Z ziemniaków, z batatów, a nawet z marchewki czy selera. Jako dodatek do innej potrawy lub jako osobne danie. Frytki są jedną z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Gdzie w Trójmieście można zamówić najsmaczniejsze? Podpowiadamy nasze typy i jak zawsze czekamy na wasze polecenia.
Jedzenie na telefon w Trójmieście
Jak najchętniej zjadasz frytki?
Czytaj też: Włoska, amerykańska, a może hawajska? Uwielbiane rodzaje pizzy
Zjeść je można w domu, zrobione samemu, ale to także małe co nieco bardzo chętnie jedzone "na mieście" lub podczas imprez. Są niedrogie, dlatego to także flagowe przekąski wielu sieci restauracji typu fast-food. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić - ze względu na długie smażenie w głębokim tłuszczu frytki nie należą do najzdrowszych dań. Zawierają dużo tłuszczów nasyconych, dlatego ich nadmierne spożywanie nie jest wskazane. Dobrą, choć mniej znaną alternatywą na ich podanie, jest pieczenie w piekarniku. W ten sposób często przyrządza się frytki nie tylko z ziemniaków, ale także z batatów, marchewek, selera czy cukinii.
Frytki dostaniemy także w barobusach, m.in. w Belgijkach.
fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Po wybuchu I wojny światowej angielscy żołnierze zasmakowali frytek i ochrzcili je mylnie nazwą "french fries" sugerującą jakoby wynalazcami frytek byli Francuzi. Natomiast do Stanów Zjednoczonych danie przywędrowało po wojnie, jednak dopiero w latach dwudziestych minionego stulecia stało się tam bardzo popularne - głównie za sprawą szybko powstających barów fast-foodów oraz możliwości zjadania ich bez użycia sztućców.
Zobacz także: Okiem dietetyka: wszystko, co musisz wiedzieć o soli
Jeśli poszukujemy w Trójmieście frytek zbliżonych do tradycyjnego kształtu i smaku, warto spróbować frytek Belgijki, które można spotkać między innymi w przemieszczającym się barobusie, na zlotach food-trucków czy w gdańskiej Galerii Chełm. Sprzedawane są tam grubo krojone ziemniaki specjalnej odmiany, dwukrotnie smażone, serwowane w papierowych rożkach z sosami własnej produkcji i z majonezem z Belgii.
Burger z jajkiem i frytkami od Seventh Heaven w Gdańsku.
fot. Piotr Hukało/Trojmiasto.pl
Podobnie jest w Radiostacji. Zanim pandemia zamknęła wszystkich w domach, w Radiostacji można było nieraz zobaczyć imprezowiczów, którzy zamawiali tam frytki, by się pokrzepić w trakcie zabawy. Nie trzeba jednak czekać do zniesienia obostrzeń, aby spróbować specjału z tej kuchni, ponieważ możliwe jest złożenie zamówienia telefonicznie i online. Smakowitych smażonych ziemniaków spróbować można w Franco Hot Dogs. W ofercie tego lokalu znajdują się przede wszystkim hot dogi w wielu odsłonach, ale są tam także i godne polecenia frytki.
W Gdyni spróbować można wspominanych wcześniej frytek z warzyw innych niż ziemniaki. Mora Bistro serwuje frytki z marchewki i batatów, ale są także również klasyczne ziemniaczane. Jest też opcja "naładowane fryty", czyli z wieloma dodatkami. Na przykład "Bacon Cheesy", czyli frytki z cheddarem, boczkiem, sosem ranch i szczypiorkiem, "Lemon Herbsy" z masłem ziołowo-cytrynowym, pietruszką i sosem czosnkowym czy "Azjany" z sosem czosnkowym, sosem spicy mayo, sosem hoisin, orzeszkami ziemnymi, kolendrą i limonką. Natomiast frytek w iście amerykańskim stylu można posmakować w Billy's American Restaurant. Tam są one dodatkiem do dań z mięsem: steków, żeberek oraz burgerów.
Fryty na różne sposoby zjemy w wielu innych trójmiejskich lokalach, m.in. w Seventh Heaven, Śródmieściu, Śliwce w Kompot, Woosabi czy Browarze Vrest.
Może cię zainteresować: Co jemy, gdy mamy zły nastrój?
Frytki to niewątpliwie jedna z najprostszych, niedrogich i smacznych przekąsek. Zawsze pozostaje także opcja przyrządzenia ich samemu w domu. Polecamy poniższy przepis. Smacznego!
Składniki:
- pół kilograma ziemniaków,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- szczypta suszonego oregano do smaku.
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić na słupki, a następnie włożyć do dużej miski. Oprószyć solą, pieprzem i suszonym oregano. Polać oliwą i dokładnie wysmarować nią ziemniaki. Ułożyć na dużej blasze (można wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia, aby ziemniaki nie przywarły), zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi frytkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około pół godziny (czas pieczenia zależy wielkości kawałków). W trakcie pieczenia przemieszać.
Frytki to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Można je zjadać jako osobne danie lub dodatek do innych potraw.
Fot. Benjamin Zanatta/Unsplash