• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: ranking pieczywa. Im prostszy skład, tym lepszy

Viola Urban
22 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Na rynku dostępna jest duża ilość różnorodnego pieczywa, dlatego wybór najlepszego z nich może sprawiać pewne kłopoty. Na rynku dostępna jest duża ilość różnorodnego pieczywa, dlatego wybór najlepszego z nich może sprawiać pewne kłopoty.

Różnego rodzaju pieczywo stanowi podstawę naszej codziennej diety. Chętnie jemy kanapki na śniadanie i kolację oraz zabieramy je ze sobą na wynos do pracy, szkoły czy też na uczelnię. Na co dzień wybieramy zazwyczaj taki rodzaj pieczywa, który najbardziej nam smakuje. Ja sama bardzo lubię kanapki i uważam, że z dobrymi dodatkami są świetną opcją na szybki i wartościowy posiłek. W tym artykule z cyklu "Okiem dietetyka" przyjrzymy się różnym rodzajom pieczywa dostępnym na rynku.



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



Czy sprawdzasz skład pieczywa przed zakupem?

Produkty zbożowe są istotnym elementem zdrowej diety. W poniższym rankingu znajdują się różne rodzaje pieczywa uszeregowane od tych najbardziej zalecanych przez specjalistów do tych najmniej korzystnych dla naszego zdrowia. Należy jednak pamiętać, że każdy człowiek jest inny, posiada odmienne jednostki chorobowe i inne preferencje, więc wybór najlepszego rodzaju pieczywa należy często dostosować indywidualnie.

Pieczywo pełnoziarniste



Najlepszym rodzajem pieczywa jest pieczywo pełnoziarniste na zakwasie. Jego strawność, przyswajalność i walory odżywcze są zdecydowanie lepsze od większości innego pieczywa. Chleb czy bułki na zakwasie powstają bez dodatku drożdży, dostarczają dużej ilości błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Wybierając chleb, warto postawić na żytni, graham lub inne chleby zawierające mąkę o ciemnej barwie, czyli najmniej oczyszczoną.



Mąka z pełnego przemiału zawiera najwięcej składników korzystnych dla naszego zdrowia, a duża ilość błonnika sprawia, że pieczywo takie zyskuje dodatkowe walory - zwiększa uczucie sytości po posiłku, wspomaga wypróżnianie oraz wpływa na rozwój korzystnych bakterii w naszych jelitach. Takie pieczywo bardzo dobrze sprawdzi się przede wszystkim w diecie osób zdrowych, ale także szczególnie polecane jest dla osób chorujących na choroby układu krążenia, w insulinooporności i cukrzycy.

Pieczywo mieszane z reguły jest lżejsze, a jednocześnie zawiera też pewne ilości cennego błonnika pokarmowego. Pieczywo mieszane z reguły jest lżejsze, a jednocześnie zawiera też pewne ilości cennego błonnika pokarmowego.

Pieczywo mieszane



Pieczywo mieszane może być również dobrym wyborem, szczególnie dla tych, którzy szukają alternatywy dla dość ciężkiego i mocno sycącego chleba z mąki z pełnego przemiału. Pieczywo mieszane, zarówno bułki, jak i chleb z reguły jest lżejsze, a jednocześnie zawiera też pewne ilości cennego błonnika pokarmowego i często różnego rodzaju wartościowe pestki i nasiona, które urozmaicają ich smak, a także wzbogacają walory zdrowotne.

Pieczywo chrupkie



Taki rodzaj pieczywa jest dobrą alternatywą dla osób, które lubią zjeść dużą liczbę kanapek, a jednocześnie dostarczyć mniejszą ilość kalorii. Często właśnie na diecie redukcyjnej, przy której chcemy ograniczyć kalorie, bez konieczności ograniczenia objętości posiłków. Takie dobrej jakości lekkie pieczywo z białkowym dodatkiem sprawdzi się idealnie. Nie jest ono jednak rekomendowanym w pierwszej kolejności składnikiem diety. Zdecydowanie lepiej jest zjeść dobrej jakości chleb na zakwasie w mniejszej ilości, a objętość posiłku zapewnić poprzez dodatek do kanapek dużej ilości niskokalorycznych warzyw, np. w postaci sałatki.

Pieczywo jasne



Wszelkie białe bułki, bagietki czy biały chleb są produktami, które nie zawierają wielu witamin ani składników mineralnych. Ponadto ich kaloryczność jest bardzo podobna do ich pełnoziarnistych odpowiedników. Produkty z mąki oczyszczonej cechuje wysoki indeks glikemiczny, więc nie są polecane w zdrowej diecie, a w szczególności w diecie osób z insulinoopornością i cukrzycą. Od czasu do czasu mogą pojawić się w diecie, tak jak każdy produkt, ale zdecydowanie lepiej jest wybierać na co dzień pieczywo pełnoziarniste lub chociaż to z dodatkiem pestek i nasion.

Są jednak pewne wyjątki, kiedy takie pieczywo ma swoje zastosowanie. Białe pieczywo sprawdzi się na diecie łatwostrawnej, w której należy ograniczyć podaż błonnika pokarmowego ze względu np. na operacje w obrębie jamy brzusznej, przy wrażliwych jelitach czy nasilonym refluksie.

  • Warto unikać również pieczywa z długim i skomplikowanym składem, zawierającym dużo zbędnych dodatków.
  • Warto unikać również pieczywa z długim i skomplikowanym składem, zawierającym dużo zbędnych dodatków.
  • Warto unikać również pieczywa z długim i skomplikowanym składem, zawierającym dużo zbędnych dodatków.
  • Warto unikać również pieczywa z długim i skomplikowanym składem, zawierającym dużo zbędnych dodatków.
  • Warto unikać również pieczywa z długim i skomplikowanym składem, zawierającym dużo zbędnych dodatków.

Na co zwrócić uwagę, kupując pieczywo?



Warto kupować dobrej jakości chleb i bułki ze sprawdzonego źródła. Dobrej jakości pieczywo może oferować pobliska piekarnia, ale również można znaleźć dobrej jakości chleb np. w markecie. Należy wystrzegać się jasnych chlebów udających ciemne i sprawdzać składy. Producenci często dodają do nich barwniki, takie jak karmel czy melasę, co wizualnie daje wrażenie zdrowszego rodzaju pieczywa. A w rzeczywistości taki chleb czy bułka nie zawierają wcale korzystnych składników odżywczych.

Warto unikać również pieczywa z długim i skomplikowanym składem, zawierającym dużo zbędnych dodatków - im prostszy i bardziej naturalny skład, tym lepiej. Chleb powinien zawierać w składzie mąkę, zakwas lub drożdże oraz sól. Oczywiście dodatek otrębów, pestek dyni, sezamu, słonecznika czy siemienia lnianego jest smacznym i zdrowym urozmaiceniem.

Podsumowanie



Na rynku dostępna jest duża liczba różnorodnych produktów, dlatego wybór najlepszego z nich może sprawiać pewne kłopoty. Mam nadzieję, że ten ranking był pomocny i podczas kolejnych zakupów zwrócisz uwagę na jakość i rodzaj kupowanego pieczywa. Jeśli lubisz gotować, możesz również samodzielnie upiec chleb, bagietki czy małe bułeczki. Jeśli dobrze się zorganizujesz, przygotowanie takich domowych wypieków nie zajmie wiele czasu.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (109) 10 zablokowanych

  • XX

    Szkoda tylko że wszystkie markiety mają pieczywo z mrożonego ciasta i wszelkiej maści bułki i jedyne pieczywo to mają umowę z Bochnem a ten chleb i bułki z Bochna to jakaś porażka okropny i to od lat.

    • 15 1

  • (2)

    Mleko, nabiał, przenica i gluten najgorsze rzeczy dla człowieka....

    • 5 25

    • O jest forumowy trol wszystko wiedzący na wszystkim sie znający, a przede wszystkim głupotą sie chwalący :)

      • 4 3

    • przenica najgorsza

      ma zgubny wpływ na gramatykę

      • 14 0

  • Piekarnia na Stawnej na Witominie,zdrowy chleb pieka!!!

    • 1 4

  • Niema możliwości by dobre pieczywo było tanie chyba ze je robisz sam. Wiec te z lidla czy biedronki to chemia trujaca. (7)

    One są wszystkie z ciasta głęboko mrożonego a produkowane są w Rumuni!!Teraz wyobraź sobie transport tego ciasta w zamrażalniku z Rumuni do Polski i tutaj pieczone w cenie jakiej dobry chleb był 3latat temu!!
    Nie da sie w takiej niskiej cenie wyprodukować bochenka chleba bez dodatków chemicznych które maja jedno zadanie obnizyc koszty produkcji .

    • 15 2

    • (2)

      Skąd tak.smieszne info

      • 1 4

      • (1)

        Pracuję w Lidlu ! Wszystko wiem ,co i skąd !

        • 0 0

        • Załatw mi tam robotę

          • 0 0

    • (3)

      A co się dzieje w zamrażalniku jak jest zamknięty?Jak masz mięso(pewnie zdrowe i wogóle) i trzymasz je w zamrażalniku kilka miesięcy to co się dzieje w tym zamrażalniku strasznego?

      • 4 1

      • Ineteligencie jak mozna porównywac miesą do pieczywa .dla ciebie inteligencie naturalnie (2)

        wszystko jedno co zamrażasz co :) Wiec proste rozwiazanie wsadź sobie głowe do zamrazarki na 10minut i sam sie przekonasz czy ci zaszkodziła :)

        • 0 5

        • tobie widocznie szkodzi nawet myślenie bo nie potrafisz nawet merytorycznie odpowiedzieć (1)

          mrozi się po to by ustały procesy metaboliczne bakterii i pod tym względem nie ma znaczenia czy mięso czy ciasto na pieczywo. Powód jest ten sam

          • 3 0

          • Rumunia jest naszym sojusznikiem

            • 1 0

  • Gdzie chleb kupić? Nie wiesz tego? W piekarni, u Majchrowskiego...

    Gdzie chleb kupić? Nie wiesz tego? W piekarni, u Majchrowskiego: https://www.trojmiasto.pl/Piekarnia-o48458.html

    • 10 2

  • Opinia wyróżniona

    Od lat piekę swój w domu. (8)

    Skład chleba: woda, sól, mąka - jednorodna lub mieszanka, zakwas lub drożdże. To wszystko. Jedynie młyn, z którego mąki wypiekam wpływa na smak moich chlebów. Warto spróbować bo satysfakcja gwarantowana.

    • 62 2

    • (3)

      A jak ci się udaje utrzymać zakwas? U mnie podobno jest za zimno w mieszkaniu i zakwas szybko pleśnieje:(

      • 6 0

      • Zakwas trzymaj w lodówce. Na kilka godzin przed robieniem chleba trzeba wyjąć i dokarmić.

        Nie pamiętam już dokładnie jak się robi zakwas, swój robiłem ponad dwa lata temu. Stoi sobie w lodówce. Jak mam piec chleb to go wyjmuję, przekładam trzy lub cztery łyżki do osobnej miski, do jednego i drugiego naczynia dodaję 3 - 4 łyżki mąki razowej, dolewam wody, mieszam i odstwaiam w ciepłe miejsce na 2 - 3 godziny. Ten z miski idzie do chleba, drugie naczynie z powrotem do lodówki. Trzymam w litrowym słoiku przykryty ręcznikiem papierowym. Jak pieczesz rzadko to chyba trzeba raz na dwa tygodnie dosypać mąki, dolać wody i pozwolić popracować.

        • 14 0

      • Mam zakwas od wielu lat i nic nigdy nie spleśniało. Może kwestia higieny? Ja zawsze przekładam kilka łyżek do nowego wyparzonego słoika, a stary słoik po wykorzystaniu zawartości i uprzednim odmoczeniu wrzucam do zmywarki. I tak co tydzień zmiana, przy każdym pieczeniu. Dzięki takiej rotacji unikniesz ryzyka zepsucia zakwasu. Unikaj też używania łyżek drewnianych, najlepsza będzie wyparzona gładka łyżka plastikowa, silikonowa (warto pamiętać, że drożdże nie lubią metalu). Drewnianą łyżkę niby też można sparzyć, ale zawsze jest ryzyko, że w strukturze drewna coś się zawieruszy i dostanie do zakwasu.

        Poza tym zakwas się trzyma w lodówce, więc wilgotność lub/i temperatura w mieszkaniu nie mają tu nic do rzeczy :) Dzięki niskiej temperaturze zakwas przechodzi w stan spoczynku i nic nie powinno się dziać.

        Zakwas wyjmujesz z chłodziarki tylko w przeddzień pieczenia lub wręcz w dniu pieczenia. Bierzesz tyle, ile potrzebujesz, resztę dokarmiasz (100 ml wody + 100 gramów mąki najlepiej razowej żytniej T2000), solidnie mieszasz, a potem czekasz aż zakwas zacznie pracować, mieszasz go, przykrywasz ręcznikiem (nie szczelnie) i znów na kilka dni chowasz do lodówki.

        Poszukaj filmów na YT, np. Menu Dorotki "Przepis jak zrobić idealny zakwas na domowy". Wiele jest kanałów poświęconych wypiekowi chleba domowego, gdzie jest wyjaśnione jak zrobić zakwas i potem o niego dbać :)

        • 21 1

      • Tylko w lodówce /w mojej mam +3 stopnie/

        Dokarmiam co tydzień mąką żytnią razową i letnią wodą. Po każdym dokarmieniu trzymam w temp. kuchni 2-3 godziny i ponownie do lodówki. Warto mieć co najmniej 2 słoiki i jeżeli chcesz zachować ciągłość zakwasu, ususzyć trochę bo można latami trzymać ten susz w pojemniku gdzieś w szafce na wypadek jakiejś lodówkowej katastrofy. Mniej więcej co dwa miesiące przelewam zakwas do nowych, sterylnych słoików. Jak będziesz pamiętał, że zakwas to żywa istota, to pójdzie łatwo. Chrupiących wypieków życzę.

        • 6 0

    • Dokladnie

      Człowiek zdrowszy kalorii mniej

      • 6 0

    • również piekę (1)

      Każdy może zacząć, nie jest to wielki problem, w weekendy zawsze piekę, potem mrożę to co zostaje i na cały 1-1,5 tygodnia mam chleb. Wyłącznie mąka, woda, sól, czasami słonecznik. Piekę na mące 2000 żytnia, 450-650 pszenna, proporcje wraz z zaczynem 50/50 (ż/psz). Jak widzę przekrojony chleb żytni, pełnoziarnisty za 10-15 zł za bochenek to łapię się za głowę ile jest tam tej pełnoziarnistej mąki. Nawet tutaj w artykule zdjęcia pokazują chleby żytnie, pełnoziarniste, a wyglądają jak pszenny z karmelem...

      Piekę już 7 lat (wcześniej 2 lata ale przerwałem, mam za sobą już ok. 1000 bochenków), zakwas ma ok 6,5 roku, raz pojawiła się pleśń, usunąłem 90% zakwasu, zostawiłem lekko na dnie na ściankach, dorzuciłem świeżej mąki/wody i nic więcej się nie pojawia. Słoik tylko raz wymieniłem, a tak od 4-5 lat ten sam słoik :). Do zakwasu używam tylko melvit 2000 żytnia, a do chleba/zaczynu już co popadnie, byle nie przepłacać. Z młyna dawniej brałem, dobra gruba mąka, ale... zanieczyszczona była plastikiem, złe wspomnienia.

      • 3 0

      • Mąkę warto przesiewać, nawet razową można, jeśli masz sito o większych oczkach.

        Ja razową napowietrzam w ten sposób, a to, co zostaje w sitku (z reguły łyżka stołowa) przeglądam pod kątem niechcianych elementów i już taką przejrzaną sypię na górę bochenka przed ostatnim wyrastaniem.

        • 2 0

    • Kto ma czas na takie zabawy...

      I co, myślisz że taki chleb to już superfood?!

      • 0 3

  • Mąka razowa (2)

    Mąka razowa może być i pszenna, i żytnia. Razowa, czyli mielona raz. W piekarniach bardzo często pytają, czy podać chleb z mąki pszennej, czy razowej. Bez sensu.

    • 5 0

    • czyli najlepsza jest mąka jednorazowa :)

      • 1 0

    • Zwykle jest i taka i taka. Kto ma razowe produkty?

      • 0 0

  • Oficjalna piramida żywienia to wielkie oszustwo!

    Chleb i ogólnie pieczywo to same węglowodany. Zapychacz i tyle. Cukrzyca to przede wszystkim efekt jedzenia pieczywa. Dla mniej zorientowanych mąka to również cukier. Cukier to nie tylko taki w cukierniczce ale również wszelkiego rodzaju mąki (wyjątek kokosowa i migdałowa). Przestańcie jeść chleb i zobaczycie jak wam się zdrowie poprawi.

    • 14 4

  • Od 2 dni nie jadłem chleba (3)

    Po opłatach i tych podwyżkach po prostu nie mam nawet na chleb. Wczoraj zjadłem ostatnią saszetkę kaszy Mazurskiej.

    • 3 3

    • (2)

      Zacznij piec sam, to tylko kilka składników, które w większej ilości wyjdą tanio, wyjdzie Ci to też na zdrowie. A w razie czego masz wokół ludzi, wielu na pewno chętnie się podzieli. Nie mówiąc o tych, którzy wciąż jest "za dobrze" i wywalają jedzenie na śmietnik.

      • 3 2

      • (1)

        A gaz czy prąd masz zapewne za darmo ! Ludzie zacznijcie myśleć ! Pieczesz 2 bochenki chleba zużywasz gaz 10zł ,prąd 18zł !

        • 1 2

        • Ale jest zdrowy i bardziej sycący od marketowych wyrobów chlebopodobnych.

          Jeszcze chwila i ludzie wrócą do pieców chlebowych, sporo osób już sobie postawiło takie proste na pizzę w ogródku.

          • 0 1

  • (2)

    Piekarnia gdzieś na południowym wschodzie Polski - chleb po tygodniu smaczny, wciąż miękki. Oczywiście na zakwasie. Kupuję chleb pszenno-żytni w popularnym w Gdańsku piekarzu na literę Sz. Po dwóch dniach to się nadaje ale na grzanki. Taka sytuacja.

    • 7 2

    • Bo skład tych chlebów z popularnych piekarni długością przypomina litanię do wszystkich świętych. (1)

      Najlepiej robić samemu: 600 gramów mąki (najlepiej orkiszowej - nie jest modyfikowana jak zwykła pszenna), 330 g /ml wody, 230 g zakwasu, 20 g soli. Wyrobić, poskładać kilka razy, na noc do lodówki i pieczesz potem godzinę, najlepiej w naczyniu żaroodpornym, temperatura ok 220 stopni. Taki chlebek po tygodniu jest miękki, smaczny i przede wszystkim zdrowy.

      • 4 1

      • I za gaz lub prąd dostajesz faktury za 400 zł za mc ! Nie dziękuję ! Wolę nie jeść tego szajsu !

        • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane