- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (34 opinie)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (43 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (33 opinie)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Jemy na mieście: Karczma Polska Zagroda - szczery smak polskiej kuchni
Ostatnio wybrałam się do Karczmy Polska Zagroda, jednej z najstarszych w Trójmieście, położonej obok stacji paliw przy al. Niepodległości 625. Karczma ta działa od dwóch dekad, a jedzenie przygotowuje od lat ten sam szef kuchni. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" recenzowałam pizzerię Drewnem Palona w Gdańsku.
Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście
Karczma ma tradycyjny wygląd z drewnianą konstrukcją i dachem krytym strzechą. Małym przedsionkiem wchodzi się do sali głównej z kamienną podłogą i kominkiem. Po lewej stronie od wejścia znajduje się niewielki bar, a naprzeciwko kominka półka z domowymi produktami spożywczymi, takimi jak owoce w zalewie, miód i marynowane grzyby.
W dolnej sali panuje półmrok, za to na drugim poziomie znajduje się jaśniejsze pomieszczenie zwane salą komandorską. Niedawno do karczmy dobudowano przeszklony ogródek. Obie sale wyposażone są w drewniane stoły i ławy, niektóre z nich wyłożone są owczą skórą.
Wystrój jest bogaty, pełen elementów marynistycznych, takich jak sieci rybackie, koła sterowe, koła ratunkowe, a także elementy rustykalne. Oprócz tego we wnętrzu znajdziemy też trofea myśliwskie, modele żaglowców, liny żeglarskie, uprzęże i końskie podkowy. Wszystko utrzymane jest w klimacie starej wiejskiej chaty i gospody. Ma to swój urok, chociaż mnie nieco przytłacza takie nagromadzenie dekoracji.
Wraz z koleżanką zajęłyśmy miejsce w ogródku.
Menu jest równie bogate jak wystrój, a znalazły się w nim staropolskie potrawy z różnych zakątków kraju - od Bałtyku po Tatry. Długo studiowałam kartę, ponieważ trudno było podjąć decyzję przy tak wielu daniach do wyboru.
Wybrałyśmy:
- rosół wiejski z makaronem i kawałkami mięsa (18 zł);
- śledzia z tradycją w śmietanie z jabłkiem i cebulką (27,50 zł);
- domowe gołąbki - typowo domowe gołąbki zawijane kapustą, jeden w sosie pomidorowym, drugi w sosie kurkowym, gotowane ziemniaki, mizzeria z ogórków (39,50 zł);
- golonkę duszoną Bartnika - w miodzie piwnym i musztardzie serwowaną z kapustą zasmażaną i ziemniakami puree z kiełbasą i cebulą (49,50 zł).
Plotka głosi, że ludzie przyjeżdżają aż z Rzeszowa do Karczmy, żeby skosztować wiejskiego rosołu. Czy naprawdę jest tak dobry? Powiedziałbym nawet, że bardzo dobry. Rosół był klarowny, tłuściutki jak należy, ale bez wielkich tłustych oczek, które z grymasem na twarzy zgarnialiśmy jako dzieci. Smak był esencjonalny, lekko słodki dopełniony małymi kawałkami mięsa i dobrym jajecznym makaronem. Sekret tego rosołu polega na tym, że smakiem przywodzi na myśl prawdziwy, domowy niedzielny obiad u mamy albo u babci.
Śledź z tradycją, czyli ze śmietaną, jabłkiem i cebulą, to spełnienie marzeń każdego miłośnika tej przystawki, a ja jestem jednym z nich, bo uwielbiam śledzie i często je zamawiam. Mięso śledzia było zwarte, jędrne, delikatne, niezbyt słone, o bardzo subtelnym korzennym posmaku. Do tego dobre dodatki, takie jak soczyste kwaskowe jabłko, cebula i gęsta wiejska śmietana. Idealna kompozycja smaków.
Obfita porcja gołąbków wprawiła nas w lekkie osłupienie, nie tylko pod względem wielkości porcji, ale także pod względem doznań smakowych. Kapusta była miękka, ale nierozgotowana, a w niej zawinięta duża ilość dobrze przyprawionego mięsa z proporcjonalną ilością ryżu. Jeden gołąbek polany był słodkim, intensywnym sosem pomidorowym, a drugi kremowym sosem kurkowym z przewagą tymianku. Bardziej smakował mi gołąbek w sosie pomidorowym. Mizzeria była w sam raz, ziemniaki niestety wodniste, ale mimo to gołąbki zasługują na gromkie brawa. Były przepyszne.
Duszona golonka Bartnika zasługuje na wiele dobrych słów. Był to duży kawał kruchego soczystego mięsa w chrupiącej skórce o bardzo subtelnym miodowym posmaku, w towarzystwie pysznej zasmażanej kiszonej kapusty z kminkiem. A do tego, choć wydawało się to już przesadą, przepyszne ziemniaki po chłopsku, czyli puree z drobno krojoną kiełbasą i cebulą. Golonka przyrządzona perfekcyjnie, której najlepszy smak wydobyła musztarda i chrzan. Myślę, że to tradycyjne danie zadowoli niejednego smakosza, szczególnie że porcja jest naprawdę imponująca.
Podsumowanie: W Karczmie Polska Zagroda szef kuchni stawia na tradycję, czyli na szczery smak polskiej kuchni. Nie znajdziemy tu wymyślnych dodatków kulinarnych, ale prostotę i domowy smak, a także duże porcje, dobrą jakość i jednocześnie przystępne ceny. W mojej ocenie są to smaki na piątkę.
O autorze
Miejsca
Opinie (101) ponad 20 zablokowanych
-
2023-03-24 11:28
Opinia wyróżniona
Dobra Restauracja
Są wielbiciele kuchni wegetariańskiej, wykwintnej itd i są ludzie którzy rozkoszują się kuchnią staropolską a taka właśnie oferuje Karczma Zagroda. Dania są smaczne a właściciel dba od wielu lat zeby klienci byli zadowoleni i wracali. I wracają nie raz nie dwa o czym świadczą liczne rezerwacje, imprezy rodzinne jak i firmowe . Rzeczywiście ten lokal został odbudowany po pożarze , brawo dla wlasciciela , czasy nie są łatwe
- 44 3
-
2023-03-24 11:31
40zl za gołąbki to chyba za dużo. (3)
Już nie chodzi o to, że za tą cenę można zrobić "cały gar"
- 7 4
-
2023-03-24 11:40
Mówimy o cenach w Restauracji!
- 4 2
-
2023-03-26 19:52
Chyba?! (1)
- 0 0
-
2023-03-26 20:13
Chyba nie
- 0 0
-
2023-03-24 11:32
Autorka (1)
Nie wiem czemu, ale czytanie Pani artykułów jest męczące. Chyba to przez zbyt długie i niepotrzebnie rozbudowane zdania.
Oczywiście to nic osobistego.- 15 2
-
2023-03-24 14:31
I jeszcze ta monotonia i brak polotu...
- 7 0
-
2023-03-24 11:33
Kiedyś chodziliśmy tam cała rodziną...zawsze bardzo smacznie (1)
Obecne ceny niestety to uniemożliwiają
- 8 0
-
2023-03-24 11:41
Sporo jest takich osób niestety ale to juz kompletnie inny temat
- 3 0
-
2023-03-24 11:49
Opinia wyróżniona
Rewalacja !!! (1)
Pyszne jedzenie , porcję godne swej ceny , obsługa zawsze pomocna i sympatyczna . Pozdrawiamy szczególnie Pana Sylwestra najlepszy kelner w trójmieście!!!!
- 29 5
-
2023-03-25 07:36
Prawie 30 zł za kawałek śledzia i łyżkę śmietany?
Chyba kpisz.
- 8 4
-
2023-03-24 12:07
Bardzo mnie ciekawi
Czy za gaz płacą?
- 2 1
-
2023-03-24 13:30
Dlaczego (1)
jedzenie musi być tylko - pyszne? W języku polskim - pyszne - ma z 80 (!!!) synonimów!
- 12 0
-
2023-03-24 14:32
U pani Agi może być jeszcze w punkt :)
- 13 0
-
2023-03-24 13:32
Według mnie
wszystko tam jedzie grzybami, a w konsystencji chlapowato sr*czkowate!
- 3 3
-
2023-03-24 13:35
Świeże
jedzenie to ja mam w domu. W knajpie nie dosyć, że trzeba czekać, to jest drogo i zawsze wychodzę głodny. Nierzadko też z jelitowymi sensacjami.
- 5 4
-
2023-03-24 13:37
Domowe
gołąbki jak sama nazwa wskazuje, można zjeść tylko w domu.
- 10 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.