Okiem dietetyka: najzdrowsze kuchnie świata

Kuchnia japońska zaliczana jest do najzdrowszych na świecie.
Kuchnia japońska zaliczana jest do najzdrowszych na świecie. fot. shaiith / 123rf.com

Zdrowa kuchnia to taka, która obfituje w pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, ryby, fermentowane produkty mleczne oraz korzystnie działające kwasy tłuszczowe. W zdrowym jadłospisie powinno ograniczać się spożycie mięsa i tłuszczów zwierzęcych, a także żywności wysoko przetworzonej oraz nadmiaru białego cukru. Kuchnie różnych zakątków świata mogą być ogromną inspiracją do codziennego zdrowego gotowania.



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi


W ostatnim tekście z cyklu "Okiem Dietetyka" pisałam o tym, na czym polega dieta śródziemnomorska i jakie korzyści płyną z jej stosowania. Tymczasem każdy kraj posiada swoją kulturę, której sporą częścią są tradycyjne potrawy i regionalne przysmaki. Trudno wybrać jedną najzdrowszą kuchnię, dlatego w tym artykule przedstawię najzdrowsze kuchnie świata i ich charakterystyczne cechy.

Kuchnia japońska



Moja ulubiona kuchnia to:

śródziemnomorska 43%
japońska 9%
indyjska 8%
tajska 10%
chińska 5%
polska 18%
inna 7%
zakończona Łącznie głosów: 786
Kuchnia japońska często podawana jest jako wzór najzdrowszej na świecie kuchni ze względu na to, że większość potraw bazuje na połączeniu warzyw i ryb, które należą do najmniej kalorycznych produktów, będących zarazem najbardziej wartościowymi pod względem zawartości składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Japończycy preferują w swojej kuchni przede wszystkim produkty świeże, które traktują z ogromnym szacunkiem.

Flagową potrawą w Japonii jest sushi, czyli surowa ryba z ryżem i dodatkami, zawinięta w sprasowane płaty alg. Danie to obfituje w przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3, pełnowartościowe białko, wapń, jod i inne minerały. Ponadto przeciwutleniacze zawarte w warzywach i algach mają działanie przeciwnowotworowe oraz opóźniające procesy starzenia się organizmu.

Na co dzień Japończycy spożywają dużo ryżu bogatego w błonnik pokarmowy, a w ich menu często pojawiają się także produkty kiszone korzystnie oddziałujące na mikroflorę i pracę jelit. W kuchni japońskiej dużą rolę odgrywają również produkty sojowe, a tofu stanowi bazę wielu potraw. Produkt ten jest bogaty przede wszystkim w białko roślinne, minerały oraz izoflawony, a jego częste spożycie wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów.

W Japonii rzadko można spotkać osoby otyłe czy z nadwagą, za to uznaje się ją za kraj długowieczności.

4
miejsce: Dietetycy, leczenie otyłości
w rankingu Dietetycy, leczenie otyłości
Centrum Dietetyki
Sopot, gen. Józefa Wybickiego 4B
9.3/10
+ Oceń


Mieszkańcy Indii rzadko zapadają na choroby cywilizacyjne, a ich dieta z całą pewnością odgrywa w tym znaczącą rolę.
Mieszkańcy Indii rzadko zapadają na choroby cywilizacyjne, a ich dieta z całą pewnością odgrywa w tym znaczącą rolę. fot. cokemomo / 123rf.com

Kuchnia indyjska



Kuchnia indyjska jest bardzo zróżnicowana, ale słynie głównie z ostrych i wyrazistych smaków. Nie istnieje bez przypraw, takich jak: kolendra, curry, kurkuma, chili, szafran, cynamon, gorczyca, goździki, pieprz i kardamon. Przyprawy te mają wiele prozdrowotnych właściwości. Przykładowo kurkuma, która jest głównym składnikiem indyjskiego curry, wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. W kuchni indyjskiej na co dzień wykorzystywane są pełnoziarniste zboża, kasze i ryż, a także orzechy, kiełki, owoce, świeże warzywa i miód.

Mieszkańcy Indii korzystają również z fermentowanych napojów mlecznych. Klasycznym przykładem ich wykorzystania jest zdrowy napój lassi, przygotowany z jogurtu, wody, owoców i przypraw, np. kardamonu. Łatwe w przygotowaniu potrawy ze strączków stanowią podstawę codziennej diety Hindusów. W kuchni indyjskiej używane są m.in.: groch, soczewica, fasola lub ciecierzyca, z których przyrządza się popularną potrawę o nazwie dal. Dania mięsne, głównie z kurczakiem i baraniną, występują przeważnie w regionach północnych Indii, natomiast w południowym regionie tego kraju serwuje się w dużej mierze kuchnię wegetariańską oraz dania z owocami morza.

Mieszkańcy Indii rzadko zapadają na choroby cywilizacyjne, a ich dieta z całą pewnością odgrywa w tym znaczącą rolę.

Sprawdź, co i gdzie zjeść w Gdańsku, Gdyni i Sopocie



Kuchnia śródziemnomorska



Śródziemnomorski sposób żywienia często promowany jest przez specjalistów do spraw żywienia nie bez powodu. Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych kuchni na świecie! Każdy kraj basenu Morza Śródziemnego bazuje na podobnych zasadach żywienia, jednak ma swoje elementy charakterystyczne. Wyróżniamy kuchnię grecką, włoską, francuską i hiszpańską. Na szczególną uwagę zasługuje kuchnia grecka.

Osoby stosujące na co dzień dietę śródziemnomorską zdecydowanie rzadziej zapadają na choroby układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycę.
Osoby stosujące na co dzień dietę śródziemnomorską zdecydowanie rzadziej zapadają na choroby układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycę. fot. anaumenko / 123rf.com
W kuchni śródziemnomorskiej przede wszystkim królują owoce i warzywa w różnych formach. Warzywa i owoce dojrzewające w słonecznym, śródziemnomorskim klimacie mają nie tylko wyjątkowy smak, ale także obfitują w wiele cennych składników odżywczych. Takie produkty są bogactwem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Ponadto w kuchni basenu Morza Śródziemnego znajdziemy sporo ryb i owoców morza dostarczających, oprócz pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych omega-3, a także różnorodne strączki jako źródła białka roślinnego i błonnika. Mięso natomiast odgrywa w tej kuchni rolę drugoplanową.

Na co dzień używane są w niej ziarna bogate w błonnik oraz sery zawierające wapń, witaminy i białko. Jako główne źródło korzystnego tłuszczu wykorzystywana jest prozdrowotna oliwa z oliwek, a tłuszcz zwierzęcy jest mocno ograniczany. Dużą rolę w kuchni śródziemnomorskiej odgrywają świeże zioła i przyprawy, które oprócz podkręcenia smaku potraw dodają im dodatkowych cennych właściwości zdrowotnych. Zioła i warzywa przyprawowe najczęściej stosowane w kuchni śródziemnomorskiej to: bazylia, oregano, koper włoski, a także mięta, koper ogrodowy, czosnek i cebula.

Wszystkie wyżej wymienione elementy tej kuchni sprawiają, że osoby stosujące na co dzień dietę śródziemnomorską zdecydowanie rzadziej zapadają na choroby układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycę i przez długie lata cieszą się zdrowiem.

Podsumowanie



Jak widać, kuchnie różnych narodów mogą stanowić ogromną inspirację do zdrowego odżywiania. We wszystkich wyżej wymienionych kuchniach można znaleźć smaczne, wartościowe posiłki, dlatego nie warto ograniczać się tylko do jednej z nich. Tworząc codzienny jadłospis, należy pamiętać o tym, aby inwestować w produkty świeże i nisko przetworzone, a wykańczając posiłki, nie zapominać o dodawaniu świeżych i suszonych ziół oraz różnorodnych przypraw. A Waszym zdaniem, która kuchnia jest najzdrowsza?

Opinie wybrane


wszystkie opinie (90)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Miesiąc kubański w Oria Magic House
Miesiąc kubański w Oria Magic House
degustacja
wrz 1-13.10
Gdańsk, Oria Magic House
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
muzyka na żywo, degustacja
g. 19:00
Gdańsk, Restauracja Magiel

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie