- 1 Połączyła ich miłość do jedzenia (13 opinii)
- 2 W maju króluje zielony afrodyzjak (85 opinii)
- 3 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 4 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (61 opinii)
- 6 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
Test tanich pączków z marketów. Przetestowaliśmy, czy są warte niskiej ceny
W zeszłym roku sprawdziliśmy, w których trójmiejskich cukierniach są najsmaczniejsze pączki. Zwycięzcą naszego redakcyjnego testu został pączek z cukierni Le Delice. W tym roku przyglądamy się tanim pączkom marketowym. Czy niska cena to ich jedyny walor?
Oferta marketów na tłusty czwartek
Oferta pączków na tłusty czwartek w marketach jest zbliżona. Ciastka są podobnej jakości i występują w kilku klasycznych wariantach. Przede wszystkim dostaniemy pączki z marmoladą (różaną, wieloowocową lub powidłami), czekoladą, adwokatem, oblane lukrem lub oprószone cukrem pudrem. Są też amerykańskie pączki z dziurką, czyli donaty. Rywalizacja pomiędzy sklepami dotyczy przede wszystkim jak najatrakcyjniejszej promocji i ceny.
Trzeba pamiętać, że pączki, które można kupić w sieciach handlowych, dyskontach czy na stacjach paliw, w większości są mrożone. Sklepy przygotowują się na tłusty czwartek dużo wcześniej. Produkują pożądaną liczbę pączków i dostarczają je do sklepów na kilka dni przed tłustym czwartkiem.
Jak testowaliśmy?
W naszym teście wzięło udział 16 osób z różnych działów - zarówno z redakcji, sprzedaży, IT czy moderacji - które "w ciemno" próbowały pączków, przydzielając punkty ciastkom ułożonym na talerzach ponumerowanych od 1 do 8. Ocenialiśmy w pięciostopniowej skali, biorąc pod uwagę m.in. estetykę wykonania, jakość ciasta, ilość i smak nadzienia.
Pączki kupiliśmy osobiście i na własny koszt w ośmiu dużych sieciach handlowych, których sklepy znajdują się w całym Trójmieście. Zaszyfrowanymi sklepami w naszym teście były: Biedronka, Lidl, Żabka, Aldi, Carrefour, Auchan, Intermarche i Netto.
Do testu staraliśmy się wybrać jak najbardziej zbliżone do siebie pączki: tradycyjne, z konfiturą i lukrem (z jednym wyjątkiem), a przy tym najtańsze w danym sklepie.
Tłusty czwartek 2024. Redakcyjny test pączków
Pączki z marketów pozytywnie nas zaskoczyły. W większości bardzo ładnie się prezentowały, były przyzwoitej jakości i sporych rozmiarów. Wbrew pozorom mocno się od siebie różniły - zarówno smakiem ciasta, jak i nadzieniem: natrafiliśmy zarówno na konfiturę wieloowocową, różaną, jak i powidła, niektóre były przyozdobione skórką pomarańczową.
- Jestem zaskoczona, że tak wiele pączków wyglądało i smakowało naprawdę przyzwoicie, niska cena i dobry smak. Nie sądziłam, że markety mają tak konkurencyjne do klasycznych cukierni pączki - powiedziała jedna z testujących dziennikarek.
Nasz ranking najsmaczniejszych pączków z marketów w skali 1-5 na podstawie średniej głosów 16 osób:
- Netto - ocena: 4,1 (cena: 1,99 zł)
- Biedronka - ocena: 3,3 (cena: 1,15 zł)
- Aldi - ocena: 3,2 (cena: 0,99 zł)
- Auchan - ocena: 3,1 (cena: 2,13 zł przy zakupie 6 szt.)
- Lidl i Carrefour (ex aequo) - ocena: 2,8 (cena: 2,39 zł i 3,29 zł)
- Żabka - ocena: 2,0 (cena: 2,60 zł)
- Intermarche - ocena: 1,9 (cena: 0,99 zł)
Pączki z Netto
Zdecydowanym faworytem okazały się pączki z Netto. Doceniono zarówno ich aspekt wizualny, ilość i smak nadzienia, jak i samo ciasto.
- Pulchne ciasto, bardzo dobre nadzienie. Najlepsza kombinacja smaku i wyglądu - orzekł jeden z kolegów, a od siebie dodam, że także ceny.
W przypadku pączków z Biedronki doceniono ich domowy wygląd, puszyste ciasto i nie za słodką konfiturę, bez posmaku chemii. Również pączki z Aldi okazały się odpowiednio wyważone - ciasto miało właściwą konsystencję, a w nadzieniu nie było czuć perfumowanego smaku.
Pod względem estetycznym doceniono też pączki zakupione w Lidlu i Carrefourze. Testerzy docenili również ciasto pączków z Carrefoura, Biedronki, Aldi i Auchan. Nadzieniem najbardziej wyróżniały się zaś pączki z Auchan i Carrefoura. One też zebrały najwięcej skrajnych opinii.
- Pączek z Auchan smakował zdecydowanie najlepiej, nie był suchy, a nadzienie miało dobry, wyrazisty smak. Nie smakował tłuszczem, nie rozpadał się, ciasto było dobrej konsystencji - stwierdziła jedna z testerek.
Pączki z Carrefoura
- Megasmaczne były pączki z Carrefoura, miały bardzo dużo nadzienia śliwkowego - stwierdziła moja redakcyjna koleżanka.
- Nie zgadzam się, te pączki były za suche i miały posmak sera pleśniowego - stwierdził kolega z IT.
Większość pączków reprezentowała jednak dobry, mocny poziom. Te, które uplasowały się na podium naszego rankingu, śmiało mogłyby konkurować z pączkami sprzedawanymi przez cukiernie. Najsłabiej wypadły pączki z Intermarche - tutejszy produkt okazał się małą, suchą, niezbyt słodką bułą, bardzo chemiczną w smaku, nadzianą symboliczną ilością nadzienia.
Jak spalić pączka? Najszybsze i najbardziej przyjemne sposoby na tłusty czwartek
Ceny pączków w marketach: 0,99 - 3,29 zł
Pączki do testu kupowaliśmy w środę. Wówczas najtańsze pączki znaleźliśmy w Intermarche - 0,99 zł i Aldi - 0,99 zł (przecena z 1,25 zł). Nieco droższe pączki kupiliśmy w Biedronce - 1,15 zł (przecena z 1,25 zł). Zwycięskie pączki z Netto kosztują 1,99 zł. W Lidlu za jednego pączka zapłaciliśmy 2,39 zł, w Żabce - 2,60 zł, a w Auchan - 2,13 zł (przy zakupie 6 sztuk). Najdroższe w naszym zestawieniu były pączki z Carrefoura - 3,29 zł. To pokazuje, że w przypadku marketowych wyrobów wyższa cena nie oznacza lepszej jakości, a najtańszy produkt to niekoniecznie ten najgorszy.
W tłusty czwartek ceny pączków we wspomnianych marketach mogą się różnić od tych zaprezentowanych w artykule. Sklepy z okazji tłustego czwartku szykują różne promocje i liczne rabaty przy zakupie wielu sztuk.
W wielu sklepach znaleźć można oferty typu "kup więcej, zapłać mniej". W sieci Biedronka obowiązuje promocja 5+1 gratis (przy zakupie 6 sztuk jeden z pączków klienci otrzymują bezpłatnie). W Lidlu przy zakupie 6 sztuk pączków z nadzieniem wieloowocowym za sztukę zapłacimy 0,89 zł. W Netto przy zakupie 12 pączków za 1 szt. zapłacimy 49 groszy. Z kolei w sieci Carrefour przy zakupie 12 pączków cena za 1 szt. wyniesie 39 groszy.
Pączki z Biedronki
Pączki na tłusty czwartek. Ile trzeba zapłacić w cukierniach?
Jesteśmy świadomi, że skład pączków oferowanych przez duże sieci handlowe - łagodnie mówiąc - nie należy do najlepszych. Trzeba jednak przyznać, że dostajemy to, za co zapłaciliśmy. Jeśli nie jesteśmy fanami tego rodzaju ciastek, a chcemy po prostu uczcić ten dzień i zjeść symbolicznie jednego pączka - marketowy wyrób może okazać się dobrym rozwiązaniem.
- Pączki z dyskontów są na plus, gdy nie dbamy o smak, a chcemy kupić dużo. Jednak jeśli chcemy zjeść dobrego pączka, to trzeba wydać trochę więcej, ale warto. Jak kalorycznie i niezdrowo, to chociaż niech będzie smacznie - podsumowała koleżanka z Działu Moderacji.
Szaleństwo, wybitny smak czy genialny marketing? Te pączki budzą sensację
Jeśli jednak szukamy wyjątkowych walorów smakowych czy chcielibyśmy spróbować oryginalniejszych wersji, polecamy skorzystanie z oferty renomowanych trójmiejskich cukierni. W piekarniach rzemieślniczych i cukierniach za jednego pączka trzeba zapłacić od 4 zł do ponad 20 zł. Wyższe ceny występują szczególnie w przypadku tych bardziej nietypowych wersji.
Prawdziwym poszukiwaczom cukierniczych ciekawostek polecamy np. wybrać się do cukierni Kaiser, która przygotowała najdroższego pączka w Polsce - kosztuje 100 zł, waży 300 g, pokryty jest sześcioma płatami 24-karatowego złota, a nadziany "muślinowym kremem na bazie włoskiego mascarpone z szafranem".
Poprzednie redakcyjne testy i oceny naszych pracowników:
Miejsca
Opinie (187) ponad 10 zablokowanych
-
2024-02-07 20:19
Opinia wyróżniona
Ciekawe ze takie różne (12)
Niby wszystkie mrożone, a czytam że niektóre można pomylić z tymi z cukierni.. Jutro ocenie te z Netto, tylko czy trafie na tą sama partię?
- 54 6
-
2024-02-08 13:28
(1)
Ja żyję na bogato i pączki jem tylko w kawiarni Kuby Wojewódzkiego....,Niewinni czrodzieje, w Gdyni.Nie są aż takie drogie ,za cztery sztuki płacimy tylko 200 zł.Ale są naprawdę dobre.
- 5 2
-
2024-02-08 18:29
Szkoda
Że styl pisania (interpunkcja, spacje) masz nie na bogato, a jak biedota umysłowa.
- 5 1
-
2024-02-08 11:06
Rano były
Dziś po 1,99 to pączki z cukierni Raszczyk
- 0 0
-
2024-02-08 10:29
W Tłusty Czwartek pączki z Netto są tańsze.
A przez okrągły rok smakują tak samo. Te z lukrem to absolutnie najwyższa klasa, w tym zostawiają w tyle pączki z cukierni. (Cena w normalne dni to chyba 3,80, czy coś takiego).
- 2 1
-
2024-02-08 09:07
smacznego ! (3)
Pączek marketowy zawiera m.in.:
kwas cytrynowy
cytrynian wapnia
skrobia modyfikowana
tłuszcz palmowy
substancja przeciwzbrylająca: E170, E551
węglan wapna
substancje spulchniające: E450, E500
jaja w proszku
emulgatory: E471, E481, E472e
serwatka w proszku
stabilizatory: E412, E466, E415
barwniki
karoteny
mleko w proszku- 9 7
-
2024-02-08 10:43
(1)
A robaków w proszku nie ma w składzie, jak chce unija
- 1 2
-
2024-02-08 11:21
Barwnik czerwony, koszenila- to zmielone robaczki- ten barwnik stosuje sie od dawna i wszedzie
- 9 0
-
2024-02-08 10:30
Jak wszelkie ciastka...
To samo dotyczy wypieków z cukierni.
- 8 4
-
2024-02-08 07:29
Netto (2)
Pączki z Netto są naprawdę smaczne, dobrej jakości. Niewiele się różnią od pączków w cukierniach za które trzeba zapłacić 2 razy tyle. Mamy do wyboru albo z powidłami albo z marmoladą. Ja polecam bo naprawdę warto spróbować i samemu się przekonać.
- 7 4
-
2024-02-08 09:06
skład (1)
A jaki mają skład? czy jest w nich tłuszcz palmowy?
- 5 1
-
2024-02-08 10:09
Jest
- 4 0
-
2024-02-07 22:15
Też jutro nie zamierzam przepłacać
Ale byle jakich kalorii tez nie planuje wciskać
- 5 2
-
2024-02-07 20:18
Opinia wyróżniona
Marketowe pączki tez ok (23)
Dobrze, ze wzięliście na testy marketowe pączki. Cos dla normalnych ludzi przynajmniej. W tym roku pączki z modnych rzemieślniczych a raczej "instagramowych" cukierni kosztują ponad 15 zł / sztukę! OK, jak człowiek jest sam i kupuje jednego, ale jakbym chciała kupić pączków dla całej rodzinki to wychodzi kupa kasy niestety.
- 137 21
-
2024-02-08 10:09
Nie rozumiem, jaki to mus dzisiaj zjeść pączka ?
Narodowa histeria.
- 5 1
-
2024-02-08 08:27
jestem nienormalny bo kupuję pączka u rzemieślnika, a nie z fabryki? (1)
- 6 0
-
2024-02-08 11:53
to tylko mniejsza fabryka
- 0 2
-
2024-02-08 02:02
nie dla normalnych ludzi tylko biedaków jedzących najtańsze g*wno najbardziej podłej jakości, za kilka lat wyjdzie
- 5 5
-
2024-02-07 21:54
Ktoś wie ile teraz kosztują pączki z Pączusia w Gdyni? Tak z ciekawości pytam
- 1 0
-
2024-02-07 20:20
(17)
są też normalne piekarnie z tańszymi pączkami a raz w roku chyba lepiej kupić i zjeść coś lepszej jakości niż byle co byle dużo i tanio zwłaszcza jak się kupuję dla rodzinki
- 26 15
-
2024-02-07 20:36
(5)
Też uważam, że lepiej zjeść jednego dobrego pączka o sensownym składzie, niż osiem - tylko dlatego, że tanie... Dzieciom też na zdrowie wyjdzie mniej niż więcej...
- 29 2
-
2024-02-09 13:18
Na zdrowie
To się w ogóle takich rzeczy nie jada.
- 2 0
-
2024-02-08 13:33
Dlatego w ten jeden dzień ,jem tylko w kawiarni Niewinni Czarodzieje .Za jednego pączka tylko 50 zł
- 2 2
-
2024-02-07 22:09
Żaden pączek dzieciom nie wyjdzie na zdrowie (1)
A łudzenie się, że jak z mniejszej piekarni to na pewno samo zdrowie jest mocno naiwne
- 20 3
-
2024-02-08 12:59
Nie "samo zdrowie", bo cukier i tłuszcz, czyli to, z czego składa się pączek, to nigdy nie jest "samo zdrowie", ale jak jesz pączka z cukierni, to do tłuszczu i cukru nie dorzucasz całej tablicy mendelejewa...
- 3 1
-
2024-02-07 21:07
Popros o sklad rowniez tego z cukierni i porownaj
- 17 2
-
2024-02-07 20:36
przecież to jest to ta sama mąka, woda czy drożdże i te same maszyny (10)
ba, znając biedrę jak trzyma dostawców za twarz, to pewnie nawet lepsza jakość. Też się zastanawiam czy jutro brać z mielnika czy kolbud, bo to akurat przy domu mam czy z biedry. Bez problemu dopłacę za oryginalne nadzienie czy prosto z pieca, ale z takiego tylko powodu nie będę jutro tłukł się do "cywilizacji".
- 9 18
-
2024-02-08 08:31
ten sam pączek? skład pączka z biedamarketu (4)
W skład takiego pączka wchodzi m.in.:
kwas cytrynowy
cytrynian wapnia
skrobia modyfikowana
tłuszcz palmowy
substancja przeciwzbrylająca: E170, E551
węglan wapna
substancje spulchniające: E450, E500
jaja w proszku
emulgatory: E471, E481, E472e
serwatka w proszku
stabilizatory: E412, E466, E415
barwniki
karoteny
mleko w proszku- 14 2
-
2024-02-09 11:43
jesli ktos chce mieć ' pączka o dobrym składzie' -to niech upiecze w domu
Byłoby dużą naiwnością wierzyć, ze te z 'cukierni' mają super skład, tak czy siak, jak ktoś chce zdrowo: to niech wybierze jabłuszko lub pomarańczę, bo w pączku nic zdrowego nie ma, ewentualnie można w domu usmażyć , wtedy ma się pewność co do jakości użytych składników, a tak przy okazji, smak domowych pączków jest totalnie inny od tych z cukierni, ciekawe dlaczego
- 0 0
-
2024-02-08 11:58
grubo
- 2 0
-
2024-02-08 09:04
Dzięki !!! (1)
Ludzie nie mają świadomości co kupuja, bo nie czytają skladu produktu. Skoro paczek z marketu jest tańszy nawet o 80% od tego w cukierni, to musi być w tym jakiś haczyk i ja akurat na ten haczyk NIGDY się nie skusze ! Paczus z marketu nie dziękuję blee Zbyt mocno cenie swoje samopoczucie, które zawdzieczam jelitom.
- 15 3
-
2024-02-08 22:44
To dajcie też skład tych lepszych
Kiedyś w moim osiedlowym sklepie, który brał pączki z kilku cukierni (np. Pellowski) przeczytałem sobie składy. Też wcale krótkie nie były i zawierały np. margarynę, czyli tłuszcze trans. Oni też często maksymalizują zysk, bo wiedzą, że mając za sobą 30 osób w kolejce nikt nie będzie prosił o skład pączka. Choć pewnie mogą mieć trochę lepszy skład niż markety.
- 1 1
-
2024-02-08 08:28
to kup dwa pączki, połóż je w kuchni i spróbuj zjeść za 3 dni (1)
- 6 1
-
2024-02-08 10:35
A ja już od razu twierdzę:
każdy pączek, jakikolwiek, i ten za 2 zł, i ten za 20 czy domowy, jest tak samo ohydny następnego dnia od smażenia.
- 2 3
-
2024-02-07 23:58
Przecież NIE !!!
Albo maka albo ... no właśnie albo polepszacze dlatego to mrozone ciasto jest tansze !
- 8 2
-
2024-02-07 20:43
(1)
oglądałam kiedyś dokument o tzw. markach własnych... np. producent chipsów dla któregoś z franc. marketów produkował chipsy z użyciem oleju palmowego, a w ramach marki własnej - z rzepakowym czy słonecznikowym, czyli zdrowiej... nie wydusisz z producenta jednocześnie dobrej ceny, jakości, zdrowych półproduktów, smaku, etycznych metod produkcji
oglądałam kiedyś dokument o tzw. markach własnych... np. producent chipsów dla któregoś z franc. marketów produkował chipsy z użyciem oleju palmowego, a w ramach marki własnej - z rzepakowym czy słonecznikowym, czyli zdrowiej... nie wydusisz z producenta jednocześnie dobrej ceny, jakości, zdrowych półproduktów, smaku, etycznych metod produkcji itp., choćbyś był Królem Marketów. cena nie bierze się z powietrza. jasne, można jakieś rzeczy zrobić trochę taniej, bo hurtowo wszystko się bardziej opłaca robić, ale nie ma się co łudzić, że w Biedrze kupisz takie pączki jak w Mielniku.
- 15 5
-
2024-02-07 20:54
masz skład
przeczytaj, zastanów się, dokonaj świadomego wyboru. Założenia robione z góry są bez sensu.
- 20 1
Wszystkie opinie
-
2024-02-07 20:12
(2)
Czekam na kolejny fascynujący materiał pt "Wielki test zupek chińskich"
- 46 7
-
2024-02-07 20:28
a jest jakieś święto z tym związane? (1)
- 6 0
-
2024-02-07 20:41
Chiński Nowy Rok
- 16 2
-
2024-02-07 20:18
Jeśli ktoś twierdzi, że taki pączek z biedry jest ok, to ja już ne mam pytań (11)
Moim zdaniem ten sztuczny twór nie ma podejścia do żadnego normalnego pączka z cukierni. Zresztą nie tylko biedra, reszta z marketów podobnie smakuje tablicą mendelejewa
- 32 21
-
2024-02-07 20:24
Jasne, bo "pączkarnie" to robią z zebranej wczoraj mąki w dziewiczym polu z nadzieniem ukręconym ręcznie (8)
przez właściciela z zebranych też wczoraj świeżutkich owoców z jego działki. Jedyna przewaga pączka z ciastkarni dla mnie jest tylko gdy jest cieplutki w pieca i faktycznie smakuje zazwyczaj dobrze. Po 2-3 godzinach jest to samo co z marketu za 3-5 razy więcej i często twardy i z minimalną ilością nadzienia bo klient uważa, że u nich jest lepiej - otóż w większości nie...
- 19 9
-
2024-02-07 20:35
(7)
Po pierwsze: w cukierniach jest robione na świeżo. Po drugie z dobrych cukierni masz w składzie tylko mąkę, jajka, drożdże, wodę/mleko, cukier, sól, tłuszcz do smażenia i jakieś nadzienie. Jeśli bierzesz marketowe pączki, które mają się przechowywać i być zjadliwe dzień po wypieczeniu z mrożonego ciasta, to spodziewaj się masy chemii w środku. Warto zauważyć, że np. pyszniutkie chleby z Lidla są pyszniutkie tylko przez jeden dzień, a dobry rzemieślniczy chleb jest smaczny przez 2-3 dni.
- 12 9
-
2024-02-07 20:51
Co Ty opowiadasz?
Pączki nie są robione w markecie. Są dowożone z piekarni. To nie chleb czy bułki.
- 6 2
-
2024-02-07 22:10
Skład pączka
Moja ciotka robiła najlepsze, własne pączki, pycha.
W tych ze sklepu obawiam się sproszkowanych jaj, drozdży w proszku, słabej mąki, mleko to wiadomo teraz chemia,
olej....- 5 0
-
2024-02-07 22:12
Jem zarówno chleb z Lidla jak i od Majchrowskiego (1)
Oba trzymają świeżość podobnie. Mam wrażenie, że pieczywo ze sklepów jest demonizowane przez ludzi, którzy nigdy go nie jedli
- 2 6
-
2024-02-08 09:30
Haha, ale bzdury :)))
- 2 0
-
2024-02-08 08:41
nie ma czego takiego jak dobry rzemieslniczy chleb, jest tylko nadecie cenowo-instagramowe (1)
w dobrej piekarni kupuje lepszy chleb bez instagramowej otoczki za polowe ceny
- 2 5
-
2024-02-08 13:10
Tak się składa, że chleb "rzemieślniczy" to chleb z prawie każdej trójmiejskiej piekarni - bo są zrzeszone w cechu, a członkowie tegoż cechu mają tytuł "mistrza rzemiosła" uzyskany na egzaminie zawodowym (wczesniej, oprócz szkoły, odbywają tez staż jako "czeladnicy" u mistrzów - zgodnie z wielowiekową tradycją)... Zgodzę się natomiast, że tytuł "rzemieślniczy" jest mocno nadużywany, bo po prostu zrobił się modny, a często jest to absurdalne użycie.
- 1 0
-
2024-02-08 11:54
na swiezo? czyl dzisiaj po poludniu bedzie na swiezo z nocy minionej?
- 0 1
-
2024-02-08 08:22
a te z cukierni powstaly poza tablica mendelejewa? umysl ajfonikowy sie wypowiedzial? (1)
- 2 4
-
2024-02-08 09:30
Widać, że masz pączka zamiast głowy :)
- 1 0
-
2024-02-07 20:18
Opinia wyróżniona
Marketowe pączki tez ok (23)
Dobrze, ze wzięliście na testy marketowe pączki. Cos dla normalnych ludzi przynajmniej. W tym roku pączki z modnych rzemieślniczych a raczej "instagramowych" cukierni kosztują ponad 15 zł / sztukę! OK, jak człowiek jest sam i kupuje jednego, ale jakbym chciała kupić pączków dla całej rodzinki to wychodzi kupa kasy niestety.
- 137 21
-
2024-02-07 20:20
(17)
są też normalne piekarnie z tańszymi pączkami a raz w roku chyba lepiej kupić i zjeść coś lepszej jakości niż byle co byle dużo i tanio zwłaszcza jak się kupuję dla rodzinki
- 26 15
-
2024-02-07 20:36
przecież to jest to ta sama mąka, woda czy drożdże i te same maszyny (10)
ba, znając biedrę jak trzyma dostawców za twarz, to pewnie nawet lepsza jakość. Też się zastanawiam czy jutro brać z mielnika czy kolbud, bo to akurat przy domu mam czy z biedry. Bez problemu dopłacę za oryginalne nadzienie czy prosto z pieca, ale z takiego tylko powodu nie będę jutro tłukł się do "cywilizacji".
- 9 18
-
2024-02-07 20:43
(1)
oglądałam kiedyś dokument o tzw. markach własnych... np. producent chipsów dla któregoś z franc. marketów produkował chipsy z użyciem oleju palmowego, a w ramach marki własnej - z rzepakowym czy słonecznikowym, czyli zdrowiej... nie wydusisz z producenta jednocześnie dobrej ceny, jakości, zdrowych półproduktów, smaku, etycznych metod produkcji itp., choćbyś był Królem Marketów. cena nie bierze się z powietrza. jasne, można jakieś rzeczy zrobić trochę taniej, bo hurtowo wszystko się bardziej opłaca robić, ale nie ma się co łudzić, że w Biedrze kupisz takie pączki jak w Mielniku.
- 15 5
-
2024-02-07 20:54
masz skład
przeczytaj, zastanów się, dokonaj świadomego wyboru. Założenia robione z góry są bez sensu.
- 20 1
-
2024-02-07 23:58
Przecież NIE !!!
Albo maka albo ... no właśnie albo polepszacze dlatego to mrozone ciasto jest tansze !
- 8 2
-
2024-02-08 08:28
to kup dwa pączki, połóż je w kuchni i spróbuj zjeść za 3 dni (1)
- 6 1
-
2024-02-08 10:35
A ja już od razu twierdzę:
każdy pączek, jakikolwiek, i ten za 2 zł, i ten za 20 czy domowy, jest tak samo ohydny następnego dnia od smażenia.
- 2 3
-
2024-02-08 08:31
ten sam pączek? skład pączka z biedamarketu (4)
W skład takiego pączka wchodzi m.in.:
kwas cytrynowy
cytrynian wapnia
skrobia modyfikowana
tłuszcz palmowy
substancja przeciwzbrylająca: E170, E551
węglan wapna
substancje spulchniające: E450, E500
jaja w proszku
emulgatory: E471, E481, E472e
serwatka w proszku
stabilizatory: E412, E466, E415
barwniki
karoteny
mleko w proszku- 14 2
-
2024-02-08 09:04
Dzięki !!! (1)
Ludzie nie mają świadomości co kupuja, bo nie czytają skladu produktu. Skoro paczek z marketu jest tańszy nawet o 80% od tego w cukierni, to musi być w tym jakiś haczyk i ja akurat na ten haczyk NIGDY się nie skusze ! Paczus z marketu nie dziękuję blee Zbyt mocno cenie swoje samopoczucie, które zawdzieczam jelitom.
- 15 3
-
2024-02-08 22:44
To dajcie też skład tych lepszych
Kiedyś w moim osiedlowym sklepie, który brał pączki z kilku cukierni (np. Pellowski) przeczytałem sobie składy. Też wcale krótkie nie były i zawierały np. margarynę, czyli tłuszcze trans. Oni też często maksymalizują zysk, bo wiedzą, że mając za sobą 30 osób w kolejce nikt nie będzie prosił o skład pączka. Choć pewnie mogą mieć trochę lepszy skład niż markety.
- 1 1
-
2024-02-08 11:58
grubo
- 2 0
-
2024-02-09 11:43
jesli ktos chce mieć ' pączka o dobrym składzie' -to niech upiecze w domu
Byłoby dużą naiwnością wierzyć, ze te z 'cukierni' mają super skład, tak czy siak, jak ktoś chce zdrowo: to niech wybierze jabłuszko lub pomarańczę, bo w pączku nic zdrowego nie ma, ewentualnie można w domu usmażyć , wtedy ma się pewność co do jakości użytych składników, a tak przy okazji, smak domowych pączków jest totalnie inny od tych z cukierni, ciekawe dlaczego
- 0 0
-
2024-02-07 20:36
(5)
Też uważam, że lepiej zjeść jednego dobrego pączka o sensownym składzie, niż osiem - tylko dlatego, że tanie... Dzieciom też na zdrowie wyjdzie mniej niż więcej...
- 29 2
-
2024-02-07 21:07
Popros o sklad rowniez tego z cukierni i porownaj
- 17 2
-
2024-02-07 22:09
Żaden pączek dzieciom nie wyjdzie na zdrowie (1)
A łudzenie się, że jak z mniejszej piekarni to na pewno samo zdrowie jest mocno naiwne
- 20 3
-
2024-02-08 12:59
Nie "samo zdrowie", bo cukier i tłuszcz, czyli to, z czego składa się pączek, to nigdy nie jest "samo zdrowie", ale jak jesz pączka z cukierni, to do tłuszczu i cukru nie dorzucasz całej tablicy mendelejewa...
- 3 1
-
2024-02-08 13:33
Dlatego w ten jeden dzień ,jem tylko w kawiarni Niewinni Czarodzieje .Za jednego pączka tylko 50 zł
- 2 2
-
2024-02-09 13:18
Na zdrowie
To się w ogóle takich rzeczy nie jada.
- 2 0
-
2024-02-07 21:54
Ktoś wie ile teraz kosztują pączki z Pączusia w Gdyni? Tak z ciekawości pytam
- 1 0
-
2024-02-08 02:02
nie dla normalnych ludzi tylko biedaków jedzących najtańsze g*wno najbardziej podłej jakości, za kilka lat wyjdzie
- 5 5
-
2024-02-08 08:27
jestem nienormalny bo kupuję pączka u rzemieślnika, a nie z fabryki? (1)
- 6 0
-
2024-02-08 11:53
to tylko mniejsza fabryka
- 0 2
-
2024-02-08 10:09
Nie rozumiem, jaki to mus dzisiaj zjeść pączka ?
Narodowa histeria.
- 5 1
-
2024-02-07 20:19
Opinia wyróżniona
Ciekawe ze takie różne (12)
Niby wszystkie mrożone, a czytam że niektóre można pomylić z tymi z cukierni.. Jutro ocenie te z Netto, tylko czy trafie na tą sama partię?
- 54 6
-
2024-02-07 22:15
Też jutro nie zamierzam przepłacać
Ale byle jakich kalorii tez nie planuje wciskać
- 5 2
-
2024-02-08 07:29
Netto (2)
Pączki z Netto są naprawdę smaczne, dobrej jakości. Niewiele się różnią od pączków w cukierniach za które trzeba zapłacić 2 razy tyle. Mamy do wyboru albo z powidłami albo z marmoladą. Ja polecam bo naprawdę warto spróbować i samemu się przekonać.
- 7 4
-
2024-02-08 09:06
skład (1)
A jaki mają skład? czy jest w nich tłuszcz palmowy?
- 5 1
-
2024-02-08 10:09
Jest
- 4 0
-
2024-02-08 09:07
smacznego ! (3)
Pączek marketowy zawiera m.in.:
kwas cytrynowy
cytrynian wapnia
skrobia modyfikowana
tłuszcz palmowy
substancja przeciwzbrylająca: E170, E551
węglan wapna
substancje spulchniające: E450, E500
jaja w proszku
emulgatory: E471, E481, E472e
serwatka w proszku
stabilizatory: E412, E466, E415
barwniki
karoteny
mleko w proszku- 9 7
-
2024-02-08 10:30
Jak wszelkie ciastka...
To samo dotyczy wypieków z cukierni.
- 8 4
-
2024-02-08 10:43
(1)
A robaków w proszku nie ma w składzie, jak chce unija
- 1 2
-
2024-02-08 11:21
Barwnik czerwony, koszenila- to zmielone robaczki- ten barwnik stosuje sie od dawna i wszedzie
- 9 0
-
2024-02-08 10:29
W Tłusty Czwartek pączki z Netto są tańsze.
A przez okrągły rok smakują tak samo. Te z lukrem to absolutnie najwyższa klasa, w tym zostawiają w tyle pączki z cukierni. (Cena w normalne dni to chyba 3,80, czy coś takiego).
- 2 1
-
2024-02-08 11:06
Rano były
Dziś po 1,99 to pączki z cukierni Raszczyk
- 0 0
-
2024-02-08 13:28
(1)
Ja żyję na bogato i pączki jem tylko w kawiarni Kuby Wojewódzkiego....,Niewinni czrodzieje, w Gdyni.Nie są aż takie drogie ,za cztery sztuki płacimy tylko 200 zł.Ale są naprawdę dobre.
- 5 2
-
2024-02-08 18:29
Szkoda
Że styl pisania (interpunkcja, spacje) masz nie na bogato, a jak biedota umysłowa.
- 5 1
-
2024-02-07 20:27
Paczki auchan (2)
Paczki w auchan w Rumi te nie mrozone dla mnie na 5 gwiazdek
- 12 5
-
2024-02-07 21:12
Dla mnie najlepsze "tanie" pączki to właśnie te z Auchan, można kupić również bez nadzienia :)
- 3 2
-
2024-02-08 12:41
A jaki skład?
- 0 0
-
2024-02-07 20:29
Ukryta bieda (9)
Te pączki z biedry to ukryta bieda Polaków. Ludzie mający pojęcie o składzie tego czegoś nawet tego nie dotykają. Szkoda tylko dzieci.
- 63 28
-
2024-02-07 20:39
przecież skład jest dostępny
łącznie z pieczywem. poczytaj, a nie wymyślasz.
- 14 2
-
2024-02-07 20:50
Wszystkie paczki na taniej mące z UK. (4)
- 6 7
-
2024-02-07 22:13
Nie wiedziałem
że w Wielkiej Brytanii mąka tak tania, że opłaca się wprowadzać
- 3 2
-
2024-02-08 10:49
Z polepszaczami (2)
Chemicznymi
- 3 0
-
2024-02-08 13:27
Sorry za minus ! (1)
Kilka lat spedzonych w UK uswiadomilo mi, że polepszacze w piekarniach to norma.
- 0 1
-
2024-02-09 11:49
a w Polsce to niby nie są?
w Polsce takze masowo są stosowane od co najmniej 30 lat, moja teściowa pracowała w dużej gdańskiej piekarni i wspomina jak to szuflami piekarze sypali te 'polepszacze' do chleba i innego pieczywa, nawet nie ważąc, ile sypią.
- 0 0
-
2024-02-07 21:57
Wonsik co ty gadasz lepiej samochody dalej sprzedawaj
- 3 1
-
2024-02-07 23:31
Wole zjeść jednego pączka (1)
Niż 12 w tej samej cenie z marketu. Ludzie jedzą byle co, a potem zdziwienie, że chorzy.
- 7 4
-
2024-02-08 08:24
no paczkiem z marketu nie bedziesz mogla slodzic twojego instagrama i pokazywac, jaka jestes wyjatkowa
- 3 5
-
2024-02-07 20:36
Ja tam, wolę pączki mojej żony ;) (4)
- 36 3
-
2024-02-07 20:52
Od twojej żony też bym zjadł
Podaj adres
- 7 1
-
2024-02-07 22:39
Zdecydowanie się zgadzam. (2)
Zawsze jak u niej Jestem to częstuje mnie dwoma, na zmianę.
- 6 1
-
2024-02-08 07:33
(1)
Ciicho panowie. On nie wie, że jadamy też u niej.
- 4 0
-
2024-02-08 12:57
Oby się nie wydało bo my też lubimy tam wpadać.
- 1 0
-
2024-02-07 20:44
Wciąż zamrożony (1)
Był pączek kupiony kiedyś w biedrze
- 5 3
-
2024-02-07 20:53
Jakiś wysyp głupot od właścicieli piekarni. Pączki nie są mrożone i pieczone w markecie!
- 2 1
-
2024-02-07 20:50
To że Netto wygrało (1)
mnie akurat nie dziwi ,bo pączki tam dostarcza Raszczyk.
- 43 0
-
2024-02-08 06:37
Dokładnie
I te z lukrem nie są mrożone - w przeciwieństwie do tych z pudrem na których jest informacja o dacie rozmrożenia na kartonie.
- 5 0
-
2024-02-07 21:19
(1)
Sam smażę pączki są wyśmienite i wiem co jem
- 19 3
-
2024-02-08 08:42
make, jajka, drozdze, olej i wode tez sam robisz?
- 2 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.