Jemy na mieście: doskonała Pizza Plus w Sobieszewie

W najnowszym odcinku cyklu Jemy na mieście pojechałam przetestować Pizzę Plus w Sobieszewie.
W najnowszym odcinku cyklu Jemy na mieście pojechałam przetestować Pizzę Plus w Sobieszewie. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy pizzerię Pizza Plus w Sobieszewie. Poprzednio byliśmy w Tawernie Klipper w Jelitkowie, gdzie bardzo posmakowały nam dania rybne.



Dobre pizzerie w Trójmieście


W upalną sobotę wybrałam się wraz z koleżanką i rodziną na wycieczkę na Wyspę Sobieszewską. Celem wycieczki były Górki Wschodnie, działająca tam Pizza Plus oraz rezerwat Ptasi Raj. Przyznaję, że do tej niewielkiej pizzerii w ogrodzie, a raczej zagrodzie, podeszłam dość sceptycznie. Nie sądziłam, że przyjdzie mi tu zjeść najlepszą pizzę nie tylko na... wyspie.

Pizza PlusMapka to rodzinny, sezonowy lokal, bo czynny głównie latem, usytuowany w urokliwym, cichym, spokojnym ogrodzie "Chaty na Wyspie" w Górkach Wschodnich, z dala od centrum Sobieszewa. Tak naprawdę Pizza Plus to ogród z drzewkami owocowymi, ze starym kutrem rybackim, drewnianym płotem, leżakami, przeróżnymi stolikami i stołami oraz wiekową rybacką chatą, charakterystyczną dla tej części wyspy (w przyszłości ma przejść remont i być oddana do użytku).

Jest tu przytulnie, sielsko i anielsko, z oddali słychać śpiew ptaków. Jest też najbardziej przyjazny pies Taran, który domaga się głasków, a za ladą stoją dwie panie właścicielki - matka i córka. Na uwagę zasługuje też duży, bezpłatny parking tuż za płotem.

Zamówienia przyjmowane są na zewnątrz, w ustawionym w ogrodzie barze.

W Pizza Plus otrzymamy pizzę rzemieślniczą według własnej receptury oraz belgijskie frytki, kraftowe piwo i włoskie lody. Do wyboru mamy kilka rodzajów pizzy, są klasyki i kilka pizz autorskich - specjalnych.

Zamówiliśmy:

- Pizza Margherita - 20 zł;
- Peperoni i Pepperoni - 24 zł;
- Pizza a'la Carbonara - 24 zł;
- Pizza Primavera - 22 zł;
- frytki belgijskie - 10 zł.

Na pizzę musieliśmy chwilę poczekać, ale w takich okolicznościach przyrody było to przyjemnością. Każda pizza ma swój niepowtarzalny charakter z racji różnych dodatków i jedno świetne ciasto: z przyrumienionymi bąblami na rantach, cieniutkie, chrupiące, dobrze wypieczone. Pizze podawane są na drewnianych tacach.

1
miejsce: Pizzerie
w rankingu Pizzerie
Pizza&Pasta Napoli Gdynia
Gdynia, 10 Lutego 11
9.2/10
+ Oceń

Pizza Margherita to klasyka. Delikatna, z dużą ilością ciągnącej się mozzarelli i subtelnym pomidorowym sosem. Można polać smakową oliwą domowej roboty, dzięki czemu nabierze więcej smaku. Jest w sam raz.

Pizza Margherita.
Pizza Margherita. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Pizza Peperoni i Pepperoni (sos, mozzarella, salami piccante, chilli, cebula, oliwki) dla mnie jest delikatnie pikantna, z doskonale wyważonymi dodatkami. Ich nadmiar szkodzi pizzy. Tu ilość dodatków jest idealna i co ważne, są świeże i dobrej jakości. Oliwki nie są "rozciapane", jak to się czasem zdarza, ale jędrne, a salami piccante nie spływa samym tłuszczem. Pizza w punkt.

Pizza Peperoni i Pepperoni.
Pizza Peperoni i Pepperoni. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Pizza a'la Carbonara została naszą faworytką. Chrupiący placek, zamiast pomidorowego sosu masełko czosnkowe, do tego cieniutkie paski boczku i cebula pokrojona w piórka. Proste, a tak dobre, że długo się to danie wspomina z uśmiechem na twarzy.

Pizza dobra na wszystko. Gdzie zamówić z dowozem?



Pizza a'la Carbonara.
Pizza a'la Carbonara. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Na drugim miejscu w naszym rankingu uplasowała się Primavera ze świeżymi liśćmi szpinaku, czerwoną cebulą, pieczarkami i oliwkami, polana lekko czosnkową oliwą. Wyrazista i delikatna zarazem. Bardzo dobra.

Pizza Primavera.
Pizza Primavera. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
A na koniec słowo o frytkach - najlepsze! Chrupiące, bez posmaku starego tłuszczu, zniknęły w oka mgnieniu. To proste danie, które potrzebuje tylko jednego: odrobiny soli.

Frytki belgijskie.
Frytki belgijskie. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Podsumowanie: każda pizza była w mojej ocenie świetna, w idealnych proporcjach sera i sosu, nieprzeładowana dodatkami, o fajnej kompozycji smaków oraz wielkości. Tu wszystko gra i jest takie, że chce się wracać. Pyszne jedzenie w przyjemnych okolicznościach przyrody i z serdecznymi ludźmi, którzy prowadzą to miejsce z miłością. I to czuć.

Pizza Plus na wyspie podbiła nasze serca, a więc z nieukrywaną przyjemnością, w kategorii niewielkich lokali sezonowych, wystawiam ocenę najwyższą, czyli szóstkę.

6.0 /6
Ocena autora
5.9 /6
10 ocen
Ocena czytelników

Opinie (108) ponad 10 zablokowanych

  • Ja do Sobieszewa jadę jeść ryby. (6)

    Ale można na pizzę, frytki belgijskie, lody włoskie. W punkt, bez zarzutu.

    • 36 19

    • (2)

      Ano, w punkt. Żadna recenzja nie może się obyć bez tego i**otycznego sformułowania.

      • 26 0

      • Bandzior pełny , odbekło się i był dobry rabat no to w punkt.

        • 15 1

      • Recenzja frytek z mrożonki, brawo.

        • 3 1

    • Rybę z Makro

      • 7 1

    • Pomijając już "obiektywizm" tych recenzji

      to są one po prostu tragicznie napisane... Ciekawe jakie trzeba mieć znajomości, żeby tyle czasu móc pisać takie "artykuły"...

      • 24 2

    • halo,halo

      i jeszcze ''z nieukrywana przyjemnoscia''

      referaty jak z podstawowki ;)

      • 19 0

  • (2)

    Ooo Sobieszewo. Pierwszy raz w cyklu chyba. Ja pamietam w latach 80 restauracie w Sobieszewie po prawej stronie tuz przed Swibnem. Na wyspie trzeba inwestowac.

    • 22 8

    • (1)

      Zbyszek N. lubi to!

      • 0 2

      • znowu kretyn na forum

        • 1 0

  • (6)

    No cóż, ze zdjęć to koło pizzy to nie leżało. Jest to polski placek wypiekany z dodatkami i tak wygląda.

    • 34 99

    • Komentarz z tych typu : (1)

      Nie byłem, nie próbowałem ale skrytykuję dla zasady ...

      • 47 6

      • Nietrafione,Moje doświadczenie: piec effeuno w domu+plus 5 stagioni napoletana(w290)+sos mutti+galbani+recepta na własne ciasto z AVPN - znam się, to nie jest pizza.

        • 8 23

    • (2)

      Pizza to wypiekany placek z dodatkami.
      Pizza ma wiele odmian. Między innymi neapolitanska, rzymska, sycylijska, jest też nie włoska, czyli naprzyklad nowojorska.
      A Ty tu poznałeś Polska, nie wiem po czym. Zresztą nic nie szkodzi. Może być i polska, ale to nadal pizza.

      • 51 2

      • (1)

        po tym placku drożdżowym zamiast ciasta i bieda dodatkami.

        • 5 16

        • widać że nigdy nie byłeś we Woszech,

          jeśli mówisz o bieda dodatkach.

          • 17 2

    • jak wcina tylko mrożone i to na zimno to nic dziwnego, że tak pisze.

      • 12 1

  • Wierzę, że jest to dobra pizza. Może i nawet najlepsza w trojmiescie (4)

    Ja niestety wiem gdzie jest najgorsza...

    • 26 5

    • Podziel się tą wiedzą! (2)

      • 4 0

      • leone zaspa (1)

        jendo wielkie g

        • 14 0

        • ktoś w dzisiejszjych czasach jeszcze je polską pizze z leone krokodyli skrzypków itd?

          • 1 0

    • gdzie?

      • 0 1

  • byłem w poniedziałek - nieczynne (2)

    :-(

    • 6 19

    • We wtorek otworzyli, spoko :)

      • 4 1

    • W poniedziałki jest nieczynne - odpoczywają po weekendzie

      Wystarczy śledzić ich facebooka

      • 10 1

  • Czym bliżej rantu tym ilość dodatków spada. (3)

    Widzę trójkąty gdzie salami występuje w śladowej ilości lub jej nie ma . Tak samo z boczkiem . Na ostatniej nie widać bo liśćmi wszystko przykryte . Słabo .Dość drogo jak na takie miejsce na odludziu . Dwa ziemniaki 10 złotych ?

    • 18 39

    • jak to jest drogo....

      • 13 3

    • (1)

      To nie żadne ziemniaki, tylko 100g mrożonych fryt. Może jeszcze pani keczup oceni?

      • 7 3

      • Tortex z butli

        pychota

        • 12 1

  • Wygląda apetycznie.

    Na pewno się wybiorę.

    • 22 3

  • Byłem tam dwukrotnie. Pizza pyszna, obsługa przesympatyczna, miejsce z bardzo fajnym klimatem. Polecam!

    • 41 4

  • Trzeba bedzie sprawdzic

    • 26 2

  • Belgijskie? (4)

    Czy na pewno smażone na fryturze wołowej? Bo o to chodzi w belgijskich.

    • 23 10

    • Wół się pasie na polu kilometr dalej. (1)

      To nie wystarczy?

      • 12 1

      • Nie wystarczy.

        Słodkawa woń smażonego wołowego łoju musi zostać na podbródku.

        • 8 5

    • (1)

      Nie tylko, to też odpowiednia odmiana ziemniaka i kształt frytki.

      • 5 1

      • No jasne, ale tłuszcz i metoda smażenia to podstawa. A nie że grube fryty bach do oleju. Mogą być i dobre, ale belgijskimi nie będą :)

        • 10 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
World Class Cocktail 2021
World Class Cocktail 2021
degustacja
lip 7-1.08
Trójmiasto
Dzień Arbuza
Dzień Arbuza
degustacja
sie 3
wtorek, g. 12:00
Gdańsk, Stacja Food Hall

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie