• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: szybki i prosty przepis na tuńczyka

Kamil Sadkowski
4 stycznia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Najnowszy przepis, czyli stek z tuńczyka, to mocno aromatyczne danie i co ważne, łatwe i szybkie do przyrządzenia. Najnowszy przepis, czyli stek z tuńczyka, to mocno aromatyczne danie i co ważne, łatwe i szybkie do przyrządzenia.

Dziwny czas, jednak życie nie zwalnia tempa i w cyklu "Gastrobanda" mamy coś wyjątkowego dla tych, którzy kochają proste rozwiązania z doskonałym smakiem. Smakosze ryb i steków nie będą zawiedzeni, ale nie będzie to nic w stylu surf and turf. Mięso tuńczyka z grilla i zimny aromatyczny sos to duet niemalże idealny o każdej porze roku. Kubki smakowe są na pewno ciekawe doznań, zatem zaczynamy zabawę w kuchni. Ostatnio polecałem wam przepis na pyszną i sycącą zapiekankę.



Lista produktów bez wątpienia zmusza do odwiedzenia miejsca, gdzie królują ryby i zioła. Na stek potrzebujemy mięso tuńczyka o grubości trzech centymetrów, ząbek posiekanego czosnku, sól i pieprz, jedną gałązkę rozmarynu i dwie łyżki oliwy.

Zimny sos to istna bomba witaminowa. Niezbędna będzie nać pietruszki (pęczek), oliwa extra vergine (jeden kubek), estragon (pęczek), trzy łyżki tartego chrzanu, jedna mała posiekana szalotka, dwie łyżki kaparów, jedna łyżka posiekanych listków tymianku, jedna łyżka octu winnego, jeden ząbek czosnku, sól i pieprz oraz dla podkręcenia smaku dwie łyżki posiekanego lubczyku.

  • Lista produktów bez wątpienia zmusza do odwiedzenia miejsca, gdzie królują ryby i zioła.
  • Na stek potrzebujemy mięso tuńczyka o grubości trzech centymetrów, ząbek posiekanego czosnku, sól i pieprz, jedną gałązkę rozmarynu i dwie łyżki oliwy.
  • Na stek potrzebujemy mięso tuńczyka o grubości trzech centymetrów, ząbek posiekanego czosnku, sól i pieprz, jedną gałązkę rozmarynu i dwie łyżki oliwy.
  • Na stek potrzebujemy mięso tuńczyka o grubości trzech centymetrów, ząbek posiekanego czosnku, sól i pieprz, jedną gałązkę rozmarynu i dwie łyżki oliwy.
  • Sos to istna bomba witaminowa. Będzie go dosyć sporo, więc jeżeli nie rozejdzie się zbyt błyskawicznie, to nadmiar będziecie mogli schować szczelnie zamknięty w lodówce do wykorzystania przy najbliższej okazji. Przekonacie się sami, że smakuje wyjątkowo z innymi rybami lub mięsem.
  • Mocno rozgrzewacie patelnię, idealnie, jeśli będzie grillowa. Smażycie stek dosyć szybko, dwie minuty z każdej strony wystarczą.
  • Stek musi być soczysty i różowy w środku, inaczej będzie jak płyta wiórowa, nie do jedzenia.
Zapowiada się mocno aromatycznie i co najważniejsze, będzie to szybka akcja kulinarna.
Tuńczyka nacieramy posiekanym rozmarynem i czosnkiem z oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji i doprawiamy solą i pieprzem. Sosu będzie dosyć sporo, więc jeżeli nie rozejdzie się zbyt błyskawicznie, to nadmiar będziecie mogli schować szczelnie zamknięty w lodówce do wykorzystania przy najbliższej okazji. Przekonacie się sami, że smakuje wyjątkowo z innymi rybami lub mięsem.

Teraz mocno rozgrzewacie patelnię, idealnie, jeśli będzie grillowa. Smażycie dosyć szybko, dwie minuty z każdej strony wystarczą. Musi być soczysty i różowy w środku, inaczej będzie jak płyta wiórowa, nie do jedzenia.

Smak niewątpliwie zapamiętacie i będziecie chcieli się rozkoszować z kieliszkiem dobrego trunku. O ten aspekt jak zawsze zadbał Piotr ZastróżnyFestusa, ten as proponuje wam dwa trunki. Butelka Gustave Lorentz Pinot Noir Reserve 2017 (89 zł) lub Louis Jadot Domaine Clair Daü Rosé de Marsannay 2018 (99 zł).

Bawcie się na całego, nie tylko w kuchni. Nie jest ciężko pięknie żyć!

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (32) 2 zablokowane

Wszystkie opinie

  • Tuńczyk jest hmm, taki sobie. (6)

    W smaku nijaki, nie umywa się do steka wołowego. Intensywny aromat, który bardziej odrzuca niż zachęca, pozostawia długo trwający niesmak w ustach.

    Co pływa w wodzie, niech tam sobie w niej pływa ukryte dla oka ludzkiego.

    Mawiają, że ryby są zdrowe. Możliwe, ale nie tuńczyk. To ryba długowieczna, która podczas swojego długiego życia absorbuje syfy z oceanów, np rtęć. (Taki kawałek tuńczyka zawiera więcej rtęci niż jakakolwiek dostępna na rynku szczepionka(w sensie szczepionki jej nie zawierają).

    Podsumowując, Ryby śmierdzą i są fe.

    Podczas ich połowów przetrzebia się ich populację i przez to mamy w morzach więcej badziewa typu meduzy.

    • 9 37

    • Świeża ryba nie śmierdzi. (4)

      Pamiętam z dawnych czasów różnicę między "świeżym" dorszem kupionym w sklepie rybnym, a naprawdę świeżym dorszem zakupionym prostu z kutra.

      • 15 0

      • Myślę, że w Polsce trudno o świeżego tuńczyka. (2)

        • 8 0

        • W Gdańsku pojawia sie regularnie, tylko, że jego najmniej smaczny gatunek - tuńczyk zółtopłetwy.

          Ten sam, którego pakuje się do puszek, właśnie ze względu na niskie walory smakowe. Japończyk na takiego tuńczyka nawet nie rzuci okiem.

          • 1 4

        • Teraz to i o dorsza trudno.

          Bałtyk przełowiony a sam dorsz marny bo nie ma co jeść.

          • 4 0

      • Proste jak drut, świeża ryba jest pyszna.

        • 0 0

    • To zjedz se hamburgera i nie pitol bez sensu

      • 4 0

  • tuńczyk jest tak rzadki, że warto myśleć o nim, jako o pandzie (1)

    Kęs pandy nie jest już tak fajny, jak jakiejś ryby, nieprawdaż? Lepiej jeść inne ryby niż wspierać rabunkową politykę odłowu tuńczyka. Serio

    • 7 9

    • A smaczna ta panda chociaż?

      Jeszcze nie jadłem

      • 2 0

  • (2)

    Najszybszy przepis na tuńczyka, to otworzyć puszkę i zjeść. Mój kot to uwielbia.

    • 17 7

    • tunczyk dla kota (1)

      Nie wolno podawać kotu tuńczyka z puszki przeznaczonego dla nas ludzi.
      Zawiera sól, która szkodzi zwierzakom na nerki.

      S.

      • 11 4

      • Tuńczyk w sosie własnym nie ma grama soli

        • 1 0

  • Raczej "gastrobanda" jeśli dobrze znam, a znam, książkę Kamila Sadkowskiego ;) (1)

    j.w.

    • 3 0

    • to nie było kopiuj wklej?:)

      • 1 0

  • Przez masowe połowy (4)

    Populacja tuńczyka jest przetrzebiona. Nie jedzmy tuńczyka.

    • 14 7

    • I nie kupujmy cudownych preparatów z "olejem z wątroby rekina"

      Reklamowanych tak jakby rekiny oddawały ten olej niczym krówki mleczko.
      A one są zabijane tylko dla płetwy i tego oleju.
      I jest ich też coraz mniej.

      • 8 2

    • Tuńczyk żółtopłetwy nie jest zagrożony. sprawdź na wikipedii.

      A tylko takiego dostaniesz u nas.

      • 1 0

    • Połowy tuńczyka

      To przede wszystkim masowe zabijanie delfinów oraz innych zwierząt które złapią się w sieć przy okazji. Wszystkie truchła od razu wyrzuca się do wody. Poza tym masowe połowy pozbawiły wielu mniejszych rybaków źródła utrzymania oraz wpłynęły na jakość dostarczanego mięcha(poprostu łowią jak leci)

      • 0 0

    • popieram, dajmy mu spokój, a tuńczyk w puszce to jest zbrodnia

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Brmi "Zdrowo i kolorowo"

    Super przepis. Robiłam steka z tuńczyka podawany z sałatką z aromatycznym dressingiem (własnej roboty) i cała familia się zajadała. Chętnie wypróbuję nowy przepis i ten ziołowy sosik, aż ślinka cieknie.

    • 9 11

  • Penne w sosie pomidorowym pikantnym z dodatkiem tuńczyka najlepiej Rio mare. Sałatka tuńczyk, kukurydza, pędy bambus i czarne oliwki. No i sushi z tuńczykiem. Kanapka z tuńczykiem i cebulką młoda. Pycha.

    • 2 5

  • Gdzie można dostać takie mięso? (4)

    Widziałem w biedrze mrożone małe kawałeczki, a gdzie można kupić taki ładny duży kawałek?

    • 5 2

    • (1)

      Fischmarkt w Hamburgu.

      • 8 1

      • Tyle , ze teraz zamknięty do odwołania:(.

        • 0 0

    • Selgros i Makro

      • 7 0

    • Hala targowa w Gdyni

      Najlepiej sprawdzać w czwartki - są steki z tuńczyka

      • 2 0

  • (1)

    Jeśli tuńczyk to ewentualnie ten z puszki. Steki z tuńczyka nie są wcale takie smaczne na jakie się je króluje. Mdłe i nijakie mięso

    • 2 7

    • Jo

      Najlepsza pierś z kurczaka ,magia smaku, królestwo aromatu

      • 0 0

  • Hmm

    "Musi być soczysty i różowy w środku, inaczej będzie jak płyta wiórowa, nie do jedzenia.,, - hmmm... dokładnie nie wiem jak smakuje płyta wióra, może za dzieciaka smakowałam, ale nie pamiętam

    • 3 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane