• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Karczma Polska Zagroda - szczery smak polskiej kuchni

Agnieszka Haponiuk
24 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (101)
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam Karczmę Polska Zagroda w Sopocie. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam Karczmę Polska Zagroda w Sopocie.

Ostatnio wybrałam się do Karczmy Polska Zagroda, jednej z najstarszych w Trójmieście, położonej obok stacji paliw przy al. Niepodległości 625Mapka. Karczma ta działa od dwóch dekad, a jedzenie przygotowuje od lat ten sam szef kuchni. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" recenzowałam pizzerię Drewnem Palona w Gdańsku.



Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście


Karczma ma tradycyjny wygląd z drewnianą konstrukcją i dachem krytym strzechą. Małym przedsionkiem wchodzi się do sali głównej z kamienną podłogą i kominkiem. Po lewej stronie od wejścia znajduje się niewielki bar, a naprzeciwko kominka półka z domowymi produktami spożywczymi, takimi jak owoce w zalewie, miód i marynowane grzyby.

W dolnej sali panuje półmrok, za to na drugim poziomie znajduje się jaśniejsze pomieszczenie zwane salą komandorską. Niedawno do karczmy dobudowano przeszklony ogródek. Obie sale wyposażone są w drewniane stoły i ławy, niektóre z nich wyłożone są owczą skórą.


Wystrój jest bogaty, pełen elementów marynistycznych, takich jak sieci rybackie, koła sterowe, koła ratunkowe, a także elementy rustykalne. Oprócz tego we wnętrzu znajdziemy też trofea myśliwskie, modele żaglowców, liny żeglarskie, uprzęże i końskie podkowy. Wszystko utrzymane jest w klimacie starej wiejskiej chaty i gospody. Ma to swój urok, chociaż mnie nieco przytłacza takie nagromadzenie dekoracji.

  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
Wraz z koleżanką zajęłyśmy miejsce w ogródku.

Menu jest równie bogate jak wystrój, a znalazły się w nim staropolskie potrawy z różnych zakątków kraju - od Bałtyku po Tatry. Długo studiowałam kartę, ponieważ trudno było podjąć decyzję przy tak wielu daniach do wyboru.

Wybrałyśmy:

  • rosół wiejski z makaronem i kawałkami mięsa (18 zł);
  • śledzia z tradycją w śmietanie z jabłkiem i cebulką (27,50 zł);
  • domowe gołąbki - typowo domowe gołąbki zawijane kapustą, jeden w sosie pomidorowym, drugi w sosie kurkowym, gotowane ziemniaki, mizzeria z ogórków (39,50 zł);
  • golonkę duszoną Bartnika - w miodzie piwnym i musztardzie serwowaną z kapustą zasmażaną i ziemniakami puree z kiełbasą i cebulą (49,50 zł).


Plotka głosi, że ludzie przyjeżdżają aż z Rzeszowa do Karczmy, żeby skosztować wiejskiego rosołu. Czy naprawdę jest tak dobry? Powiedziałbym nawet, że bardzo dobry. Rosół był klarowny, tłuściutki jak należy, ale bez wielkich tłustych oczek, które z grymasem na twarzy zgarnialiśmy jako dzieci. Smak był esencjonalny, lekko słodki dopełniony małymi kawałkami mięsa i dobrym jajecznym makaronem. Sekret tego rosołu polega na tym, że smakiem przywodzi na myśl prawdziwy, domowy niedzielny obiad u mamy albo u babci.

Rosół wiejski z makaronem i kawałkami mięsa. Rosół wiejski z makaronem i kawałkami mięsa.
Śledź z tradycją, czyli ze śmietaną, jabłkiem i cebulą, to spełnienie marzeń każdego miłośnika tej przystawki, a ja jestem jednym z nich, bo uwielbiam śledzie i często je zamawiam. Mięso śledzia było zwarte, jędrne, delikatne, niezbyt słone, o bardzo subtelnym korzennym posmaku. Do tego dobre dodatki, takie jak soczyste kwaskowe jabłko, cebula i gęsta wiejska śmietana. Idealna kompozycja smaków.

Śledź z tradycją w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Śledź z tradycją w śmietanie z jabłkiem i cebulką.
Obfita porcja gołąbków wprawiła nas w lekkie osłupienie, nie tylko pod względem wielkości porcji, ale także pod względem doznań smakowych. Kapusta była miękka, ale nierozgotowana, a w niej zawinięta duża ilość dobrze przyprawionego mięsa z proporcjonalną ilością ryżu. Jeden gołąbek polany był słodkim, intensywnym sosem pomidorowym, a drugi kremowym sosem kurkowym z przewagą tymianku. Bardziej smakował mi gołąbek w sosie pomidorowym. Mizzeria była w sam raz, ziemniaki niestety wodniste, ale mimo to gołąbki zasługują na gromkie brawa. Były przepyszne.

Domowe gołąbki z ziemniakami i mizerią. Domowe gołąbki z ziemniakami i mizerią.
Duszona golonka Bartnika zasługuje na wiele dobrych słów. Był to duży kawał kruchego soczystego mięsa w chrupiącej skórce o bardzo subtelnym miodowym posmaku, w towarzystwie pysznej zasmażanej kiszonej kapusty z kminkiem. A do tego, choć wydawało się to już przesadą, przepyszne ziemniaki po chłopsku, czyli puree z drobno krojoną kiełbasą i cebulą. Golonka przyrządzona perfekcyjnie, której najlepszy smak wydobyła musztarda i chrzan. Myślę, że to tradycyjne danie zadowoli niejednego smakosza, szczególnie że porcja jest naprawdę imponująca.

Golonka duszona Bartnika - w miodzie piwnym i musztardzie, serwowana z kapustą zasmażaną i ziemniakami puree z kiełbasą i cebulą. Golonka duszona Bartnika - w miodzie piwnym i musztardzie, serwowana z kapustą zasmażaną i ziemniakami puree z kiełbasą i cebulą.
Podsumowanie: W Karczmie Polska Zagroda szef kuchni stawia na tradycję, czyli na szczery smak polskiej kuchni. Nie znajdziemy tu wymyślnych dodatków kulinarnych, ale prostotę i domowy smak, a także duże porcje, dobrą jakość i jednocześnie przystępne ceny. W mojej ocenie są to smaki na piątkę.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (101) ponad 20 zablokowanych

  • Nie ma to jak

    najzwyklejsze jedzenie w domu, bo świeże, prosto z garnka, tanio, a nade wszystko smacznie. Knajpiane jedzenie jest do d**y.

    • 5 7

  • Ostatnio

    • 0 0

  • Mięso to generator stanu zapalnego w organizmie

    Wybieram dietę wege i dziwię się, że w dzisiejszych czasach można napisać recenzję zapominając o tej diecie.

    • 5 25

  • (1)

    mizeria jako surówka do gołąbków to raczej kiepski pomysł ale reszta w punkt

    • 14 1

    • W dodatku tak podane że danie pływa w śmietanie

      • 3 0

  • (1)

    Pyszne jedzenie , porcję godne swej ceny , obsługa zawsze pomocna i sympatyczna , szczególnie Zosia, pozdrawiam Jarek

    • 2 0

    • Śliczne takie sosjerki

      • 0 0

  • Ale piekne sosjerki (1)

    • 0 0

    • Cudne te sosjerki!

      • 0 0

  • Ale piekne sosjerki wspaniale (1)

    • 0 0

    • Fajne sosjerki

      • 0 0

  • Golonka wygląda świetnie

    Ale jej porcja koło imponującej nie stała ;) Jest w sam raz.

    • 4 0

  • Jak kto lubi

    Ale do gołąbków mizerii z ogórków bym nie zaserwował

    • 11 2

  • Kiedys bylo lepiej

    Bardziej swojsko, klimatycznie, lepsze jedzenie. Smalec z ogórkami za darmo. Teraz nadal jest spoko ale dużo się popsuło

    • 6 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane