- 1 Połączyła ich miłość do jedzenia (33 opinie)
- 2 W maju króluje zielony afrodyzjak (86 opinii)
- 3 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 4 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (61 opinii)
- 6 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks na Przymorzu - konkretnie i smacznie
Whiskey on the Rocks mieści się na parterze inwestycji Tarasy Bałtyku, od strony Parku Reagana przy ul. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego 31. Kiedyś ten lokal działał w budynku Sopot Centrum, ale jakiś czas temu przeniósł się na Przymorze. Restaurację odwiedzam wczesnym popołudniem w towarzystwie koleżanek i sprawdzamy, co wartego uwagi mają w karcie. W ostatnim odcinku cyklu "Jemy na mieście" opisałam wizytę w gdańskiej restauracji Ristorante Con Giardino. Za dwa tygodnie przeczytacie relację z mojej wizyty w sopockim Marisco (już tam byłam).
W lokalu znajdują się drewniane krzesła, skórzane fotele i kanapy w starym stylu, wysokie i niskie, małe i duże stoły i stoliki. Mimo dość ciemnego wystroju wnętrze nie jest ponure, a wręcz przytulne.
Jednym z ciekawych elementów dekoracyjnych są lampy wykonane z butelek wypełnionych whiskey. Bardzo efektowna instalacja. Imponująco wygląda bar, pełen różnych rodzajów whiskey. Butelki tego trunku można również zobaczyć na podświetlonych półkach w różnych częściach sali, zabezpieczone metalowymi kratkami.
Karta oparta jest na amerykańskich klasykach. Flagowymi daniami są steki i hamburgery i duży wybór starterów. To głównie raj dla mięsożerców.
Zamówiłyśmy:
- chopped beef - siekana wołowina, szalotka, suszone żółtko, podgrzybek marynowany, ogórek, dressing musztardowy, pieczywo (44 zł);
- Tennessee chicken wings - skrzydełka marynowane w sosie na bazie Jack Daniel's Tennessee Whiskey (32 zł za 8 szt.);
- whiskey ribs - żeberka w sosie na bazie Jack Daniel's Tennessee Whiskey (72 zł za 450-500g)
- mini burgers - zestaw trzech mini burgerów (79 zł):
- whiskey burger - wołowina, cheddar, sałata, bekon, pomidor, czerwona cebula, pikle, krążki cebulowe, sos na bazie Jack Daniel's Tennessee Whiskey;
- ribs burger - żeberka w sosie na bazie Jack Daniel's Tennessee Whiskey, sałata, czerwona cebula, pikle;
- asear burger - pierś kurczaka w chrupiącym cieście, cheddar, sałata, czerwona cebula, pomidor, bekon, sos cesarski.
Do każdego dania można było wybrać dwa dodatki i dwa sosy. Wybrałam sos blue cheese, kukurydzę z grilla, sałatkę ze świeżych warzyw i Sos na bazie Jack Daniel's Tennessee Whiskey.
Chopped beef to nic innego jak tatar, który podano nam w klasycznej odsłonie, ale nietypowej formie, ponieważ korniszony, choć malutkie, były jedynie przekrojone na pół. Grzyby marynowane były również niesiekane. Pod względem smaku tatar był wyśmienity. Wszystkie dodatki doskonale współgrały ze sobą, a fantastycznym uzupełnieniem okazała się gorczyca, która dodawała delikatnej ostrości i podkreślała smak delikatnego mięsa wołowego. Mięso było znakomite, delikatne i słodkawe.
Skrzydełka były pierwszorzędne, przepełnione przyjemnym, miodowym, ciepłym aromatem i słodyczą sosu na bazie whiskey. Były bardzo soczyste. Trudno było im się oprzeć i nie oblizać palców po każdym kęsie. Należy także docenić dostarczenie nawilżających chusteczek przy daniach, które zwyczajowo spożywa się rękoma.
Żeberka wieprzowe były kruche i soczyste z subtelnym dymnym posmakiem oraz akcentem miodowej słodyczy i burbonu, którą nadawał sos bazie whiskey. Mięso bez trudu oddzielało się od kości, było nadzwyczaj miękkie, z odrobiną tłuszczyku, który intensyfikował smak. Prosta sałatka z świeżych warzyw w towarzystwie orzeźwiającego sosu dodała lekkości tłuściutkim żeberkom. Miałam okazję spróbować różnych wersji żeberek, ale te są naprawdę wyjątkowe - smakowały mi tak jak te, które jadłam dawno temu w Ameryce. To danie jest proste i pyszne.
Zestaw mini burgerów w towarzystwie grillowanej kukurydzy okazał się znacznie bardziej obfitym posiłkiem, niż sugerowałaby nazwa.
Naszą burgerową ucztę rozpoczęłyśmy od flagowego burgera restauracji, czyli whiskey burgera. Co nam zasmakowało? Po pierwsze: chrupiąca bułka maślana, miękka w środku, i co ważne, nierozmiękła pod wpływem sosu. W środku niej znajdowała się zwarta, mocno wysmażona wołowina, jednak - mimo dość mocnego wysmażenia - mięso pozostało soczyste. Po drugie: klasyczne dodatki, takie jak aromatyczny cheddar, chrupiąca sałata, dobrze wypieczony bekon, pomidor, czerwona cebula, pikle, krążki cebulowe oraz firmowy sos na bazie Jack Daniel's Tennessee Whiskey, który wzbogacał słodyczą i charakterystycznym posmakiem burbona. Świetny klasyk.
Ribs burger, czyli burger z mięsem z żeberek, okazał się równie smakowity. Mięso rozpływało się w ustach, miało charakterystyczny słodkawy posmak. Świetnie współgrało z kwaśnymi i ostrymi piklami, które przełamywały nieco słodycz mięsa.
Caesar burger nie zaimponował nam tak jak poprzednie. Pierś kurczaka w panierce była nieco zbyt sucha i ciężka. Maślana bułka oraz pozostałe dodatki były w porządku, jednak sosu cesarskiego było zdecydowanie za mało, co sprawiło, że burger ten był po prostu suchy. Nie był zły, ale na tle pozostałych wypadł najsłabiej.
Podsumowując: kluczowymi cechami restauracji Whiskey on the Rocks są autentyczność, prostota i doskonały smak. Istnieje spójna koncepcja kulinarna, a podstawą jest sos na bazie Jack Daniel's Tennessee Whiskey, który nadaje każdemu daniu unikalny smak. Zgodnie z naszymi opiniami, Whiskey on the Rocks zasługuje na ocenę bardzo dobrą, bo cesar burger, mimo że mi nie podszedł, to na pewno ma swoich zwolenników i zwolenniczki.
O autorze
Miejsca
-
Whiskey On The Rocks Gdańsk, Prezydenta Lecha Kaczyńskiego 31
Opinie (132) ponad 20 zablokowanych
-
2024-03-22 09:35
Opinia wyróżniona
(4)
Chodzę tam bo mam blisko. Bardzo dobry Burger z dorszem. Nie polecam tych najtańszych steków, które i tak są drogie. Po wyjściu z knajpy od razu skierowaliśmy się do pobliskiego Leclerka by dokupić coś do jedzenia. Ale klimat mają fajny, szczególnie jak jest muzyka na żywo
- 12 25
-
2024-03-22 09:39
zdecydowanie muzyka na zywo jest najmocniejszym argumentem... (3)
mozna wziasc jedno piwo ,wczesniej wypijajac dwa z zabki po drugiej stronie budynku
- 13 6
-
2024-03-23 00:13
Wziąć kolego nie wziąść
- 13 1
-
2024-03-22 09:48
Zawsze tak robię idąc do lokalu.
I jeszcze dwie setki w kieszeniach. Idąc na siku uzupełniam procenty. Cały ten alkohol kosztuje mnie mniej niż jeden drink w lokalu.
- 25 3
-
2024-03-22 09:47
O tym nie pomyślałem. Dziękuję zbawco
- 12 2
-
2024-03-22 09:30
Opinia wyróżniona
Jedzenie wygląda apetycznie
bez zbednych artystycznych wypocin cooka
- 17 33
-
2024-03-22 08:01
Opinia wyróżniona
Lubię to miejsce, zwłaszcza w porze śniadaniowej (5)
Czasem tam wpadam na śniadanie, porcje są duże i smaczne. Pasuje mi to, że jest przestrzeń i ludzie nie siedzą jeden przy drugim, tylko można spokojnie porozmawiać
- 28 56
-
2024-03-22 09:37
zapłacili ci za ten wpis?
ciekawe ile bo chyba nawet na pół piwa nie starczy znając właściciela :)
- 31 4
-
2024-03-22 08:29
(3)
Napisz coś więcej o sobie.
Może kiedyś razem zjemy tam śniadanie...- 23 8
-
2024-03-22 08:51
pjoj, znow z kolegami w busie zjesz kanapki z pasztetem (1)
moze Sasza poleje chociaz
- 16 12
-
2024-03-22 09:12
Dziś twoja polewa całej ekipie
- 14 3
-
2024-03-22 08:38
nie, nie zjemy!
- 9 10
Wszystkie opinie
-
2024-03-22 07:21
(15)
W USA porcje są 2x większe i cena 2x mniejsza...taki paradoks.
- 74 7
-
2024-03-22 07:36
(7)
Tak
Z pewnością byłes tam i znasz obecne ceny...
Ty najwyżej możesz pisac o jedzeniu w Choroszczy- 17 12
-
2024-03-22 07:38
(6)
Byłem w USA 3 lata to coś tam wiem.Ale widzę kolega poza podwórko na Oruni nosa nie wyściubi)
- 19 8
-
2024-03-22 07:44
(4)
To dajesz nazwę knajpy+lokalizacja
Sprawdzi się w internecie- 2 8
-
2024-03-22 07:47
(3)
JG Melon,Petey's Burger,S&P,Nowon to tak z marszu Nowy York.
- 13 5
-
2024-03-22 07:53
w texasie i luizjanie lepsze i tansza sa
- 2 0
-
2024-03-22 07:57
(1)
To pierwsze miejsce
Hamburger 13 dolarów, nawet przy obecnym niskim kursie dolara nie wychodzi pół ceny, reszty nie sprawdzałem, strzelam w ciemno będzie podobnie albo drożej- 8 3
-
2024-03-22 11:26
13 dolarów przed doliczeniem podatku i obowiązkowego tipa.
Co razem da jakieś 18 dolarów.
- 9 0
-
2024-03-22 10:13
Co najwyzej siedział w areszcie 3 lata :)
- 5 2
-
2024-03-22 07:41
Dlatego połowa społeczeństwa jest otyłą (1)
- 7 4
-
2024-03-22 07:58
Ta biedniejsza połowa, bo reszta, która nigdy nie cierpiała na braki w wyżywieniu stara się być szczupła.
- 10 1
-
2024-03-22 07:52
Kłamstwo co do cen, co do ilości jedzenia zgoda.
- 4 2
-
2024-03-22 08:55
bzdura (1)
wróciłem tydzień temu z USA
Porcje większe - to prawda
Ceny w USA to średnio 13-17 USD za hamburgera i 20+ USD za steka. Tyle że tam nikt nie oszczędza na kliencie i wychodzisz naprawdę najedzony.- 14 1
-
2024-03-27 15:24
co jak co ale steka w stanach za $20.00+ to nie wiem czy dostaniesz gdzies poza sieciowkami, no chyba ze ten + jest dosc duzy
- 1 0
-
2024-03-22 12:11
na zachodnim czy wschodnim brzegu ? (1)
bo tez jest roznica
- 4 3
-
2024-03-28 21:30
Wybrzeżu jak już...
- 0 0
-
2024-03-22 07:35
(1)
Nie mam nic do autorki ale takie jedzenie zdecydowanie nie jest fit.Zalecam sałatki i kefir,znacznie mniej kalorii.No i sprawdzić cholesterol.
- 31 17
-
2024-03-22 08:46
Może dla równowagi powinna zacząć
siłownie oceniać?
- 15 0
-
2024-03-22 07:51
Po amerykańsku... (4)
...cztery literki będą rosły od takiego amerykańskiego jedzonka. Smacznego.
- 26 11
-
2024-03-22 08:13
(2)
Od twoich ziemniaczków, kotlecika, suróweczki i kompociku nie będą.
- 12 6
-
2024-03-22 09:11
Ziemniaczek na prze , mieso ugotowane , surówka to warzywa bez sosów. (1)
- 8 6
-
2024-03-22 09:14
On i co z tego, jak porcja waży 2kg.
- 5 4
-
2024-03-22 09:15
jak raz na jakiś czas zjesz, to nic ci nie będzie
- 9 4
-
2024-03-22 08:01
Opinia wyróżniona
Lubię to miejsce, zwłaszcza w porze śniadaniowej (5)
Czasem tam wpadam na śniadanie, porcje są duże i smaczne. Pasuje mi to, że jest przestrzeń i ludzie nie siedzą jeden przy drugim, tylko można spokojnie porozmawiać
- 28 56
-
2024-03-22 08:29
(3)
Napisz coś więcej o sobie.
Może kiedyś razem zjemy tam śniadanie...- 23 8
-
2024-03-22 08:38
nie, nie zjemy!
- 9 10
-
2024-03-22 08:51
pjoj, znow z kolegami w busie zjesz kanapki z pasztetem (1)
moze Sasza poleje chociaz
- 16 12
-
2024-03-22 09:12
Dziś twoja polewa całej ekipie
- 14 3
-
2024-03-22 09:37
zapłacili ci za ten wpis?
ciekawe ile bo chyba nawet na pół piwa nie starczy znając właściciela :)
- 31 4
-
2024-03-22 08:14
Ja postawiłam krzyżyk na gdańskiej gastronomii (8)
I nie nie jestem desperatką która zazdrości bo jej nie stać. Zarabiam w euro i mogłabym się stołować na mieście regularnie. Problem w tym że też dużo jeżdżę i mam porównanie. I sorry ale nie może być tak że dostajemy mniejsze porcje niż za taką samą cenę w Amsterdamie czy Paryżu. Zaczęliśmy żyć w jakimś matrixie gdzie się wmawia nam że jesteśmy tak prestiżowym miastem że musi być drogo i mało. Co więcej jest drożej niż w centrum Warszawy gdzie i jakość jest o wiele wyższa. Jak widzę ceny 60 zł za sałatkę czy 70 za burgera to serio zastanawiam się co się z nami stało. Serio dajecie się tak traktować? Wyjedzcie może choć raz z tego Gdańska, zobaczcie jak jest gdzie indziej, to może wam się oczy otworzą.
- 122 7
-
2024-03-22 08:22
(2)
Dzięki za radę i oświecenie światowca.
Nikt z nas nigdy nie był dalej niż w Żukowie.- 25 12
-
2024-03-22 09:27
Janusz bo ci się zapiekanka przypali. (1)
- 13 6
-
2024-03-22 12:43
Nie to co ty.
Pewnie dziś homar w paryskim Ritzu- 8 3
-
2024-03-22 10:02
Popieram opinię (2)
Zarabiam w PLN, a Euro co prawda widziałem ostatnio na wakacjach w Hiszpanii, ale w zupełności się zgadzam. Gastronomia w Trójmieście jest bardzo droga, a jakość jest przeciętna. Faktycznie wystarczy pojechać do Warszawy i tam knajpy są pełne ludzi, jedzenie smaczne, wybór większy i ceny niższe, a przede wszystkim odzwierciedlają jakość tamtejszych dań.
- 27 2
-
2024-03-22 13:27
(1)
Ceny niższe, bo więcej ludzi. Koszty stałe trzeba jakoś rozłożyć na klientów ;-)
- 1 8
-
2024-03-22 15:54
napisze przekornie...wiecej ludzi bo ceny nizsze...rozumiesz ten paradoks?
- 10 0
-
2024-03-22 12:15
zgadzam sie...
mam 3 dzieci i jakbsmy chcieli pojsc sobie razem z nimi i zona na kolacje tudziez hamburgery to 400-500zl peka bez problemu a i tak wracam glodny i dojadam w domu. I tez jezdze po europie i stwierdzam ze mamy ceny jak w norwegii.. i nie chodzi tylko o gastronomie a o wiele branz..
- 22 2
-
2024-03-22 18:35
Jadłam w Paryżu i porcje wcale nie były większe, a śniadania tam są wręcz małe.
- 5 1
-
2024-03-22 08:32
burger nie zaimponował? (5)
Pani A. też znów nie zaimponowała umiejętnością poprawnego i ciekawego pisania. Te teksty są złe nie tylko pod względem stylistki języka, ale też merytorycznej oceny. Nigdy nie powinny się tu ukazywać. Straszą od lat.
- 61 6
-
2024-03-22 09:07
(2)
Ale przynajmniej nie usuwa krytycznych komentarzy, w przeciwieństwie do tych asów, co piszą o koncertach i tiktoku
- 3 9
-
2024-03-22 09:37
Czyżby?
- 7 0
-
2024-03-22 09:39
Już 9 usuniętych.
- 11 0
-
2024-03-22 09:15
Co byś chciał. To po prostu płatna promocja, tylko portal znów zapomniał o tym poinformować. Tym razem nawet nie czytałem, wiedziałem, że ocena będzie bardzo dobra, taki lokal stać na promocję.
- 22 0
-
2024-03-22 09:22
ma zwoleników i zwolenniczki
Ma zwolenników i zwolenniczki i szafa gra
- 6 1
-
2024-03-22 08:37
Suche... (1)
Suche itd..... ale daję 5. Autorka jak zwykle w formie, ha ha. Jaka żenua.
- 33 0
-
2024-03-22 16:55
Ocena
Ocena jest subiektywna. Więc drodzy hejterzy, darujcie sobie, bo się ośmieszacie.
- 1 7
-
2024-03-22 08:56
jak byli w Sopocie byl latwiejszy dojazd, na Przymorzu w okolicy nawet zaparkować się ie da (3)
a autobusem srednio mi sie chce jechać tam
- 28 8
-
2024-03-22 09:09
(2)
Do knajpy, która ma w nazwie whisky chcesz jechać samochodem?!
- 11 11
-
2024-03-22 13:42
a to jest jakiś obowiązek picia alkoholu, bo występuje jego w nazwie lokalu?
- 14 1
-
2024-03-25 13:08
ja tam chodziłem na steki i colę, nie można ?
- 0 0
-
2024-03-22 09:10
Kyrje elejson , 32 złote z a 8 skrzydełek. (3)
Za 32 złote to ja nie udźwignę skrzydek które kupię w dyskoncie.
- 43 6
-
2024-03-22 11:46
No jo,ale wiesz...zus,prąd,czynsz,pracownik,serwetki,widelec,sól...pis,inflacja...hehehe. Zgadzam się z Tobą! Te skrzydełka w marynacie powinny kosztować góra 20-22 zł.
- 22 2
-
2024-03-22 20:05
A tatar na dwa gryzy - akurat by nabrać apetytu
ale kurka, skończyły mi się już pieniądze :)
- 9 0
-
2024-04-02 12:05
32 zł...
to ok. 4 kg owych !
- 1 0
-
2024-03-22 09:16
Po zdjęciu tych burgerów mogę szczerze powiedzieć że lepszą jakość oferuje cattering który kupuje codziennie tylko różnica taka, że za 25zł i to z dowozem do biura.
Lubię wyjść i zjeść poza domem ale decyduje się na lokale poza Trójmiastem, gdyż przez ostatnie 8lat jakość drastycznie spadła a jedynym lokalem, który niestety trzyma jakiś poziom to franczyza MC.- 34 27
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.