Wiadomości

Nowe lokale: polskie przekąski, pizza i pasta

fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Wśród nowych lokali na mapie Trójmiasta znajdziemy m.in. przekąskownię z polskim street-foodem, bistro z pizzą i makaronami czy kawiarnię z węgierskim kurtoszem.



Pauza



Pauza przy ul. Podwale Grodzkie 8-9 (przy wejściu do City Forum) zobacz na mapie Gdańska to na pierwszy rzut oka kolejny bar z kanapkami, ale tak naprawdę oferuje coś, czego jeszcze na trójmiejskiej scenie gastro nie było - proste uliczne jedzenie i przekąski, które nie są kopią wszechobecnych burgerów i kebabów, ale bazują na lokalnych produktach i smakach. Na przykład smażone szprotki z domowym sosem musztardowo-miodowym podawane w pudełku na wynos (od 9 zł), bułkę z grillowaną kiełbaską (8,50 zł), rollo z bułki z farszem pieczarkowo-serowym (7,50 zł) czy kanapkę ze wspomnianymi szprotkami (12 zł). Są też wielkie bajgle z dodatkami (6 zł) i kromki żytniego chleba z domowymi pastami, m.in. buraczaną, pomidorową, tuńczykową czy o smaku kurczaka w sosie BBQ (3,50 zł). Wszystkie produkty bazują na pieczywie, bo lokalikiem zarządza piekarnia Czernis. Na miejscu zamówimy również kawę i kilka napojów. Pauza czynna jest codziennie w godz. 7-19.


Farina



Niewielka pizzeria włoska w centrum Gdańska przy ul. Szerokiej 44 zobacz na mapie Gdańska. Farina specjalizuje się w cienkiej i chrupiącej pizzy z włoskich produktów (choć nie z pieca opalanego drewnem). Zjemy tutaj m.in. diavolę z pikantnym salami z Kalabrii, pancettę z boczkiem włoskim, tartuffo z oliwą truflową i salami czy parmę z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem. Ceny zaczynają się od 16 zł, najdroższy placek kosztuje 29 zł. Drugą specjalnością jest panino, czyli sporych rozmiarów zapiekana kanapka z ciasta drożdżowego (16 zł). Na śniadanie zjemy również klasyczne tosty szynką i serem (21 zł), musli z jogurtem i owocami czy klasyczny polski zestaw śniadaniowy z serami i wędlinami, warzywami i pieczywem (29 zł). W Farinie zamówimy też sporo win, kilka przekąsek (m.in. deska serów czy wędlin za 29 zł, marynowane w autorskiej zalewie oliwki - 4 zł), sałatki i zupę dnia. Lokal działa również jako kawiarnia - jest bogaty wybór kaw i herbat oraz desery. Farina jest otwarta codziennie w godz. 8-22 (śniadania do godz. 12).


Stacja Deluxe



Po kilku miesiącach przerwy Stacja Deluxe wraca i to we wcieleniu, jakie pamiętają jej najstarsi bywalcy. Lokal w budynku dawnej stacji paliw przy ul. Grunwaldzkiej 22 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu przejęła grupa znajomych związanych od lat z gastronomią trójmiejską. Postawili sobie za cel powrót do czasów świetności Stacji z początków jej działalności. Odświeżono przede wszystkim wygląd - lokal odmalowano, ustawiono nowe meble, akcenty motoryzacyjne zostały, ale znacznie zmniejszono ilość elementów wystroju. Jest minimalistycznie i industrialnie bez zbędnych ozdobników. Koncepcja funkcjonowania lokalu jest kontynuowana - ma to być nadal kluborestauracja z krótkim menu przekąskowo-lunchowym (w sezonie letnim będą również śniadania). Zamówimy m.in. kanapkę z rostbefem (29 zł) lub wersję wege z pieczonymi warzywami (15 zł), sałatkę cezar (24 zł), udka kurze z boczkiem (16 zł) czy tatar ze śledzia (15 zł). Jest też hummus, tapenada czy różne pasty warzywne. Talerz przekąsek z pastami, warzywami i pieczywem zamówimy za 29 zł. Codziennie w godz. 13-19 serwowany jest też dwudaniowy lunch dnia za 20 zł. Wieczorami w piątki i soboty organizowane są występy didżejskie. Od niedzieli do czwartku lokal czynny jest w godz. 12-1, a w piątki i soboty do godz. 3. Oficjalne otwarcie wyremontowanej Stacji Deluxe odbędzie się 8 marca.


Moje Miejsce



Kolejny lokal na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu i pierwszy w nowym budynku przy ul. Hemara 23 zobacz na mapie Gdańska. Moje Miejsce to bistro, które specjalizuje się w neapolitańskiej pizzy (piec do wypieku to hybdryda gazowego i opalanego drewnem) i makaronach. To pierwsze danie przygotowywane jest według włoskich receptur i na włoskich składnikach, pasty robione są na miejscu (jednak bez dodatku jajek). Włoski placek zamówimy w kilkunastu wersjach, m.in. od klasycznej marinary, przez di Parmę z szynką parmeńską i gamberi z krewetkami, po tonno appetit ze stekiem z tuńczyka czy bresaolę z długo dojrzewającą polędwicą wołową. Ceny od 17 zł do 32 zł. Makarony to m.in. penne z pomidorami i bazylią, spaghetti z sosem bolońskim (prawdziwym - przygotowywanym na trzech mięsach: wołowinie, wieprzowinie i cielęcinie) czy tagliatelle z krewetkami. Kartę uzupełnia jedna sałatka, rosół i deser. Na osobną uwagę zasługuje menu śniadaniowe (dostępne w zasadzie przez cały dzień), w którym znajdziemy zarówno klasyki, jak jajecznica (12 zł) i jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim (24 zł) czy wciąż nie tak oczywiste pozycje jak szakszuka (26 zł), zapiekaną kanapkę croque monsieur m.in. z kozim serem i musem morelowym (24 zł) czy azjatycką ryżową "owsiankę" na słodko, czyli congee (18 zł). Od poniedziałku do piątku w godz. 12-15 zamówimy również dwudaniowy lunch w cenie 19,50 zł. Wystrój w lokalu jest nowoczesny, odrobinę industrialny, ale to raczej przytulne, rodzinne miejsce, gdzie każdy poczuje się dobrze. Moje Miejsce czynne jest codziennie w godz. 7-22.


Kołacz w Ogrodzie



Kameralna kawiarnia w centrum Gdyni, która specjalizować się chce w węgierskich kurtoszach, w Polsce nazywanych kołaczami. To nic innego jak uformowane w kształt komina słodkie ciasto drożdżowe świeżo upieczone po złożeniu zamówienia i obtoczone w cukrze lub jednej z wielu innych posypek. Kurtosza można również nadziać smarując w środku np. nutellą. W Kołaczu w Ogrodzie przy ul. Świętojańskiej 83 zobacz na mapie Gdyni zjemy kilka rodzajów tej słodkości: od najprostszych z cynamonem czy kokosem, po rodzynkowe, z masłem orzechowym, migdałami, żurawiną czy sezamem i miodem. Cena: 9-10 zł. Do tego zamówimy kawę (od 6 zł), herbatę (7 zł), sok (6 zł). W ofercie można również znaleźć domowe ciasta. Kawiarnia czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 10-18, a w weekendy w godz. 11-19.

Opinie (115) 4 zablokowane

  • Mapa? (1)

    Czy jest jakaś mapa z tymi barami? Cały czas coś otwierają nikt nie zamyka?

    • 41 7

    • Kołacz w Ogrodzie daje im 3 miesiące. Najgorsze miejsce na wynajem . Było już tam wszystko automaty,kawiarnie, sklepy itp . Pozdrawiam

      • 1 0

  • (9)

    Ojj dobrego fast fooda bym zjadł sobie. Coś pikantnego takiego innego niż wszystko co oferują te bary.

    • 16 3

    • (2)

      Ta pizzeria to w którym miejscu? Kwartał kamienic?

      • 11 0

      • Tak

        • 0 0

      • Spr na maluję

        • 0 0

    • Baraninke na ostrym (4)

      Na zlosc nowym lokala choc Pauza ma szanse na sukces. Ceny ok i bez udziwnien. A kanapka ze szprotkani przed spotkaniem z dziewczyna jak najbardzoej na tak ;)

      • 3 7

      • (3)

        Taaa... dziewczyną
        Raczej chłopakiem

        • 4 2

        • a co za różnica? (2)

          • 3 0

          • (1)

            No może dla Ciebie to jest wszystko jedno ;)

            • 0 2

            • wszystko mi jedno

              kanapka jest najważniejsza

              • 2 0

    • To kup se hot doga z Ikei i polej pikantnym ketchupem
      Tanio i dobrze

      • 7 7

  • Pauza to jakiś żart (11)

    Byłam już 2 razy i ciągle zamknięte więc jak niby otwarte od 7 pytam

    • 23 6

    • Akurat

      Mają pauzę

      • 49 4

    • Rozumiem (2)

      Moze nie chca patologii w lokalu ?!

      • 8 9

      • (1)

        Ciebie też nie wpuścili?

        • 13 2

        • Tez

          • 8 0

    • (1)

      Pauza jedzenie bez smaku.Wiec ciężko określić czy jest dobre czy nie....

      • 2 4

      • jak nie masz smaku to nic nie będzie miało smaku

        pewnie lubisz vegete i sól

        • 3 0

    • (2)

      Pauza - polskie jedzenie, tak dalej, więcej polskich barów

      • 2 1

      • nie ma czegoś takiego jak polskie jedzenie

        • 0 1

      • Kanapka ze szprotami to polskie jedzenie? Jak u mamy?

        • 0 0

    • Pauza godziny otwarcia

      Proszę o informację kiedy Pani była dokładnie? Mamy czynne od 7.00 w dni powszednie, w weekend otwieramy później. Pozdrawiam

      • 0 0

    • odwiedzilem PAUZE... pani co mnie obslugiwala jakas taka obrazona na caly swiat, ogolem kanapki bez szalu :/ mysle ze pomysl za slaby zeby sie w tym miejscu utrzymac ;/

      • 0 0

  • To w końcu nowe lokale czy nowi właściciele?

    Nieważne,ważne że za reklamę płacą

    • 31 5

  • Spieszmy się do tych nowości

    bo nie wiadomo czy do sezonu pociągną!?!
    Hahaha, biznesmeni którzy chcą zarobić w pół roku na nowego Porsche łupiąc za odpadki ile wlezie.
    Powodzenia i obiecuję, że wpadnę odwiedzę pod koniec czerwca. Ale czy wy tam jeszcze będziecie???

    • 29 26

  • (4)

    Kiedy widzę takie ustawienie stolików i kanap,że wszyscy zmuszeni są do integracji,siedząc sobie na głowie to nie korzystam. Uwierzcie mi,naprawdę są ludzie którzy cenią intymność,i nie koniecznie lubią słuchać rozmów innych gości obowiązkowo.

    • 77 7

    • (2)

      no to możesz wybrać inny lokal. Po co narzekać na ten

      • 5 24

      • (1)

        Od tego jest sekcja komentarzy, żeby komentować. Nigdzie nie jest napisane, że wolno tu tylko zachwalać.

        • 31 3

        • narzekanie to nie komentarz

          a internet nie zastąpi co życia
          pokemonie

          • 0 10

    • Też tego nie lubię
      Nie mam potrzeby integracji z obecnymi odmozdzonymi niby modnymi ludźmi

      • 23 1

  • Kanapka za 29 pln ? (22)

    Kogo na to stac...
    To tego ta Pauza ciagle zamknieta. Szlam ostatnio na PKS i chcialam tam zajrzec a drzwi zamkniete.

    • 60 5

    • Kiedy wreszcie otworza prawdziwy bar veganski ? (17)

      Jak mozna jesc martwe zwierzeta ? Czy ktos mi to wytlumaczy ? Czlowiek to naturalny roslinozerca, dlaczego zatruwacie sie jedzac mieso ?

      • 6 44

      • uwaga - troll alert...

        • 16 2

      • Człowiek to drapieżnik (8)

        A więc mięsożerca. Poczytaj koleżanko pomiędzy przekąszaniem sałatki .

        • 20 4

        • (7)

          Sprawdzam! Skoro jesteś taki drapieżnik to upoluj coś sam bez kupowania w sklepie. Dasz radę? Krowa Cię stratuje, do byka nie podejdziesz, świnia się pośmieje, królik spierdieli nim pomyślisz aby go złapać. Pozostają ślimaki...

          • 5 14

          • (6)

            Wystarczy spojrzeć na ludzkie uzębienie, typowe dla drapieżników. Jakbyś był stworzony do przeżuwania liści, to by Cię natura w kły nie wyposażyła.

            • 8 6

            • (3)

              po co facetom sutki? natura im dała a z nich nie korzystają

              • 8 1

              • (2)

                Ale kobiety korzystają, a w początkowym etapie rozwoju nie ma różnic płciowych. Mężczyzna otrzymuje sutki bez potrzeby, ale dla całego gatunku taka potrzeba istnieje. Tak jak i istniała potrzeba posiadania kłów, dopóki człowiek nie wymyślił narzędzi mogących je wyręczyć.

                • 4 2

              • Głupie tłumaczenie, bo mogłyby sie później wykształcac, tak jak męskie przyrodzenie. (1)

                Natura nie jest doskonała.

                • 1 1

              • Co to znaczy "głupie tłumaczenie"? W mojej ocenie nie sposób dyskutować z metodologią naukową, więc i nie sposób dyskutować z jej ustaleniami. Jeśli masz inne zdanie, to się nie dogadamy.
                A w kwestii samej natury, mam rozumieć, że uważasz, iż natura rozdaje różne atrybuty bez powodu i człowiek uzyskał kły przez przypadek/pomyłkę? (Należy wnioskować, że ewolucja jest wedle Twojej opinii teorią błędną?)

                • 0 0

            • Człowiek nie ma zębów jak drapieżniki.

              • 1 5

            • powiedz to miliardowi wegetarian na świecie

              czyli 1/6 świata

              • 0 3

      • Ale mi narobiłaś smaka na jakieś mięsko, idę do rzeźnika.

        • 15 2

      • Bylem w takiej knajpie

        Jedzenie ok ale na dluzsza mete bez szans. Polak lubi mielone z ziemiaczkami i mizeria ;)

        • 6 3

      • W każdym coś znajdziesz - proś o lód w kostkach

        • 2 1

      • jak można jeść martwe rośliny? one też czuły!

        kiedy otworzą jakiś bar mięsny?

        • 9 3

      • Są rośliny, które jedzą mięso. Taka sytuacja.

        • 7 1

      • Jak można jeść martwe rośliny? I do tego zatruwając się.

        • 2 2

      • to nie jest przedmiot zainteresowania tego art, jak będzie o wegetarianizmie to zadasz to pytanie,.

        • 2 0

    • Bo to lokal dla tych, którzy odą na 9 albo 10 do pracy, a nie na 6 czy 7...

      • 3 6

    • Mnie na to stać

      I nie tylko na to, ponieważ nie jestem wyborcą pisu. Jak powszechnie wiadomo, pisowiec ma zazwyczaj wykształcenie podstawowe, a niektóre osobniki mogą się pochwalić nawet wykształceniem niższym (choć żaden nie chciał się podzielić sekretem jak je uzyskać).

      • 4 5

    • Nie będę oryginalny, ale ceny...

      • 2 1

    • Ceny- Pauza

      Szanowna Pani nasze kanapki kosztują 3.50 a nie 29zl ☺

      • 5 2

  • jak wygląda kalkulacja ceny herbaty za 7 zł kacze łby ? (5)

    • 35 5

    • To proste kaczy kuperku

      Cyfra '7' jest uwazana za szczesliwa...

      • 17 0

    • (3)

      Tylko u nas kawa czy herbata kosztuje jak za zboze

      • 5 2

      • Srednia cena (2)

        Za dobra kawe w europie to 1.2€.

        Czyli jakies 5zl...

        • 4 2

        • ... (1)

          Tylko,ze u nas 5 zl, to okolo 1/3 najniższej stawki godzinowej, a na zachodzie 1,2€ to 1/6 najnizszej stawki godzinowej?

          • 7 2

          • zmień pracę

            • 0 6

  • Fajne przytulne miejsca

    Życzę dużej liczby bywalców i wysokiej jakości obsługi. Powodzenia

    • 21 1

  • Njdy (1)

    Wszedzie tylko pizze i pizze... ewentualnie kanapki. Czekam kiedy zrobia cos polskiego...

    • 8 5

    • Czekaj, czekaj

      Jeśli nie wiesz gdzie można zjeść schabowego to znaczy, że w ogóle do restauracji nie chodzisz. Wolisz czekać w domu?

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

25

września

27

września

Bakalie Jesienne Gdańsk, Plenum

Rozrywka

Planszówki, konsole i Virtual Reality. Graj w gry w Trójmieście
Graj w gry w Trójmieście
Gdańszczanin nakręcił film o Moleście Ewenement. "Skandal" wkrótce w kinach
Gdańszczanin nakręcił film o Moleście

Kultura

Interwencja strażaków w Teatrze Wybrzeże
Interwencja strażaków w Teatrze Wybrzeże
Jasmeno: elektroniczne brzmienia "trójmiejskiego Depeche Mode"
Zespół z elektronicznym "pazurem" lat 70.