• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kolejne zamknięcia lokali. Kto jeszcze powiedział "dość"?

Mateusz Groen
19 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
W ostatnim czasie kolejne restauracje powiadomiły swoich gości o planowanym wkrótce zakończeniu działalności. Na zdjęciu: zamknięty niedawno Pitstop Zapiekanka. W ostatnim czasie kolejne restauracje powiadomiły swoich gości o planowanym wkrótce zakończeniu działalności. Na zdjęciu: zamknięty niedawno Pitstop Zapiekanka.

Jesień przyniosła nam niezbyt miłe informacje o coraz dłuższej liście zamkniętych w ostatnim czasie lokali. Zamykają się zarówno nowo otwarte lokale, jak i znane od lat miejsca, a jedną z przyczyn takiego stanu są m.in. ostatnie wzrosty cen za energię elektryczną. Na bieżąco informujemy was o zmianach w trójmiejskiej gastronomii, dlatego też dzisiaj przedstawimy zestawienie restauracji, w których już nie zjemy naszych ulubionych dań.




Ceny energii elektrycznej jednym z powodów zamknięć



Ile razy w ciągu ostatniego miesiąca jadłeś (-aś) na mieście?

Mimo dobrego konceptu i lat pracy nad rozwijaniem działalności, wiele lokali postanawia podjąć decyzję o zamknięciu. Z powodzeniem w świecie gastronomicznym jest nieco jak z grą w ruletkę. Wysokiej jakości produkty, lokalizacja i niecodzienny pomysł już nie wystarczą, a często potrzeba szczęścia lub dobrego biznesplanu, by prowadzenie restauracji nie skończyło się fiaskiem.

W dzisiejszym zestawieniu pojawiły się młodsze stażem punkty gastronomiczne, które niedawno odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe Lokale", jak i znane miejsca. Zdaniem wielu restauratorów, powodów zamknięcia jest wiele, jednak najczęstszym z nich jest wzrost cen energii elektrycznej, co też podkreślają w oficjalnych komunikatach informujących o zakończeniu działalności.

Dokąd na śniadanie w Trójmieście? Dokąd na śniadanie w Trójmieście?

Z tymi lokalami przyszło nam się pożegnać



Niedawno zamknął się pub Max, czyli jeden z najstarszych pubów w Gdańsku, który w latach 90. przeżywał swoje złote czasy. Przesiadywali w nim fani piwa i sportowych transmisji, a wieczorem ustawiały się przed nim długie kolejki na imprezy.

  • Zamykają się też miejsca, które swoje lata świetności przeżywały w latach 90. Na zdjęciu: pub Max w Gdańsku.
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz.
  • Wyspa Północ.
Pub Max we Wrzeszczu przestał działać. Pub Max we Wrzeszczu przestał działać. "To koniec pewnej epoki"
To jednak niejedyne zamknięcia we Wrzeszczu. Pożegnać się musimy również z lokalem Vegan Port, znajdującym się przy Jesionowej 17/1Mapka, który specjalizował się w kuchni roślinnej. Z Wrzeszcza zniknęła również pierogarnia Pruszcz by WrzeszczMapka, o której pisaliśmy w majowym artykule z cyklu "Nowe lokale". Lokal był gdańską filią pierogarni z Pruszcza Gdańskiego, która od lat wiodła prym w tamtejszych stronach.

O swoim zamknięciu poinformowała też restauracja Azzurro Mapka mieszcząca się przy ulicy Spacerowej w Gdańsku. Azzurro specjalizowało się w kuchni śródziemnomorskiej. Dodatkowo lokal funkcjonował również jako sala bankietowa, w której organizowane były wesela i spotkania. Jak poinformowali właściciele, głównym powodem zamknięcia restauracji był wzrost cen za media i usługi.

- Z wielką przykrością zawiadamiamy, iż musieliśmy zamknąć restaurację. Głównym powodem są drastycznie zwiększające się koszty głównie prądu, gazu, ZUS-u... Nadchodzi zima i chyba nikt nie jest w stanie przewidzieć, z czym przyjdzie nam się zmierzyć. Od pandemii walczymy o utrzymanie się na powierzchni i kiedyś trzeba powiedzieć dość. Dzisiaj przyszedł czas na nas. Nie jesteśmy pierwsi ani z pewnością ostatni, których spotkał taki los. Bardzo dziękujemy wszystkim naszym gościom, pracownikom, przyjaciołom. To było 7 lat naszego życia, ciężkiej pracy, ale i wielu pięknych chwil - poinformowali właściciele Azzurro.
  • Restauracja Azzurro też się zamknęła.
  • Pizzeria Tutam we Wrzeszczu.
  • Zakwasownia słynęła z wegańskich dań.
Swoją przygodę z branżą gastronomiczną zakończyła również restauracja Wyspa Północ mieszcząca się przy ul. Chmielnej 3 na Wyspie Spichrzów. Restauracja otworzyła się dla gości w 2019 roku i od tego czasu serwowała autorskie dania bazujące na kuchni polskiej i popularnych, europejskich smakach.

- Kłaniam się i dziękuję wszystkim gościom za wspólny czas spędzony przy stole. Przede wszystkim dziękuję całej załodze - każdemu, kto z nami tworzył to miejsce. Wyspa Północ zostawia w moim sercu wiele miłych wspomnień i kulinarnych doznań. Ukłony dla wszystkich kucharzy, przede wszystkim dla Kamila i Darka, którzy od początku karmili naszych gości. Dziękuję barmanom za te "czary mary" w sercu restauracji - od zawsze pracowali z nami bardzo zdolni ludzie - podsumowali w mediach społecznościowych właściciele restauracji Wyspa Północ.
Nie tylko z Gdańska zniknęło kilka lokali gastronomicznych, również Gdynia uszczupliła się o kolejne miejsca. Wśród nich m.in. BARaWINO przy ul. Starowiejskiej 20Mapka. Koncept sklepu winiarskiego połączony był z funkcją baru winnego będącego autorską wersją francuskich bar-à-vin. Gdyński punkt był flagowany nazwiskiem pomysłodawcy konceptu, aktora i miłośnika wina Marka Kondrata. Z gdyńskiej mapy zniknęły również Dwa światy mieszczące się przy al. Jana Pawła IIMapka.

- Muszę was z przykrością poinformować, że po ponad 30 latach działalności musimy z przyczyn niezależnych od nas zamknąć lokal. (...) musimy się zacząć niestety rozbierać.
Z tego miejsca pragnę Wam podziękować za wspólnie spędzone lata. Miejmy nadzieję, że zostawimy po sobie tylko te miłe wspomnienia - poinformował właściciel Dwóch Światów w mediach społecznościowych.

Znikają lokale przy skwerze Kościuszki. W planach hotel z basenem Znikają lokale przy skwerze Kościuszki. W planach hotel z basenem
Zamknął się także Pitstop Mapka, w której mogliśmy zjeść zapiekanki. Miejsce powstało rok temu w samym centrum Gdyni i specjalizowało się w szybkich daniach.

Zmiany w funkcjonowaniu niektórych restauracji



Nie we wszystkich miejscach sprawy są przesądzone. Jednym z lokali, który powiadomił o swoim zamknięciu, jest pizzeria Tutam, mieszcząca się we Wrzeszczu przy ul. Dmowskiego. 27 września na profilu pizzerii pojawił się komunikat o planach zakończenia działalności... jednak z możliwością odkupienia w pełni wyposażonej restauracji.

- Chcemy Wam bardzo podziękować za to, że byliście z nami przez te 3 lata. Dziękujemy za wszystkie Wasze uśmiechy, ciepłe słowa. Bardzo nam miło, że mogliśmy Was gościć. Spełniliśmy jedno z naszych marzeń, by mieszkać nad morzem, teraz czas na kolejne. Jeśli ktoś z Was bądź z Waszych znajomych jest zainteresowany prowadzeniem restauracji, to istnieje możliwość przekazania Tutam w dobre ręce - poinformowali właściciele obiektu.
Restauracja miała funkcjonować do 2 października, jednak na miejsce znalazł się następca, którego zainteresował koncept.

- Sytuacja jest dynamiczna i na prośbę potencjalnego naszego następcy w Tutam będziemy jeszcze otwarci przez jakiś czas, do wyjaśnienia wszelkich kwestii przyszłości Tutam - poinformowali 4 października właścicielem.
Lokale nie wytrzymują. Upadają kolejne znane miejsca Lokale nie wytrzymują. Upadają kolejne znane miejsca
Zmiany zauważyć możemy również w innym lokalu we Wrzeszczu. ZakwasowniaMapka, która od blisko 2,5 roku specjalizowała się w daniach wegetariańskich postanowiła zamknąć część restauracyjną, a jedynie pozostawić ekologiczny sklepik połączony z kawiarnią.

- Niestety nie będziemy już dla Was gotować. W związku z ogólną sytuacją ekonomiczną jesteśmy zmuszeni zamknąć kuchnię. Będziemy dalej rozwijać koncept roślinnych przysmaków i ekologicznej kawiarni speciality. Tutaj na Norwida 2 niezmiennie czekają na Was: codziennie świeże wypieki, chleby i bezglutenowe ciasta. Kawa, matcha, herbaty i napary, ale również najlepsza kombucha i zakwasy - nigdy ich u nas nie zabraknie. Sklep ekologiczny Zakwasowni połączony z kawiarnią i rzemieślniczymi wypiekami to nasz pomysł na Nową Zakwasownię. Powiększamy asortyment ciast i wypieków, które będą umilać Wam spotkania w naszej przestrzeni. Zawsze cieszył nas widok Waszych rozmów z przyjaciółmi i spotkań biznesowych na Norwida 2. Wierzymy, że nadal będziecie z nami blisko, bo nigdzie się nie wybieramy - poinformowali w mediach społecznościowych Mikołaj i Magdalena Batorowie, właściciele Zakawasowni.
Pop in na jakiś czas pozostaje zamknięty. Pop in na jakiś czas pozostaje zamknięty.
Na czas nieokreślony tymczasowo zamknęła się gdyńska restauracja Pop InMapka, która w niedługim czasie ma pokazać się gościom w zupełnie innej formie.

- Zmieniamy się dla was. Drodzy Goście, od 22.08.2022 r. zawieszamy na jakiś czas funkcjonowanie naszego lokalu. Duże zmiany wymagają sporo czasu i przygotowań. Sporo czynników złożyło się na taką decyzję, jednak na tę chwilę jest to jedyne słuszne rozwiązanie - poinformali właściciele Pop in.
Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim czasie? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (281) ponad 20 zablokowanych

  • się zamknęły?

    Się to tylko grzmi i się błyska.

    • 11 0

  • Opinia wyróżniona

    W dobrych knajpach nadal full ludzi (18)

    I ani myślą się zamykać. Nawet o stolik trudno, Spróbujcie znaleźć coś w Śliwce w kompot, albo Piaskownicy w Spocie

    • 139 33

    • (5)

      Dokładnie tak. Śliwka, cały Gaweł, chleb i wino , ludzi full

      • 29 5

      • Zadziwiające są te kolejki czekających na stolik (3)

        Zadziwia mnie popularność tych trzech knajp, nie mają jakiegoś cudownego jedzenia - byłem w każdej ale bez zachwytu, natomiast kolejki na dworze, czekające po 30 minut na stolik to już inny poziom abstrakcji. W Całym Gawle jadłem najgorsze tacosy w życiu. Jeszcze podobnie jest w Pueblo, tam w weekend bez rezerwacji nie ma czego szukać. W pewnym momencie zostaną te najpopularniejsze, najbardziej wylansowane knajpy. Reszta padnie... poza barami mlecznymi.

        • 52 0

        • Mam podobne odczucia...

          • 28 0

        • bo taka moda .To jest pokolenie pustych ludzi bez wlasnego zdania z poziomem roszczeń przewyższającym Himalaje

          • 34 2

        • Wszystkie sopockie knajpy powtarzam sopockie już są w większości zamknięte i poznikały zostały jakieś wydmuszki i wylansowane paro sezonowki, ja osobiście jeszcze nawet lubię 3siostry

          • 9 2

      • stawianie chleba i wina w jednej z linii z "dobrą kanjpą" jest niezłym żartem.

        • 30 0

    • To nie znaczy, że im się biznes domknie przez zimę.

      • 23 6

    • (2)

      Ci ludzie stojący przed Śliwką nie mają chyba pojęcia, że jest obok pyszny kebap.

      • 32 14

      • Żaden kebab

        Stoją w kolejce, bo najlepsza pizza dużo mięsa o dużo sera.

        • 7 25

      • Nie każdy lubi

        • 1 0

    • a faktury z wakacji jeszcze nieopłacone

      • 19 2

    • np w Barze Mlecznym Slonecznym w Gdyni

      • 22 4

    • Również w Mandu kolejki i oczekiwanie na stolik (3)

      • 9 12

      • po mrozone pierogi (2)

        • 24 10

        • Z biedry obok:)

          • 22 5

        • pierogi są lepine na bieżąco,

          • 1 1

    • Daj już spokój

      Nie kopie się leżącego

      • 1 2

    • sliwka w kompot to szit

      • 0 0

  • Gastro w Gdańsku jest same sobie winne (1)

    Ich pazerność nie zna granic, ostatnio organizowałem niedzielny obiad okolicznościowy dla 20 osób, zupa, danie, deser, wino, kawa, to zamiast w podziękowaniu za przyprowadzenie gości gdzie z każdego stolika będą mieli pełne zamówienie, wszędzie zaczynali mi doliczać dodatkowe koszty, a to nie mogę brać dań z karty tylko gotowe zestawy koniecznie z przystawka itd podbijając cene o polowe a to opłata za obrus, a to dodatkowa opłata za serwis, finalnie wychodziło na to że miałem płacić od osoby 2 x więcej niż człowiek z ulicy zamawiający dania z karty. A pies wam mord.e lizał, chciałem dać zarobić lokalnym przedsiębiorcom ale z tym podejściem poszedłem do zachodniej sieci hoteli i tam obsłużono mnie tak jak sytuacja wymagała, gdzie nie czułem się od samego początku okradany.

    • 79 4

    • To nie ich złośliwość czy pazerność zareczam. To mentalność że jest gotowa oferta i jedziemy z gotowca bo trzebaby to obliczać, przeliczać koszty, marzę i nikomu się nie chce tego robić. Niestety w Polsce nie robi się ofert i indywidualnie tylko zrobi się raz, a potem kopiuj wklej.

      • 7 0

  • Lwia część tych lokali to zwykły przesiew badziewia.

    Każdy kto bywa w restauracjach częściej niż na komunię córki szwagra i urodziny teściów o tym wie.

    • 38 3

  • Podziękujcie pisowi, to dopiero początek, wg analiz w przyszłym 2023 zamknie się nawet 30% firm (4)

    zacznie się od restauracji, hoteli a potem... inni i, bezrobocie i strajki jak w latach 80tych. A Gdynia utrudnia biznes zabierając kolejne miejsca do parkowania. Chory kraj.

    • 27 36

    • Ale ono wszyscy dziękują, biorąc 500 +, emerytura plus, solidarność gdy drze jape o podwyżki, górnicy gdy pala opony, nauczyciele gdy dra się o podwyżki, ci wszyscy ludzie nie używają mózgu, że ich podwyżki to ściema. Nie mamy społeczeństwa obywatelskiego które sobie odejmie od ust żeby ratować gospodarkę, bo gdy widząc jak władza kradnie na potęgę to jest nam wszystkim wszystko jedno jaka będzie inflacja byle by coś dostać, bo jak nie my to ktoś te pieniążki przytuli. Dodatkowo nikt już nie wierzy w żadną walkę z kryzysem, dlatego każdy dopływ kasy jest miel widziany, bez względu na to jakie skutki ze sobą niesie.

      • 7 5

    • Dopiero jak po będzie rządziło to zobaczysz jak będzie pozdr.

      • 4 0

    • Ja chciałabym podziękować pełoskim, tylko mi podpowiedz proszę za co mogłabym podziękować?

      • 4 0

    • W Gdyni hołdy lenne za głosy składał Trzaskowski.

      • 1 0

  • ........ (3)

    To ma też drugie dno w Gdyni parkingi
    płatne na okrągło i nie są tanie brak miejsca parkingowego a kto będzie krążył po całej Gdyni by znaleźć miejsce
    i na dodatek drogo zapłacić by wypić kawę a o ciastku tu pomarzyć i nie każdy może skorzystać w weekend z komunikacji po to ma się samochód.
    Autor tu nie napisał Gdynia nie ma nic do zaoferowania w kawiarnie ale te prawdziwe z nazwy i nie przy ulicy.

    • 34 8

    • Ja tam zawsze parkuję na Poznańskiej

      jeśli jestem zmuszony być w gdyni. 5 min z buta do centrum.

      • 4 0

    • potwierdzam

      z tego względu ograniczyłem wizyty w Gdyni do minimum

      • 2 0

    • Kawa+parking.

      • 0 0

  • Nie kłamcie (1)

    Bar a Wino mają na witrynie, że pojechali na urlop. Widocznie dookoła świata jadą, bo zamknięte od bodajże czerwca...

    • 21 0

    • może do Izraela czy innego zakątka bez umowy o ekstradycję :) z resztą i tak nie znam nikogo kto siedział za długi

      czyli mogą wracać :)

      • 7 0

  • Bardzo dobrze że zamykają nie żal mi właścicieli.

    Pamiętam jak mówili że muszą odbić sobie za Covid. Jedna z knajp na Garnizonie miała Żurek za 24 czy 26 zł i się nie dziwię że nikt tam nie przychodzi

    • 44 8

  • Przy frytkach za 34 zl to sie nie dziwie ze ludzie nie wala oknami do niektorych knajp...

    • 54 1

  • Gdyby nie oferowali szklanki wody za 15zł, to by się nie zamykali. (2)

    Restauratorzy po covidowych zamknięciach chcą sobie teraz odbić "straty". Absurdalnie wysokie ceny dań i napojów robią swoje i ludzie po knajpach się już nie szwendają.
    Pokaż restauratorze swój PIT i pokaż PIT swojego pracownika.
    Wszyscy wiemy jak jest...restaurator jeździ volvo z salonu, a jego "fizol" 20-letnim golfem...

    • 60 3

    • Dokładnie. Nie żal mi ich

      • 13 0

    • volvo?

      to chyba jakiś restaurator budy z zapiekankami :D

      • 7 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane