• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Top 10 kulinarnych tekstów: to się czytało w 2020 roku

Alicja Olkowska
1 stycznia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Cykl "Nowe lokale" cieszy się w portalu niesłabnącą popularnością - tak też było w 2020 roku. Cykl "Nowe lokale" cieszy się w portalu niesłabnącą popularnością - tak też było w 2020 roku.

To był wybitnie trudny rok dla polskiej gastronomii. Nie oznacza to jednak, że nagle przestaliśmy się interesować jedzeniem na mieście, wręcz przeciwnie: kulinarne teksty cieszyły się w portalu Trojmiasto.pl dużą popularnością. Co się najlepiej klikało w serwisie Kulinaria w 2020 roku? Poniżej top 10 najbardziej poczytnych tekstów.



10. Kolejne restauracje wspierają lekarzy darmowym posiłkiem



To był marzec 2020, początek koronawirusowego zamieszania w Polsce i pierwszy lockdown, który zamknął wszystkie restauracje, ograniczając ofertę tylko do kupna dań na wynos/telefon. Sporo lokali z dnia na dzień musiało zmienić tryb działania i mierzyć się z nową rzeczywistością. Wiele z nich postanowiło mimo trudności wesprzeć medyków w ramach akcji #gastropomaga i podzielić się posiłkami, które dowożono do szpitali.

9. Nowe lokale: śniadania, burgery po tajsku, krewetki i Teksas



Cykl, w którym prezentujemy nowe lokale w Trójmieście, od lat przyciąga miłośników kulinariów, chcących być na bieżąco z debiutującymi miejscówkami. Tym razem czytelnikom spodobała się czerwcowa dawka nowości, gdzie opisaliśmy m.in. nietypową kuchnię polską na Dolnym Mieście, Tygle tuż nad Motławą oraz miejską oazę z azjatyckimi burgerami i dobrymi drinkami.

8. Nowe lokale: coś słodkiego, po ormiańsku i syta fryta



Ponownie cykl "Nowe lokale". Na początku lutego 2020 roku pokazaliśmy cztery warte uwagi miejscówki: cukiernię Umam, Smaczną Szamę, kawiarnię Fika, która znajduje się w Ikei, oraz Rzeźnię, gdzie w menu rządzą przekąski znane z czasów PRL.

Cykl "Nowe lokale" - wszystkie teksty



7. Okiem dietetyka: czym zastąpić mięso w diecie?



Tekst, który nie tylko miał dużo odsłon, ale też wywołał gorącą dyskusję w komentarzach, gdzie starli się przedstawiciele kuchni wegetariańskiej i mięsnej. Tym, którzy są zainteresowani roślinnymi alternatywami, wciąż polecamy artykuł Violi Urban.

Co zamiast mięsa? Ten tekst wywołał gorącą dyskusję. Na zdjęciu: wegański schabowy od House of Seitan. Co zamiast mięsa? Ten tekst wywołał gorącą dyskusję. Na zdjęciu: wegański schabowy od House of Seitan.

6. Dobry po imprezie oraz na duży głód. Kebab - gdzie najlepszy?



Kebab to jeden z najchętniej wybieranych fast foodów przez Polaków i pewnie każdy fan ma swoje ulubione miejsce, w którym według niego serwują "kebsa" idealnego. Jedni chwytają po niego zawsze, gdy najdzie ich ochota, inni tylko po imprezie, najlepiej w nocy, gdy doskwiera głód. W tym tekście my pokazaliśmy znane w Trójmieście miejscówki z kebabami, a czytelnicy podzielili się swoimi sprawdzonymi adresami.

Jedzenie na telefon w Trójmieście


Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna. Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna.

5. Anonimowy klient "zawiesił" paragon na 2,7 tys. zł



Historia o tym, że nawet w trudnych czasach ludzie dzielą się tym, co mają, i wspierają innych. W lipcu anonimowy klient Avocado Vegan Bistro "zawiesił" paragon na kwotę 2,7 tys. zł, czym wspomógł gdańską Fundację Droga, troszczącą się o seniorów oraz ludzi dotkniętych bezdomnością.

Tajemniczy klient zostawił w Avocado "zawieszony" paragon na kwotę 2,7 tys. zł. To kolejna z wielu osób, które właśnie w taki sposób wsparły działania wrzeszczańskiego lokalu i zaprzyjaźnionej z nim Fundacji Droga. Tajemniczy klient zostawił w Avocado "zawieszony" paragon na kwotę 2,7 tys. zł. To kolejna z wielu osób, które właśnie w taki sposób wsparły działania wrzeszczańskiego lokalu i zaprzyjaźnionej z nim Fundacji Droga.

4. Zamawiają jedzenie i go nie odbierają



W czasie, gdy wiele lokali działa tylko na wynos, coraz częściej zaczęły zdarzać się sytuacje, gdy nikt nie odbiera zamówionego jedzenia, co naraża restaurację na koszty. "Dla nas to są realne straty. Bywa, że tracimy w ten sposób kilkaset zł dziennie" - mówiła nam właścicielka pizzerii z Gdańska, która regularnie spotykała się z takimi "niespodziankami". Zapytaliśmy trójmiejskich restauratorów o tego typu akcje - okazało się, że wielu z nich ma podobne przykre doświadczenia.

3. Kuba Wojewódzki otwiera restaurację w Gdyni



Najświeższy z najchętniej czytanych tekstów w 2020 roku i od razu trzecie miejsce - jak widać, magia rozpoznawalnego nazwiska wciąż działa. W połowie grudnia dowiedzieliśmy się, że w pierwszym kwartale 2021 r. Kuba Wojewódzki wraz z trójmiejskim restauratorem otworzy restaurację Niewinni Czarodzieje. Lokal zajmie przestrzeń po Vertigo, które mieściło się w Gdyńskim Centrum Filmowym.

Było Vertigo, będą Niewinni Czarodzieje 3.0. Było Vertigo, będą Niewinni Czarodzieje 3.0.

2. Weź zupę na drogę. Nowy "zupomat" we Wrzeszczu



Choć tekst o "zupomacie" we Wrzeszczu odbił się szerokim echem w internecie, to niestety dla wszystkich fanów takich rozwiązań mamy złą wiadomość: dziś nie działa już żaden z kilku "zupomatów", które rozstawiono w Gdańsku, a także nieczynny jest Kociołek, czyli zupiarnia, która gotowała wszystkie zupy i miała swój punkt na rynku we Wrzeszczu.

- Pięknie dziękujemy wszystkim naszym klientom za przesympatyczną współpracę oraz każde dobre słowo, pragniemy poinformować, iż Kociołek został zamknięty na stałe, zupomaty na Przymorzu oraz Morenie również, zaś na ostatni dzień działania zaprasza zupomat we Wrzeszczu - czytamy w ostatnim wpisie Kociołka na Facebooku.
Zupomaty były ciekawym i pomysłowym rozwiązaniem, niestety dziś już nie działają. Zupomaty były ciekawym i pomysłowym rozwiązaniem, niestety dziś już nie działają.

1. Znani piłkarze otworzyli lokal w Sopocie



Pod koniec czerwca otwarto w Sopocie Team Spirit (w pobliżu Multikina), czyli lokal, który przyciągać ma pasjonatów sportu, transmisji meczów oraz jedzenia. Zaangażowali się w niego popularni piłkarze: Jakub Wawrzyniak, Sławomir Peszko, Dusan Kuciak i Grzegorz Kuświk. Choć nie odbyło się oficjalne otwarcie i spotkanie z fanami, to artykuł i tak pokonał wszystkie inne pod względem klikalności w serwisie Kulinaria w 2020 roku.

A z czym wy będziecie kojarzyć trójmiejskie kulinaria w 2020 roku?

W otwarcie Team Spirit zaangażowali się znani sportowcy: Jakub Wawrzyniak, Sławomir Peszko, Dusan Kuciak i Grzegorz Kuświk. Na miejscu można też spotkać ich kolegów, np. Sebastiana Milę. Na zdjęciu od lewej: Jakub Wawrzyniak, Patryk Lipski, Błażej Augustyn, Sebastian Mila. W otwarcie Team Spirit zaangażowali się znani sportowcy: Jakub Wawrzyniak, Sławomir Peszko, Dusan Kuciak i Grzegorz Kuświk. Na miejscu można też spotkać ich kolegów, np. Sebastiana Milę. Na zdjęciu od lewej: Jakub Wawrzyniak, Patryk Lipski, Błażej Augustyn, Sebastian Mila.

Opinie (31) ponad 10 zablokowanych

  • (22)

    Mam nadzieję że w końcu w 2021 restauratorzy dostosują ceny do zarobków rodaków a nie zagranicy...Piwo powinno być za 5 zł a zestaw zupy plus drugie danie max.25zł.Wtedy zwykłą rodzinę będzie stać na wyjście od czasu do czasu z dzieckiem do restauracji nie bankrutując.

    • 50 11

    • problemy pierwszego swiata

      • 1 14

    • Haha żartownisiu ponury (1)

      Restauracja z takimi cenami?! Haha bistro lub bar proszę bardzo ale Ty panie Sven nie masz pojęcia co to za przybytek restauracja i czemu tsm są wyższe ceny. Polacy mają braki w wykształceniu ale roszczeniowość do potęgi milion. Boże! Widzisz i nie grzmisz?!

      • 8 24

      • Ok. Ceny światowe a presonel zarobki śmieciowe.

        Jak równać do wielkiego świata to ze wszystkim.

        • 3 0

    • Fantazja , roszczeniowość etc typowego Polaka (1)

      Takie stwierdzenie oznacza ze nie masz zielonego pojęcia o gastronomi , ekonomi , matematyce i życiu.
      Żeby były takie ceny to producent i dostawca musieliby mieć ceny niższe o mim 50%. Do tego musiałby gotować robot a nie człowiek.
      Takie ceny w naszych realiach są niemożliwe. Restaurator chętnie by miał niższe ceny ale system mu nie pozwala bo nie zarobi nic.

      • 7 12

      • Wysokie ceny są możliwe

        tak jak niskie śmieciowe płace. Cały urok tego śmierdzącego kraju.

        • 1 0

    • (14)

      Mam nadzieję że w końcu w 2021 Audi dostosuje ceny do zarobków Polaków a nie Niemców... A4 powinno być za 25.000 zł a Q8 max. 125.000 zł. Wtedy Pierwszy Sort będzie stać na jazdę sprawnym samochodem nie bankrutując, a nie zabijać się Audi 80 ze "100k" przebiegiem, przy którym Niemiec płakał, jak sprzedawał.

      Niech się zwykła rodzina do uczciwej pracy weźmie, to będzie mogła wyjść do restauracji.

      • 10 9

      • Co to znaczy uczciwa praca.? Każdy ma zostać programistą czy lekarzem? (13)

        Normalnie pracujący człowiek powinien normalnie zarabiać i tyle.

        • 3 1

        • (12)

          Normalnym jest, że jak ktoś ma kwalifikacje do rozkładania chipsów na regałach, to zarabia mniej niż lekarz, a zatem stać go na mniej niż lekarza i wyjście do restauracji będzie dla niego bankructwem. A jak ktoś ma kwalifikacje tak niskie, że zagrożeniem na rynku pracy ktoś, kto przyjechał ze wschodu, nie zna polskiego i pracodawca z trudem może się z nim jako tako porozumieć, to jest wrzodem na tyłku społeczeństwa i restauracje nie dla niego.

          Lumpenproletariat nie jest solą tej ziemi, obojętnie ile lat by nam nie wbijano, że jest.

          • 1 4

          • W normanym kraju jak np. Niemcy (5)

            Robotnik elektryk zarobi ponad 3000 euro, jego żona pracownik socjalny zarobi 2500 euro. Za te pieniądze stać ich na normalne życie i na wyjście do restauracji też.
            Tylko tutaj kasta ma się dobrze jak to powiedział Kaczyński. Oby po drugiej kadencji nie było czego z was zbierać wykształciuchy.

            • 1 1

            • (4)

              Po pierwsze, w Niemczech też są restauracje, które nie są problemem finansowym dla niemieckiego lekarza, a są problemem dla niemieckiego elektryka. Po drugie oni normalnie pracują, a tu się proletariatowi zdaje, że dobrobyt można zadekretować pińcetplusem.

              I w związku z tym, gdy niemiecki elektryk przyjeżdża do Gdańska, to nie ma problemów ze zjedzeniem na mieście.

              • 1 2

              • Normalnie pracują? (3)

                W d... byłaś gów.. widziałaś. Pracowałem i w Polsce i w Niemczech. Większego wyzysku i bezprawia względem pracownika i jego praw niż w Polsce nie widziałem.
                Ale co o życiu i pracy może wiedzieć osoba co z nadania kasty znalazła się w jej gronie i w życiu dnia nie przepracowała jak większość ludzi w tym kraju.

                • 3 1

              • (2)

                Będziesz płakał?

                • 0 3

              • Pomodlę się za ciebie. (1)

                • 0 0

              • Super, gusła w karnawale zawsze na czasie.

                • 0 2

          • Typowy przykład wywłoki w ludzkiej skórze. (5)

            Według wywłoki ludzie wykonujący proste czynności powinny cieszyć się że mają codziennie miskę ryżu.
            Uważaj szumowino z pieniędzmi bo życie lubi być przewrotne.

            • 3 1

            • (4)

              Jak się masz kwalifikacje do pracy, którą może wykonywać 15-latek, to zarabiasz jak 14-latek.

              • 0 1

              • W świecie sztucznej inteligencji (3)

                może się okazać że twoje umiejętności będą zbędne bo tańszy okaże się robot lub program komputerowy.

                • 0 0

              • (2)

                Oczywiście, historia zna wiele przypadków zawodów, które były dobrze płatne, ale rozwój techniki spowodował albo ich zniknięcie, albo obniżkę zarobków. Ale zawsze było tak, że osoby wykonujące zawody wymagające wyższych kwalifikacji zarabiały lepiej od osób wykonujących zawody wymagające niższych kwalifikacji, a osoby wykonujące prace nie wymagające żadnych kwalifikacji miały kłopoty ze związaniem końca z końcem.

                • 1 0

              • Nie zawsze. (1)

                Pamiętam jak za komuny robotnik zarabiał więcej niż profesor . I często ten profesor zajmował się handlem na bazarze aby dorobić. A historia lubi zataczać koło .

                • 0 0

              • A mi akurat powrót do sytuacji z tamtych czasów by znakomicie odpowiadał. Bo według danych z końca lat 50-tych z mojego zawodu przeciętne miesięczne dochody to 4-5 tysięcy + boki w radcostwach przedsiębiorstwach uspołecznionych średnio po 2 tysiące za jedno (przeciętny adwokat miał ich 2,3, ale bywało, że i 7). W tym czasie średnia krajowa 1,0-1,5 tysiąca. I jak myślisz, dziadek, kto za Gomułki częściej się motoryzował adwokat, czy ślusarz stoczniowy? Kto spędzał urlopy w Bułgarii, a kto na wersalce z piwem łapie?

                No i pierwsze miejsce na liście zaufania społecznego.

                • 0 0

    • Zarobki kucharzy też dostosują

      Idąc tą logiką. Co za bzdury

      • 1 0

    • Sven

      Taki komenatrz mógł napisać tylko ktoś, kto nie ma zielonego pojęcia o kosztach w gastronomii. Po prostu nie musisz chodzić do restauracji. Kup sobie za 2 zł najgorsze piwo z Biedry i kawałek jakiegoś mięsa a będziesz miał swoje max 30 zł za posiłek z alkoholem.

      • 0 2

  • co, kotlet nie smakował?

    • 4 3

  • czekam na dzien (1)

    kiedy w restauracjach w PL skonczy sie patrzenie na wszystko tylko przez pryzmat tego zeby bylo najtaniej. jak mamy najtanszego kucharza, ktory z najtanszej passaty z farutexu robi sos, ktorym polewa najtanszy makaron, a nastepnie najtanszy student w charakterze kelenera podaje go na najtanszej zastawie, to jak to sie dziwic ze w 40 milionowym kraju mamy 1 czy 2 gwiazdkowe restauracje?
    inna sprawa ze danie zrobione przez kucharza po praktyce w paryżu, podane przez kelnera po szkole ktory odroznia szwedzki stół od szwedzkiego bufetu, na zastawie zrobionej na zamówienie i ze składnikow nie z biedronki będzie kosztowało więcej. a tego już klasa srednia z szadółek nie udzwignie.

    • 16 10

    • To się nie doczekasz

      Bo wraca normalność. Nikt nie chce płacić za obiad więcej niż 30 zł i to zrobiony z dobrych produktów.

      • 15 6

  • Cieszą się popularnością (1)

    bo 90% wchodzi tylko po to żeby podrzeć łacha z "ałtorki"

    • 9 1

    • Potwierdzam

      Na jedzeniu trzeba się znać. Może na początek niech Marklowicza poogląda i pilnie robi notatki

      • 3 1

  • Wyrażenie "teksty kulinarne" to w tym wypadku... (1)

    ...wyrażenie trochę bez sensu. To, że kolesie piłkarze albo Wojewódzki otwierają knajpy, wątek zupomatów etc. co to ma wspólnego z tekstami kulinarnymi? To raczej teksty dotyczące bardziej trójmiejskiej gastronomii pani Alicjo

    • 6 13

    • gastronomia

      a to na jaki serwis bys dał? medycyna, kultura czy moze sport?

      • 0 0

  • A ja rzadko chodzę do restauracji

    Moja żona rewelacyjne posiłki robi.

    • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane