• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ruchanki, śledzie, zylc, dziadówka. Kuchnia kaszubska w Trójmieście - gdzie zjemy?

Julia Rzepecka
1 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia
MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku. MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.

Slédz w smiotanie, plôck pò kaszëbskù albo piekłô swiniô noga w piwie - to prawdziwe kaszubskie smakołyki. Chociaż Kaszubi gotowali dawniej skromnie i prosto, ich tradycyjna kuchnia była smaczna, zdrowa i pożywna. Wśród jej charakterystycznych potraw wiele jest takich, których nie zje się nigdzie indziej. Gdzie w Trójmieście znajdziemy restauracje serwujące takie przysmaki?



Restauracje z kuchnią tradycyjną



Czy dobrze znasz tradycyjną kuchnię swojego regionu?

Poza malowniczymi jeziorami i lasami czy unikalną gwarą Kaszuby słyną z oryginalnych potraw. Mieszkańcy tego regionu od lat stawiali na prostotę. Tradycyjne dania nie są skomplikowane, są proste, łatwe do przyrządzenia, są także często owiane legendami czy związane z historiami, które potrafią zadziwić.

Lato już właściwie za nami. Kto więc w te wakacje nie miał okazji odwiedzić kaszubskich terenów i spróbować regionalnych dań, być może znajdzie je w Trójmieście? Szukamy lokali i restauracji, które serwują kaszubską kuchnię.

Jemy na mieście: Sopocki Młyn - smacznie, prosto i za głośno Jemy na mieście: Sopocki Młyn - smacznie, prosto i za głośno

Restauracja Polskie Smaki



Restauracja Polskie Smaki zlokalizowana jest w samym sercu SopotuMapka. Lokalizacja z widokiem na molo i morze to duży atut restauracji. Już od wejścia uwagę zwraca także ciekawy wystrój, nawiązujący do tradycyjnych wzorów z Kaszub. Chociaż ceny nie są najniższe, dania są przygotowane niepospolicie, z wyszukanymi składnikami. To kaszubska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Co tam zjemy? Na przystawkę obowiązkowo śledzia w śmietankowo-chrzanowej galaretce (35 zł), kozi ser zapiekany na domowym żytnim chlebie (32 zł) lub plasterki podwędzanej polędwicy z jelenia (55 zł). Jeśli chodzi o zupy, spróbujemy np. szczawiowej, z ogórka małosolnego lub rybnej (29-32 zł). Są oczywiście ryby, czyli smażony dorsz czy łosoś (76 zł, 99 zł).

Z głównych dań mięsnych spróbujemy pieczonego udka z kaczki (84 zł), jest też kotlet schabowy (65 zł) czy sezonowana polędwica wołowa z grilla (120 zł). W karcie są także pierogi z dorszem lub policzkami wieprzowymi (40 zł, 39 zł). W tej restauracji znaleźć można nie tylko kaszubskie dania, ale również polskie wina, lokalnie wyrabiane nalewki i miody, polską wódkę i StaroGdańskie - złoty trunek pochodzący z lokalnego browaru.

  • Restauracja Polskie Smaki w Sopocie.
  • Restauracja Polskie Smaki w Sopocie.
  • Restauracja Polskie Smaki w Sopocie.
  • Restauracja Polskie Smaki w Sopocie.
  • Restauracja Polskie Smaki w Sopocie.

Karczma Polska Zagroda



W Sopocie zajrzeć też warto do Karczmy Polska Zagroda przy al. NiepodległościMapka, która od lat serwuje staropolską kuchnię. W menu znajdziemy m.in. ucztę gospodarza dla sześciu osób (320 zł). To rzeczywiście prawdziwa mięsna uczta z golonką duszoną w piwie, grillowaną karkówką, kurczakiem w ziołach, żeberkami w marynacie, zrazami wołowymi, białą kiełbasą i dodatkami, jak ziemniaki, pieczarki, kapusta. W karcie znajduje się też pieczeń z jelenia (57,50 zł) czy deska pasibrzucha - ogromna golonka w rozmiarze XXXL (800 g).

W karczmie zamówimy także: bigos hultajski (24,50 zł) śledzia z tradycją (25 zł), tatar bałtycki ze świeżego łososia (35,50 zł), zimne nóżki (21,50 zł). Są też zupy takie, jak: żur, kwaśnica czy borowikowa z łazankami (17,50-21,50 zł). Przebierać można także w pierogach z najróżniejszym nadzieniem. To nie wszystko, ponieważ spróbujemy tam też takich specjałów, jak: frykadelki z polędwiczki wieprzowej, bursztynowej gąski, zawijańca kasztelańskiego rumsztyka wołowego, deski piwosza czy kaczki przekupki (ceny od 36-60 zł). Na miejscu kupić można też "produkty z własnej spiżarni". Są to miody, jagody, żurawina, borówka i grzyby marynowane, a także domowe wino oraz "Michałówka" - nalewka staropolska, produkowana i serwowana tylko w karczmie.

  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.

Tawerna Mestwin



Przy ul. Straganiarskiej natkniemy się na Tawernę Mestwin. Wymieniając restauracje z kaszubską kuchnią nie można zapomnieć o tym rodzinnie prowadzonym lokalu. Od lat serwujący prawdziwe, tradycyjnie przyrządzane dania według dawnych receptur ze składnikami z domowego sadu i ogrodu. Chociaż z zewnątrz restauracja nie przykuwa wzroku, zabytkowe wnętrze i wystrój są nie do podrobienia. Okna zdobią piękne kolorowe witraże, a drewniane stoły przykryte są ozdobnymi serwetami w kaszubskie wzory. Pod sufitem zawieszone są najróżniejsze suszone zioła, wszędzie można natknąć się na prawdziwe ludowe, drewniane elementy i dekoracje.

Karta jest krótka, ale iście kaszubska. Znajdziemy tam zakąski takie, jak: śledzie w oleju (18 zł), śledzie po kaszubsku z rodzynkami (23 zł) czy chleb ze smalcem i ogórkiem (12 zł). Zupy w Tawernie to rosół, kwaśna na maślance i musztardowa z jajkiem (18-20 zł). Wśród dań głównych są schab z kapustą, pieczeń wieprzowa i kaszubski zawijaniec (każde 45 zł). Zamówimy też placek po kaszubsku (47 zł) oraz ziemniaki zasmażane podawane z maślanką, kotlety z kaszy gryczanej i placki ziemniaczane (po 28 zł). Są też rozmaite ryby, a także coś na słodko - naleśniki,

  • Tawerna Mestwin w Gdańsku.
  • Tawerna Mestwin w Gdańsku.
  • Tawerna Mestwin w Gdańsku.
  • Tawerna Mestwin w Gdańsku.
  • Tawerna Mestwin w Gdańsku.
  • Tawerna Mestwin w Gdańsku.
  • Tawerna Mestwin w Gdańsku.

Mùlk Chëcz Kaszëbsko



Lokali z tradycyjną kuchnią warto oczywiście szukać za miastem. Takich jak m.in. restauracja Mùlk Chëcz Kaszëbsko znajdująca się w MiszewkuMapka. To restauracja, ale można tam także wynająć pokój hotelowy. Znajduje się tam również sklep z tradycyjnymi, regionalnymi specjałami wytwarzanymi na miejscu. Restauracja, otwarta w 2012 r., jest wystylizowana w nawiązaniu do tradycyjnego wystroju.

Menu jest obszerne, pełne tradycyjnych dań, napisane również w języku kaszubskim. I tak np. szczupak w occie z grzankami (19 zł) lub chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym (10 zł) to propozycje na początek. Wśród zup mamy np. żurek na zakwasie z kiełbasą podany w chlebie, czerninę na gęsinie czy szczawiową z jajkiem (17-22 zł). Dania główne przygotowywane są zarówno w wersji mięsnej, jak i wege. Zjemy tam kaszankę, wątróbkę, babkę kartoflaną czy gulasz z gęsich żołądków (21-28 zł). Na większy głód dobry będzie schabowy z kością w chlebie, żeberka z metra, pieczona golonka w piwie czy gołąbki z dzika (ceny od 34 do 46 zł). Są także zrazy z jelenia, duszona pierś z gęsi czy wielka Micha Kaszuba dla czterech osób.

  • MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.
  • MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.
  • MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.
  • MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.
  • MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.
  • MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.
  • MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.
  • MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.

Miejsca

Opinie (98) ponad 10 zablokowanych

  • Ceny są nie na moją kieszeń, dlatego (6)

    Kupię kg białej ,boczek, żur z butli i zrobię cały gar żuru na tydzień .
    Do tego pajda chleba, jajko na twardo i szafa gra.
    Koszt ok 50 zł

    • 48 4

    • biedactwo

      • 2 17

    • (2)

      Nie zapomnij o ziemniaczkach!

      • 9 0

      • (1)

        I o posmażonej cebulce! Nieco wędzonego boczku również nie zaszkodzi.

        • 9 0

        • No to narobiliście mi smaka!

          • 7 0

    • I tak zawyżyłeś koszt (1)

      I przynajmniej wiesz co jesz. Nie rozumiem skąd tyle ludzi w restauracjach

      • 9 2

      • Skończysz szkołę, zaczniesz zarabiać, to zrozumiesz, że jak ludzie mogą nie żreć żuru przez tydzień, to nie żrą, a ponieważ nie chce im się ciągle siedzieć nad garami, idą do restauracji.

        • 7 3

  • takie rzeczy w chmielnie są tradycyjne (2)

    nie to co niby miastowi próbują stworzyć bez efektu łał!

    • 6 1

    • W Chmielnie (1)

      W knajpie przy jeziorze niestety bardzo kiepskie jedzenie. Śledź w smietanie, jedno z podstawowych dań kuchni kaszubskiej, po prostu niejadalny. Reszta też pozostawia wiele do życzenia. Dałam im szansę dwa razy ,ale więcej tam nie pojadę. Dziwią mnie te kolejki przed drzwiami.

      • 2 0

      • Oni nawet schabowego nie potrafią zrobić, najgorsze jedzenie z jakim się spotkałam.

        • 0 0

  • Ceny masakra. (4)

    A ludzi full w restauracjach... Ja rozumiem frykasy rarytasy ale szczawiowa za ok. 30 albo bigos za 25 - to już przesada. Lepiej gotować samemu i przynajmniej się czegoś nauczyć. Czasem można ale z takimi cenami... To marnotrastwo pieniędzy

    • 47 3

    • (3)

      Zależy co za bigos. Można zrobić śmieciowy w 2 godziny, ale jeśli masz go jak Pan Bóg przykazał 3 dni, wpakować pięć czy sześć gatunków mięsa, borowiki, dwa rodzaje kapusty, to... bigos z prawdziwego zdarzenia to jest rarytas warty sporo więcej niż 25 kg za porcję.

      • 7 4

      • Nikt nie robi w knajpie takich bigosow (2)

        Trzy dni i kilka rodzajów mięsa, grzybów etc. W życiu....
        Tam ma być szybko i tanio. Aby móc zarobić.
        Taki dobry bigos jak go opisujesz, musieliby sprzedawać nie po 25 a po 50 zł. Ale tego nikt by im nie kupił

        • 6 0

        • (1)

          Normalnie nie, ale przed świętami wiele knajp oferuje takie, właśnie koło 50 zł za porcję (ale rok, dwa lata temu, więc w tym można się spodziewać 60 zł, albo lepiej) i bardzo dobrze schodzą.

          • 0 3

          • Jak sprawdziłem, to "grzyby, śliwki, kiełbasa i mięso", czyli pewnie mamy do czynienia z bieda-bigosem, gdyby były borowiki, by napisali, raczej to podgrzybki, co do mięsa, to liczba pojedyncza wskazuje na jedną kiełbasę i jeden gatunek mięsa, którego też nie określają, więc raczej nie jest to dziczyzna, ani schab cielęcy, tylko chamska łopatka wieprzowa. Tandeta, jeśli się weźmie pod uwagę, że bigos "hultajski" jest rodzajem bigosu charakteryzującym się dużą ilością mięsa w stosunku do kapusty.

            • 5 0

  • Gdzie można zjeść ciszki?

    Tradycyjne kaszubskie danie, którego ciężko gdziekolwiek uświadczyć.

    • 4 0

  • Błąd droga redakcjo! (1)

    Już na początku artykułu jest błąd w tekście. Jest język kaszubski, a nie unikalna kaszubska gwara!!!

    • 22 2

    • 3/4 to polski zatem najwyżej gwara

      • 0 0

  • Jak już wrzucacie Molka, to należy wspomnieć o Nordowim Molu.

    • 7 0

  • tokio sushi

    dzisiaj zlikwidowali 15 lat istnienia....co sie dziej w tym kraju??

    • 2 9

  • Kogo (1)

    na te frykasy stać? Ja mam około 1500 żł emerytury i praktycznie na nic mnie nie stać. A podwyżki żywności są straszne.

    • 10 3

    • Ciekawe jaka będzie moja emerytura ....za 5 lat
      i jakie ceny wtedy będą.Chyba będę dalej pracować na tym etacie ,dopóki sił starczy.Współczuję dzisiejszym emerytom....a ceny jesienią znów w górę.Nie będzie lekko.

      • 0 1

  • Nigdzie

    nie wyjeżdżam, praktycznie na nic mnie nie stać. Lekarstwa także horrendalnie podrożały. A wy o jakiejś kuchni kaszubskiej. Czy to w ogóle jest jadalne?

    • 9 6

  • Wychodzę z domu tylko na spacery (1)

    po najbliższej okolicy. Mam 75 lat. Żyję z dnia na dzień i praktycznie co dzień jem to samo, aby przeżyć. A wy wyjeżdżacie z jakąś kuchnią kaszubską. Kogo na to stać?

    • 18 4

    • Ciężko emerytom....a ceny coraz wyższe.Ten co ma ziemię to poradzi sobie.Nie trzeba jeść codziennie tego samego,nawet za małe pieniądze.Wystarczy przejrzeć jakie produkty posiadamy w domu i coś z nich zrobić.Trzeba mieć na uwadze zdrowie.Nie każdy może jeść to na co ma ochotę.Wiadomo że smażone ,ciężkostrawne posiłki nie służą naszemu zdrowiu.Najlepsze są gotowane tak aby nie ,,wygotować ,,z nich wartości odżywczych.Warto sięgać po warzywa i owoce ale mięso,podroby też są ważne.Emeryci nie mają lekko przy rosnących cenach ale jak ma się własne cztery kąty i najniższą emeryturę(1200-1500) to da się z tego wyżyć...no chyba że są wydatki na lekarzy i leki.W tym wypadku powinna pomóc rodzina,dzieci,wnuki.Dla samotnych emerytów też znajdzie się pomóc,tylko muszą wiedzieć gdzie jej szukać.Tak przyjemnie czyta się ten artykuł o kuchni kaszubskiej,ale nie trzeba promować restauracji.Może następny artykuł,,Miesięczne przeżycie emeryta za najniższą emeryturę.Być może będą tam opisy taniej i prostej kuchni.Pizdrawiam starszego pana emeryta.Nie wiem jak to będzie jak za 5 lat przejdę na emeryturę.Może szczaw i mirabelki? Jak jeszcze będą.

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane