- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (115 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (111 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (251 opinii)
- 4 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (62 opinie)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks na Przymorzu - konkretnie i smacznie
Whiskey on the Rocks mieści się na parterze inwestycji Tarasy Bałtyku, od strony Parku Reagana przy ul. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego 31. Kiedyś ten lokal działał w budynku Sopot Centrum, ale jakiś czas temu przeniósł się na Przymorze. Restaurację odwiedzam wczesnym popołudniem w towarzystwie koleżanek i sprawdzamy, co wartego uwagi mają w karcie. W ostatnim odcinku cyklu "Jemy na mieście" opisałam wizytę w gdańskiej restauracji Ristorante Con Giardino. Za dwa tygodnie przeczytacie relację z mojej wizyty w sopockim Marisco (już tam byłam).
W lokalu znajdują się drewniane krzesła, skórzane fotele i kanapy w starym stylu, wysokie i niskie, małe i duże stoły i stoliki. Mimo dość ciemnego wystroju wnętrze nie jest ponure, a wręcz przytulne.
Jednym z ciekawych elementów dekoracyjnych są lampy wykonane z butelek wypełnionych whiskey. Bardzo efektowna instalacja. Imponująco wygląda bar, pełen różnych rodzajów whiskey. Butelki tego trunku można również zobaczyć na podświetlonych półkach w różnych częściach sali, zabezpieczone metalowymi kratkami.
Karta oparta jest na amerykańskich klasykach. Flagowymi daniami są steki i hamburgery i duży wybór starterów. To głównie raj dla mięsożerców.
Zamówiłyśmy:
- chopped beef - siekana wołowina, szalotka, suszone żółtko, podgrzybek marynowany, ogórek, dressing musztardowy, pieczywo (44 zł);
- Tennessee chicken wings - skrzydełka marynowane w sosie na bazie Jack Daniel's Tennessee Whiskey (32 zł za 8 szt.);
- whiskey ribs - żeberka w sosie na bazie Jack Daniel's Tennessee Whiskey (72 zł za 450-500g)
- mini burgers - zestaw trzech mini burgerów (79 zł):
- whiskey burger - wołowina, cheddar, sałata, bekon, pomidor, czerwona cebula, pikle, krążki cebulowe, sos na bazie Jack Daniel's Tennessee Whiskey;
- ribs burger - żeberka w sosie na bazie Jack Daniel's Tennessee Whiskey, sałata, czerwona cebula, pikle;
- asear burger - pierś kurczaka w chrupiącym cieście, cheddar, sałata, czerwona cebula, pomidor, bekon, sos cesarski.
Do każdego dania można było wybrać dwa dodatki i dwa sosy. Wybrałam sos blue cheese, kukurydzę z grilla, sałatkę ze świeżych warzyw i Sos na bazie Jack Daniel's Tennessee Whiskey.
Chopped beef to nic innego jak tatar, który podano nam w klasycznej odsłonie, ale nietypowej formie, ponieważ korniszony, choć malutkie, były jedynie przekrojone na pół. Grzyby marynowane były również niesiekane. Pod względem smaku tatar był wyśmienity. Wszystkie dodatki doskonale współgrały ze sobą, a fantastycznym uzupełnieniem okazała się gorczyca, która dodawała delikatnej ostrości i podkreślała smak delikatnego mięsa wołowego. Mięso było znakomite, delikatne i słodkawe.
Skrzydełka były pierwszorzędne, przepełnione przyjemnym, miodowym, ciepłym aromatem i słodyczą sosu na bazie whiskey. Były bardzo soczyste. Trudno było im się oprzeć i nie oblizać palców po każdym kęsie. Należy także docenić dostarczenie nawilżających chusteczek przy daniach, które zwyczajowo spożywa się rękoma.
Żeberka wieprzowe były kruche i soczyste z subtelnym dymnym posmakiem oraz akcentem miodowej słodyczy i burbonu, którą nadawał sos bazie whiskey. Mięso bez trudu oddzielało się od kości, było nadzwyczaj miękkie, z odrobiną tłuszczyku, który intensyfikował smak. Prosta sałatka z świeżych warzyw w towarzystwie orzeźwiającego sosu dodała lekkości tłuściutkim żeberkom. Miałam okazję spróbować różnych wersji żeberek, ale te są naprawdę wyjątkowe - smakowały mi tak jak te, które jadłam dawno temu w Ameryce. To danie jest proste i pyszne.
Zestaw mini burgerów w towarzystwie grillowanej kukurydzy okazał się znacznie bardziej obfitym posiłkiem, niż sugerowałaby nazwa.
Naszą burgerową ucztę rozpoczęłyśmy od flagowego burgera restauracji, czyli whiskey burgera. Co nam zasmakowało? Po pierwsze: chrupiąca bułka maślana, miękka w środku, i co ważne, nierozmiękła pod wpływem sosu. W środku niej znajdowała się zwarta, mocno wysmażona wołowina, jednak - mimo dość mocnego wysmażenia - mięso pozostało soczyste. Po drugie: klasyczne dodatki, takie jak aromatyczny cheddar, chrupiąca sałata, dobrze wypieczony bekon, pomidor, czerwona cebula, pikle, krążki cebulowe oraz firmowy sos na bazie Jack Daniel's Tennessee Whiskey, który wzbogacał słodyczą i charakterystycznym posmakiem burbona. Świetny klasyk.
Ribs burger, czyli burger z mięsem z żeberek, okazał się równie smakowity. Mięso rozpływało się w ustach, miało charakterystyczny słodkawy posmak. Świetnie współgrało z kwaśnymi i ostrymi piklami, które przełamywały nieco słodycz mięsa.
Caesar burger nie zaimponował nam tak jak poprzednie. Pierś kurczaka w panierce była nieco zbyt sucha i ciężka. Maślana bułka oraz pozostałe dodatki były w porządku, jednak sosu cesarskiego było zdecydowanie za mało, co sprawiło, że burger ten był po prostu suchy. Nie był zły, ale na tle pozostałych wypadł najsłabiej.
Podsumowując: kluczowymi cechami restauracji Whiskey on the Rocks są autentyczność, prostota i doskonały smak. Istnieje spójna koncepcja kulinarna, a podstawą jest sos na bazie Jack Daniel's Tennessee Whiskey, który nadaje każdemu daniu unikalny smak. Zgodnie z naszymi opiniami, Whiskey on the Rocks zasługuje na ocenę bardzo dobrą, bo cesar burger, mimo że mi nie podszedł, to na pewno ma swoich zwolenników i zwolenniczki.
O autorze
Miejsca
-
Whiskey On The Rocks Gdańsk, Prezydenta Lecha Kaczyńskiego 31
Opinie (132) ponad 20 zablokowanych
-
2024-03-22 12:19
Kotlet odgrzewany ;)
Bywałem ... do momentu kiedy będąc któregoś razu zapytaliśmy o alergeny ze względu na jedną z osób. Kelner lekko zmieszany, że nie wie ale się dowie bo większość przyjeżdża gotowe a oni tylko podgrzewają. Odechciało się tam jeździć ale pewnie wiele miejsc tak robi. Nie w tych cenach.
- 11 1
-
2024-03-22 12:31
Kawa (1)
Zamowilismy tam kawe w zimy dzien , po okolo 15 min otrzymalismy kawe temperatury pokojowej, zabraklo checi na posiliek. Wystruj ciekawy, oryginalny.
- 8 1
-
2024-03-22 13:03
aaa, jak 'wystruj' ciekawy to OK
- 9 1
-
2024-03-22 13:17
Hhh
Ceny kosmos szału nie ma
- 11 0
-
2024-03-22 13:21
Whiskey
Nie polecam! Ostatnio byliśmy na obiedzie, czas oczekiwania 1h i 20 minut! Skandal! Kto,to widział żeby do jednego stolika przychodziło 3 mało rozgarniętych kelnerow! A najlepsze jak podali pieczone ziemniaki, to przyszła kelnerka i zapytała się czynpodać talerzyki! Rozpacz! Ceny bardzo drogie i naprawdę się popsuło. A sami kelnerzy do wymiany natychmiast!! Będziemy już omijać to miejsce!!
- 9 1
-
2024-03-22 13:26
Nie stać mnie na jedzenie
Na mieście. Jest makabrycznie drogo.
- 18 0
-
2024-03-22 13:54
już nie polecam (1)
jako często bywająca klientka zawsze polecałam, po piątkowym jedzeniu- ziemniaczane łódeczki faszerowane były kwaśne, po których czułam się źle łącznie z bywaniem w WC, a skrzydełka {one były ok} Żeby nie robić szumu w lokalu na prośbę rodziny nic nie powiedziałam, teraz żałuję.
- 17 0
-
2024-03-22 15:44
Też bylem w piątek
Po zjedzeniu skwaśniałych ziemniaczków miałem niestrawności
- 9 0
-
2024-03-22 15:24
Coś dziwnego w tej Polsce...ceny większe niż na zachodzie...
Nie mówiąc o kurortach,bo to wogóle jakaś przesada...
- 15 1
-
2024-03-22 16:26
Rekord świata w ilości słowa whiskey na akapit
Gratulacje serdeczne
- 8 0
-
2024-03-22 16:28
Świetna knajpa (2)
Byłam tam jeden raz i za każdym razem wszystko było świeżo i smacznie. Krótka karta i produkty z lokalnych składników. Szef kuchni planuje też menu sezonowe ale jeszcze nikomu o tym nie mówił.
- 1 14
-
2024-03-27 20:24
Widać że byliśmy w dwóch różnych knajpach o tej samej nazwie! Kartą menu bardzo długa! Przestań bredzić bo widać, że nigdy tam nie byłeś!
- 1 0
-
2024-03-30 19:25
Dobre XD
- 2 0
-
2024-03-22 17:25
Tennessee chicken plus kilka browców i 3 paczek "nima".
Nie dla psa kiełbasa idę na kebsa.- 11 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.