• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: Pomysły na śniadania bez chleba

Viola Urban
2 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Jajecznica to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Dobrze smakuje też bez chleba. Jajecznica to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Dobrze smakuje też bez chleba.

Śniadanie bez chleba - jakiś czas temu w cyklu "Okiem dietetyka" pisałam o kolacjach bez chleba, a w dzisiejszym artykule zainspiruję was pysznymi śniadaniami bez dodatku pieczywa. Mimo że pieczywo wcale nie jest złym wyborem na rozpoczęcie dnia, to moim zdaniem warto urozmaicać swoje posiłki i próbować nowych śniadaniowych opcji. Z tego względu zdecydowałam się przedstawić propozycje na słodkie i wytrawne śniadania, którymi możecie zastąpić dobrze znane kanapki.




Śniadanie na mieście - gdzie zjeść w Trójmieście?


Pomysły na śniadania bez chleba - owsianka



Jak często jesz chleb?

Owsianka to naprawdę pyszne i wartościowe danie. Jej ogromną zaletą jest to, że można przygotować ją na wiele różnych sposobów i skomponować jej smak według swoich własnych upodobań.

Owsiankę można przygotować tradycyjnie, gotując płatki owsiane na mleku, wodzie lub napoju roślinnym. Następnie warto dodać do niej świeże owoce, ulubione orzechy czy też nasiona, np. chia, siemię lniane, pestki dyni czy słonecznika. Najlepiej wykorzystywać owoce sezonowe, które mają najwięcej wartościowych składników w danej porze roku. Do podbicia smaku owsianki na słodko świetnie pasować będą przyprawy, takie jak mielony cynamon, kardamon, wanilia oraz tarta skórka z cytrusów, np. cytryny, limonki lub pomarańczy. Dodatek skyru lub jogurtu naturalnego wzbogaci owsiankę o sycące białko.

Owsianka to danie, które można jeść na słodko i słono. Na zdjęciu: z owocami. Owsianka to danie, które można jeść na słodko i słono. Na zdjęciu: z owocami.
Owsianka może być przygotowania również w postaci pieczonej, czyli w formie małego ciasta. Teraz w okresie jesienno-zimowym świetnie pasować będą do niej jabłka, gruszki lub śliwki. Takie słodkie rozpoczęcie dnia często sprawdza się u osób, które bardzo lubią jeść słodycze.

Jeśli nie jesteście fanami słodkich śniadań, to owsianka również może się u was sprawdzić, ale pod trochę inną postacią. Wystarczy zrobić jej wersję wytrawną - płatki owsiane można ugotować i podać wraz z sadzonym jajkiem, podsmażoną cukinią, pieczarkami lub innymi ulubionymi warzywami oraz ziołami.

Płatki owsiane można również zamieniać na inne naturalne płatki zbożowe, np. jaglane, gryczane czy jęczmienne. Nieprzetworzone płatki to świetne produkty pełne błonnika i alternatywa dla pieczywa dostarczająca energii pod postacią węglowodanów złożonych.

  • Placuszki z owocami znajdziemy m.in. w Młyn Bistro.
  • Omlet z pomidorami od Jak się masz? Bistro.

Pomysły na śniadania bez chleba - jajka



Jajka przygotowane na różne sposoby to kolejna idealna propozycja na śniadanie. Pełnowartościowe białko zawarte w jajkach zapewnia dłuższe uczucie sytości, co sprawia, że stają się świetnym pomysłem na rozpoczęcie długiego dnia.

Na śniadanie osobiście lubię zjeść jajecznicę zawiniętą w pełnoziarnistego wrapa albo omlet na słono z warzywami. Czasami mam również ochotę na puszysty omlet cesarski z dodatkiem moich ulubionych owoców. Dobrym pomysłem na śniadanie, jeśli macie trochę więcej czasu, są także muffiny jajeczne, do których oprócz warzyw można dodać pokrojoną wędlinę i starty ser.

Jajka można również wykorzystać do przygotowania pysznej szakszuki, czyli jajek w sosie pomidorowym. Moim sposobem na to, aby bardziej syciła bez pieczywa, jest urozmaicenie jej o gotowaną ciecierzycę lub fasolę.

Pomysły na śniadanie bez chleba - naleśniki, placuszki, gofry



Placuszki, naleśniki i gofry na bazie pełnoziarnistej mąki to również ciekawy pomysł na rozpoczęcie dnia. Tutaj także można zrobić wiele wariantów: na słodko z owocami, słodkim sosem i orzechami lub masłem orzechowym, a także na słono z warzywami, grzybami, serem, strączkami i wytrawnym sosem, np. tzatziki, czosnkowym, hummusem lub meksykańskim guacamole.

Okiem dietetyka: ranking pieczywa. Im prostszy skład, tym lepszy Okiem dietetyka: ranking pieczywa. Im prostszy skład, tym lepszy

Pomysły na śniadania bez chleba - kasza, ryż i nasiona



Pomysłem na szybkie śniadanie może być jeszcze wykorzystanie nadmiaru ugotowanej kaszy lub ryżu z poprzedniego dnia. Z kaszy jaglanej można zrobić jaglankę na ciepło z owocami, budyń jaglany czy koktajl jaglany z dodatkiem owoców. Analogicznie to samo można zrobić z kaszą gryczaną niepaloną lub ryżem. Jeśli wolicie śniadania na słono, można z powodzeniem przygotować sałatkę z warzywami, gotowaną kaszą i ulubionym dressingiem.

Do przygotowania pysznego śniadania bez porannego gotowania można wykorzystać również nasiona chia. Wieczór wcześniej wystarczy przygotować z nich kremowy pudding na zimno, zalewając na noc nasiona mlekiem, jogurtem naturalnym lub mleczkiem kokosowym. Mielone nasiona i orzechy można również dodać do porannych koktajli, aby te były bardziej odżywcze.

Śniadanie bez chleba - podsumowanie



Jak widać, pomysłów na śniadania bez chleba jest wiele. Nie znaczy to jednak wcale, że pieczywo jest złym wyborem na pierwszy posiłek. Dobrej jakości pieczywo z dodatkiem ziaren i bez zbędnych ulepszaczy jest równie dobrym wyborem, ale warto urozmaicać swoje poranki również o inne, ciekawe i smaczne pomysły na śniadania.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (67) 10 zablokowanych

  • Opinia wyróżniona

    (2)

    bdb pomysły! stosuje podobne od jakiegoś czasu. Da się. Ktoś tu obok pisze, że to węgle zamiast innych węgli. No tak, ale można wybrać te lepsze (aniżeli z pieczywa)!

    • 16 11

    • I tak się to wszystko zamieni w glikogen w organizmie. Więc nie ma węgli lepszych i gorszych. Takie samo spustoszenie w organizmie robią.

      • 2 1

    • zwolennicy popychania wszystkiego chlebem w natarciu...

      • 10 12

  • Rano jest mało czasu (3)

    • 27 4

    • Owsianke możesz przygotować wieczorem, rano podgrzać tylko i dodać dodatki

      • 0 2

    • Ja rano czasu (1)

      mam aż nadto.

      • 1 9

      • wzruszające

        a brat mojego teścia szwagra ojciec też nie ma czasu

        • 0 0

  • (1)

    Dla tych co pracuja od 12 chyba. Nie ma nic lepszego niz swieza buleczka z rana.

    • 33 3

    • Ta chemiczna z lidla?

      • 1 0

  • nic ciekawego,

    mąkę z chleba zamienia na mąkę w placku, gofrze itp. owsianka to znana od wieków w wielu krajach potrawa śniadaniowa. ten artykuł nie wnosi nic nowego do naszej codzienności

    • 7 1

  • chyba wszystkie powyższe propozycje

    wymagają użycia energii, której przy pieczywie nie trzeba w ogóle zużywać;

    • 1 0

  • Z rana jajecznica/jajka sadzone/gotowane są jak najbardziej wskazane. Dieta oparta o sensowne białko i tłuszcze jest po prostu droższa. Ludzie zapychają się węglowodanami, bo są tanie.

    • 10 1

  • Dobry pomysl.od dzis zaczynam sniadanie od wodki

    • 3 2

  • Jajecznica i kawka,ale bez chleba!

    • 3 2

  • (4)

    przy tych cenach w tym i cenie chleba niektórzy już dziś chodzą bez śniadania

    • 42 9

    • To akurat dobrze (2)

      Wciskanie ludziom od lat kitu że trzeba jeść co chwilę, od samego rana i lekkostrawne to nie dość że niezdrowe, niepraktyczne to i jeszcze drogie. Wciskanie śniadania bo trzeba to jest już totalny brak poszanowania jedzenia.
      Po co żreć gdy organizm się nie domaga tego?
      A co z przerwą od jedzenia dla organizmu?
      Człowiek jest przystosowany do przerw od jedzenia a dzisiaj znakomita większość w krajach cywilizowanych ma ledwo 8h przerwy od jedzenia

      • 7 7

      • Akurat rano trzeba zjeść, żeby dostarczyć do mózgu substancje odżywcze (1)

        • 6 2

        • Czyli jelita już są puste , wszystko z poprzedniego dnia strawione i brak zapasów?
          Aaa to dlatego ludzie pierwotni byli prymitywni bo jedli raz na parę dni i ich mózg nie funkcjonował i nie potrafił zrobić postępu cywilizacyjnego.
          Że ja o tym nie pomyślałem wcześniej

          • 1 0

    • i bardzo dobrze. Po co jeść śniadania?

      • 3 7

  • (3)

    Nie powinno się przechowywać gotowanego ryżu.

    • 12 7

    • a dlaczego ? (1)

      • 3 0

      • Ponieważ bardzo łatwo wyhodować bakterie Bacillus, które powodują zatrucie pokarmowe.

        • 3 0

    • taki ryż jest idealny do egg fried rice

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane