- 1 Nowe lokale: z cukierni do klubu (38 opinii)
- 2 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (51 opinii)
- 3 Obrywasz liście od kalafiora? (214 opinii)
- 4 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (60 opinii)
- 5 Gdańsk: restauracje przyjazne dzieciom (94 opinie)
- 6 Dokąd na pyszną zupę rybną? (113 opinii)
Jemy na mieście: doskonała Pizza Plus w Sobieszewie
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy pizzerię Pizza Plus w Sobieszewie. Poprzednio byliśmy w Tawernie Klipper w Jelitkowie, gdzie bardzo posmakowały nam dania rybne.
Dobre pizzerie w Trójmieście
W upalną sobotę wybrałam się wraz z koleżanką i rodziną na wycieczkę na Wyspę Sobieszewską. Celem wycieczki były Górki Wschodnie, działająca tam Pizza Plus oraz rezerwat Ptasi Raj. Przyznaję, że do tej niewielkiej pizzerii w ogrodzie, a raczej zagrodzie, podeszłam dość sceptycznie. Nie sądziłam, że przyjdzie mi tu zjeść najlepszą pizzę nie tylko na... wyspie.
Gdzie zjeść w Gdańsku? 10 najlepszych restauracji w Gdańsku
Pizza Plus
Jest tu przytulnie, sielsko i anielsko, z oddali słychać śpiew ptaków. Jest też najbardziej przyjazny pies Taran, który domaga się głasków, a za ladą stoją dwie panie właścicielki - matka i córka. Na uwagę zasługuje też duży, bezpłatny parking tuż za płotem.
Zamówienia przyjmowane są na zewnątrz, w ustawionym w ogrodzie barze.
W Pizza Plus otrzymamy pizzę rzemieślniczą według własnej receptury oraz belgijskie frytki, kraftowe piwo i włoskie lody. Do wyboru mamy kilka rodzajów pizzy, są klasyki i kilka pizz autorskich - specjalnych.
Zamówiliśmy:
- Pizza Margherita - 20 zł;
- Peperoni i Pepperoni - 24 zł;
- Pizza a'la Carbonara - 24 zł;
- Pizza Primavera - 22 zł;
- frytki belgijskie - 10 zł.
Na pizzę musieliśmy chwilę poczekać, ale w takich okolicznościach przyrody było to przyjemnością. Każda pizza ma swój niepowtarzalny charakter z racji różnych dodatków i jedno świetne ciasto: z przyrumienionymi bąblami na rantach, cieniutkie, chrupiące, dobrze wypieczone. Pizze podawane są na drewnianych tacach.
Pizza Margherita to klasyka. Delikatna, z dużą ilością ciągnącej się mozzarelli i subtelnym pomidorowym sosem. Można polać smakową oliwą domowej roboty, dzięki czemu nabierze więcej smaku. Jest w sam raz.
Pizza Peperoni i Pepperoni (sos, mozzarella, salami piccante, chilli, cebula, oliwki) dla mnie jest delikatnie pikantna, z doskonale wyważonymi dodatkami. Ich nadmiar szkodzi pizzy. Tu ilość dodatków jest idealna i co ważne, są świeże i dobrej jakości. Oliwki nie są "rozciapane", jak to się czasem zdarza, ale jędrne, a salami piccante nie spływa samym tłuszczem. Pizza w punkt.
Pizza a'la Carbonara została naszą faworytką. Chrupiący placek, zamiast pomidorowego sosu masełko czosnkowe, do tego cieniutkie paski boczku i cebula pokrojona w piórka. Proste, a tak dobre, że długo się to danie wspomina z uśmiechem na twarzy.
Pizza dobra na wszystko. Gdzie zamówić z dowozem?
Na drugim miejscu w naszym rankingu uplasowała się Primavera ze świeżymi liśćmi szpinaku, czerwoną cebulą, pieczarkami i oliwkami, polana lekko czosnkową oliwą. Wyrazista i delikatna zarazem. Bardzo dobra.
A na koniec słowo o frytkach - najlepsze! Chrupiące, bez posmaku starego tłuszczu, zniknęły w oka mgnieniu. To proste danie, które potrzebuje tylko jednego: odrobiny soli.
Podsumowanie: każda pizza była w mojej ocenie świetna, w idealnych proporcjach sera i sosu, nieprzeładowana dodatkami, o fajnej kompozycji smaków oraz wielkości. Tu wszystko gra i jest takie, że chce się wracać. Pyszne jedzenie w przyjemnych okolicznościach przyrody i z serdecznymi ludźmi, którzy prowadzą to miejsce z miłością. I to czuć.
Pizza Plus na wyspie podbiła nasze serca, a więc z nieukrywaną przyjemnością, w kategorii niewielkich lokali sezonowych, wystawiam ocenę najwyższą, czyli szóstkę.
O autorze
Katalog.trojmiasto.pl - Miejsca
Opinie (108) ponad 10 zablokowanych
-
2020-07-01 07:10
Ja do Sobieszewa jadę jeść ryby. (6)
Ale można na pizzę, frytki belgijskie, lody włoskie. W punkt, bez zarzutu.
- 36 19
-
2020-07-01 07:46
(2)
Ano, w punkt. Żadna recenzja nie może się obyć bez tego i**otycznego sformułowania.
- 26 0
-
2020-07-01 08:02
Bandzior pełny , odbekło się i był dobry rabat no to w punkt.
- 15 1
-
2020-07-02 08:43
Recenzja frytek z mrożonki, brawo.
- 3 1
-
2020-07-01 09:31
Rybę z Makro
- 7 1
-
2020-07-01 12:39
Pomijając już "obiektywizm" tych recenzji
to są one po prostu tragicznie napisane... Ciekawe jakie trzeba mieć znajomości, żeby tyle czasu móc pisać takie "artykuły"...
- 24 2
-
2020-07-01 13:22
halo,halo
i jeszcze ''z nieukrywana przyjemnoscia''
referaty jak z podstawowki ;)- 19 0
-
2020-07-01 07:13
(2)
Ooo Sobieszewo. Pierwszy raz w cyklu chyba. Ja pamietam w latach 80 restauracie w Sobieszewie po prawej stronie tuz przed Swibnem. Na wyspie trzeba inwestowac.
- 23 8
-
2020-07-01 07:35
(1)
Zbyszek N. lubi to!
- 0 2
-
2020-07-01 08:23
znowu kretyn na forum
- 1 0
-
2020-07-01 07:14
(6)
No cóż, ze zdjęć to koło pizzy to nie leżało. Jest to polski placek wypiekany z dodatkami i tak wygląda.
- 34 100
-
2020-07-01 07:57
Komentarz z tych typu : (1)
Nie byłem, nie próbowałem ale skrytykuję dla zasady ...
- 49 6
-
2020-07-01 14:59
Nietrafione,Moje doświadczenie: piec effeuno w domu+plus 5 stagioni napoletana(w290)+sos mutti+galbani+recepta na własne ciasto z AVPN - znam się, to nie jest pizza.
- 8 23
-
2020-07-01 08:41
(2)
Pizza to wypiekany placek z dodatkami.
Pizza ma wiele odmian. Między innymi neapolitanska, rzymska, sycylijska, jest też nie włoska, czyli naprzyklad nowojorska.
A Ty tu poznałeś Polska, nie wiem po czym. Zresztą nic nie szkodzi. Może być i polska, ale to nadal pizza.- 52 2
-
2020-07-01 14:49
(1)
po tym placku drożdżowym zamiast ciasta i bieda dodatkami.
- 5 16
-
2020-07-01 15:40
widać że nigdy nie byłeś we Woszech,
jeśli mówisz o bieda dodatkach.
- 17 2
-
2020-07-01 11:17
jak wcina tylko mrożone i to na zimno to nic dziwnego, że tak pisze.
- 12 1
-
2020-07-01 07:19
Wierzę, że jest to dobra pizza. Może i nawet najlepsza w trojmiescie (4)
Ja niestety wiem gdzie jest najgorsza...
- 26 5
-
2020-07-01 07:44
Podziel się tą wiedzą! (2)
- 4 0
-
2020-07-01 12:01
leone zaspa (1)
jendo wielkie g
- 14 0
-
2020-07-15 08:54
ktoś w dzisiejszjych czasach jeszcze je polską pizze z leone krokodyli skrzypków itd?
- 1 0
-
2020-07-01 12:21
gdzie?
- 0 1
-
2020-07-01 07:23
byłem w poniedziałek - nieczynne (2)
:-(
- 7 19
-
2020-07-01 09:28
We wtorek otworzyli, spoko :)
- 4 1
-
2020-07-01 10:57
W poniedziałki jest nieczynne - odpoczywają po weekendzie
Wystarczy śledzić ich facebooka
- 10 1
-
2020-07-01 07:29
Czym bliżej rantu tym ilość dodatków spada. (3)
Widzę trójkąty gdzie salami występuje w śladowej ilości lub jej nie ma . Tak samo z boczkiem . Na ostatniej nie widać bo liśćmi wszystko przykryte . Słabo .Dość drogo jak na takie miejsce na odludziu . Dwa ziemniaki 10 złotych ?
- 19 39
-
2020-07-01 08:21
jak to jest drogo....
- 13 3
-
2020-07-01 09:21
(1)
To nie żadne ziemniaki, tylko 100g mrożonych fryt. Może jeszcze pani keczup oceni?
- 7 3
-
2020-07-01 09:28
Tortex z butli
pychota
- 12 1
-
2020-07-01 07:34
Wygląda apetycznie.
Na pewno się wybiorę.
- 23 3
-
2020-07-01 07:36
Byłem tam dwukrotnie. Pizza pyszna, obsługa przesympatyczna, miejsce z bardzo fajnym klimatem. Polecam!
- 41 4
-
2020-07-01 07:38
Trzeba bedzie sprawdzic
- 26 2
-
2020-07-01 07:47
Belgijskie? (4)
Czy na pewno smażone na fryturze wołowej? Bo o to chodzi w belgijskich.
- 24 10
-
2020-07-01 08:01
Wół się pasie na polu kilometr dalej. (1)
To nie wystarczy?
- 12 1
-
2020-07-01 08:40
Nie wystarczy.
Słodkawa woń smażonego wołowego łoju musi zostać na podbródku.
- 8 5
-
2020-07-01 08:43
(1)
Nie tylko, to też odpowiednia odmiana ziemniaka i kształt frytki.
- 5 1
-
2020-07-01 09:02
No jasne, ale tłuszcz i metoda smażenia to podstawa. A nie że grube fryty bach do oleju. Mogą być i dobre, ale belgijskimi nie będą :)
- 10 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.