• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastronomia przeżywa falę zamknięć. W tych miejscach już nie zjemy

Mateusz Groen
6 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (446)
Gastronomia to niełatwa branża, a powodzenie w niej zależy od wielu czynników. Które miejsca zamknęły się w ostatnim czasie? Gastronomia to niełatwa branża, a powodzenie w niej zależy od wielu czynników. Które miejsca zamknęły się w ostatnim czasie?

Końcówka 2022 i początek nowego roku przyniosły zapowiadane zmiany w gastronomi. Kolejny raz spotkaliśmy się z zakończeniem działalności miejsc, które na pozór zdawały się dobrze radzić sobie na trójmiejskim rynku gastronomicznym. Na bieżąco informujemy was o zmianach w gastronomii, dlatego też dzisiaj przedstawimy zestawienie restauracji, w których już nie zjemy. Tym razem największe zmiany w Gdańsku.




Czy uważasz, że restauracje powinny mieć obniżkę cen mediów w obecnych czasach?

Powodów zakończenia działalności jest wiele, jednak najczęstszym z nich jest trudna sytuacja na rynku, która wpływa na wzrost cen energii elektrycznej oraz kosztów produktów.

Duże zmiany w Gdańsku



Niedawno restauracja Evil Steak HouseMapka, mieszcząca się w dwóch miejscach w Śródmieściu Gdańska, powiadomiła swoich gości, że to koniec jej przygody z trójmiejską gastronomią (posiada oddziały jeszcze w Szczecinie i Poznaniu).

- Jest nam naprawdę przykro. Niestety ze względów ekonomicznych (wysokie czynsze oraz opłaty za media) nasze lokale zostały zamknięte. Wycofaliśmy się jako marka z terenu Trójmiasta - poinformowali przedstawiciele Evil Steak House.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.

W połowie listopada pożegnaliśmy również Spożywczy Food&Drinks Mapkana Dolnym Mieście w Gdańsku. Lubiany przez wiele osób punkt słynął z dań kuchni polskiej serwowanych w nowoczesnej formie. Swoją decyzję właściciele podjęli po analizie rynku gastronomicznego.

- Obecne czasy, jakże ciężkie dla przedsiębiorców, zmuszają nas do zawieszenia działalności Spożywczego. Zobaczymy, jak sytuacja będzie się rozwijać, a w tym czasie intensywnie myślimy nad nowym formatem na Dolnej 2 - poinformowali właściciele Spożywczy Food&Drinks.
Ranking 2023: najlepszy catering dietetyczny w Trójmieście Ranking 2023: najlepszy catering dietetyczny w Trójmieście
Gdańsk w ostatnim czasie pożegnał się również z lokalami: BresnoMapka w Brzeźnie oraz Cafe OficynaMapka.

- Dziękujemy za wszystkie odwiedziny, za wszystkie miłe słowa i za te krytyczne również. Świetna przygoda nas spotkała na Chlebnickiej 24/25, trochę krótka, ale jakże intensywna! Pamiętajcie o nas dobrze - napisali przedstawiciele Cafe Oficyna na łamach mediów społecznościowych.
Wiele miejsc zamknęło się w ostatnich miesiącach lub sprzedało swoje lokale wraz z konceptem. Wiele miejsc zamknęło się w ostatnich miesiącach lub sprzedało swoje lokale wraz z konceptem.
Z Gdańska zniknęły również: restauracja 220Mapka, Mexicanos&Americanos z Osowej Mapka, a także po blisko pięciu latach Przepis naMapka, który zmienił swój charakter działalności na serwowanie cateringu.

- Drodzy goście! Przyjaciele! Niestety po pięciu latach działalności, po spełnieniu marzenia, po odniesieniu wielu sukcesów, zdobyciu wielu nagród postanowiliśmy zakończyć przygodę pod adresem Jaśkowa Dolina 132. Dziękujemy wam, że byliśmy częścią waszych rodzinnych i firmowych uroczystości, że zrealizowaliśmy dla was masę cateringów. Dziękujemy za zaufanie. (...) Nie mówimy: żegnajcie! Mówimy: do zobaczenia! No i... nie znikamy. Pozostajemy z ofertą cateringu i ofertą finger food na wasze przyjęcia w domu i w firmach. Znaleźliśmy malutki lokal, by je dla was przygotowywać. Polecamy się - poinformowali właściciele lokalu Przepis na z Moreny.

Swoją ostatnią imprezę miała również Havana, do niedawna mieszcząca się w lokalu przy ul. Świętego Ducha 68 w GdańskuMapka. Również lokal specjalizujący się z "Instagram friendly" ciastek, pączków i deserów Royal Donuts Mapka nie wytrzymał próby czasu.

Z Oliwy zniknęła restauracja specjalizująca się w kuchni roślinnej Food Art CompanyMapka.

- Na do zobaczenia pozwolimy sobie na trochę prywaty. Wczoraj dostaliśmy od was dużo pytań, czy w Pod Krzywym Żeberkiem będą dostępne dania bezmięsne. Możemy już wam zdradzić, że coś się pojawi, ale o szczegóły proszę pytać i męczyć szefa Piotra. I gorąco zachęcamy do wspierania małych przedsiębiorstw, nie chodzi nam tylko o gastronomię. Bez was małe lokale/sklepy nie mają szans na istnienie, a pamiętajmy, że to często dorobek życia właścicieli, a nawet życia ich rodziców. Smutno czyta się informacje o zamknięciu kolejnego małego przedsiębiorstwa, więc róbmy co w naszej mocy, by tych smutków było jak najmniej. Wiemy, że Oliwa ma moc i nie pozwoli na zamknięcie się "swojaka" - poinformowali przedstawiciele Food Art Company.
Sopot także opustoszał. Nie zjemy już w Grill ItaliaMapka, który do niedawna znajdował się tuż przy Dworcu PKP w Sopocie. Zamknęła się również restauracja BrodwinekMapka.

To już oficjalny koniec Ziemi, która przez pięć lat była popularnym miejscem we Wrzeszczu. To już oficjalny koniec Ziemi, która przez pięć lat była popularnym miejscem we Wrzeszczu.

Tymczasowe zamknięcia



Już jakiś czas temu właściciele lokalu muzycznego Ziemia Mapka informowali o chęci sprzedaży konceptu, jednak póki co nie znalazł się nowy kupiec i niedawno miejscówka we Wrzeszczu wyprawiła pożegnalną imprezę. Wciąż jest jednak nadzieja, że lokal powróci za jakiś czas z nowym właścicielem.

Działalność w Gdańsku do dnia 31.03.2023 r. zawiesiła także Tawerna Grecka LukullusMapka. Usłyszeliśmy również o zamknięciu lokalu Bistro da MattiMapka, mieszczącego się do niedawna przy ul. Bohaterów Monte Casino w Sopocie. Na szczęście w tym przypadku Bistro da Matti opuściło dawną lokalizację, ale tylko po to, by przenieść się w nowe większe miejsce położonej kilkadziesiąt metrów dalej.

Niektóre lokale w najbliższym czasie zmienią swoich właścicieli. Zmiany na szczeblu właścicielskim zajdą w słynnej restauracji znajdującej się w zrewitalizowanej muszli koncertowej Muszla Mapka została wystawiona na sprzedaż.

Muszla w Gdyni na sprzedaż Muszla w Gdyni na sprzedaż

Miejsca

Opinie (446) ponad 50 zablokowanych

  • "Również lokal specjalizujący się z "Instagram friendly" ciastek, pączków i deserów "

    ojojojoj to prawdziwy dramat.

    Mam niejasne wrażenie, że updałe lokale miały mało klientów, a w kryzysie zaczęły mieć bardzo mało.

    • 51 2

  • Gastronomia to nie łatwy biznes (3)

    ale nie tylko przez obecne podwyżki lecz głównie przez ludzi. Alkohol, uzależnienia są głównymi przyczynami słabej jakości potraw, otwarcia restauracji, porządku jak i obsługi klientów. Jest to temat bardzo powszechny w tej branży. Wiem bo pracowałem w gastro restauracja była obsadzona głownie przez patologie,, ja i kelnerka byliśmy jedynymi trzeźwymi osobami, na własne oczy widziałem jak kucharze na 4 łapach chodzili po kuchni. Niestety ale to pracownicy w tych biznesach są kluczowi a znaleźć dobrych jest trudno.

    • 42 9

    • Zajazd, a restauracja to 2 różne działalności

      Popracuj w prosperującej restauracji, to zobaczysz różnicę...

      • 7 1

    • Zgadzam się, kucharz to nie programista (1)

      gdzie w dobie pracy zdalnej masz kilkaset aplikacji i nawet umowy o pracę nie musisz dawać.
      Znamy małżeństwo pracujące w gastro - w dobrych miejscach/lokalach umowa o pracę i 5-9 tys. brutto a chętnych do pracy niewielu. Do tego zobaczcie jak czynsz najmu skoczył - i to mimo obiecanego krachu spowodowanego pracą zdalną - jakoś ani biura nie poznikały, ani ich pracownicy nie wrócili do Polski B.

      • 4 1

      • Bardzo dużo biur stoi pustych . Prawie cała Rzemieślnicza w Sopocie świeci pustkami.

        W czasach drogiego kredytu i pracy zdalnej też jest zauważalny porwót ludzi do mniejszych miejscowości . Niższe koszty najmu lub zakupu mieszkania.

        • 7 1

  • "lokal specjalizujący się z "Instagram friendly" ciastek" może to i lepiej że zamknęli ....

    • 71 0

  • Ale mi nie szkoda takich na siłę drogich i jak to jest napisane powyżej "instagram friendly" knajp z pomysłem z hameryki ale bez dobrego żarcia.
    Ha tfu!

    • 54 1

  • Śródmieście Gdańska to temat rzeka. Non toper coś się zamyka, coś się otwiera, lecz człowiek instynktownie omija te lokale, przeczuwając typowy skok na kasę pod weekendowa warszafkę z tiktokiem. Albo sytuacje jak odsługa patrzy na ciebie aż skończysz jeść, żeby tylko szybciutko przyfrunąć do ciebie z rachunkiem, dyskretnie sygnalizując żebyś wypiep**ał, robiąc miejsce dla pijanych Norkow, którym będą wbijać tyskie z kija jako piwo regionalne:)
    Sami sobie wspierajcie gastronomię, przynajmniej w tym miejscu.

    • 72 6

  • Evil był dramatem

    Evil i podejście managera to nie mogło się inaczej skończyć.

    • 37 2

  • Pierwsze to trzeba byc wlascicielem lokalu ,a nie wynajmowac (5)

    • 42 4

    • Jak masz już lokal to nie bawisz się w gastro (3)

      Lepsza kasa z wynajmu.

      I to jest nowotwór tego kraju, że ludzie z kasą inwestują pasywnie, a ludzie z pomysłem i chęcią rozwoju niszczeni są przez wysokie koszty prowadzenia działalności gospodarczej.

      • 37 0

      • Bardzo mądrze powiedziałeś.

        • 8 0

      • (1)

        Nie wszyscy. Znajomi mają lokal na "starowce" w super miejscu i wynajmują go ludziom za 5.000. To jeden z tańszych czynszów za średniej wielkości lokal na starym. Najgorsi są pazeroci co wola co rok mieć nowego najemcę bo chcą naście co miesiąc.

        • 3 1

        • No to właśnie podałeś przykład że wszyscy

          Wynajmują komuś, a sami gastro nie prowadzą czy jakiejkolwiek innego biznesu.

          • 3 0

    • Zeby wynajmowac, to wlasnie trzeba byc wlascicielem :)

      • 2 0

  • To nie są restauracje

    Tylko biznesiki.

    • 45 7

  • Zamknięć jest o wiele więcej! (1)

    Naprawdę wymieniliście krótką listę

    • 29 3

    • Zrób długa listę

      • 5 2

  • Spożywczy upadł dlatego, że nie wytrzymał konkurencji (3)

    ze strony mieszczącego się tuż obok Nie/Mięsnego. Ludzie, którzy docierali w te okolice chodzili głównie tam, bo można zjeść dużo lepiej niż w Spożywczym.

    • 30 2

    • I przede wszystkim taniej. Ceny w Spożywczym jak na tą lokalizację były zaporowe.

      • 15 0

    • Zgadzam sie.Do tego slaba obsluga

      • 13 0

    • Spożywczy

      Ludzie zagłosowali nogami, przez ścianę inny lokal, od lat ten sam, który za chwilę otwiera drugą lokalizację!!! Można? Można!

      • 8 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane