• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Upadają kolejne restauracje. Zmiany na trójmiejskiej mapie gastronomicznej

Mateusz Groen
22 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Zmiany w branży gastronomicznej to nic niezwykłego. Jakie lokale zamknęły się na przełomie marca i kwietnia? Zmiany w branży gastronomicznej to nic niezwykłego. Jakie lokale zamknęły się na przełomie marca i kwietnia?

Sytuacja w branży gastronomicznej zmienia się jak w kalejdoskopie. Od początku roku z trójmiejskiej mapy gastronomicznej zniknęło wiele lokali, a w niektórych nastąpiły zmiany szyldu. O tych zmianach regularnie informujemy. Które lokale zniknęły w ostatnim czasie i nie zjemy już w nich swoich ulubionych dań? Sprawdziliśmy to.



Wydarzenia kulinarne w najbliższym czasie


Znikają po latach



Czy pracowałeś(-aś) w gastronomii?

Na przełomie marca i kwietnia musieliśmy się pożegnać z kilkoma lokalami. Wśród nich znalazły się restauracje, ale też bardziej imprezowe punkty. Kolejny raz najwięcej miejsc zamknęło się w Gdańsku. Miasto z racji swojej wielkości i nasycenia rynku najbardziej zaskakuje zarówno nowo otwieranymi miejscami, jak i upadkami kolejnych lokali.

Po czterech latach niestety nastąpił moment na pożegnanie się z restauracją Kafëbë. Miejsce specjalizowało się w lokalnej kuchni, można się było napić się też lokalnego piwa. Mimo że restauracja znika z ulicy Piwnej Mapka, to jak zapewniają właściciele - najpewniej usłyszymy jeszcze o Kafëbë w innej lokalizacji.

- Chcielibyśmy podziękować wam za cztery lata wspólnej przygody kulinarnej. Podjęliśmy decyzję trudną, ale przemyślaną o zamknięciu lokalu na ul. Piwnej. W tym miejscu już wkrótce znajdziecie inną restaurację, natomiast my mamy nadzieję, że jeszcze kiedyś, już w innym miejscu się spotkamy. Dziękujemy za Waszą energię i wspólnie spędzony czas - poinformowali właściciele Kafëbë w mediach społecznościowych.
Czytaj też: Nie przetrwali ciężkich czasów. Kolejne restauracje znikają z ulic Trójmiasta

Kafebe Kafebe
W ostatnim czasie zamknął się również Vegan Port. Wegańska pizzeria-bistro funkcjonowała w Gdańsku Wrzeszczu przy ulicy Jesionowej 17 Mapka przez prawie pięć lat.

Vegan Port Vegan Port
- Nigdy nie potrafiłem wyobrazić sobie tego momentu. Pięć lat życia, wszystko podporządkowane pod ukochany Vegan Port. Krew, pot i łzy. Ale też olbrzymia satysfakcja, uwielbiałem TO! Piszę w czasie przeszłym, ponieważ najprawdopodobniej już nie będę miał możliwości gościć was w tym miejscu. Nie tak miało być. Nie na wszystko mam wpływ. Dziękuję wam, niezależnie po której stronie baru staliście. Razem tworzyliśmy to miejsce. Przez te pięć lat poznałem więcej zajebistych ludzi niż przez całe dotychczasowe życie. Masa przygód, chorych i niespodziewanych akcji, porażek i zwycięstw. Czas na kolejne wyzwania. Trzymajcie się, do zobaczenia - napisał właściciel na Facebooku.
Czytaj też: Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje

Po czterech latach z Gdańska zniknął również MaverickMapka, lokal lubiany przez fanów piwa rzemieślniczego. Prócz kilkunastu kranów z piwem, w Mavericku organizowane były wieczory z muzyką na żywo, a także spotkania foodpairingowe. Lokal pożegnał się z przytupem na początku kwietnia, organizując "Ostatnią wieczerzę z Maverickiem" ze szwedzkim stołem i alkoholem za pół ceny.

- Kochani, nie dotrwaliśmy do lepszych czasów. Dziękujemy. Przyszliście tłumnie. Dziękujemy za dobre słowa o tych wspólnych 4 latach oraz za życzenia na przyszłość. Zjedliście wszystko i prawie wypiliście. Jeszcze raz dziękujemy za te wspólne 4 lata - poinformowali właściciele Mavericka w mediach społecznościowych.

Nie odwiedzimy już też Ważka Caffe, która od 2019 mieściła się na Garnizonie Mapka.

- Z przykrością informujemy o zamknięciu najbardziej pachnącej włoską kawą i domowym ciastem kawiarni w Trójmieście. Koniec roku 2021 był dobrym momentem, aby przeanalizować wszystkie za i przeciw prowadzenia przy ul. Szymanowskiego 12 w Gdańsku kawiarenki, przejrzeć założenia biznesplanu - niestety jedynym, rozsądnym i słusznym rozwiązaniem było podjęcie najtrudniejszej decyzji o... zamknięciu Ważka Caffe - poinformowali właściciele Ważka Caffe.
W gastronomicznym świecie miejsca posiadające dobrą lokalizację często zmieniają właścicieli lub przeprowadzają rebranding. W ostatnim czasie klub Xanax mieszczący się przy ulicy TkackiejMapka zmienił się w Cubano. Zapowiadają się egzotyczne zabawy przy latynoskich rytmach. Niewielkie zmiany nastąpiły również na Wyspie Spichrzów. Powstał nowy lokal - Celtic Pub, wcześniej w tym miejscu Gigi Prosecco BarMapka.

Gigi Prosecco Bar Chmielna w Gdańsku Gigi Prosecco Bar Chmielna w Gdańsku

Sopocka gastronomia



Sopot coraz mniej przypomina dawną "stolicę imprez". Mimo to w dalszym ciągu pozostaje atrakcyjnym punktem do prowadzenia działalności gastronomicznej. Jednak jak w każdym z trójmiejskich miast, tak i tu na gastronomicznej mapie zachodzą zmiany. Z sopockiego dworca zniknęła kolejna restauracja - tym razem próby czasu nie wytrzymała znana franczyza, czyli Sphinx.

Z Sopotu zniknął też Bar Polski SmakMapka. W bistro można było skosztować dobrych ciast, a także zjeść typowo domowe jedzenie. Lokal w dalszym ciągu szuka nowego najemcy.

Czytaj też: Rosną ceny frytek. Ile zapłacimy za belgijki?

W Gdyni niewielkie zmiany



Zmiany w gastronomii nie ominęły również Gdyni, jednak tym razem musieliśmy pożegnać się jedynie z jednym lokalem. W ostatnim czasie zamknęła się ZaczarowanaMapka, czyli jedna z gdyńskich "śniadaniowni" mieszcząca się do niedawna przy ulicy Świętojańskiej. Restauracja oferowała bardzo szeroką ofertę, a dania były nie tylko smaczne, ale również solidne oraz za niewielką cenę w stosunku do jakości. Lokal odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe lokale" w ubiegłe wakacje.

Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim roku? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (211) ponad 20 zablokowanych

  • (1)

    A kto je zniszczył, kto doprowadził do upadku. Ja wiem . z**by Covidiańskie.

    • 17 10

    • Wiesz że to mogą czytać rodziny osób zmarłych na Covid?.

      Więc trochę szacunku

      • 0 0

  • Byłem dzisiaj w Hiltonie a tam (3)

    Zlote lwy po 17 zł za 0,5 l butelkę....

    • 20 2

    • za tyle tucrji bys miał pełnowymiarowy posiłek

      • 4 4

    • Nie wierzę. Jakieś 10-15lat temu mały Lech kosztował 16zł. w Mercato. (1)

      Uwzględniając czas, który minął, podatki i inflację nie wierzę, żeby duże Złote Lwy kosztowały 17zł.

      • 0 2

      • To idź i sam sprawdź

        Obal przy okazji skrzynkę jak tak tanio

        • 2 0

  • Podziękucie Niemcom i Totalnej opozycji (5)

    Bojkot niemieckich towarów? Brytyjski dziennik namawia, by nałożyć sankcje także na Berlin
    - Każdy, kto kupuje niemieckie samochody, chemikalia, obrabiarki czy sprzęt elektryczny, płaci za rosyjski gaz. A ten rosyjski gaz opłaca żołnierzy ostrzeliwujących miasta na Ukrainie. Jakie jest rozwiązanie? Nietrudno się domyślić

    • 19 21

    • Ja bojkotuję tych którzy windują ceny do absurdu. (1)

      Wojna Rosji z Ukrainą mnie nie interesuje (ewidentnie zresztą i tak bardziej, niż takiego Zelenskiego, który ma czas na gwiazdorzenie i złote myśli, takie tandetne, na ścianę, a nie rozmowy pokojowe).
      Interesuje mnie uczciwość sprzedawców i usługodawców wobec mojej rodziny i nasze utrzymanie się na powierzchni.

      • 9 2

      • Sam nie potrafił zamknac rosji rurociagów od 2014

        i jeszcze prosi o pomoc dla palaczy papierosów z ukrainy.

        • 1 2

    • zgadzam sie (1)

      niemcy to zlo w Europie.

      • 8 2

      • Niemcy wyhodowaly bandytę Putina

        • 5 2

    • Niemcy powinny rozpaść się

      w naszym interesie na kilkadziesiąt małych państewek typu Luksemburg

      • 0 2

  • No i dobrze niech upadają te restauracje z cenami z księżyca, w barze smacznie, tanio i świeże jedzonko!

    • 18 4

  • (1)

    Ja jakoś przeżyje ale dzieci szkoda!

    • 4 2

    • Jakich dzieci ci szkoda?.

      • 0 0

  • Do restauracji wchodze tylko powachac. Dziadowska renta wykluczyla mnie jako konsumenta.

    Inaczej: z konsumenta na menta.

    • 19 3

  • Po Prostu

    Fajne miejsce w Gdyni. Szkoda, że nie ma, kiedyś Luna

    • 3 4

  • (1)

    Mam osobowość, więc nie potrzebuję chodzić do restauracji.

    • 10 7

    • Smacznej osobowości życzę

      • 0 0

  • Bzdura jak wszystko, doradcy klienta dorobili sie w dobrych czasach i zainwestowali w restauracje, nie znajac sie pootwierali wymyslne restauracje z niszowym menu dla ludzi nie znajacych sie na smaku. Poprzez media spolecznosciowe wspieli sie dzieki znakomitym opinia innych nieznajacych sie na kuchni pseudorestauratorow i ich nie znajacych sie na smakach klientow, wybierajacych modne restauracje a nie sprawdzone. Po kilku latach starzy wyjadacze zniszczeni ogromnie szybko rozwijajaca sie konkurencja. Niszowe menu padlo bo czynsze po 20 tys miesiecznie a w srodku bulka z mielonym z kapusta za 35 zl ktorych spezedal dziennie 6 sztuk. Teraz panika bo wszystko wziete na kredyty w czasach dobrego rozwoju.. tak ale rozwoju bankow i deweloperow przy najnizszych oprocentowaniach w przeszacowanych cenowo nieruchomosciach z pustaka za 35tys za metr kwadratowy. Glupota i naiwnosc to glowne cechy polakówow przez ktore teraz cierpia tacy ludzie jak ja pracujacy na etacie. Zwalamie winy na rzady podczas gdy sami oni sa winni swa lapczywoscia i glupota tej inflacji i drozyzny. Zreszta nie ma co zalowac takiego jedzenia bo to obnizalo poziom wyrobow tak samo z reszta jest z wypiekami czy wedlinami, tylko sery jeszcze w miare przypominaja ser.

    • 15 3

  • W zeszłym tygodniu przyjeliśmy na magazyn dwóch pizzermenów i kucharza. (1)

    Padli po jednym dniu. Przykre. Wielkie silne byki robocze. Ale co chwila fajka i sapanie, że ciężko. A nowych na tydzień - dwa wstawiamy na najprostsze zajęcia, typu bandowanie, pomoc w układaniu. Portowców też kilku było, jeden się uchował, ale...chce odejść na dniach. My nie mamy ludzi do pracy, oni nie mają samozaparcia. Obok w magazynie mają tak samo. Czyli niezależnie od asortymentu. Lekkie nie. Ciężkie nie. A płace całkiem całkiem jak na PRL 2.0

    • 10 3

    • > A płace całkiem całkiem jak na PRL 2.0

      Czyli najniższa + 200 zł.

      • 7 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane