- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (24 opinie)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (41 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (30 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (149 opinii)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Jemy na mieście: Karczma Polska Zagroda - szczery smak polskiej kuchni
Ostatnio wybrałam się do Karczmy Polska Zagroda, jednej z najstarszych w Trójmieście, położonej obok stacji paliw przy al. Niepodległości 625. Karczma ta działa od dwóch dekad, a jedzenie przygotowuje od lat ten sam szef kuchni. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" recenzowałam pizzerię Drewnem Palona w Gdańsku.
Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście
Karczma ma tradycyjny wygląd z drewnianą konstrukcją i dachem krytym strzechą. Małym przedsionkiem wchodzi się do sali głównej z kamienną podłogą i kominkiem. Po lewej stronie od wejścia znajduje się niewielki bar, a naprzeciwko kominka półka z domowymi produktami spożywczymi, takimi jak owoce w zalewie, miód i marynowane grzyby.
W dolnej sali panuje półmrok, za to na drugim poziomie znajduje się jaśniejsze pomieszczenie zwane salą komandorską. Niedawno do karczmy dobudowano przeszklony ogródek. Obie sale wyposażone są w drewniane stoły i ławy, niektóre z nich wyłożone są owczą skórą.
Wystrój jest bogaty, pełen elementów marynistycznych, takich jak sieci rybackie, koła sterowe, koła ratunkowe, a także elementy rustykalne. Oprócz tego we wnętrzu znajdziemy też trofea myśliwskie, modele żaglowców, liny żeglarskie, uprzęże i końskie podkowy. Wszystko utrzymane jest w klimacie starej wiejskiej chaty i gospody. Ma to swój urok, chociaż mnie nieco przytłacza takie nagromadzenie dekoracji.
Wraz z koleżanką zajęłyśmy miejsce w ogródku.
Menu jest równie bogate jak wystrój, a znalazły się w nim staropolskie potrawy z różnych zakątków kraju - od Bałtyku po Tatry. Długo studiowałam kartę, ponieważ trudno było podjąć decyzję przy tak wielu daniach do wyboru.
Wybrałyśmy:
- rosół wiejski z makaronem i kawałkami mięsa (18 zł);
- śledzia z tradycją w śmietanie z jabłkiem i cebulką (27,50 zł);
- domowe gołąbki - typowo domowe gołąbki zawijane kapustą, jeden w sosie pomidorowym, drugi w sosie kurkowym, gotowane ziemniaki, mizzeria z ogórków (39,50 zł);
- golonkę duszoną Bartnika - w miodzie piwnym i musztardzie serwowaną z kapustą zasmażaną i ziemniakami puree z kiełbasą i cebulą (49,50 zł).
Plotka głosi, że ludzie przyjeżdżają aż z Rzeszowa do Karczmy, żeby skosztować wiejskiego rosołu. Czy naprawdę jest tak dobry? Powiedziałbym nawet, że bardzo dobry. Rosół był klarowny, tłuściutki jak należy, ale bez wielkich tłustych oczek, które z grymasem na twarzy zgarnialiśmy jako dzieci. Smak był esencjonalny, lekko słodki dopełniony małymi kawałkami mięsa i dobrym jajecznym makaronem. Sekret tego rosołu polega na tym, że smakiem przywodzi na myśl prawdziwy, domowy niedzielny obiad u mamy albo u babci.
Śledź z tradycją, czyli ze śmietaną, jabłkiem i cebulą, to spełnienie marzeń każdego miłośnika tej przystawki, a ja jestem jednym z nich, bo uwielbiam śledzie i często je zamawiam. Mięso śledzia było zwarte, jędrne, delikatne, niezbyt słone, o bardzo subtelnym korzennym posmaku. Do tego dobre dodatki, takie jak soczyste kwaskowe jabłko, cebula i gęsta wiejska śmietana. Idealna kompozycja smaków.
Obfita porcja gołąbków wprawiła nas w lekkie osłupienie, nie tylko pod względem wielkości porcji, ale także pod względem doznań smakowych. Kapusta była miękka, ale nierozgotowana, a w niej zawinięta duża ilość dobrze przyprawionego mięsa z proporcjonalną ilością ryżu. Jeden gołąbek polany był słodkim, intensywnym sosem pomidorowym, a drugi kremowym sosem kurkowym z przewagą tymianku. Bardziej smakował mi gołąbek w sosie pomidorowym. Mizzeria była w sam raz, ziemniaki niestety wodniste, ale mimo to gołąbki zasługują na gromkie brawa. Były przepyszne.
Duszona golonka Bartnika zasługuje na wiele dobrych słów. Był to duży kawał kruchego soczystego mięsa w chrupiącej skórce o bardzo subtelnym miodowym posmaku, w towarzystwie pysznej zasmażanej kiszonej kapusty z kminkiem. A do tego, choć wydawało się to już przesadą, przepyszne ziemniaki po chłopsku, czyli puree z drobno krojoną kiełbasą i cebulą. Golonka przyrządzona perfekcyjnie, której najlepszy smak wydobyła musztarda i chrzan. Myślę, że to tradycyjne danie zadowoli niejednego smakosza, szczególnie że porcja jest naprawdę imponująca.
Podsumowanie: W Karczmie Polska Zagroda szef kuchni stawia na tradycję, czyli na szczery smak polskiej kuchni. Nie znajdziemy tu wymyślnych dodatków kulinarnych, ale prostotę i domowy smak, a także duże porcje, dobrą jakość i jednocześnie przystępne ceny. W mojej ocenie są to smaki na piątkę.
O autorze
Miejsca
Opinie (101) ponad 20 zablokowanych
-
2023-03-25 08:35
(2)
Świetne, pyszne jedzonko. Przyjeżdżamy od 17 lat z daleka ( bardzo) ale zawsze zawsze jemy choć raz w Zagrodzie: zupki, pierożki, zraziki, żeberka, goloneczki mniam! Przemiła obsługa , domowa atmosfera( Pan Sylwester i Dziewczyny :)) Bedziemy w Swieta znowu. Pozdrowienia dla Panstwa. PS Mody na knajpy przemijaja a Zagroda jest!
- 4 1
-
2023-03-25 09:58
I jeszcze ziemniaczki i kompocik
- 2 0
-
2023-03-26 19:57
Atmosferka, zagródka, dziewczynki!
- 0 0
-
2023-03-25 08:58
Ja przyjeżdżam tu codziennie na obiad z Podkarpacia
Mogliby tylko usunąć z menu te nieliczne bezmięsne pozycje bo to nie jest normalne. I do każdego deseru też dodać mięso!
- 5 1
-
2023-03-25 09:58
Faktyczbie poziom od lat tem sam, wysoki
Ale trafilem kilka razy gorzej niz innym razem. Niemniej dalej polecam
- 1 0
-
2023-03-25 18:25
Deska pasibrzucha.
Polecam, nie zawiedziecie się.
- 2 1
-
2023-03-26 19:47
Matko jakie ceny!!!!
Oxujeli!!!
śledź w śmietanie za 27,50 zł!!!- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.