Wiadomości

stat

Sadkowski otwiera nową akademię kulinarną

Kamil Sadkowski: - W K5 chciałbym kulinariami zainteresować dwie grupy najczęściej pomijane przy organizacji warsztatów, czyli dzieci i seniorów. Chcę ich uczyć technik i świadomości kulinarnej, ale też pokazać, że w kuchni można dobrze się bawić.
Kamil Sadkowski: - W K5 chciałbym kulinariami zainteresować dwie grupy najczęściej pomijane przy organizacji warsztatów, czyli dzieci i seniorów. Chcę ich uczyć technik i świadomości kulinarnej, ale też pokazać, że w kuchni można dobrze się bawić. fot. Sylwester Ciszek

K5 to nazwa nowej akademii kulinarnej, którą w Redłowie otwiera Kamil Sadkowski, przez ostatnie lata współwłaściciel szkoły Fumenti. To będzie miejsce zarówno dla kuchennych zawodowców, jak i laików.



Kamil Sadkowski z gastronomią związany jest od kilkunastu lat. Najpierw sam pracował w restauracjach, potem zajął się edukowaniem. W 2012 roku wraz ze wspólnikiem otworzył w Brzeźnie pierwszą w Trójmieście akademię kulinarną - Fumenti. W warsztatach brali udział zarówno zainteresowani kulinariami amatorzy, jak i profesjonaliści podnoszący swoje kwalifikacje. Wykładali zarówno zawodowcy, jak i kulinarni celebryci, a spotkania cieszyły się sporym zainteresowaniem.

Kilka miesięcy temu Sadkowski rozluźnił współpracę z Fumenti i postanowił otworzyć nową akademię kulinarną. K5 - bo tak nazywać się będzie jego szkoła - znajduje się na parterze budynku przy ul. Kaczewskiej 24 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni Redłowie, zajmuje większą przestrzeń niż Fumenti i będzie miało rozbudowaną ofertę.

- Może zabrzmi to banalnie, ale otwieram nowe miejsce, żeby mieć jeszcze większe możliwości dzielenia się z innymi radością z gotowania. Naprawdę lubię to robić i chcę tym zarażać innych - mówi Sadkowski. - W K5 chciałbym kulinariami zainteresować dwie grupy najczęściej pomijane przy organizacji warsztatów, czyli dzieci i seniorów. Chcę ich uczyć technik i świadomości kulinarnej, ale też pokazać, że w kuchni można dobrze się bawić.
W ofercie K5 nie zabraknie również zajęć dla zaawansowanych amatorów i zawodowców. Ci pierwsi będą mogli uczestniczyć w tematycznych warsztatach, podczas których będą odkrywali możliwości gotowania na wybranych produktach lub zdobędą wiedzę o kuchni danego regionu lub kraju. Zawodowcy będą mogli doskonalić swoje techniki pod okiem uznanych szefów kuchni, nie tylko z Polski.

- Będę organizował również warsztaty dla całkowitych laików. Chcę im pokazać, że gotowanie to nie żadna wiedza tajemna, a kuchnie to nie zaklęte rewiry, nie trzeba się trzymać bezmyślnie każdego przepisu, a dodanie łyżeczki cukru więcej nie jest żadnym grzechem - opowiada Sadkowski. - To idealne zajęcia, na które żona może wysłać męża w kuchni przypalającego nawet wodę.
Ceny warsztatów mają zaczynać się od kilkudziesięciu złotych za osobę. Gotować z kursantami będzie kilkunastu szefów kuchni i znane osoby ze świata gastronomii, m.in. Adam Woźniak, Philippe Abraham, Marcin Popielarz, Grzegorz Labuda, Claudia Filippi-Chodorowska, Robert Makłowicz czy Jola Słoma i Mirek Trymbulak. K5 będzie wyposażone w profesjonalne sprzęty kuchenne. Część z nich będzie można również obejrzeć i zamówić na miejscu. Będą się odbywać tutaj również degustacje win czy pokazy gotowania.

- Będziemy również pośredniczyć w wynajmowaniu szefów kuchni na prywatne gotowanie w domu oraz organizować tzw. pop-upy, czyli gotowanie w wybranych przez klienta miejscach, gdzie tylko mu się zamarzy i będzie to technicznie możliwe - dodaje Sadkowski.
Otwarcie K5 planowane jest w pierwszej połowie kwietnia. Fumenti nie przerywa swojej działalności, ale zmienia swój profil i skupi się przede wszystkim na zawodowym edukowaniu profesjonalistów, warsztaty otwarte dla gości indywidualnych zostają zawieszone.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (34)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

To ta piosenka wybrzmiała na Długim Targu podczas wiecu
Pieśn-hymn żałoby na Długim Targu
Miłosne wyznanie i przeprosiny na billboardzie w Gdańsku
Miłosne wyznanie na billboardzie

Kultura

To ta piosenka wybrzmiała na Długim Targu podczas wiecu
Pieśn-hymn żałoby na Długim Targu
Wiersze napisane dla Pawła Adamowicza
Wiersze napisane dla Pawła Adamowicza

Nowe lokale

Beczka Chmielu

Puby
Gdynia
Antoniego Hryniewickiego 6/12

Kluska

Bary, bistro
Gdynia
Antoniego Abrahama 26/1

Oberża 86

Restauracje
Gdynia
Starowiejska 30

Planuj z nami tydzień

Planuj Tydzień: czas smutku i zadumy
Planuj Tydzień: czas smutku i zadumy