• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Upadają kolejne restauracje. Zmiany na trójmiejskiej mapie gastronomicznej

Mateusz Groen
22 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Zmiany w branży gastronomicznej to nic niezwykłego. Jakie lokale zamknęły się na przełomie marca i kwietnia? Zmiany w branży gastronomicznej to nic niezwykłego. Jakie lokale zamknęły się na przełomie marca i kwietnia?

Sytuacja w branży gastronomicznej zmienia się jak w kalejdoskopie. Od początku roku z trójmiejskiej mapy gastronomicznej zniknęło wiele lokali, a w niektórych nastąpiły zmiany szyldu. O tych zmianach regularnie informujemy. Które lokale zniknęły w ostatnim czasie i nie zjemy już w nich swoich ulubionych dań? Sprawdziliśmy to.



Wydarzenia kulinarne w najbliższym czasie


Znikają po latach



Czy pracowałeś(-aś) w gastronomii?

Na przełomie marca i kwietnia musieliśmy się pożegnać z kilkoma lokalami. Wśród nich znalazły się restauracje, ale też bardziej imprezowe punkty. Kolejny raz najwięcej miejsc zamknęło się w Gdańsku. Miasto z racji swojej wielkości i nasycenia rynku najbardziej zaskakuje zarówno nowo otwieranymi miejscami, jak i upadkami kolejnych lokali.

Po czterech latach niestety nastąpił moment na pożegnanie się z restauracją Kafëbë. Miejsce specjalizowało się w lokalnej kuchni, można się było napić się też lokalnego piwa. Mimo że restauracja znika z ulicy Piwnej Mapka, to jak zapewniają właściciele - najpewniej usłyszymy jeszcze o Kafëbë w innej lokalizacji.

- Chcielibyśmy podziękować wam za cztery lata wspólnej przygody kulinarnej. Podjęliśmy decyzję trudną, ale przemyślaną o zamknięciu lokalu na ul. Piwnej. W tym miejscu już wkrótce znajdziecie inną restaurację, natomiast my mamy nadzieję, że jeszcze kiedyś, już w innym miejscu się spotkamy. Dziękujemy za Waszą energię i wspólnie spędzony czas - poinformowali właściciele Kafëbë w mediach społecznościowych.
Czytaj też: Nie przetrwali ciężkich czasów. Kolejne restauracje znikają z ulic Trójmiasta

Kafebe Kafebe
W ostatnim czasie zamknął się również Vegan Port. Wegańska pizzeria-bistro funkcjonowała w Gdańsku Wrzeszczu przy ulicy Jesionowej 17 Mapka przez prawie pięć lat.

Vegan Port Vegan Port
- Nigdy nie potrafiłem wyobrazić sobie tego momentu. Pięć lat życia, wszystko podporządkowane pod ukochany Vegan Port. Krew, pot i łzy. Ale też olbrzymia satysfakcja, uwielbiałem TO! Piszę w czasie przeszłym, ponieważ najprawdopodobniej już nie będę miał możliwości gościć was w tym miejscu. Nie tak miało być. Nie na wszystko mam wpływ. Dziękuję wam, niezależnie po której stronie baru staliście. Razem tworzyliśmy to miejsce. Przez te pięć lat poznałem więcej zajebistych ludzi niż przez całe dotychczasowe życie. Masa przygód, chorych i niespodziewanych akcji, porażek i zwycięstw. Czas na kolejne wyzwania. Trzymajcie się, do zobaczenia - napisał właściciel na Facebooku.
Czytaj też: Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje

Po czterech latach z Gdańska zniknął również MaverickMapka, lokal lubiany przez fanów piwa rzemieślniczego. Prócz kilkunastu kranów z piwem, w Mavericku organizowane były wieczory z muzyką na żywo, a także spotkania foodpairingowe. Lokal pożegnał się z przytupem na początku kwietnia, organizując "Ostatnią wieczerzę z Maverickiem" ze szwedzkim stołem i alkoholem za pół ceny.

- Kochani, nie dotrwaliśmy do lepszych czasów. Dziękujemy. Przyszliście tłumnie. Dziękujemy za dobre słowa o tych wspólnych 4 latach oraz za życzenia na przyszłość. Zjedliście wszystko i prawie wypiliście. Jeszcze raz dziękujemy za te wspólne 4 lata - poinformowali właściciele Mavericka w mediach społecznościowych.

Nie odwiedzimy już też Ważka Caffe, która od 2019 mieściła się na Garnizonie Mapka.

- Z przykrością informujemy o zamknięciu najbardziej pachnącej włoską kawą i domowym ciastem kawiarni w Trójmieście. Koniec roku 2021 był dobrym momentem, aby przeanalizować wszystkie za i przeciw prowadzenia przy ul. Szymanowskiego 12 w Gdańsku kawiarenki, przejrzeć założenia biznesplanu - niestety jedynym, rozsądnym i słusznym rozwiązaniem było podjęcie najtrudniejszej decyzji o... zamknięciu Ważka Caffe - poinformowali właściciele Ważka Caffe.
W gastronomicznym świecie miejsca posiadające dobrą lokalizację często zmieniają właścicieli lub przeprowadzają rebranding. W ostatnim czasie klub Xanax mieszczący się przy ulicy TkackiejMapka zmienił się w Cubano. Zapowiadają się egzotyczne zabawy przy latynoskich rytmach. Niewielkie zmiany nastąpiły również na Wyspie Spichrzów. Powstał nowy lokal - Celtic Pub, wcześniej w tym miejscu Gigi Prosecco BarMapka.

Gigi Prosecco Bar Chmielna w Gdańsku Gigi Prosecco Bar Chmielna w Gdańsku

Sopocka gastronomia



Sopot coraz mniej przypomina dawną "stolicę imprez". Mimo to w dalszym ciągu pozostaje atrakcyjnym punktem do prowadzenia działalności gastronomicznej. Jednak jak w każdym z trójmiejskich miast, tak i tu na gastronomicznej mapie zachodzą zmiany. Z sopockiego dworca zniknęła kolejna restauracja - tym razem próby czasu nie wytrzymała znana franczyza, czyli Sphinx.

Z Sopotu zniknął też Bar Polski SmakMapka. W bistro można było skosztować dobrych ciast, a także zjeść typowo domowe jedzenie. Lokal w dalszym ciągu szuka nowego najemcy.

Czytaj też: Rosną ceny frytek. Ile zapłacimy za belgijki?

W Gdyni niewielkie zmiany



Zmiany w gastronomii nie ominęły również Gdyni, jednak tym razem musieliśmy pożegnać się jedynie z jednym lokalem. W ostatnim czasie zamknęła się ZaczarowanaMapka, czyli jedna z gdyńskich "śniadaniowni" mieszcząca się do niedawna przy ulicy Świętojańskiej. Restauracja oferowała bardzo szeroką ofertę, a dania były nie tylko smaczne, ale również solidne oraz za niewielką cenę w stosunku do jakości. Lokal odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe lokale" w ubiegłe wakacje.

Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim roku? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (211) ponad 20 zablokowanych

  • Pizzeria Salsa na Chełmie też znika po 21 latach (6)

    Szkoda :(

    • 27 20

    • nie szkoda ,ostatnimy czasy straszny syf zaczeli ludziom wciskac. (1)

      • 36 3

      • No... Coś w tym jest

        • 11 1

    • Ale disco polo dostało miliony

      • 10 2

    • Właściciele idą na emeryturę, ostatnio rozmawiałam z nimi. Pizza od lat pyszna, właścielka po odebraniu telefonu zna adres, wie jaką chcemy zamówić i z jakim sosem.

      • 8 0

    • samemu lepiej gotowac w domu, wiesz co wkladasz do gara, poza tym, nie oszukujmy sie pandemia zrobila swoje a taeraz inflacja tak potezna ze w portfelu coraz bardziej pusto

      • 5 0

    • Sal

      .

      • 0 0

  • Kto ma te lokale (1)

    To jest nieuczciwe wzbogacenie i trzeba zrobić audyt parterowych lokali ,kto i za ile ,i od kogo go dostał

    • 12 11

    • Spóźniłeś się o 30 lat

      Na początku lat 1990-ch rzeczywiście trochę lokali miejskich wynajęto bez przetargów ale teraz to już nie jest takie łatwe. Poza tym niektóre z tych lokali wynajmowane są od prywatnych właścicieli lub deweloperów.

      • 6 8

  • Bar Polski Smak (3)

    To pokazuje, że wbrew jękom w komentarzach, wcale nie ma wielkiego popytu na "domowe jedzenie" na mieście. Chyba, ze tanie typu bar mleczny.

    • 29 7

    • To chyba jasne

      Że nie po to idę do restauracji by jeść to samo co w domu...

      • 19 2

    • moze tajemnica tkwila w slabej jakosci?

      • 11 0

    • Jak robisz "domowe jedzenie"

      A kasujesz jak za kawior to nie ma się co dziwić.

      • 3 0

  • Bar Słoneczny w Gdyni prosperuje (3)

    i ma się dobrze

    • 62 4

    • Bardzo dobre zupki niedrogie i smaczne, a przed barem kolejka, tam nie ma wczorajszego jedzenia

      • 12 1

    • No ale on jedzie na legendzie i tradycji

      • 2 2

    • Ale ceny już za duże, szkoda

      • 1 0

  • Zupełny brak oryginalnych, nowatorskich pomysłów na gastronomię.Jak jest Kebab i jako tako prosperuje to w pobliżu

    powstają trzy nowe i szlag trafia wszystkie.Poza tym taki biznes w najmowanym lokalu nie ma szans ze względu na koszty działalności. Wymyślając nowy produkt który odniósł by sukces trzeba co jakiś czas zastępować podobnie zaskakującym i chwytliwym.......
    Zresztą, Co ja będę sobie konkurencję organizował.....Wymyślajcie sobie sami Heheh.....

    • 20 8

  • To niesa restauracje tylko jadłodajnie ponizej poziomu baru mlecznego a dotacje zgarnęły spore (1)

    Restauracje w Polsce rosną jak grzyby po deszczu jak udowodnił program gesler wiekszosc z nich nie potrafi nawet dobrze herbaty przygotować! Pioziom marny licza tylko na naiwnosc klientów! dobra restauracja ma stałych klientów .Mam mnustwo znajomych emigrantów z kasa co ich pierwszy pomysł jak wrócą do Polski odtworza restauracje a sami kanapki na miescie kupują!~Mam znajomych co otworzyli restauracje po 2 latach zamknęli.Gastronomia dostawała ogromne dotacje wiec czesc je zgarneła i stwierdzili ze oplaca im sie zamknac!

    • 37 7

    • Żeś sobie znalazł autorytet w postaci Magdaleny Ikonowicz o_0

      • 8 4

  • i dobrze.

    piwo za 20...

    • 39 3

  • (4)

    Wolę zjeść w barze schabowego za parę złotych, niż tego samego schabowego za kilka stówek w restauracji. W barze jest świerzy bo jest duży zbyt i nic nie zalega w lodówkach jak to jest w wielu restauracjach.

    • 52 12

    • Świerzy powiadasz? (1)

      • 13 4

      • No tak. "Świerzy", bo świeży to on na pewno nie jest...

        • 3 1

    • Boli, że takie nieuki się wypowiadają

      • 2 1

    • Swierzy durzy i do syta

      Dziadostwo z biedronki wypowiada sie.

      • 0 0

  • (20)

    Nic dziwnego że restauracje upadają. Mało kogo stać na tak drogie żarcie w czasach inflacji. Lepiej do baru mlecznego pójść lub samemu jedzenie przygotować. Barów mlecznych zreszta powinno być więcej a nie wszędzie te restauracje wyrastają, jak grzyby po deszczu.

    • 206 21

    • A ja bym chciał żeby (6)

      pojawiły się stragany z ulicznym jedzeniem jak w Azji gdzie możemy zjeść za nie pieniądz i żaden skretyniały sanepid nikomu nie wchodzi w drogę.

      • 28 16

      • ja bym chcial aby bylo cieplo (2)

        jak w bangkoku

        • 23 0

        • a ja jak w dubaju (1)

          • 4 4

          • Nie. Po co. Żeby umierać od skwaru przy każdym wyjściu z domu? Bez sensu. Po proszę pogodę jak w Finlandii albo Norwegii.

            • 1 1

      • Myślę o masochistycznych kiełbaskach od Gardło Sobie Podrzynam i wolę jednak nie ;)

        • 4 2

      • To masz tego namiastkę w święta (1)

        Talerzyk bigosu za 15 zeta. Jak ci się sanepid nie podoba to zjedz kinderkę z salmonellą

        • 2 1

        • 15 zeta tanio

          Obstawiam, że w tym roku taki talerzyk będzie na jarmarku po 40 chodził.

          • 1 0

    • (3)

      A ja posiłki od zawsze przygotowuję sobie sam i nie korzystam z byle jedzenia w pudełku lub w serwetce. Łażenie po lokalach z lenistwa dzisiaj skutkuje otyłością jutro, co już widać na ulicach.

      • 17 23

      • bo restauracje to nie sa do naladowania sobie (2)

        kalduna. tylko do milego spedzania czasu. ale co ty o tym wiesz, skoro pewnie za taki mile spedzony czas uznajesz dobre wyproznienie po porannej kawie sypanej

        • 14 14

        • Jedno nie wyklucza drugiego

          A raczej wynika

          • 1 2

        • miło czas to można lepiej spędzić w niezliczonej liczbie innych miejsc a nie resteuracji

          • 3 0

    • 90% tych wszystkich "restauracji" nie jest w stanie nawet zblizyc sie do smaku i jakości potraw które sami robimy w domu

      ot i cała tajemnica

      • 33 10

    • Właśnie poprzez inflację lepiej taniej teraz jest jeść w restauracjach niż samemu kupować i gotować (4)

      Ostatnie lata wszystko wywróciły do góry nogami. Lepiej wydać 50 zł na dobrą kolację w restauracji niż w lidlu wydać 80 zł na kilka marnej jakości warzyw i oliwę.

      • 8 29

      • troche nie kleisz faktów

        lulka kolejnego lepiej w jape pakuj moze przedmucha

        • 6 5

      • (1)

        Robiłeś Ty kiedyś zakupy lub gotowałeś? Z Twojej wypowiedzi widać że nie skoro jedzenie w restauracji jest tańsze niż zrobione samemu, co jest oczywistym absurdem. Zapytaj mamy, potwierdzi.

        • 18 2

        • Jak się żywisz tylko schabowymi, to może i wychodzi taniej w domu. Ale ile można jeść to samo?

          • 1 2

      • Może nie jest taniej, ale na pewno ceny są zbliżone. No, poza jakimiś restauracjami z "gfiastkami miszelę"...

        • 1 1

    • Po co chodzić do drogich restauracji jak Ukrainki sprzedadzą pierogi za 1/3 ceny tego co w restauracji...

      • 3 6

    • my juz od dawna robimy tylko jedzenie w domu, raz na jakis czas zamawiamy z dzielnicy jakis fast food czy inne jedzonko, z dostawa do domu, nie stac nas na chodzenie po restauracjach, placenie za ryby badz inne dania, na starym oleju przygotowane zreszta po to by pozniej chorowac i placic za leki i lekarzy

      • 3 1

    • Ja pracuję w markecie i jakoś mnie stać iść np raz w tygodniu do restauracji

      • 0 0

  • W Gdyni już wszystko zamknięte id roku. Strefa parkowania (7)

    Świetnie robi robotę ... niszczenia centrum przez UM Gdynia.

    • 59 8

    • nie przejmujemy się długiem za rok przy tej inflacji 3500 na głowę

      • 7 1

    • Lepiej żebyś nie wiedział o tym, że dług publiczny wzrósł o 400bln zł w dwa lata, bo najpierw się zes... a potem na zawał zejdzi (2)

      • 5 1

      • Od tej kwoty to problem pożyczającego

        • 3 3

      • Widzę nowa taktyka

        Odwracania uwagi od nieudolności szczurzej bandy. Ale w PiS to kradną!

        • 1 0

    • o pojawil sie fetyszysta

      ty pewnie panieny zbierasz na te teksty o darmowym parkowaniu

      • 5 6

    • Co ty za bzdety opowiadasz.

      Przejdź się po mieście. Do dobrych knajp stoją kolejki. Duży wpływ na zamykanie się knajp ma pazerność kamieniczników, którzy tak windują ceny, że nawet banki rezygnują. Polityka Rządu i polski nieład też dobija restauratorów.

      • 1 2

    • Ciekawe, że przez cały dzień na Świętojańskiej

      wszystkie miejsca parkingowe zajęte. Jakoś te ceny za parkowanie nie odstraszyły ludzi.

      • 2 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane