• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastronomia przeżywa falę zamknięć. W tych miejscach już nie zjemy

Mateusz Groen
6 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (446)
Gastronomia to niełatwa branża, a powodzenie w niej zależy od wielu czynników. Które miejsca zamknęły się w ostatnim czasie? Gastronomia to niełatwa branża, a powodzenie w niej zależy od wielu czynników. Które miejsca zamknęły się w ostatnim czasie?

Końcówka 2022 i początek nowego roku przyniosły zapowiadane zmiany w gastronomi. Kolejny raz spotkaliśmy się z zakończeniem działalności miejsc, które na pozór zdawały się dobrze radzić sobie na trójmiejskim rynku gastronomicznym. Na bieżąco informujemy was o zmianach w gastronomii, dlatego też dzisiaj przedstawimy zestawienie restauracji, w których już nie zjemy. Tym razem największe zmiany w Gdańsku.




Czy uważasz, że restauracje powinny mieć obniżkę cen mediów w obecnych czasach?

Powodów zakończenia działalności jest wiele, jednak najczęstszym z nich jest trudna sytuacja na rynku, która wpływa na wzrost cen energii elektrycznej oraz kosztów produktów.

Duże zmiany w Gdańsku



Niedawno restauracja Evil Steak HouseMapka, mieszcząca się w dwóch miejscach w Śródmieściu Gdańska, powiadomiła swoich gości, że to koniec jej przygody z trójmiejską gastronomią (posiada oddziały jeszcze w Szczecinie i Poznaniu).

- Jest nam naprawdę przykro. Niestety ze względów ekonomicznych (wysokie czynsze oraz opłaty za media) nasze lokale zostały zamknięte. Wycofaliśmy się jako marka z terenu Trójmiasta - poinformowali przedstawiciele Evil Steak House.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.

W połowie listopada pożegnaliśmy również Spożywczy Food&Drinks Mapkana Dolnym Mieście w Gdańsku. Lubiany przez wiele osób punkt słynął z dań kuchni polskiej serwowanych w nowoczesnej formie. Swoją decyzję właściciele podjęli po analizie rynku gastronomicznego.

- Obecne czasy, jakże ciężkie dla przedsiębiorców, zmuszają nas do zawieszenia działalności Spożywczego. Zobaczymy, jak sytuacja będzie się rozwijać, a w tym czasie intensywnie myślimy nad nowym formatem na Dolnej 2 - poinformowali właściciele Spożywczy Food&Drinks.
Ranking 2023: najlepszy catering dietetyczny w Trójmieście Ranking 2023: najlepszy catering dietetyczny w Trójmieście
Gdańsk w ostatnim czasie pożegnał się również z lokalami: BresnoMapka w Brzeźnie oraz Cafe OficynaMapka.

- Dziękujemy za wszystkie odwiedziny, za wszystkie miłe słowa i za te krytyczne również. Świetna przygoda nas spotkała na Chlebnickiej 24/25, trochę krótka, ale jakże intensywna! Pamiętajcie o nas dobrze - napisali przedstawiciele Cafe Oficyna na łamach mediów społecznościowych.
Wiele miejsc zamknęło się w ostatnich miesiącach lub sprzedało swoje lokale wraz z konceptem. Wiele miejsc zamknęło się w ostatnich miesiącach lub sprzedało swoje lokale wraz z konceptem.
Z Gdańska zniknęły również: restauracja 220Mapka, Mexicanos&Americanos z Osowej Mapka, a także po blisko pięciu latach Przepis naMapka, który zmienił swój charakter działalności na serwowanie cateringu.

- Drodzy goście! Przyjaciele! Niestety po pięciu latach działalności, po spełnieniu marzenia, po odniesieniu wielu sukcesów, zdobyciu wielu nagród postanowiliśmy zakończyć przygodę pod adresem Jaśkowa Dolina 132. Dziękujemy wam, że byliśmy częścią waszych rodzinnych i firmowych uroczystości, że zrealizowaliśmy dla was masę cateringów. Dziękujemy za zaufanie. (...) Nie mówimy: żegnajcie! Mówimy: do zobaczenia! No i... nie znikamy. Pozostajemy z ofertą cateringu i ofertą finger food na wasze przyjęcia w domu i w firmach. Znaleźliśmy malutki lokal, by je dla was przygotowywać. Polecamy się - poinformowali właściciele lokalu Przepis na z Moreny.

Swoją ostatnią imprezę miała również Havana, do niedawna mieszcząca się w lokalu przy ul. Świętego Ducha 68 w GdańskuMapka. Również lokal specjalizujący się z "Instagram friendly" ciastek, pączków i deserów Royal Donuts Mapka nie wytrzymał próby czasu.

Z Oliwy zniknęła restauracja specjalizująca się w kuchni roślinnej Food Art CompanyMapka.

- Na do zobaczenia pozwolimy sobie na trochę prywaty. Wczoraj dostaliśmy od was dużo pytań, czy w Pod Krzywym Żeberkiem będą dostępne dania bezmięsne. Możemy już wam zdradzić, że coś się pojawi, ale o szczegóły proszę pytać i męczyć szefa Piotra. I gorąco zachęcamy do wspierania małych przedsiębiorstw, nie chodzi nam tylko o gastronomię. Bez was małe lokale/sklepy nie mają szans na istnienie, a pamiętajmy, że to często dorobek życia właścicieli, a nawet życia ich rodziców. Smutno czyta się informacje o zamknięciu kolejnego małego przedsiębiorstwa, więc róbmy co w naszej mocy, by tych smutków było jak najmniej. Wiemy, że Oliwa ma moc i nie pozwoli na zamknięcie się "swojaka" - poinformowali przedstawiciele Food Art Company.
Sopot także opustoszał. Nie zjemy już w Grill ItaliaMapka, który do niedawna znajdował się tuż przy Dworcu PKP w Sopocie. Zamknęła się również restauracja BrodwinekMapka.

To już oficjalny koniec Ziemi, która przez pięć lat była popularnym miejscem we Wrzeszczu. To już oficjalny koniec Ziemi, która przez pięć lat była popularnym miejscem we Wrzeszczu.

Tymczasowe zamknięcia



Już jakiś czas temu właściciele lokalu muzycznego Ziemia Mapka informowali o chęci sprzedaży konceptu, jednak póki co nie znalazł się nowy kupiec i niedawno miejscówka we Wrzeszczu wyprawiła pożegnalną imprezę. Wciąż jest jednak nadzieja, że lokal powróci za jakiś czas z nowym właścicielem.

Działalność w Gdańsku do dnia 31.03.2023 r. zawiesiła także Tawerna Grecka LukullusMapka. Usłyszeliśmy również o zamknięciu lokalu Bistro da MattiMapka, mieszczącego się do niedawna przy ul. Bohaterów Monte Casino w Sopocie. Na szczęście w tym przypadku Bistro da Matti opuściło dawną lokalizację, ale tylko po to, by przenieść się w nowe większe miejsce położonej kilkadziesiąt metrów dalej.

Niektóre lokale w najbliższym czasie zmienią swoich właścicieli. Zmiany na szczeblu właścicielskim zajdą w słynnej restauracji znajdującej się w zrewitalizowanej muszli koncertowej Muszla Mapka została wystawiona na sprzedaż.

Muszla w Gdyni na sprzedaż Muszla w Gdyni na sprzedaż

Miejsca

Opinie (446) ponad 50 zablokowanych

  • Za dużo tego wszystkiego. Na każdym rogu knajpa.

    • 26 5

  • Żeby przyzwoicie zarabiać na tych czy innych usługach, jak gastronomia - trzeba mieć niemało przyzwoicie zarabiających klientów

    A z tym coraz gorzej. Niedaleko mnie średniej wielkości Karfur (market, nie sklepik), widać od pół roku, jak kolejki do kas maleją w porównaniu z tym, co było jeszcze 16 miesięcy temu.

    • 34 3

  • niszczą kraj na maxa oligarchowie z pis. (8)

    niedługo głód i masowe protesty

    • 32 25

    • Płać dalej na "drogich" gości ze wschodu. (6)

      Będzie taniej i bez pis s oligarchii xD

      • 5 8

      • (5)

        Wiadomosci,. Polska umiera w niesamowitym tempie. Gdyby nie Ukraińcy, Polsce groziłaby jeszcze szybsza spirala śmierci. może czas obudzić się do rzeczywistości.

        • 6 6

        • Dodaj do tego że walczą z Rosją za nas Polaków. (4)

          Wyłącz telewizję, włącz myślenie.

          • 2 3

          • serio ? Braun ci tak powiedział ? (3)

            To co się dzieje na wschodzie praktycznie może rozwiązać problem z demografią u nas. Wystarczy aby nasze rządzące cepy umiejętnie to wykorzystały. Każdy kto chce pracować i uczyć się polskiego u nas powinien dostać tą szansę. Następne pokolenie nie będzie interesowało, że ich rodzice pochodzili z Białorusi czy Ukrainy. Jeśli tego nie dostrzegasz, to jesteś ślepy.

            • 4 6

            • Niech więc będą sobie pokoleniem na Ukrainie i Białorusi.
              Tu jest Polska.

              • 3 3

            • Jakos bataliony Azow i podobne interesuje to, ze ich przodkowie dumnie nosili insygnia ss na ramieniu. (1)

              A to bylo wiecej niz pokolenie temu.

              • 1 4

              • Akurat znam temat z pierwszej ręki, bo mam kumpla któy tam służył

                i nie ma tam w żadnym emblemacie żadnego znaku SS, a przekreślona litera Z pod kątek 45 stopni, więc słabo trafiłeś albo ktoś ci źle powiedział. Fotki które widziałeś w TV były zrobione przez propagandę rosyjską na ich media. Oni cały czas nazywają ich nazistami w mediach. Posłuchaj jakichkolwiek wiadomości ruskich.

                • 3 1

    • Jedż do Paryża. Od jutra znowu strajkują.

      • 0 4

  • Renesans starych piwnic.

    Teraz najlepiej smakuje w starych zawilgoconych, zagrzybionych piwnicach. Na talerzu musi być obowiązkowy ,,misternie" wykonany nie wiadomo z czego kleks. Smacznego.

    • 28 3

  • Niestety ale nie należy mieć skrupułów. Każda dopłata dla każdej branży czy tez ulga kosztuje. (11)

    Każdy dorzuca się do takich działań poprzez swoje podatki.
    Knajpa czy restauracja nie jest usługą pierwszej potrzeby, którą należy ratować z naszych podatków oferując jej dopłaty do mediów, czy tez ulgi podatkowe. Dlaczego emeryt, który ledwo wiąże koniec z końcem ma się dokładać w swoich podatkach do funkcjonowania hipsterskiej knajpy z kawą latte do której nigdy nie dotrze?
    Jeżeli biznes się nie opłaca, należy go zamknąć i być może otworzyć ponownie za jakiś czas, gdy wróci hossa na takie biznesy?

    • 45 6

    • Dlaczego właściciel hipsterskej knajpy ma: (8)

      - płacić ZUS
      - płacić kilka razy większa stawkę za prąd i gaz

      Żeby rząd miał pieniądze na 13 i 14 emeryturę dla emeryta oraz i inne dodatki do rachunkiwza gaz, prąd czy węgiel albo darmowe leki?

      Jak emeryt ma za niską na godne życie to niech się zahibernuje i wróci jak będą lepsze czasy.

      • 5 18

      • Być emerytem. (2)

        Zanim został emerytem często pracował w ciężkich warunkach. Pokaż mi hipstera który spocił się w czasie pracy.

        • 8 2

        • I dlatego hipster ma płacić teraz na jego emeryturę?

          Skoro każdy jest kowalem swojego losu to dlaczego hipster ma pracować i płacić na 13 i 14 emerytury? Skoro emeryt tak ciężko pracował w pocie czoła i uważa że mu emerytura nie wystarcza to chyba jednak za mało pracował.

          • 3 9

        • Ciężka praca.

          Od ciężkiej pracy i potu hipster ma ludzi zatrudnionych bez zatrudnienia.

          • 2 1

      • a dlaczego ma nie płacić zus skoro inni płacą ? (4)

        co to za rozumowanie ? Nie powinno być żadnych ulg i różnych skal podatkowych. Wszyscy niezależnie co robią powinni bulić jedną stałą składkę niezależnie od dochodu. 13 i 14 też nie powinno być, tylko waloryzacja.

        • 9 0

        • A dlaczego ma nie mieć niższych stawek za gaz i prąd jak inni dostają? (2)

          Tańszy gaz mają gospodarstwa domowe, kościoły, szkoły, przychodnie, szpitale, przedszkola, itd a teraz jeszcze dojadą do tego piekarnie.

          Skoro taki z ciebie socjalistyczny liberał to albo wszyscy płacą albo nikt, bo masz jakąś wybiórczo ekonomię.

          • 2 5

          • z wymienionych przez ciebie tylko szkoły, przedszkola i szpitale powinny pod to podlegać (1)

            ekonomia jest jedna, albo się coś opłaca albo nie. Jeśli są jakieś ulgi, luki, ustępstwa to zaczyna się kombinacja i lawirowanie prawem. Prawo z kolei staje się coraz bardziej skomplikowane i trudniejsze do zrozumienia i interpretacji - o czym nie powinno być w ogóle mowy, bo tych jest więcej niż gwiazd na niebie.

            • 6 0

            • Nadal nie rozumiesz

              Jak jakieś grupy mają coś taniej to inne muszą mieć drożej dla bilansowania się i obojętnie czy to drożej wynika z wyższych stawek za gaz czy specjalnych podatków.

              • 0 0

        • A dlaczego nie dodasz, że 500+ też nie powinno być?

          Cały czas tylko dokładacie tym emerytom, wypominając im te 13. i 14. Emeryci przynajmniej pracowali na swoje emerytury a te 13. i 14. to jedynie niejako wyrównanie lat strat.

          • 3 0

    • Dokładnie (1)

      Dokładać można do wodociągów, albo zbiorkomu. Choć konieczność dokładania, też nie świadczy dobrze o sytuacji prawno-gospodarczej.

      • 5 2

      • dokładnie tak jest

        • 0 0

  • Lukullus (1)

    już się nie otworzy. W jego miejscu ma powstać McDonald's.

    • 12 3

    • Dodatkowo jest w trakcie rozbiórki

      • 3 0

  • Nie krytykujecie (1)

    kogoś jak mówi prawdę że tego jest za dużo bo jest tak była niedawno obłożona
    tymi lokalikami ul.swietojanska w Gdyni
    ale co to za lokal wielkości dużej toalety
    wśród spalin jeden drugiemu na plecach. Istotą tego jest im droższy czynsz za lokal i w drogim miejscu tym droższe jedzenie bo to wszystko jest w to wliczone media,pracownicy i czynsz i wychodzą absurdalne ceny za jedzenie.
    Taka cukiernia Szydłowski w Gdyni na ul.Swietojanskiej faworki za kilogram 130 Zł,ciastka pojedyncze trzeba mieć lupę by je dojrzeć coraz mniejsze rozmiary za odpowiednią cenę i ciasta na wagę to samo ceny niesamowite i nie dziwota że to będzie upadać.
    I tak wszędzie w każdym mieście z tego już nikt biznesu nie uklepie kosztem klienta.

    • 36 4

    • Nie tylko szydłowski....

      Na świetokańskiej już 40 knajp upadło, włącznie z Pieterwesaem krew i woda, oraz Sztuczką Wałęsy (równoległe do tej ulicy...) Gdynia umarła gastronomicznie już dawno....

      • 5 0

  • Spożywczego szczerze żal.

    Może faktycznie ceny były wysokie, ale jedzenie było bardzo smaczne a porcje uczciwe. Pozostaje mieć nadzieję, że w tym lokalu otworzy się jakaś inna gastronomia nie gorsza od Spożywczego. Bardzo lubię ten rejon. Jest spokojniejszy od Głównego Miasta, można normalnie zaparkować.

    • 9 20

  • Kończą się czasy lokali do których wchodzi się by coś zjeść. Myślę, że powstaną "kuchnie" oferujące tylko dania na wynos (1)

    by zmniejszyć koszty stałe prowadzenia działalności.
    Osoby takie jak np. kelnerki, czy koszty ogrzewania i sprzątania sali tez będą zbędne. A dowozem zajmą się kurierzy na rowerach i skuterach pracujący dla zewnętrznych podmiotów takich jak Glovo, czy Uber eats.
    Sam restaurator zaś skupi się na tym by tanio i w dużej ilości produkować w swojej kuchni kolejne pizze na dowóz lub do odbioru własnego przez klienta.
    Tylko tak być może trochę knajp jeszcze przetrwa.

    • 22 3

    • Restauracja chyba też płaci za dostawę takim podmiotom jak Glovo itp.

      • 5 0

  • Tawerna Grecka Lukullus (1)

    Obawiam się, że nie wróci. Ma tam powstać McDonald's, ALDI oraz stacja benzynowa

    • 7 2

    • I dobrze.

      Kebaba można zjeść gdziekolwiek

      • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane