• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kolejne zamknięcia lokali. Kto jeszcze powiedział "dość"?

Mateusz Groen
19 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
W ostatnim czasie kolejne restauracje powiadomiły swoich gości o planowanym wkrótce zakończeniu działalności. Na zdjęciu: zamknięty niedawno Pitstop Zapiekanka. W ostatnim czasie kolejne restauracje powiadomiły swoich gości o planowanym wkrótce zakończeniu działalności. Na zdjęciu: zamknięty niedawno Pitstop Zapiekanka.

Jesień przyniosła nam niezbyt miłe informacje o coraz dłuższej liście zamkniętych w ostatnim czasie lokali. Zamykają się zarówno nowo otwarte lokale, jak i znane od lat miejsca, a jedną z przyczyn takiego stanu są m.in. ostatnie wzrosty cen za energię elektryczną. Na bieżąco informujemy was o zmianach w trójmiejskiej gastronomii, dlatego też dzisiaj przedstawimy zestawienie restauracji, w których już nie zjemy naszych ulubionych dań.




Ceny energii elektrycznej jednym z powodów zamknięć



Ile razy w ciągu ostatniego miesiąca jadłeś (-aś) na mieście?

Mimo dobrego konceptu i lat pracy nad rozwijaniem działalności, wiele lokali postanawia podjąć decyzję o zamknięciu. Z powodzeniem w świecie gastronomicznym jest nieco jak z grą w ruletkę. Wysokiej jakości produkty, lokalizacja i niecodzienny pomysł już nie wystarczą, a często potrzeba szczęścia lub dobrego biznesplanu, by prowadzenie restauracji nie skończyło się fiaskiem.

W dzisiejszym zestawieniu pojawiły się młodsze stażem punkty gastronomiczne, które niedawno odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe Lokale", jak i znane miejsca. Zdaniem wielu restauratorów, powodów zamknięcia jest wiele, jednak najczęstszym z nich jest wzrost cen energii elektrycznej, co też podkreślają w oficjalnych komunikatach informujących o zakończeniu działalności.

Dokąd na śniadanie w Trójmieście? Dokąd na śniadanie w Trójmieście?

Z tymi lokalami przyszło nam się pożegnać



Niedawno zamknął się pub Max, czyli jeden z najstarszych pubów w Gdańsku, który w latach 90. przeżywał swoje złote czasy. Przesiadywali w nim fani piwa i sportowych transmisji, a wieczorem ustawiały się przed nim długie kolejki na imprezy.

  • Zamykają się też miejsca, które swoje lata świetności przeżywały w latach 90. Na zdjęciu: pub Max w Gdańsku.
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz.
  • Wyspa Północ.
Pub Max we Wrzeszczu przestał działać. Pub Max we Wrzeszczu przestał działać. "To koniec pewnej epoki"
To jednak niejedyne zamknięcia we Wrzeszczu. Pożegnać się musimy również z lokalem Vegan Port, znajdującym się przy Jesionowej 17/1Mapka, który specjalizował się w kuchni roślinnej. Z Wrzeszcza zniknęła również pierogarnia Pruszcz by WrzeszczMapka, o której pisaliśmy w majowym artykule z cyklu "Nowe lokale". Lokal był gdańską filią pierogarni z Pruszcza Gdańskiego, która od lat wiodła prym w tamtejszych stronach.

O swoim zamknięciu poinformowała też restauracja Azzurro Mapka mieszcząca się przy ulicy Spacerowej w Gdańsku. Azzurro specjalizowało się w kuchni śródziemnomorskiej. Dodatkowo lokal funkcjonował również jako sala bankietowa, w której organizowane były wesela i spotkania. Jak poinformowali właściciele, głównym powodem zamknięcia restauracji był wzrost cen za media i usługi.

- Z wielką przykrością zawiadamiamy, iż musieliśmy zamknąć restaurację. Głównym powodem są drastycznie zwiększające się koszty głównie prądu, gazu, ZUS-u... Nadchodzi zima i chyba nikt nie jest w stanie przewidzieć, z czym przyjdzie nam się zmierzyć. Od pandemii walczymy o utrzymanie się na powierzchni i kiedyś trzeba powiedzieć dość. Dzisiaj przyszedł czas na nas. Nie jesteśmy pierwsi ani z pewnością ostatni, których spotkał taki los. Bardzo dziękujemy wszystkim naszym gościom, pracownikom, przyjaciołom. To było 7 lat naszego życia, ciężkiej pracy, ale i wielu pięknych chwil - poinformowali właściciele Azzurro.
  • Restauracja Azzurro też się zamknęła.
  • Pizzeria Tutam we Wrzeszczu.
  • Zakwasownia słynęła z wegańskich dań.
Swoją przygodę z branżą gastronomiczną zakończyła również restauracja Wyspa Północ mieszcząca się przy ul. Chmielnej 3 na Wyspie Spichrzów. Restauracja otworzyła się dla gości w 2019 roku i od tego czasu serwowała autorskie dania bazujące na kuchni polskiej i popularnych, europejskich smakach.

- Kłaniam się i dziękuję wszystkim gościom za wspólny czas spędzony przy stole. Przede wszystkim dziękuję całej załodze - każdemu, kto z nami tworzył to miejsce. Wyspa Północ zostawia w moim sercu wiele miłych wspomnień i kulinarnych doznań. Ukłony dla wszystkich kucharzy, przede wszystkim dla Kamila i Darka, którzy od początku karmili naszych gości. Dziękuję barmanom za te "czary mary" w sercu restauracji - od zawsze pracowali z nami bardzo zdolni ludzie - podsumowali w mediach społecznościowych właściciele restauracji Wyspa Północ.
Nie tylko z Gdańska zniknęło kilka lokali gastronomicznych, również Gdynia uszczupliła się o kolejne miejsca. Wśród nich m.in. BARaWINO przy ul. Starowiejskiej 20Mapka. Koncept sklepu winiarskiego połączony był z funkcją baru winnego będącego autorską wersją francuskich bar-à-vin. Gdyński punkt był flagowany nazwiskiem pomysłodawcy konceptu, aktora i miłośnika wina Marka Kondrata. Z gdyńskiej mapy zniknęły również Dwa światy mieszczące się przy al. Jana Pawła IIMapka.

- Muszę was z przykrością poinformować, że po ponad 30 latach działalności musimy z przyczyn niezależnych od nas zamknąć lokal. (...) musimy się zacząć niestety rozbierać.
Z tego miejsca pragnę Wam podziękować za wspólnie spędzone lata. Miejmy nadzieję, że zostawimy po sobie tylko te miłe wspomnienia - poinformował właściciel Dwóch Światów w mediach społecznościowych.

Znikają lokale przy skwerze Kościuszki. W planach hotel z basenem Znikają lokale przy skwerze Kościuszki. W planach hotel z basenem
Zamknął się także Pitstop Mapka, w której mogliśmy zjeść zapiekanki. Miejsce powstało rok temu w samym centrum Gdyni i specjalizowało się w szybkich daniach.

Zmiany w funkcjonowaniu niektórych restauracji



Nie we wszystkich miejscach sprawy są przesądzone. Jednym z lokali, który powiadomił o swoim zamknięciu, jest pizzeria Tutam, mieszcząca się we Wrzeszczu przy ul. Dmowskiego. 27 września na profilu pizzerii pojawił się komunikat o planach zakończenia działalności... jednak z możliwością odkupienia w pełni wyposażonej restauracji.

- Chcemy Wam bardzo podziękować za to, że byliście z nami przez te 3 lata. Dziękujemy za wszystkie Wasze uśmiechy, ciepłe słowa. Bardzo nam miło, że mogliśmy Was gościć. Spełniliśmy jedno z naszych marzeń, by mieszkać nad morzem, teraz czas na kolejne. Jeśli ktoś z Was bądź z Waszych znajomych jest zainteresowany prowadzeniem restauracji, to istnieje możliwość przekazania Tutam w dobre ręce - poinformowali właściciele obiektu.
Restauracja miała funkcjonować do 2 października, jednak na miejsce znalazł się następca, którego zainteresował koncept.

- Sytuacja jest dynamiczna i na prośbę potencjalnego naszego następcy w Tutam będziemy jeszcze otwarci przez jakiś czas, do wyjaśnienia wszelkich kwestii przyszłości Tutam - poinformowali 4 października właścicielem.
Lokale nie wytrzymują. Upadają kolejne znane miejsca Lokale nie wytrzymują. Upadają kolejne znane miejsca
Zmiany zauważyć możemy również w innym lokalu we Wrzeszczu. ZakwasowniaMapka, która od blisko 2,5 roku specjalizowała się w daniach wegetariańskich postanowiła zamknąć część restauracyjną, a jedynie pozostawić ekologiczny sklepik połączony z kawiarnią.

- Niestety nie będziemy już dla Was gotować. W związku z ogólną sytuacją ekonomiczną jesteśmy zmuszeni zamknąć kuchnię. Będziemy dalej rozwijać koncept roślinnych przysmaków i ekologicznej kawiarni speciality. Tutaj na Norwida 2 niezmiennie czekają na Was: codziennie świeże wypieki, chleby i bezglutenowe ciasta. Kawa, matcha, herbaty i napary, ale również najlepsza kombucha i zakwasy - nigdy ich u nas nie zabraknie. Sklep ekologiczny Zakwasowni połączony z kawiarnią i rzemieślniczymi wypiekami to nasz pomysł na Nową Zakwasownię. Powiększamy asortyment ciast i wypieków, które będą umilać Wam spotkania w naszej przestrzeni. Zawsze cieszył nas widok Waszych rozmów z przyjaciółmi i spotkań biznesowych na Norwida 2. Wierzymy, że nadal będziecie z nami blisko, bo nigdzie się nie wybieramy - poinformowali w mediach społecznościowych Mikołaj i Magdalena Batorowie, właściciele Zakawasowni.
Pop in na jakiś czas pozostaje zamknięty. Pop in na jakiś czas pozostaje zamknięty.
Na czas nieokreślony tymczasowo zamknęła się gdyńska restauracja Pop InMapka, która w niedługim czasie ma pokazać się gościom w zupełnie innej formie.

- Zmieniamy się dla was. Drodzy Goście, od 22.08.2022 r. zawieszamy na jakiś czas funkcjonowanie naszego lokalu. Duże zmiany wymagają sporo czasu i przygotowań. Sporo czynników złożyło się na taką decyzję, jednak na tę chwilę jest to jedyne słuszne rozwiązanie - poinformali właściciele Pop in.
Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim czasie? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (281) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Tak dalej (1)

    Słuszną linię ma nasza partia

    • 43 38

    • Chyba twoja

      • 15 1

  • Polska w ruinie (17)

    Brawo PiS.
    A tsunami bankructw dopiero nadciąga i bynajmniej nie ograniczy się do knajp.

    • 93 53

    • (5)

      Oczywiście całej Europy ten problem nie dotyczy

      • 25 10

      • (2)

        No dotyczy, tylko jeszcze sprawdź jak bardzo
        We Francji inflacja przekroczyła 6% i 140 tysięcy ludzi wyszło na ulice protestować.
        W Polsce przekraczymy zaraz 20% i wszyscy cicho.

        • 37 21

        • (1)

          To wyjdź i protestuj

          • 20 12

          • ale Klaus Schwab w swojej Agendzie 2030 właśnie oczekuje na strajki

            . Trzeba mieć przemyślana strategię, swoje źródła energii, swoje jedzenie, zasoby i zapasy. Nie zgadzac się na globalizację, na ograniczenia gotówkowe, na kontrolę zycia, zakupów, decyzji a nawet ilości przyjmowanych leków. i przeczytać! 2030 żeby wiedzieć czego oczekują i co zamierzają, bo jak na razie robimy wszystko czego oni chcą.

            • 14 5

      • masz racje, bo pis nas wyprowadza z europy (1)

        • 16 18

        • od ponad 25 lat jest Unia Zachodnioeuropejska. nastawiona na własny zysk, nie widzisz tego? nie czytałeś żadnego traktatu

          nikt nikogo do spółki nie przyjmował , nie licząc na zyski...to chyba oczywiste. Niemcy, Francja i kiedyś Włochy miały jeden cel...globalizacje i całkowite uzależnienie innych krajów od swoich decyzji. Kolejne wybory do UE mają być jedne! nie w poszczególnych krajach tylko wspólne, ilość miejsc obliczona wg dziwnych kryteriów. najwięcej mają? zgadnij kto. Polsce przypada ok ...10 głosów.. Zdziałamy cos przeciwko Niemcom i i Francji? nie, bo nie będzie siły w polskich głosach. Globalizacja idzie pełną parą. Od stycznia ograniczenia w obrocie gotówkowym...

          • 13 12

    • (2)

      Problem w tym, że im o to chodzi. Uje..ać klasę średnią.

      • 15 12

      • W Polse nie ma klasy średniej.

        Znaczy jest, około 1%.

        • 10 4

      • Lokal z zapieksami to klasa średnia?

        • 10 0

    • ...wczoraj byłem u turka na kebabie ...cena ta sama a dla stałych klientów porcje ciut większe (5)

      .....można się najeść na full za 25zł

      • 12 0

      • Który to kebs ?

        • 0 2

      • Wczoraj byłem w biedronce wielka paczka parówek XXL za 10 złotych. (3)

        Ja i mój pies nie daliśmy rady zjeść.

        • 19 6

        • pies jest mądry, tego świństwa nie ruszy (1)

          • 17 3

          • Ruszy , ruszy .

            Jak nic innego w misce się nie pojawi to ruszy.

            • 5 3

        • pies zdechł?

          • 5 1

    • PiS wam biznesu nie wybierał.

      • 10 1

    • W jakiej rzeczywistości żyjecie? Bo chyba nie w obecnej?

      • 0 0

  • Prawdziwa fala zamknięć (6)

    będzie dopiero po nowym roku. Płaca minimalna w górę to i ZUS w górę. Do tego nowe rachunki za ogrzewanie i prąd...

    • 108 19

    • Robol (4)

      I dobrze tym k... pracodawcom.co janusze biznesu juz macie niefajnie bo trzeba robolowi wiecej zaplacic zamiast starej kupic 10 torebke czanela za 20 tys.

      • 13 16

      • To juz wiesz (3)

        Dlaczego zawsze będziesz robolem :)

        • 16 14

        • Robolem (2)

          Ale przynajmniej z czystym kontem, a nie wielkim biznesmenem z długami i leasingiem. I tak wylądujesz pod mostem.

          • 11 11

          • Prędzej na chleb (1)

            Ci zabraknie. Czego nie życzę

            • 8 7

            • Ukradnę go tobie. I tak wylądujesz pod mostem

              • 4 4

    • Ja wam wójta nie wybierałem.

      • 7 0

  • (7)

    Takie są prawa w gospodarce kapitalistycznej,normalne zjawisko w gospodarce rynkowej,przetrwają ci którzy maja pomysł,nie tylko na maksymalny zysk.

    • 60 24

    • (4)

      W Polsce nie ma gospodarki rynkowej, jest wizja naczelnika.
      "Moja wizja jest warta poświęcenia gospodarki" - J. Kaczyński w wywiadzie dla Reuters w 2016.

      • 24 14

      • (3)

        "dla Reuters", aha, wiesz co to odmiana przez przypadki?

        • 6 13

        • (2)

          Nie odmieniał, żeby Suski z Kowalskim tez załapali.

          • 8 8

          • (1)

            Kierwiński nadal nie załapał, a gdyby natura chciała...

            • 7 3

            • Gdyby natura chciała to by mu rozum dała.

              • 1 0

    • Gdzie ta gospodarka rynkowa (1)

      Czy może chodziło Ci o wolno rynkową? W Polsce niewiele mamy z nią do czynienia. Liczba regulacji i przepisów jest niewyobrażalna. I mamy do czynienia raczej z socjalizmem niż kapitalizmem. Na wolnym rynku to klient by wybierał czy chce iść do knajpy gdzie może złapać katar, a nie decyzja urzędnika. Druga sprawa, że urzędnik może zniszczyć Twój biznes i nie poniesie odpowiedzialności, chociażby kazus optimusa. Połowę tego co zarobisz oddajesz państwu, a będzie coraz gorzej. Łupią nas na każdym kroku, a lewica chciałaby żebyś odrazu oddał 80% i żeby wszyscy mieli g*wno po równo i będzie znów komuna z dwiema klasami. Zamożni i biedni, bez jakiejkolwiek klasy średniej.

      • 17 6

      • Po co w ogóle regulacje?

        Na wolnym rynku to klient by wybierał czy nie podpalić restauracji, a nie decyzja urzędnika i jakieś tam prawo...

        • 3 5

  • Za dużo tego było w Trójmieście. (2)

    • 69 22

    • (1)

      Bzdury. A taksówek w NY też jest "za dużo" ?

      • 3 17

      • Tak

        • 9 3

  • Zamkniecia prewencyjne

    Zanim popadną w długi za nie popłacone rachunki

    • 57 1

  • Po prostu byli słabi (6)

    Większość z nich nie trafiła w rynek i porostu nastąpiła naturalna selekcja . Jesień zima naprawdę pokaże ile jeszcze lokali się zamknie

    • 71 27

    • Prawda, np. wege-pizza (4)

      pomysł w stylu bezglutenowej wody albo bezmięsnego warzywniaka - ale widocznie przedsiębiorcy myślą, że wszystko z prefiksem "wege" i ceną razy dwa to produkt elitarny co sprzeda się na pniu :) Cóż, przeliczyli się.
      Pizza i tak jest wege - nawet jak komuś przeszkadza te kilka gram najtańszej szynki to w każdej osiedlowej pizzerii można sobie dobrać przyprawy wg gustu.
      Tak samo ludzie odwrócili się od foodtracków - bo po co przepłacać za coś, co dostaniesz na każdym rogu?
      Tak samo knajpy sushi - jedna już widzę się ratuje, sprzedając normalne obiady :) No bo sorry, 40 PLN za kawałek rybki i dwa gryzy ryżu?
      I cenię lokale, gdzie podają gramaturę - np. filet z dorsza, 200g - przynajmniej wiem, że się trochę najem.

      • 21 3

      • nie prawda (1)

        ale skad ty moglbys to wiedziec

        • 0 11

        • Wróć do podstawówki

          • 7 0

      • Dowiedz sie prosze na czym polega weganizm a pozniej powiedz cos na temat pizzy wege...

        • 1 0

      • Skąd u Ciebie te zdrowe sądy?

        • 0 0

    • Nic nie pokaże, bo restaurator, o ile nie jest cymbałem, który nigdy nie powinien wchodzić do tego biznesu, zdaje sobie sprawę, że w okresie chłodów trzeba dokładać.

      • 11 0

  • Bar u Szwagra (1)

    A czy ten bar po ostatnim pożarze zostanie odbudowany czy znowu miasto zabroni

    • 30 2

    • Właściciele twierdzą, że niebawem odbudują to miejsce

      • 16 0

  • Opinia wyróżniona

    Tak to jest w tej branzy (7)

    Gdy jedni się otwierają to zabierają klienta tym co już sa. Wygrywa lepszy. Do gorszych restauracji przychodzą tylko stali klienci. Taki pub maxx swoje lata świetności miał już dawno za sobą. Ostatnimi czasy to była mordownia gdzie przeważnie siedzieli ludzie po pracy kończący pracę w stoczni.

    • 167 15

    • Maxx

      Z tymi stoczniowcami to tak było i 15 lat temu.

      • 17 0

    • dokładnie (1)

      przed podwyżkami i przed pandemią też się zamykały... tyle się tego otwiera, że za nim gdzieś przyjdę to się okazuje, że już zamknięte... taka sytuacja jest od lat. Ostatnio się nad tym zastanawiałem i to chyba przez te dofinansowania na start i chęć szybkiego zarobku. Jak im biznes nie odpali w dwa miesiące, to nie mają cierpliwości a i środki się szybko kończą...

      • 22 3

      • Ja otworzylem knajpę za swoje gotowalem smacznie wszyscy chwalili

        Jednak rachunki i zus za pracownika dobił, niw znasz się to siedź spokojnie na swym marnym etacie ale nie oczerniaj.... :)

        • 6 6

    • Do gorszych restauracji przychodzą tylko stali klienci? (1)

      Naprawdę? Skąd taka teoria?

      • 9 3

      • Juz tlumacze

        Taki pub max mieszczący się blisko stoczni i skm politechnika w głównej mierze miał klientów którzy wracali z pracy w drodze na skm. Nikt tam nie przychodził specjalnie z drugiego końca miasta czy z Gdyni by się napić piwa.

        • 23 0

    • Tak ale nie w tych czasach.

      Autor tekstu zapomniał podkreślić informacji o cenie gazu. Która dla przedsiębiorcy wzrosła nawet o 400% podsumowując gaz x4 prąd x 3, ZUS, ceny produktów, i wiele innych dają wyższe koszty dla dużych punktów nawet o 1milion zł wyższe w skali roku niż wcześniej a dla małych o kilkadziesiąt lub kilkaset tysięcy złotych większe w zależności oczywiście od zużycia. Nie jest to do wytrzymania. Załatwiają nie tylko gastronomię ale również i produkcję i inne branże w których energie są sporą częścią kosztów. Nie wystarczy już dobrze gotować lub produkować dobry produkt, teraz trzeba umieć sprzedać drogi produkt i znaleźć na niego odbiorcę a jest to coraz trudniejsze bo społeczeństwo ubożeje.

      • 13 2

    • Gdynia - Skwer Kościuszki

      Urząd Miasta kazał się rozebrać wszystkim knajpkom wzdłóż Jana Pawła II. Przetrwali COVID, dawali rade z cenami gazu i prądu ale z układami nie dali rady. deweloper zabetonuje. szkoda nam baru U Kaszuba, świetne drinki i jedzenie. Muzyka i śpiew na żywo i ceny normalne. zawsze pełno ludzi. Teraz nie ma gdzie pójść. Ile ludzi straciło pracę!!

      • 4 1

  • (2)

    Tosty z awokado za 42 PLN tez?

    • 97 1

    • To w kolejnym odcinku ;) I frytki za 34 PLN.

      • 41 1

    • Jeszcze nie

      Ratujemy się sprzedając dzbanek kranówy po 30zł.
      Hipsterzy lubią to

      • 41 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane