- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (17 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (30 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (40 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (149 opinii)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Ruchanki, śledzie, zylc, dziadówka. Kuchnia kaszubska w Trójmieście - gdzie zjemy?
Slédz w smiotanie, plôck pò kaszëbskù albo piekłô swiniô noga w piwie - to prawdziwe kaszubskie smakołyki. Chociaż Kaszubi gotowali dawniej skromnie i prosto, ich tradycyjna kuchnia była smaczna, zdrowa i pożywna. Wśród jej charakterystycznych potraw wiele jest takich, których nie zje się nigdzie indziej. Gdzie w Trójmieście znajdziemy restauracje serwujące takie przysmaki?
Restauracje z kuchnią tradycyjną
Lato już właściwie za nami. Kto więc w te wakacje nie miał okazji odwiedzić kaszubskich terenów i spróbować regionalnych dań, być może znajdzie je w Trójmieście? Szukamy lokali i restauracji, które serwują kaszubską kuchnię.
Jemy na mieście: Sopocki Młyn - smacznie, prosto i za głośno
Restauracja Polskie Smaki
Restauracja Polskie Smaki zlokalizowana jest w samym sercu Sopotu. Lokalizacja z widokiem na molo i morze to duży atut restauracji. Już od wejścia uwagę zwraca także ciekawy wystrój, nawiązujący do tradycyjnych wzorów z Kaszub. Chociaż ceny nie są najniższe, dania są przygotowane niepospolicie, z wyszukanymi składnikami. To kaszubska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Co tam zjemy? Na przystawkę obowiązkowo śledzia w śmietankowo-chrzanowej galaretce (35 zł), kozi ser zapiekany na domowym żytnim chlebie (32 zł) lub plasterki podwędzanej polędwicy z jelenia (55 zł). Jeśli chodzi o zupy, spróbujemy np. szczawiowej, z ogórka małosolnego lub rybnej (29-32 zł). Są oczywiście ryby, czyli smażony dorsz czy łosoś (76 zł, 99 zł).
Z głównych dań mięsnych spróbujemy pieczonego udka z kaczki (84 zł), jest też kotlet schabowy (65 zł) czy sezonowana polędwica wołowa z grilla (120 zł). W karcie są także pierogi z dorszem lub policzkami wieprzowymi (40 zł, 39 zł). W tej restauracji znaleźć można nie tylko kaszubskie dania, ale również polskie wina, lokalnie wyrabiane nalewki i miody, polską wódkę i StaroGdańskie - złoty trunek pochodzący z lokalnego browaru.
Karczma Polska Zagroda
W Sopocie zajrzeć też warto do Karczmy Polska Zagroda przy al. Niepodległości, która od lat serwuje staropolską kuchnię. W menu znajdziemy m.in. ucztę gospodarza dla sześciu osób (320 zł). To rzeczywiście prawdziwa mięsna uczta z golonką duszoną w piwie, grillowaną karkówką, kurczakiem w ziołach, żeberkami w marynacie, zrazami wołowymi, białą kiełbasą i dodatkami, jak ziemniaki, pieczarki, kapusta. W karcie znajduje się też pieczeń z jelenia (57,50 zł) czy deska pasibrzucha - ogromna golonka w rozmiarze XXXL (800 g).
W karczmie zamówimy także: bigos hultajski (24,50 zł) śledzia z tradycją (25 zł), tatar bałtycki ze świeżego łososia (35,50 zł), zimne nóżki (21,50 zł). Są też zupy takie, jak: żur, kwaśnica czy borowikowa z łazankami (17,50-21,50 zł). Przebierać można także w pierogach z najróżniejszym nadzieniem. To nie wszystko, ponieważ spróbujemy tam też takich specjałów, jak: frykadelki z polędwiczki wieprzowej, bursztynowej gąski, zawijańca kasztelańskiego rumsztyka wołowego, deski piwosza czy kaczki przekupki (ceny od 36-60 zł). Na miejscu kupić można też "produkty z własnej spiżarni". Są to miody, jagody, żurawina, borówka i grzyby marynowane, a także domowe wino oraz "Michałówka" - nalewka staropolska, produkowana i serwowana tylko w karczmie.
Tawerna Mestwin
Przy ul. Straganiarskiej natkniemy się na Tawernę Mestwin. Wymieniając restauracje z kaszubską kuchnią nie można zapomnieć o tym rodzinnie prowadzonym lokalu. Od lat serwujący prawdziwe, tradycyjnie przyrządzane dania według dawnych receptur ze składnikami z domowego sadu i ogrodu. Chociaż z zewnątrz restauracja nie przykuwa wzroku, zabytkowe wnętrze i wystrój są nie do podrobienia. Okna zdobią piękne kolorowe witraże, a drewniane stoły przykryte są ozdobnymi serwetami w kaszubskie wzory. Pod sufitem zawieszone są najróżniejsze suszone zioła, wszędzie można natknąć się na prawdziwe ludowe, drewniane elementy i dekoracje.
Karta jest krótka, ale iście kaszubska. Znajdziemy tam zakąski takie, jak: śledzie w oleju (18 zł), śledzie po kaszubsku z rodzynkami (23 zł) czy chleb ze smalcem i ogórkiem (12 zł). Zupy w Tawernie to rosół, kwaśna na maślance i musztardowa z jajkiem (18-20 zł). Wśród dań głównych są schab z kapustą, pieczeń wieprzowa i kaszubski zawijaniec (każde 45 zł). Zamówimy też placek po kaszubsku (47 zł) oraz ziemniaki zasmażane podawane z maślanką, kotlety z kaszy gryczanej i placki ziemniaczane (po 28 zł). Są też rozmaite ryby, a także coś na słodko - naleśniki,
Mùlk Chëcz Kaszëbsko
Lokali z tradycyjną kuchnią warto oczywiście szukać za miastem. Takich jak m.in. restauracja Mùlk Chëcz Kaszëbsko znajdująca się w Miszewku. To restauracja, ale można tam także wynająć pokój hotelowy. Znajduje się tam również sklep z tradycyjnymi, regionalnymi specjałami wytwarzanymi na miejscu. Restauracja, otwarta w 2012 r., jest wystylizowana w nawiązaniu do tradycyjnego wystroju.
Menu jest obszerne, pełne tradycyjnych dań, napisane również w języku kaszubskim. I tak np. szczupak w occie z grzankami (19 zł) lub chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym (10 zł) to propozycje na początek. Wśród zup mamy np. żurek na zakwasie z kiełbasą podany w chlebie, czerninę na gęsinie czy szczawiową z jajkiem (17-22 zł). Dania główne przygotowywane są zarówno w wersji mięsnej, jak i wege. Zjemy tam kaszankę, wątróbkę, babkę kartoflaną czy gulasz z gęsich żołądków (21-28 zł). Na większy głód dobry będzie schabowy z kością w chlebie, żeberka z metra, pieczona golonka w piwie czy gołąbki z dzika (ceny od 34 do 46 zł). Są także zrazy z jelenia, duszona pierś z gęsi czy wielka Micha Kaszuba dla czterech osób.
Miejsca
Opinie (98) ponad 10 zablokowanych
-
2022-09-01 13:49
Ceny wszędzie zaokrąglone do pełnych złotych. (3)
W przyszłym roku kolejny skok i będą artykuły z cenami zaokrąglonymi do pełnych dziesiątek.
- 5 2
-
2022-09-01 14:23
1000zl za schabowego (1)
- 2 1
-
2022-09-02 02:06
O ile ten schabowy będzie,taki prawdziwy z dawnych lat.
- 0 0
-
2022-09-02 02:04
Dobrze że jest złoty a nie euro.Dobrze że jest gotówka.Dobrze że jeszcze można coś do gara włożyć.Dobrze że mamy pokój.Najważniejsze jest bezpieczeństwo.
- 0 0
-
2022-09-01 14:20
Wszystkie tee knajpy to do piet nie dosiegają restauracji "gosciniec dla przyjaciol"w wyczechowie k.koscierzyny.tyle w temacie
- 5 4
-
2022-09-01 15:02
Na (2)
zdjęciach to wygląda - jak wy to nazywacie - pysznie albo przepysznie. Tylko dlaczego potem odbija się jakimś strasznym kwasem?
- 7 0
-
2022-09-01 17:45
Dokładnie - przez tydzień nie mogłam strawić.
- 1 0
-
2022-09-02 02:10
Masz refluks żołądkowy albo za dużo chemia w potrawie.Tylko mleko pomoże ale to prawdziwe ,od krowy z ,,naturalnego wybiegu,,
- 0 0
-
2022-09-01 15:04
Nazwy jak koleżanki Adriana Du*y na Twitterze
- 3 1
-
2022-09-01 15:42
kuchnia polska a nie kaszubska
Ceny kosmiczne . Ale jak sie bywa na koszt redakcji to sie zachwala
- 5 0
-
2022-09-01 15:45
A o ru***ankach czy dziadowie nic nie napisano poza tytulem
- 7 0
-
2022-09-01 16:00
(1)
Pięknie te lokale wyglądają. Oczy raduje fakt, że tyłu rodaków stać na stołowanie się w takich miejscach.
Mi pozostaje ( i bardzo to lubię) iść na hale i nasmażyć potem śledzi.- 18 3
-
2022-09-01 17:45
I wiesz co jesz!
- 4 0
-
2022-09-01 16:04
Szmalec smacznego (1)
Uważajcie na czekadełka w formie smalcu, koleżanka kelnerka opowiadała jak w tych knajpach to wygląda bleh. Niedojedzony smalec jest uzupełniany i hyc dla następnych gości.
- 7 0
-
2022-09-01 17:46
Smalec to lek na wątrobę, szczególnie ten w restauracji
- 1 1
-
2022-09-01 16:12
szczawiowa za 29 zł?
w mlecznym za 7 zł
- 8 0
-
2022-09-01 17:15
Tylko kaszubski mlyn... (1)
Tam peeawdziwe żarło w wierzchucinie. O lat Super poziomu trzymają pycha
- 2 4
-
2022-09-03 09:54
I czarne berety z łągi
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.