- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (115 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (111 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (251 opinii)
- 4 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (62 opinie)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Nie wierzę influencerom, a tym kulinarnym już szczególnie
Schemat zazwyczaj jest podobny. W mieście pojawia się nowa restauracja, mniej lub bardziej ciekawa, nieważne. Ważne, że nowa. Niedługo po otwarciu do lokalu przybywają oni - influencerzy, niosący w darach zdjęcia, filmy i zasięgi. Mamiący obietnicą wielkiego sukcesu i niekończących się rezerwacji. Przyjeżdżają, zachwalają i... zapominają. A potem to my, klienci, słono płacimy za kulinarne rozczarowanie.
Wydawać by się mogło, że status twórcy internetowego jest wręcz idealny do uprawiania krytyki kulinarnej. W końcu nikt za nimi nie stoi, przed nikim nie muszą się tłumaczyć, więc o szczerość powinno być tu łatwiej. Tymczasem zamiast rzetelnej i rzeczowej oceny otrzymujemy często wymuskane laurki, kręcone pod idealnym kątem i w idealnym świetle.
Suto zastawione stoły, parujące półmiski, teatralnie rwane croissanty okraszone kuszącymi hasłami. Co z tego, skoro za tymi pięknymi obrazkami próżno szukać smaku? I mam wrażenie, że te osoby doskonale o tym wiedzą.
Te restauracje niedawno się otworzyły
Nowe restauracje to chwytliwy temat. Ci, którzy zajmują się kulinariami, doskonale o tym wiedzą. Nowości się oglądają, szczególnie w Trójmieście, którego scena kulinarna, w porównaniu do stolicy czy Wrocławia, pozostawia wiele do życzenia. Pewnie dlatego każde nowe miejsce, które ma w sobie choć odrobinę pomysłu, działa jak magnes na tych, którzy na wyświetleniach zwyczajnie zarabiają. To, czy warto, czy nie warto robić temu miejscu reklamę, schodzi na dalszy plan.
Pierwszy z brzegu przykład to popularna jakiś czas temu knajpka z kuchnią azjatycką w Gdańsku. Niedługo po otwarciu stała się obiektem zainteresowania wielu trójmiejskich "influ". Zachwalano autentyczność i wyjątkową atmosferę oraz smak. Szkoda tylko, że nikt nie wspomniał, że jest tam zimno, dość obskurnie, nie wszystkie dania z karty są dostępne, a do picia nie można zamówić niczego innego poza ciepłą colą.
Kiedy się tam wybrałam, oprócz mnie i dwóch znudzonych dostawców jedzenia na sali nie było nikogo. O przepraszam, na chwilę wpadł do lokalu jeden ze wspomnianych twórców, żeby odebrać swoje zamówienie. Kilka minut później obejrzałam na Instagramie jego nagranie, w którym mówił, że w knajpie jest taki kocioł, że musiał wziąć jedzenie na wynos...
Podobnych przykładów niestety znam więcej. Na moim osiedlu jest cukiernia, zazwyczaj pusta, ogólnie rzecz biorąc, wrażenie robi raczej smutne. Często przechodzę obok i widzę, że czym jak czym, ale życiem nie tętni. Ciasta nawet smaczne, choć bez rewelacji. Zupełnie inaczej niż na relacjach dwóch influencerek, które niedawno ją odwiedziły. Było pięknie, smacznie i kolorowo. Szkoda, że tylko na filmie.
Wiedząc, że zbieram się do napisania tego tekstu, koleżanka opowiedziała mi o jednej z trójmiejskich śniadaniowni. "Był na nią ogromny szał, na otwarcie zaproszono influencerów z Warszawy, przez jakiś czas widziałam ją wszędzie, więc kiedy byłam w pobliżu, postanowiłam się skusić. To były jedne z najgorzej wydanych pieniędzy na jedzenie". Sama zresztą nie tak dawno zamówiłam wegański kebab z polecenia jednej z warszawskich "influ", która odwiedziła Trójmiasto. To, co w jej ocenie miało być jednym z najlepszych kebabów, jakie w życiu jadła, okazało się totalnym niewypałem.
We wszystkich tych historiach objawia się stara prawda, że "jemy oczami". W obecnych czasach nietrudno jest nakręcić piękną laurkę z dość przeciętnego miejsca. Odpowiednie światło, kąt, filtr i wszystko wygląda znacznie apetyczniej.
I nie zrozumcie mnie źle, wcale nie czekam na trójmiejską Magdę Gessler, która zacznie rzucać talerzami. Zdaję sobie sprawę, że gastronomia to trudny biznes, a reklama jest dźwignią handlu. I są też wiarygodni lokalni influencerzy, którzy starają się mówić prawdę i pokazywać jedzenie takim, jakim jest - nie na wyrost i bez robienia sztucznej laurki.
Dobrze byłoby jednak, gdyby osoby o bądź co bądź dużych zasięgach brały za swoje słowa odpowiedzialność. Coś poleciły, ale też coś skrytykowały. W końcu to ich obserwatorzy zapłacą później (niemały) rachunek.
Opinie (158) ponad 10 zablokowanych
-
2024-03-18 09:51
a jeszcze lepiej gdy te samozwancze "ałtorytety" wydaja ksiazki z przepisami (6)
niby odkrywajac kolo na nowo. paradne! Troche zadziwia, ze portal umieszczajac ten wpis, strzela sobie w kolano, bowiem holduje kontestowanym praktykom.
- 25 2
-
2024-03-18 11:46
krotko i na temat
- 7 0
-
2024-03-18 12:17
Masz na myśli te 2 laski z Sopotu? (3)
Książka słabo się sprzedaje
- 5 0
-
2024-03-18 20:29
moich mysli nie zaprzataja laski, zdecydowanie gustuje w kobietach, stad moj chlodny stosunek do
dworcowej sniadaniowni z Sopotu
- 4 0
-
2024-03-18 22:55
byc moze
- 3 0
-
2024-03-19 12:09
ale, ze laski? nie wydawa mnie się
- 2 0
-
2024-03-19 07:43
czasem widuje takie gwiazdy, ktore wierza, ze sa w czyms prekursorkami...
ciekawe kiedy same dostrzega swoja smiesznosc?
- 2 0
-
2024-03-18 09:57
Opinie
Najlepszą opinią jest własna opinia! Idę kupuję, oceniam i nie potrzebne mi są cudze opłacane informacje, od pseudo influencerów!
- 16 0
-
2024-03-18 10:01
Tak a propos. Restauracja w Gdyni którą promowała M.Gessler również już padła :)) (4)
.
- 23 0
-
2024-03-18 10:04
która? (2)
- 2 0
-
2024-03-18 10:11
Coś tam ze śledziem, na 3 maja - na przeciw sklepu z torebkami manu maną czy tak jakoś
- 4 0
-
2024-03-18 10:22
na Krasickiego, chyba nazywała się "Neptun"
.
- 2 0
-
2024-03-18 10:07
Przecież ta gruba baba, nie ma pojęcia o gotowaniu! Nigdy nie była żadną kucharką, a miała męża restauratora Gesslera, za którego wyszła i nosi jego nazwisko! Po jego śmierci, odziedziczyła restaurację w której gotują prawdziwi kucharze! Dla publiczki wylansował ją TVN, żeby podbić sobie oglądalność!
- 23 1
-
2024-03-18 10:04
Influenserzy to taka internetowa wersja pań do towarzystwa. Za pieniądze nawet po minucie powie, że kocha.
- 28 0
-
2024-03-18 10:08
internet to spektakl (1)
Świat w internecie to świat sztuczny, wykreoswany na potrzeby ładnego ujęcia, miłego dla oka, przestawiającego marzenia zamiast rzeczywistości. To jest świat który dawniej oglądaliśmy wyłącznie w profesjonalnych mediach - w telewizji, w kolorowych czasopismach, ale wówczas jakoś większą mieliśmy świadomość, że to jest wszystko sztuczne. Teraz patrzymy na ludzi, którzy niby sa zwyczajni, tacy jak my i też chcemy tak żyć ... a to wszystko jest bajka.
- 21 1
-
2024-03-18 10:55
no, nie tak do końca....
.
- 0 5
-
2024-03-18 10:14
Czy to są ci
którzy za przychylne opinie przychodzą do lokali najeść się do syta za darmo? Aha..
- 22 0
-
2024-03-18 10:29
Opinia wyróżniona
Trzeba wiedzieć że (4)
Robią to dla kasy, restauracja płaci ze to że taka osoba przyjedzie, wrzuci zdjęcia/relacje i co tam jeszcze.
No i najważniejsze: To co smakuje jednemu to drugiemu nie.
Jeden woli mdłe, drugi ostre trzeci słodkie.
Możesz jeść coś pierwszy raz i się tym zachwycić, ale jak zjesz tu i tam stwierdzasz że jednak tak dobre to nie jest.
Podsumowując, na wszystkie opinie, polecajki oraz nie polecajki trzeba podchodzić z dystansem.- 187 2
-
2024-03-18 10:54
(1)
Niekoniecznie muszą dostawać kasę od restauracji. Raczej przychodzą na darmową wyżerkę i w zamian obiecują dobre opinie w mediach społecznościowych. Wiele razy po necie krążyły różne przykłady, że bezczelnie pisali do knajp, że oczekują darmowego posiłku wtedy "w zamian" będzie ładna relacja na insta czy innym tik toku.
- 34 0
-
2024-03-18 11:35
Kasa czy posiłek...
ogólnie rzecz ujmując jakieś wynagrodzenie, więc niewiele to zmienia. Nie mniej jednak jeśli tak naprawdę jest, to zdaje się mają obowiązek o tym informować (a jeśli nie, to byłoby to w dobrym guście).
- 18 0
-
2024-03-18 20:21
Szkoda ze nienapisala ile lat trwało zanim doszła do takich wniosków Odkryła amerykę :) Czekam az wymysli koło :) (1)
- 9 0
-
2024-03-20 09:03
nie z czasownikami piszemy oddzielnie
- 0 0
-
2024-03-18 10:30
Na dobrą opinię trzeba długo, długo pracować (2)
Przykładem gdyńskie restauracje greckie Santorini czy El Greco. Lubię je odwiedzać, bo wiem że się nie zawiodę...
- 10 1
-
2024-03-18 13:47
(1)
Santorini w Gdyni to już niestety obecnie niewypał! Niesmaczne potrawy i drogo.
- 4 0
-
2024-03-18 14:00
To prawda :(
- 1 0
-
2024-03-18 10:41
InfuEncerom?
Ja też nie, bo nie wiem kto to jest. Ale za to wiem co to znaczy walnąć "literówkę" w tytule :P
- 3 3
-
2024-03-18 10:46
"Życie" przedstawiane przez influencerów jest niezgodne z rzeczywistością. No szok i niedowierzanie.
- 17 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.