nikt się nad tym nie zastanawia. Opłacało się przegrać wojnę.

    • 16 15

    • Zostań tam farbowany szkopie i nie wracaj !!!

      • 2 3

    • Bravo, masz racje ktora popieram. Czesto jestem np. w Büsum, Scharbeutz itd. Pewnie ze ceny wzrosly, ale jesc trzeba. pozdrawiam

      • 2 0

    • My Polacy zostaliśmy Polakami a Ty jesteś tylko rudym lisem, zostań tam gdzie jesteś i nie przyjeżdząj

      do Polski. Kolaborantów i zdrajców mamy aż za dużo

      • 0 4

  • Są inne miejsca niż skwer (2)

    Te wszystkie "tawerny" w okolicach błyskawicy to nawet nie kwalifikują się do nazywania ich restauracjami. Budy z żarciem. Cena za 100gr i to chyba w panierce... Są miejsca gdzie można zjeść dobra rybę jak już ktoś bardzo musi nad morzem. W Gdyni tawerna Orłowska, można też wejść od strony morza i tam kupić ryby. W Gdańsku Rybaczowka oczywiście , a w Sopocie bar przystań. Pozdrawiam .

    • 11 9

    • Tawerna Orłowska?

      Obrzydliwe jedzenie

      • 9 1

    • Przystań w Sopocie ! Smród i stare odmrażane ryby !! Omijać szerokim łukiem !

      • 7 1

  • Czy są już smażalnie z wegańskimi rybkami?

    • 16 5

  • Obojętnie gdzie jestem, zawsze proszę o rybkę (1)

    najchętniej pstrąga ale dorsz też możebyć. Jak brak rybki to proszę schabowego.

    • 6 7

    • Podziwiam Twe szerokie horyzonty kulinarne...

      • 8 1

  • Inflacja inflacja ale pazernosc ludzi to druga sprawa ....

    • 24 0

  • Nie jadam ryb w restauracjach

    Nie ma ją samemu świeżą rybkę upiec w piekarniku, na pewno zdrowiej.

    • 16 1

  • Byłam w Orłowie w Tawernie przy molo w smażalni.- na dole.Coś okropnego.Po prostu niedobre jedzenie, ryba smażona chyba na brudnej patelni, surówka niejadalna. Za flądrę i dorsza z frytkami, bez napojów na papierowej tacce rachunek 98zł. Nigdy więcej.Często bywam w pasie nadmorskim na rybie ale tam nie wrócę.

    • 29 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane