Wiadomości

Sadkowski otwiera nową akademię kulinarną

Kamil Sadkowski: - W K5 chciałbym kulinariami zainteresować dwie grupy najczęściej pomijane przy organizacji warsztatów, czyli dzieci i seniorów. Chcę ich uczyć technik i świadomości kulinarnej, ale też pokazać, że w kuchni można dobrze się bawić.
Kamil Sadkowski: - W K5 chciałbym kulinariami zainteresować dwie grupy najczęściej pomijane przy organizacji warsztatów, czyli dzieci i seniorów. Chcę ich uczyć technik i świadomości kulinarnej, ale też pokazać, że w kuchni można dobrze się bawić. fot. Sylwester Ciszek

K5 to nazwa nowej akademii kulinarnej, którą w Redłowie otwiera Kamil Sadkowski, przez ostatnie lata współwłaściciel szkoły Fumenti. To będzie miejsce zarówno dla kuchennych zawodowców, jak i laików.



Kamil Sadkowski z gastronomią związany jest od kilkunastu lat. Najpierw sam pracował w restauracjach, potem zajął się edukowaniem. W 2012 roku wraz ze wspólnikiem otworzył w Brzeźnie pierwszą w Trójmieście akademię kulinarną - Fumenti. W warsztatach brali udział zarówno zainteresowani kulinariami amatorzy, jak i profesjonaliści podnoszący swoje kwalifikacje. Wykładali zarówno zawodowcy, jak i kulinarni celebryci, a spotkania cieszyły się sporym zainteresowaniem.

Kilka miesięcy temu Sadkowski rozluźnił współpracę z Fumenti i postanowił otworzyć nową akademię kulinarną. K5 - bo tak nazywać się będzie jego szkoła - znajduje się na parterze budynku przy ul. Kaczewskiej 24 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni Redłowie, zajmuje większą przestrzeń niż Fumenti i będzie miało rozbudowaną ofertę.

- Może zabrzmi to banalnie, ale otwieram nowe miejsce, żeby mieć jeszcze większe możliwości dzielenia się z innymi radością z gotowania. Naprawdę lubię to robić i chcę tym zarażać innych - mówi Sadkowski. - W K5 chciałbym kulinariami zainteresować dwie grupy najczęściej pomijane przy organizacji warsztatów, czyli dzieci i seniorów. Chcę ich uczyć technik i świadomości kulinarnej, ale też pokazać, że w kuchni można dobrze się bawić.
W ofercie K5 nie zabraknie również zajęć dla zaawansowanych amatorów i zawodowców. Ci pierwsi będą mogli uczestniczyć w tematycznych warsztatach, podczas których będą odkrywali możliwości gotowania na wybranych produktach lub zdobędą wiedzę o kuchni danego regionu lub kraju. Zawodowcy będą mogli doskonalić swoje techniki pod okiem uznanych szefów kuchni, nie tylko z Polski.

- Będę organizował również warsztaty dla całkowitych laików. Chcę im pokazać, że gotowanie to nie żadna wiedza tajemna, a kuchnie to nie zaklęte rewiry, nie trzeba się trzymać bezmyślnie każdego przepisu, a dodanie łyżeczki cukru więcej nie jest żadnym grzechem - opowiada Sadkowski. - To idealne zajęcia, na które żona może wysłać męża w kuchni przypalającego nawet wodę.
Ceny warsztatów mają zaczynać się od kilkudziesięciu złotych za osobę. Gotować z kursantami będzie kilkunastu szefów kuchni i znane osoby ze świata gastronomii, m.in. Adam Woźniak, Philippe Abraham, Marcin Popielarz, Grzegorz Labuda, Claudia Filippi-Chodorowska, Robert Makłowicz czy Jola Słoma i Mirek Trymbulak. K5 będzie wyposażone w profesjonalne sprzęty kuchenne. Część z nich będzie można również obejrzeć i zamówić na miejscu. Będą się odbywać tutaj również degustacje win czy pokazy gotowania.

- Będziemy również pośredniczyć w wynajmowaniu szefów kuchni na prywatne gotowanie w domu oraz organizować tzw. pop-upy, czyli gotowanie w wybranych przez klienta miejscach, gdzie tylko mu się zamarzy i będzie to technicznie możliwe - dodaje Sadkowski.
Otwarcie K5 planowane jest w pierwszej połowie kwietnia. Fumenti nie przerywa swojej działalności, ale zmienia swój profil i skupi się przede wszystkim na zawodowym edukowaniu profesjonalistów, warsztaty otwarte dla gości indywidualnych zostają zawieszone.

Opinie (34) 2 zablokowane

  • Haha (2)

    Woźniak i gotowanie! Heh dobre

    • 16 10

    • Celebryci sami

      • 3 0

    • Najlepszy dowcip świata?

      Adam Woźniak gotuje.

      • 1 1

  • A o co chodzi

    To akademia czy sklep ???

    • 8 4

  • wreszcie w Gdyni!!

    • 9 10

  • Wolę odpalić YouTube'a (3)

    Zrobić od przeciętnego vlogera przepis niż napychać kabzę, mniej snobizmu

    • 18 13

    • A ch to kogo obchodzi co ty wolisz na youtubie czy gdziekolwiek? (2)

      • 4 9

      • Co kogo obchodzi twoje zdanie na temat tego co autor woli? (1)

        I co kogo obchodzi moje zdanie na temat twojego zdania o tym co woli autor oryginalnego posta.

        ;)

        • 3 2

        • @ :) brawo!

          autoironia to już krok do przodu - tak trzymać !

          • 2 0

  • K5 - to na stoczni kiedyś było

    "zarówno dla kuchennych zawodowców, jak i laików."

    czyli dla nikogo

    • 7 4

  • Akademia kulinarna jest jedna (2)

    a gdzie jej szukać to wiedzą ci co chcą wiedzieć

    • 3 4

    • (1)

      uniwersytet też był kiedyś jeden w Polsce, kto wiedział ten znalazł

      • 2 0

      • Przy torach tramwajowych we Wrzeszczu ;)

        ;p

        • 2 0

  • czekamy na otwarcie bezglutwnowej restauracji dla psów (2)

    facepalm

    • 16 4

    • nie wiem czy wiesz (1)

      ale istnieje taka choroba jak celiakia, osoby cierpiące na tę chorobę zmuszone są do diety bezglutenowej, im więcej restauracji serwujących taką kuchnię tym zdrowiej dla wszystkich

      • 4 6

      • dla psów i kotów też?

        • 2 0

  • Super!

    Warsztaty prowadzone przez Kamila w Fumenti, były rewlacyjne. Bardzo dobra alternatywa na imprezę integracyjna, a przy okazji można sie czegoś nauczyc. Czekam z niecierpliwością na otwarcie K5. Powodzenia!

    • 17 6

  • Jeśli ta Akademia będzie na poziomie haseł na niej zamieszczonych.... (3)

    ("Jeśli nie wychodzą tobie jaja" i Jeśli nie wiesz co robić z wielkimi melonami itp),

    to trzymałbym się od tego przybytku z daleka.

    Ja wiem że kucharz to ma umieć gotować, a wyszukane poczucie humoru może być mu obce, ale jednak....
    Jakoś tak amerykańską komedią mi trąci - przaśny, wulgarny humor, aluzje na marnym poziomie (skojarzenia oczywiste) mające wywołać zainteresowanie "akademią"?

    • 14 4

    • brak humoru (2)

      "...Słuszną linie ma nasza władza..."
      Co to jest wyrafinowany humor?
      A skojarzenie z melonami i jajkami? Czy to nie są produkty kulinarne?

      • 2 1

      • Są, ale we mnie te slogany budzą pewne skojarzenia i mam wrażenie że taki był cel. (1)

        Niby zabawnie bo dwu znacznie, ale jakoś tak nie na poziomie.
        Może jestem zbyt wymagający?

        Gratisowo proponuję kolejne:
        "Nie umiesz przygotować swojej kiełbasy?"
        "Nie wiesz jak zabrać się za muszelkę? "
        "Nie umiesz dobrać się do brzoskwinki? "

        Itd, itp.....
        Poziom ten sam, a mogło być (trzymając się dwuznaczności):
        "Jak nie wpaść w kocioł?" itp

        • 5 0

        • :)

          Widać komu nie staje... laska wanilii

          • 0 0

  • Suuuper

    Brawo Kamil! Czekałam na to! Będę częstym gościem warsztatów:)

    • 9 7

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Bary i puby komentują obecną sytuację
Bary i puby komentują obecną sytuację

Kultura

Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Hasztagi na plakaty. O czym i do kogo krzyczą protestujący?
O czym i do kogo krzyczą protestujący?

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

NOI pizza i wino

Pizzerie
Gdańsk
Obrońców Wybrzeża 3C/U13-14