• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kolejne zamknięcia lokali. Kto jeszcze powiedział "dość"?

Mateusz Groen
19 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
W ostatnim czasie kolejne restauracje powiadomiły swoich gości o planowanym wkrótce zakończeniu działalności. Na zdjęciu: zamknięty niedawno Pitstop Zapiekanka. W ostatnim czasie kolejne restauracje powiadomiły swoich gości o planowanym wkrótce zakończeniu działalności. Na zdjęciu: zamknięty niedawno Pitstop Zapiekanka.

Jesień przyniosła nam niezbyt miłe informacje o coraz dłuższej liście zamkniętych w ostatnim czasie lokali. Zamykają się zarówno nowo otwarte lokale, jak i znane od lat miejsca, a jedną z przyczyn takiego stanu są m.in. ostatnie wzrosty cen za energię elektryczną. Na bieżąco informujemy was o zmianach w trójmiejskiej gastronomii, dlatego też dzisiaj przedstawimy zestawienie restauracji, w których już nie zjemy naszych ulubionych dań.




Ceny energii elektrycznej jednym z powodów zamknięć



Ile razy w ciągu ostatniego miesiąca jadłeś (-aś) na mieście?

Mimo dobrego konceptu i lat pracy nad rozwijaniem działalności, wiele lokali postanawia podjąć decyzję o zamknięciu. Z powodzeniem w świecie gastronomicznym jest nieco jak z grą w ruletkę. Wysokiej jakości produkty, lokalizacja i niecodzienny pomysł już nie wystarczą, a często potrzeba szczęścia lub dobrego biznesplanu, by prowadzenie restauracji nie skończyło się fiaskiem.

W dzisiejszym zestawieniu pojawiły się młodsze stażem punkty gastronomiczne, które niedawno odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe Lokale", jak i znane miejsca. Zdaniem wielu restauratorów, powodów zamknięcia jest wiele, jednak najczęstszym z nich jest wzrost cen energii elektrycznej, co też podkreślają w oficjalnych komunikatach informujących o zakończeniu działalności.

Dokąd na śniadanie w Trójmieście? Dokąd na śniadanie w Trójmieście?

Z tymi lokalami przyszło nam się pożegnać



Niedawno zamknął się pub Max, czyli jeden z najstarszych pubów w Gdańsku, który w latach 90. przeżywał swoje złote czasy. Przesiadywali w nim fani piwa i sportowych transmisji, a wieczorem ustawiały się przed nim długie kolejki na imprezy.

  • Zamykają się też miejsca, które swoje lata świetności przeżywały w latach 90. Na zdjęciu: pub Max w Gdańsku.
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz.
  • Wyspa Północ.
Pub Max we Wrzeszczu przestał działać. Pub Max we Wrzeszczu przestał działać. "To koniec pewnej epoki"
To jednak niejedyne zamknięcia we Wrzeszczu. Pożegnać się musimy również z lokalem Vegan Port, znajdującym się przy Jesionowej 17/1Mapka, który specjalizował się w kuchni roślinnej. Z Wrzeszcza zniknęła również pierogarnia Pruszcz by WrzeszczMapka, o której pisaliśmy w majowym artykule z cyklu "Nowe lokale". Lokal był gdańską filią pierogarni z Pruszcza Gdańskiego, która od lat wiodła prym w tamtejszych stronach.

O swoim zamknięciu poinformowała też restauracja Azzurro Mapka mieszcząca się przy ulicy Spacerowej w Gdańsku. Azzurro specjalizowało się w kuchni śródziemnomorskiej. Dodatkowo lokal funkcjonował również jako sala bankietowa, w której organizowane były wesela i spotkania. Jak poinformowali właściciele, głównym powodem zamknięcia restauracji był wzrost cen za media i usługi.

- Z wielką przykrością zawiadamiamy, iż musieliśmy zamknąć restaurację. Głównym powodem są drastycznie zwiększające się koszty głównie prądu, gazu, ZUS-u... Nadchodzi zima i chyba nikt nie jest w stanie przewidzieć, z czym przyjdzie nam się zmierzyć. Od pandemii walczymy o utrzymanie się na powierzchni i kiedyś trzeba powiedzieć dość. Dzisiaj przyszedł czas na nas. Nie jesteśmy pierwsi ani z pewnością ostatni, których spotkał taki los. Bardzo dziękujemy wszystkim naszym gościom, pracownikom, przyjaciołom. To było 7 lat naszego życia, ciężkiej pracy, ale i wielu pięknych chwil - poinformowali właściciele Azzurro.
  • Restauracja Azzurro też się zamknęła.
  • Pizzeria Tutam we Wrzeszczu.
  • Zakwasownia słynęła z wegańskich dań.
Swoją przygodę z branżą gastronomiczną zakończyła również restauracja Wyspa Północ mieszcząca się przy ul. Chmielnej 3 na Wyspie Spichrzów. Restauracja otworzyła się dla gości w 2019 roku i od tego czasu serwowała autorskie dania bazujące na kuchni polskiej i popularnych, europejskich smakach.

- Kłaniam się i dziękuję wszystkim gościom za wspólny czas spędzony przy stole. Przede wszystkim dziękuję całej załodze - każdemu, kto z nami tworzył to miejsce. Wyspa Północ zostawia w moim sercu wiele miłych wspomnień i kulinarnych doznań. Ukłony dla wszystkich kucharzy, przede wszystkim dla Kamila i Darka, którzy od początku karmili naszych gości. Dziękuję barmanom za te "czary mary" w sercu restauracji - od zawsze pracowali z nami bardzo zdolni ludzie - podsumowali w mediach społecznościowych właściciele restauracji Wyspa Północ.
Nie tylko z Gdańska zniknęło kilka lokali gastronomicznych, również Gdynia uszczupliła się o kolejne miejsca. Wśród nich m.in. BARaWINO przy ul. Starowiejskiej 20Mapka. Koncept sklepu winiarskiego połączony był z funkcją baru winnego będącego autorską wersją francuskich bar-à-vin. Gdyński punkt był flagowany nazwiskiem pomysłodawcy konceptu, aktora i miłośnika wina Marka Kondrata. Z gdyńskiej mapy zniknęły również Dwa światy mieszczące się przy al. Jana Pawła IIMapka.

- Muszę was z przykrością poinformować, że po ponad 30 latach działalności musimy z przyczyn niezależnych od nas zamknąć lokal. (...) musimy się zacząć niestety rozbierać.
Z tego miejsca pragnę Wam podziękować za wspólnie spędzone lata. Miejmy nadzieję, że zostawimy po sobie tylko te miłe wspomnienia - poinformował właściciel Dwóch Światów w mediach społecznościowych.

Znikają lokale przy skwerze Kościuszki. W planach hotel z basenem Znikają lokale przy skwerze Kościuszki. W planach hotel z basenem
Zamknął się także Pitstop Mapka, w której mogliśmy zjeść zapiekanki. Miejsce powstało rok temu w samym centrum Gdyni i specjalizowało się w szybkich daniach.

Zmiany w funkcjonowaniu niektórych restauracji



Nie we wszystkich miejscach sprawy są przesądzone. Jednym z lokali, który powiadomił o swoim zamknięciu, jest pizzeria Tutam, mieszcząca się we Wrzeszczu przy ul. Dmowskiego. 27 września na profilu pizzerii pojawił się komunikat o planach zakończenia działalności... jednak z możliwością odkupienia w pełni wyposażonej restauracji.

- Chcemy Wam bardzo podziękować za to, że byliście z nami przez te 3 lata. Dziękujemy za wszystkie Wasze uśmiechy, ciepłe słowa. Bardzo nam miło, że mogliśmy Was gościć. Spełniliśmy jedno z naszych marzeń, by mieszkać nad morzem, teraz czas na kolejne. Jeśli ktoś z Was bądź z Waszych znajomych jest zainteresowany prowadzeniem restauracji, to istnieje możliwość przekazania Tutam w dobre ręce - poinformowali właściciele obiektu.
Restauracja miała funkcjonować do 2 października, jednak na miejsce znalazł się następca, którego zainteresował koncept.

- Sytuacja jest dynamiczna i na prośbę potencjalnego naszego następcy w Tutam będziemy jeszcze otwarci przez jakiś czas, do wyjaśnienia wszelkich kwestii przyszłości Tutam - poinformowali 4 października właścicielem.
Lokale nie wytrzymują. Upadają kolejne znane miejsca Lokale nie wytrzymują. Upadają kolejne znane miejsca
Zmiany zauważyć możemy również w innym lokalu we Wrzeszczu. ZakwasowniaMapka, która od blisko 2,5 roku specjalizowała się w daniach wegetariańskich postanowiła zamknąć część restauracyjną, a jedynie pozostawić ekologiczny sklepik połączony z kawiarnią.

- Niestety nie będziemy już dla Was gotować. W związku z ogólną sytuacją ekonomiczną jesteśmy zmuszeni zamknąć kuchnię. Będziemy dalej rozwijać koncept roślinnych przysmaków i ekologicznej kawiarni speciality. Tutaj na Norwida 2 niezmiennie czekają na Was: codziennie świeże wypieki, chleby i bezglutenowe ciasta. Kawa, matcha, herbaty i napary, ale również najlepsza kombucha i zakwasy - nigdy ich u nas nie zabraknie. Sklep ekologiczny Zakwasowni połączony z kawiarnią i rzemieślniczymi wypiekami to nasz pomysł na Nową Zakwasownię. Powiększamy asortyment ciast i wypieków, które będą umilać Wam spotkania w naszej przestrzeni. Zawsze cieszył nas widok Waszych rozmów z przyjaciółmi i spotkań biznesowych na Norwida 2. Wierzymy, że nadal będziecie z nami blisko, bo nigdzie się nie wybieramy - poinformowali w mediach społecznościowych Mikołaj i Magdalena Batorowie, właściciele Zakawasowni.
Pop in na jakiś czas pozostaje zamknięty. Pop in na jakiś czas pozostaje zamknięty.
Na czas nieokreślony tymczasowo zamknęła się gdyńska restauracja Pop InMapka, która w niedługim czasie ma pokazać się gościom w zupełnie innej formie.

- Zmieniamy się dla was. Drodzy Goście, od 22.08.2022 r. zawieszamy na jakiś czas funkcjonowanie naszego lokalu. Duże zmiany wymagają sporo czasu i przygotowań. Sporo czynników złożyło się na taką decyzję, jednak na tę chwilę jest to jedyne słuszne rozwiązanie - poinformali właściciele Pop in.
Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim czasie? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (281) ponad 20 zablokowanych

  • Opinia wyróżniona

    (11)

    Najbardziej szkoda mi Wyspy Północ. Pyszne jedzenie, świetna obsługa i lokalizacja. Tak samo ubolewam nad zamknięciem Niepokornych, o których była mowa w poprzednim odcinku :(

    • 20 58

    • Może mają złe jedzenie (1)

      Dlatego się zamykają.

      • 29 13

      • Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Przecież napisałam, że było pyszne

        • 9 22

    • (7)

      No i za co te minusy...

      • 10 12

      • (2)

        Minusy od robali co żrą od lat pasztetową i gardzą knajpami

        • 15 37

        • A co ty żresz ?

          Masz ochotę chodzić do knajpy to chodź a nie obrażaj społeczeństwa.

          • 18 6

        • A Ty gardzisz ludźmi, którzy pracują inaczej.

          • 1 3

      • Za krypto-reklamę. (3)

        • 21 12

        • krypto-reklama knajpy co się zamknęła lub zamyka na dniach???

          • 22 9

        • (1)

          Przecież oni się zamknęli, to raczej nie potrzebują reklamy

          • 16 5

          • Tyle tych lokali ostatnio zostało otwartych, że trudno je zapełnić. Ja wolę własną kuchnie.

            • 11 5

    • Dokładnie tych samych mi najbardziej zal, zwladzcza że

      ceny jak na centrum i jakość mieli całkiem znosne na tle innych knajp typu tygle, canis czy ducha 66. Tam też się super zje, ale już trzeba głębiej sięgnąć do kieszeni.

      • 3 0

  • Wielki reset już tu jest

    • 26 8

  • Zamykają, bo są niepotrzebni.

    • 33 18

  • (2)

    Jeszcze trochę a w Gdańsku będzie pustynia gastronomiczna. Zostaną zapewne tylko lokale na starym mieście..

    • 21 38

    • Kiedyś już tak było

      i komu to przeszkadzało ?

      • 8 5

    • Dokładnie tak było. Od zawsze zjeżdżało się na miasto czyli do głównego vel na "starówkę". Ostatnie lata to pomysł, że dobry lokal może być na zwykłym blokowisku. No jak widać niekoniecznie.

      • 9 2

  • Jak to -

    - się zamknęły?

    • 16 1

  • jestem dostawcą i połowie knajp dajemy towar tylko wtedy gdy płacą przy dostawie (1)

    niestety zaległości mają tak duże, że grozi to brakiem płynności naszej firmy
    prym wiodą lokale znane, i jak można zobaczyć w weekendy, mające klientów
    a jednak z regulowaniem rachunków idzie im ciężko
    dlatego jak nie ma kasy, to nie ma towaru

    • 100 1

    • Wykorzystują sytuację. Są nierzetelni. Później skarżą sie na wszystko.

      • 2 0

  • 47% nie je na mieście (20)

    Ludzie, po co wy w ogóle mieszkacie w mieście? Wypad do Skarszew.

    • 23 166

    • Nie widzisz głupcze, że mamy inflację (9)

      Ludzie tracą pracę, niektórzy pracowali w tych zamkniętych restauracjach... Nie każdy pracuję w IT

      • 51 5

      • (1)

        Pracuję w IT i nie jem na mieście. Wolę sam gotować. I nawet dla mnie zrobiło się w knajpach absurdalnie drogo - pisowską inflacją wszyscy obrywamy.

        • 41 9

        • To dlaczego strajk generalny we Francji, skoro za inflację winisz PiS?

          • 1 0

      • Nie, niektórym się wydaje że prace się dostaje ot tak (1)

        • 10 0

        • Trzeba chcieć.

          • 0 1

      • (4)

        A co to IT? PiS opodatkuje niedługo tę branżę i będzie po złotych dzieciach atari i komodore.

        • 8 10

        • Po prostu wyjadą albo sobie znajdą inną formę opodatkowania. (1)

          To żaden problem.

          • 7 2

          • Wyjadą tam, gdzie strajkują wszyscy?

            • 1 0

        • (1)

          jak złote dzieci wyjadą za granicę (gdzie będą więcej zarabiać) to ty w Polsce będziesz jadł gruz.

          • 2 3

          • Rozne kryzysy już były. Ten jest globalny.

            • 1 0

    • Nie jemy na miescie bo w restauracjach

      siedzi sama smietanka intelektualna jak ty

      • 51 1

    • Przyznam, że wygrałeś

      Napisałeś jeden z najgłupszych komentarzy w tym kwartale

      • 38 4

    • (1)

      Musisz mieć wiejskie kompleksy skoro twierdzisz że miastowi tylko jadają na mieście.

      • 38 0

      • Dokładnie

        Akurat urodziłem sie tutaj i "jedzeniem na mieście" chwalą sie zazwyczaj przyjezdni... Kto zasmakował życia na blokowisku ten napewno nie rozwala sie po restauracjach :)

        • 23 0

    • Nie pokazuj się w Skarszewach waflu.

      • 29 0

    • Ja zaznaczyłam że nie jem, bo w tym miesiącu nie jadłam. Nie ma odpowiedzi... nie jadłam w tym miesiącu ale czasem jem.

      • 7 0

    • ooo,słoiczek się odezwał, w korpo zatrudniony, z przekonaniem o wiecznym szczęsciu w korpo...upadek będzie bolesny

      • 13 0

    • Po co? (1)

      Dla infrastruktury, opieki zdrowotnej, lokali uslugowych, bliskości sklepów i spotkań towarzyskich.
      "Na mieście" może kilka razy w roku coś mi się zdarzy zjeść przy okazji spotkań ze znajomymi i tyle. Nie przepadam za 'turystyką jedzeniową' ani nie interesuje mnie testowanie nowych smaków. Ludzie mają rózne hobby i sposoby na spędzanie wolnego czasu, a nie tylko żarcie.

      • 11 0

      • To prawda, że mają rózne. Niektórzy nawet łączą te formy.

        • 0 0

    • A w Kielnie 100% obłożenia.

      • 0 0

  • Jest ich po prostu za dużo.

    Najsłabsi odpadają.

    • 32 14

  • (2)

    Niestety, ale wiele lokali poprostu to strasznie nieprzemyślane biznesy, w bardzo drogich lokalizacjach. Oszczędności życia ludzie inwestują w czynsz rzędu 15-20 tys miesięcznie, nie mając pojęcia o tym biznesie. Nie oferują nic unikatowego i myślą że bycie restauratorem to prestiż i ciekawe zajęcie, owsem gdy ma się albo duże zaplecze finansowe albo własny lokal albo pomysł którego jeszcze nikt nie wykorzystał. O podwyżkach wiadomo było od początku wojny na Ukrainie, pandemia też swoje robiła mimo to otwierały się nowe lokale. Ich zamknięcia to błędny kosztorys i zbyt optymistyczny biznes plan.

    • 71 5

    • Dodatkowo wiele "przedsiębiorców" powąchało pieniądze z tych wszystkich dodatków, plusów, subwencji pomocowych i ciągnęli biznesy tylko dlatego że nic więcej do stracenia nie mieli a mogli zyskać w kolejnym rozdaniu. A tu zdziwko, źródełko wyschło Mateo nie dał , pandemię zakończył i po dopłatach, za do dowalił podatki zusy i inne obciążenia o prądzie nie wspomnę. Ilu z Państwa restauratorzy zmieniło profil działalności. Stworzyli "druga nogę" by nie opierać się na jednym biznesie? Ilu samo zakasało rękawy na zmywak? Niewielu, a dodatkowo zatrudniliście gości ze wschodu by oszczędzić, a tu znowu znonk, Mateo nie dał na nich bo nie dostał z unii i US... Błędne koło. Plajtujæ ci którzy za ambitnie podeszłi do tematu, którzy nie szanowali swoich klientów galopując z cenami za bułkę z szynką 21 zł, i ci którzy nie szanowali swoich pracowników dziękując im i zamieniając na tańszych. Przeliczyliście się państwo. A co do podatków to fakt, powinno się płacić tylko gdy się rzeczywiście coś zarobi, q ta armia nierobów w urzędach powinna kontrolować i pilnować, by wszyscy wykazywali zyski.

      • 19 0

    • Takie opinie coś wnoszą.

      • 1 0

  • Od zawsze lokale upadają a nowe powstają

    W biznesy trzeba umieć

    • 25 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane