• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: Szparagi - przysmak zdrowy i niskokaloryczny

Kamil Sadkowski
7 maja 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Szparagi są niskokaloryczne, zdrowe i smaczne. Szparagi są niskokaloryczne, zdrowe i smaczne.

Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca. Nie jest długi, dlatego warto go wykorzystać maksymalnie, wszak szparagi mają doskonałe wartości odżywcze, są niskokaloryczne, bogate w błonnik, wapń i witaminę C, a na dodatek zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów, zawierają składniki wspomagające pracę nerek i regulujące nawodnienie organizmu. Przede wszystkim jednak, są bardzo smaczne, zatem pałaszujcie i ucztujcie.



Niskokaloryczne, zdrowe i z mnogością zastosowań kulinarnych szparagi w tym okresie są świetną alternatywą dla innych, bardziej pospolitych warzyw. Na straganach szukajcie tych twardych, ze zwartymi główkami i bez rozszczepionych końcówek. Na pierwszy ogień powinny pójść te zielone, do wyboru macie jeszcze białe i fioletowe. Jeżeli to wasza pierwsza przygoda kulinarna z tymi roślinami, to zielone będą odpowiednim wyborem.

Czytaj także: Gastrobanda: pomysł na krewetki

Jak obchodzić się ze szparagami? Najprościej złapać z dwóch stron i delikatnie ugnieść, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu. Obieranie zielonych nie jest wskazane, białe natomiast trzeba dokładnie obrać. To na tyle odnośnie obróbki wstępnej, naturalnie jeszcze przemyjcie i ruszajcie na szparagowy szlak kulinarny, który daje mnogość doznań smakowych i sprawdza się w każdej kuchni świata.

Jeżeli to wasza pierwsza przygoda kulinarna ze szparagami, to te zielone będą odpowiednim wyborem. Jeżeli to wasza pierwsza przygoda kulinarna ze szparagami, to te zielone będą odpowiednim wyborem.
W Akademii Kulinarnej K5 proponujemy w miarę szybki pomysł na te zielone cudeńka. Najpierw jednak musicie poszperać w szafkach lub delikatnie uzupełnić zasoby w kuchni. Lista zakupowa zawiera:

  • szparagi zielone jeden pęczek,
  • oliwa extra vergine jedna łyżka,
  • sok z pomarańczy 5 łyżek,
  • sok z cytryny jedna łyżka,
  • migdał bez skórki dwie łyżki,
  • tahini (pasta sezamowa) dwie łyżki,
  • garam masala jedna łyżeczka,
  • czosnek jeden mały ząbek,
  • ser feta 0,1 kg,
  • sezam czarny 1 łyżeczka,
  • borówki 0,1 kg,
  • czerwona cebula pół sztuki,
  • ocet winny czerwony pięć łyżek,
  • cukier trzcinowy jedna łyżka,
  • sumak jedna łyżeczka,
  • mięta kilkanaście listków, 
  • sól i pieprz.
 
Do tego kawałek bagietki i kieliszek wina. Wszystko już macie, zatem fartuch, ostry nóż i zaczynamy przygodę z tymi pysznościami.

Cebulę w occie gotujemy do momentu, aż będzie miękka i wpadnie kolorytem w soczystą czerwień. Cebulę w occie gotujemy do momentu, aż będzie miękka i wpadnie kolorytem w soczystą czerwień.
Cebulę pokrójcie na małe piórka, zagotujcie ocet z cukrem i dodajcie cebulę. Gotujcie dosłownie do momentu, aż cebula będzie miękka i wpadnie kolorytem w soczystą czerwień, następnie odstawicie do wystygnięcia. Migdały, sok z pomarańczy i cytryny, garam masalę, tahini i czosnek miksujecie aż składniki się połączą. Jeżeli powstała pasta jest zbyt gęsta możecie dodać soku z pomarańczy, doprawcie do smaku.

Szparagi po pozbyciu się końcówek pokrójcie na mniejsze kawałki. Smażcie na oliwie ze szczyptą soli, aż delikatnie stracą swoją strukturę. Nie katujcie ich, mają być jędrne i chrupiące. Ser pokruszcie na kawałki i delikatnie obtoczcie w sezamie. Borówki umyjcie i osuszcie. Cebulę odsączcie z zalewy i wymieszajcie z sumakiem. 

Szparagi i wino - połączenie idealne. Szparagi i wino - połączenie idealne.
Proste akcje są najlepsze, teraz poukładajcie składniki z dodatkiem aromatycznej mikstury i tyle. Chrupcie, rozkoszujcie się i popijajcie dobrymi trunkami. Niech słońce wam przy okazji rozjaśnia twarz, to naprawdę łatwe i bardzo przyjemne.

Warsztaty kulinarne. Gdzie w Trójmieście nauczysz się gotować?



Propozycje na trunki przygotował Piotr Zastróżny z Festusa, nasz niezastąpiony druh na winnym szlaku. Wybór padł na Attis Bodegas y Vinedos Attis Albarino 2019 Rias Baixas Hiszpania (cena 89 zł) oraz Ca Botta Le Poggio Bianco 2019 Veneto Włochy (cena 59 zł). 

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (49) 3 zablokowane

  • zapomnieli dopisać - przysmak "drogi", smaczny i niskokaloryczny (1)

    zresztą jak chyba wszytskei ceny warzyw... smutek! przykład: wybrać 1kg papryki czy 4-5 kg udek z kurczaka :(

    • 11 3

    • 1 kg papryki

      • 11 2

  • (2)

    Generalnie warzywa są niskokaloryczne :)

    • 9 0

    • (1)

      Różnie - patrz: ziemniaki.

      • 1 13

      • Ziemniaki są nisko kaloryczne. Tuczące są jedynie sosy, okrasy, wszelkie masełka którymi je polewamy. Stąd stereotyp, że ziemniaki tuczą.
        Co więcej ziemniaki są sycące czyli dobre dla osób chcących gubić kilogramy.

        • 23 0

  • Szparagi białe czy zielone? Pan Robert M. podkreśla zawsze, że zielone szparagi... (8)

    ...to erzac tych właściwych, naprawdę smacznych białych szparagów w związku z czym uznaje jedynie białe szparagi. Zielonych nie poważa... Moje doświadczenia z dostępnymi nawet na rynku białymi szparagami są takie sobie - pomimo obrania i świeżości stanowczo za często są mniej lub bardziej łykowate. Zielone to pewniak. Pytanie czy rzeczywiście smak aż tak bardzo przemawia za białymi? Jakie jest Wasze zdanie w tej sprawie?

    • 13 3

    • P.S. dostępnymi "na rynku" w sensie na targowisku ;)

      j.w.

      • 1 0

    • Uwielbiam i białe i zielone

      Białe gotuję i jem oblane bułką tartą smażoną na maśle a zielone grilluje z dodatkiem oliwy. Nie jest już tak niskokalorycznie ale za to bardzo pysznie :)

      • 7 0

    • Zielone!

      Białych w ogóle już nie kupuję.

      • 11 0

    • Zielone :)

      • 10 0

    • Zielone. Tylko zielone!

      • 13 0

    • Białe (1)

      Zdecydowanie wybieram i polecam białe szparagi gotowane w wysokim garnku na stojąco, sól, trochę cukru. Podawać posmarowane masłem posypane świeżym koperkiem opcjonalnie pokrojonym w kostkę jsjkiem na teardo, z młodymi ziemniaczkami. Pycha!

      • 5 1

      • Dałam kciuczka, ale jajko to jednak sadzone albo po wiedeńsku ;-)

        • 7 1

    • Zielone!

      Robiłam testy z białymi, ale zawsze mnie irytowało ich łyko, chyba trzeba by kupować tylko grube sztuki i mocno je obierać... więc bez sensu. Wolę zielone, w których wystarczy odłamać dół łodygi i można potem zjadać bez wypluwania łyka ;-) Uwielbiam w wersji pieczonej!

      • 0 0

  • Do działu de lux z tym. (10)

    Szparagi są bardzo drogie.

    • 14 11

    • Dla biedakow wszystko drogie (1)

      • 3 11

      • Złodziej ma i kupuje.

        • 4 0

    • (4)

      Pęczek szparagów w sezonie potrafi kosztować 4-6 zł... miesiąc temu kupowany za 7,99. Oczywiście, są miejsca sprzedające je za 2x więcej, ale wystarczy się rozejrzeć. Naprawdę uważasz autorze, że szparagi są drogie? Kalafior kosztuje więcej, to też przysmak "de lux"?

      • 5 1

      • (2)

        W Lidlu w zeszłym tygodniu pęczek za 15.99 pln

        • 5 0

        • Na hali po 20,- (1)

          • 4 0

          • 19 ale w sezonie po 10

            • 2 0

      • 4 zł za pęczek szparagów? gdzie? jade i kupuję cały wór!poniżej 8,99 nie schodzą nawet w sezonie

        • 4 0

    • A może zarobki w tym kraju nad Wisłą (1)

      Są, delikatnie mówiąc, ch...we?

      • 5 1

      • Ludzi są właśnie takie.

        Prezesów i innych złodzieji są ok.

        • 0 1

    • teraz kosztują po 19 zl za pęczek ale już w dyskontach sa po 9,90 zl, poniżej 10 zł za pęczek to nie jest dużo więc nie przesadzajmy, nasze jabłka są juz po 5,50 zł/kg

      • 5 1

  • (4)

    Uwaga szparagi zawierają dużo puryn i takie osoby jak ja chorującę na dnę moczanową nie mogą ich jeść, słabiutko..

    • 13 1

    • (3)

      Ciekawe jaki odsetek osób czuje ten charakterystyczny zapach moczu po zjedzeniu zielonych szparagów. Ja należę do tych, którzy od niego prawie mdleją (no, przesadzam, ale wali równo.) A podobno wielu nie odczuwa tego w ogóle.

      • 18 3

      • Nie rozumiem minusowania. Pytam o fakt. Naukowo-medyczny.

        • 8 0

      • He he to jest fakt...mam tak samo...)

        • 6 1

      • Ja tak, masakra. Bardzo silny zapach.

        • 1 0

  • Więcej niż 3 składniki do szparagów to gwałt na szparagach (2)

    Nie rozumiem jaki jest sens dodawać tak dużo intensywnych przypraw i ziół do szparagów które mają delikatny i niewybijający się smak? Równie dobrze można by zamiast szparagów wrzucić cokolwiek innego i efekt taki sam....

    • 74 1

    • Bo smakują do luftu i im więcej składników, tym dokładniej zabijesz smak szparagów. A smaku czegoś innego zabijać nie trzeba.

      • 3 13

    • schabowy idealny

      • 2 1

  • 15zl w lidlu, szok (1)

    • 3 0

    • Warzywniak

      22 zl w warzywniaku za białe szparagi

      • 3 0

  • Po szparagach (3)

    Miecz jest twardy

    • 4 1

    • A studnia wilgotna.

      • 2 1

    • mie tam do tego szparagow nie trzeba

      • 1 1

    • Ja przywiązuję równolegle dołem dużego białego szparaga, względnie dwa zielone po bokach.

      • 3 0

  • Białe

    Zdecydowanie wybieram i polecam białe szparagi gotowane w wysokim garnku na stojąco ze szczyptą soli, cukru, łyżeczką oliwy, podawane posmarowane masłem posypane koperkiem opcjonalnie
    pokrojonym drobno jajkiem na twardo, do tego młode ziemniaki. Pycha!

    • 5 1

  • ciekawe że nie ma słowa o DNA moczanowej

    wszak szparagi do tego się przyczyniają

    • 3 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane