- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (56 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Lunch w pracy? Zamień kanapkę na coś ciekawszego
Tytułowe zdanie to motyw przewodni kulinarnej książki Violi Urban pt. "Dieta na wynos. 100 przepisów na zdrowy lunch". W środku znajdziemy nie tylko przystępnie przedstawione przepisy ze zdjęciami, ale i niemało profesjonalnych porad dietetycznych związanych z przygotowywaniem posiłków do pracy.
"Dieta na wynos. 100 przepisów na zdrowy lunch" to nie pierwsza książka kulinarna Urban. W ubiegłym roku wydała "Poranne inspiracje" z przepisami na zdrowe śniadanie w kwadrans. I prawdopodobnie nie ostatnia - zamiarem autorki jest przygotowanie podobnego wydawnictwa o każdym codziennym posiłku. W kolejnych latach należy spodziewać się książek z pomysłami na szybki i zdrowy obiad, przekąski i kolacje.
Sto śniadaniowych inspiracji od dietetyka
"Dieta na wynos" podzielona została na rodzaje posiłków, spośród których coś dla siebie znajdą i mięsożercy, i roślinożercy. Na pierwszy ogień idą sałatki - według Urban jedno z najlepszych rozwiązań na lunch, ponieważ zawierają dużo warzyw i zdrowych tłuszczów (zresztą oliwa - jako jeden z ulubionych produktów autorki - jest w książce wszechobecna).
W tym dziale znajdziemy m.in. klasyki, jak połączenie buraka z kozim serem i owocami czy sałatkę nicejską z tuńczykiem i kaparami, ale też takie pomysły, jak sałatkę z kopru włoskiego z wędzonym pstrągiem, z kaszy gryczanej i pieczonej dyni czy bliskowschodni tabbouleh z komosy ryżowej i groszku.
Kolejne rozdziały to słodkie lunche (na czele z korzennymi owsiankami, puddingami z tapioki czy jaglanymi kremami); sycące dania na ciepło (m.in. curry, stir-fry, risotta czy makarony); wypieki (od gruzińskiego chaczapuri, przez wytrawne muffiny, po pieczony placek ziemniaczany); pasty i dipy (np. pate z wątróbki i gruszki, ale też orientalna pasta z ciecierzycy z bakaliami czy pomysłowa pasta w stylu ruskich pierogów); zupy i chłodniki oraz posiadające odżywczego kopa koktajle (np. kefir z chia, maślanka owocowa z nerkowcami czy wegańskie koktajle białkowe).
Warto przyjrzeć się szczególnie kategorii "miski zdrowia". To zyskujące coraz większą popularność pełnowartościowe posiłki, które przy odrobinie wiedzy (a Urban jej dostarcza) i chęci można przyrządzić nawet na bazie pozostałości z poprzedniego obiadu. Zdrowo, ekonomicznie i ekologicznie. Na tych stronach dowiemy się, jak zrobić domową shoarmę, michę mocy z awokado, komosą ryżową i fasolą; tikkę masalę z tofu czy klopsiki greckie z grillowanymi warzywami.
Książka o warzywach w ciastach i deserach
Przepisy są lekkie, ale odżywcze - zgodnie ze sztuką dietetyka zawierają wszystkie pełnowartościowe składniki i mają podaną kaloryczność. Dla tych, którzy potrzebują więcej kalorii, autorka przygotowała w każdej lunchowej kategorii sprytną tabelkę, w której oblicza wartości energetyczne i skład poszczególnych węglowodanowych dodatków.
Okiem dietetyka: najlepsze pudełka na jedzenie
Książkę "Dieta na wynos. 100 przepisów na zdrowy lunch" Violi Urban można kupić w księgarniach oraz zamówić na stronie okiemdietetyka.pl.
Opinie (52) 7 zablokowanych
-
2019-07-12 14:53
Nie jem lunchu (1)
w pracy jem drugie śniadanie
- 28 0
-
2019-07-12 19:02
a ja jem obiad, czasem kolację, bo pracuję na popołudnia
wszystko jedno jak to nazwiesz. posiłek w pracy to posiłek w pracy
- 3 0
-
2019-07-12 17:10
Jedni lubią, inni nie
Wszystko zależy od naszego gustu...
- 0 0
-
2019-07-12 17:26
do pracy to tylko kanapki, schabowe, ziemniaczki i mizeria.
coś jednak trzeba jeść żeby nie głodować
- 9 2
-
2019-07-12 20:05
Tylko veganizm. Czlowiek to naturalny roslinozerca. (2)
Wrocmy do naturalnych nawykow zywieniowych.
- 1 21
-
2019-07-13 07:49
mam polowac na zwierzeta?
- 1 0
-
2019-07-13 20:09
Anka - poucz się trochę
człowiek to wszystkożerca i przez setki pokoleń myśliwy-zbieracz. Weganizm i wegetarianizm to takie same czary-mary, jak religie, zabobony, wróżby i inne wynalazki "pro"-społeczne
- 1 1
-
2019-07-13 07:47
Ja zmienilem kanapke
na fotelik.
- 6 0
-
2019-07-13 18:57
zdecydowanie polecam kanapki
i to te zrobione własnoręcznie w domu. Wszystkich ich zalet nie da się wymienić w żadnej książce. Mają tę magię, której nie ma żadne "polecane" i "zdrowe" żarcie. Mało kto wie, że dobra kanapka może rozpocząć przyjaźń lub miłość na całe życie...
- 4 0
-
2019-07-13 20:08
Ten artykuł to reklama ksiązki osoby Viola Urban.
Ciekawe jak naprawdę się nazywa.
- 1 0
-
2019-07-14 01:03
Jeszcze nikt z was nie wpadł zrobić apki na tela?Liznąć tela i po lunchu
- 1 0
-
2019-07-14 18:38
Ja mam catering dietetyczny warszawski dzień to w ogóle nie muszę się zastanawiać nad tym co będę jadła. Jak się jest na diecie to jest dobre rozwiązanie. Nie jem byle czego, a chudnę.
- 0 1
-
2019-07-18 15:59
W moich lunch boxach pojawaiją sie sałatki owoce, warzywa. Staram się by było róznorodnie, kanapki dawno mi się znudziły. do lunchu obowiązkowo kupuję sobie cisowiankę z lekkim gazem. Pije ją po posiłku, wyczytałam, że napoje pije się przed lub po posiłku nigdy w trakcie
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.