• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastronomia przeżywa falę zamknięć. W tych miejscach już nie zjemy

Mateusz Groen
6 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (446)
Gastronomia to niełatwa branża, a powodzenie w niej zależy od wielu czynników. Które miejsca zamknęły się w ostatnim czasie? Gastronomia to niełatwa branża, a powodzenie w niej zależy od wielu czynników. Które miejsca zamknęły się w ostatnim czasie?

Końcówka 2022 i początek nowego roku przyniosły zapowiadane zmiany w gastronomi. Kolejny raz spotkaliśmy się z zakończeniem działalności miejsc, które na pozór zdawały się dobrze radzić sobie na trójmiejskim rynku gastronomicznym. Na bieżąco informujemy was o zmianach w gastronomii, dlatego też dzisiaj przedstawimy zestawienie restauracji, w których już nie zjemy. Tym razem największe zmiany w Gdańsku.




Czy uważasz, że restauracje powinny mieć obniżkę cen mediów w obecnych czasach?

Powodów zakończenia działalności jest wiele, jednak najczęstszym z nich jest trudna sytuacja na rynku, która wpływa na wzrost cen energii elektrycznej oraz kosztów produktów.

Duże zmiany w Gdańsku



Niedawno restauracja Evil Steak HouseMapka, mieszcząca się w dwóch miejscach w Śródmieściu Gdańska, powiadomiła swoich gości, że to koniec jej przygody z trójmiejską gastronomią (posiada oddziały jeszcze w Szczecinie i Poznaniu).

- Jest nam naprawdę przykro. Niestety ze względów ekonomicznych (wysokie czynsze oraz opłaty za media) nasze lokale zostały zamknięte. Wycofaliśmy się jako marka z terenu Trójmiasta - poinformowali przedstawiciele Evil Steak House.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.

W połowie listopada pożegnaliśmy również Spożywczy Food&Drinks Mapkana Dolnym Mieście w Gdańsku. Lubiany przez wiele osób punkt słynął z dań kuchni polskiej serwowanych w nowoczesnej formie. Swoją decyzję właściciele podjęli po analizie rynku gastronomicznego.

- Obecne czasy, jakże ciężkie dla przedsiębiorców, zmuszają nas do zawieszenia działalności Spożywczego. Zobaczymy, jak sytuacja będzie się rozwijać, a w tym czasie intensywnie myślimy nad nowym formatem na Dolnej 2 - poinformowali właściciele Spożywczy Food&Drinks.
Ranking 2023: najlepszy catering dietetyczny w Trójmieście Ranking 2023: najlepszy catering dietetyczny w Trójmieście
Gdańsk w ostatnim czasie pożegnał się również z lokalami: BresnoMapka w Brzeźnie oraz Cafe OficynaMapka.

- Dziękujemy za wszystkie odwiedziny, za wszystkie miłe słowa i za te krytyczne również. Świetna przygoda nas spotkała na Chlebnickiej 24/25, trochę krótka, ale jakże intensywna! Pamiętajcie o nas dobrze - napisali przedstawiciele Cafe Oficyna na łamach mediów społecznościowych.
Wiele miejsc zamknęło się w ostatnich miesiącach lub sprzedało swoje lokale wraz z konceptem. Wiele miejsc zamknęło się w ostatnich miesiącach lub sprzedało swoje lokale wraz z konceptem.
Z Gdańska zniknęły również: restauracja 220Mapka, Mexicanos&Americanos z Osowej Mapka, a także po blisko pięciu latach Przepis naMapka, który zmienił swój charakter działalności na serwowanie cateringu.

- Drodzy goście! Przyjaciele! Niestety po pięciu latach działalności, po spełnieniu marzenia, po odniesieniu wielu sukcesów, zdobyciu wielu nagród postanowiliśmy zakończyć przygodę pod adresem Jaśkowa Dolina 132. Dziękujemy wam, że byliśmy częścią waszych rodzinnych i firmowych uroczystości, że zrealizowaliśmy dla was masę cateringów. Dziękujemy za zaufanie. (...) Nie mówimy: żegnajcie! Mówimy: do zobaczenia! No i... nie znikamy. Pozostajemy z ofertą cateringu i ofertą finger food na wasze przyjęcia w domu i w firmach. Znaleźliśmy malutki lokal, by je dla was przygotowywać. Polecamy się - poinformowali właściciele lokalu Przepis na z Moreny.

Swoją ostatnią imprezę miała również Havana, do niedawna mieszcząca się w lokalu przy ul. Świętego Ducha 68 w GdańskuMapka. Również lokal specjalizujący się z "Instagram friendly" ciastek, pączków i deserów Royal Donuts Mapka nie wytrzymał próby czasu.

Z Oliwy zniknęła restauracja specjalizująca się w kuchni roślinnej Food Art CompanyMapka.

- Na do zobaczenia pozwolimy sobie na trochę prywaty. Wczoraj dostaliśmy od was dużo pytań, czy w Pod Krzywym Żeberkiem będą dostępne dania bezmięsne. Możemy już wam zdradzić, że coś się pojawi, ale o szczegóły proszę pytać i męczyć szefa Piotra. I gorąco zachęcamy do wspierania małych przedsiębiorstw, nie chodzi nam tylko o gastronomię. Bez was małe lokale/sklepy nie mają szans na istnienie, a pamiętajmy, że to często dorobek życia właścicieli, a nawet życia ich rodziców. Smutno czyta się informacje o zamknięciu kolejnego małego przedsiębiorstwa, więc róbmy co w naszej mocy, by tych smutków było jak najmniej. Wiemy, że Oliwa ma moc i nie pozwoli na zamknięcie się "swojaka" - poinformowali przedstawiciele Food Art Company.
Sopot także opustoszał. Nie zjemy już w Grill ItaliaMapka, który do niedawna znajdował się tuż przy Dworcu PKP w Sopocie. Zamknęła się również restauracja BrodwinekMapka.

To już oficjalny koniec Ziemi, która przez pięć lat była popularnym miejscem we Wrzeszczu. To już oficjalny koniec Ziemi, która przez pięć lat była popularnym miejscem we Wrzeszczu.

Tymczasowe zamknięcia



Już jakiś czas temu właściciele lokalu muzycznego Ziemia Mapka informowali o chęci sprzedaży konceptu, jednak póki co nie znalazł się nowy kupiec i niedawno miejscówka we Wrzeszczu wyprawiła pożegnalną imprezę. Wciąż jest jednak nadzieja, że lokal powróci za jakiś czas z nowym właścicielem.

Działalność w Gdańsku do dnia 31.03.2023 r. zawiesiła także Tawerna Grecka LukullusMapka. Usłyszeliśmy również o zamknięciu lokalu Bistro da MattiMapka, mieszczącego się do niedawna przy ul. Bohaterów Monte Casino w Sopocie. Na szczęście w tym przypadku Bistro da Matti opuściło dawną lokalizację, ale tylko po to, by przenieść się w nowe większe miejsce położonej kilkadziesiąt metrów dalej.

Niektóre lokale w najbliższym czasie zmienią swoich właścicieli. Zmiany na szczeblu właścicielskim zajdą w słynnej restauracji znajdującej się w zrewitalizowanej muszli koncertowej Muszla Mapka została wystawiona na sprzedaż.

Muszla w Gdyni na sprzedaż Muszla w Gdyni na sprzedaż

Miejsca

Opinie (446) ponad 50 zablokowanych

  • To bez istotnego znaczenia. Skoro nie mieli popytu, to trzeba zamknąć. Tak przecież działa wymarzony rynek (1)

    • 38 2

    • a nie wymarzony rynek jak dziala?

      • 4 1

  • urealnią sie ceny najmu lokali

    ratusz dobierze sobie z kredytu bo czynsze nie wpłyną.

    • 10 1

  • (5)

    rząd PIS dobija małych przedsiębiorców, sam ZUS za Tuska kosztował 800 pln, ZUS za Morawieckiego 2.500 pln a gdzie energia, czynsze, koszty pracy i inne koszta?

    • 40 19

    • Kiedyś rozmawiałem z lokalnym politykiem PiS (3)

      Powiedział że małe sklepy, usługi czy gastronomia jest zbędna w Poslce, bo nie nabijają wszystkiego na kasy fiskalne i że najlepsze są duże korporacje i sieci, bo tam pracownicy wszystko nabijają i mamy wpływy z VAT.

      • 13 4

      • Kiedys rozmawialem z kosmita ........ (1)

        Powiedzial ze........

        • 6 4

        • Co na to twój lekarz psychiatra?

          • 2 2

      • no popatrz słuchałem podobnego wywiadu

        tyle, że to PSL tam ściemniał jak zwykle

        • 3 2

    • haha serio ?

      A niby z jakiej paki przedsiębiorcy albo rolnicy mają płacić niższy zus ? Uważasz że to było fair, jak typ który np był kierowcą z zarobkami zbliżonymi do średniej krajowej bulił w składkach tyle co typ zarabiający 5 średnich krajowych ale prowadził kreatywną księgowość ? Wszyscy jednakowe składki powinni płacić i tyle, wtedy odpadły by wszelkie machloje księgowe, każdy sam by sobie bez problemu rozliczył wszystkie opłaty itp , do tego powinni zlikwidować podwójne oskładkowanie. Pamiętam te czasy ryżego i krawaciarzy, którzy np pracując na telefonie kupowali sobie na firmę nowe G klasy albo X5 z kratką...

      • 6 1

  • Piwo w zakupie od kilku lat na zblizonym pozimie ok 4 zł za 05l... a w takim Gawle w ciągu 2 lat z 11 zł na 18zł.....hello (4)

    Dokąd zmierzasz gastronomio?

    • 55 4

    • gdyby bylo za 5 to i tak bys nie chodzil. Zreszta sa takie puby - Pod rurami np.

      • 3 13

    • Zależy jakie piwo

      Ja do lokalu kupuje w hurcie krafty w cenie od 9 do 14 zł netto.

      Zresztą w Lidlu czy Auchan kraftu też są powyżej 6 zł za butelkę.

      • 4 0

    • Rozumiem że jedzenie musi kosztować bo produkty, kucharz, prąd itd a ceny napojów oszalały. Soczek czy pepsi 0.2 za 10 zł . Wychodząc z rodzina na obiad napoje kosztują nas 50 zł a to tylko łyk wody czy małego soczku.

      • 11 3

    • Dorobkiewiczwe chcą się dorobić natychmiast i sami sobie obcinaja nogi. Ceny niekonsupcyjne.

      • 8 1

  • No ale o co wam chodzi? (1)

    "Jeszcze dwa tygodnie" i "oni walczą za naszą wolność". Dumnie głosiliście/głosicie frazesy, a potem z Donaldem i jego giermkiem Borysem próbujecie wciskać kit, że to jest wina rządu, bo przedrukowali na 13stki i 500plus. Poza tym, ponownie, jak ktoś otwiera knajpę, żeby po pół roku jej działalności brać w lizing s-klasę, to z niego taki restaurator, jak z bezosa matka teresa. Gastro to nie jest mientka gra, tylko praca 18/7

    • 29 32

    • Oczywiscie ze to wina rzadu.

      • 9 3

  • Po co Wam restauracje?

    Morawiecki mówiąc o pracy za miskę ryżu, miał na myśli to, że największy rozwój gospodarczy następuje przy obniżonych oczekiwaniach społeczeństwa. Czytaj, masz siedzieć w domu i cieszyć się, że masz co jeść. Dlatego właśnie nikt z rządzących nie przejmuje się upadłościami restauracji. Dotują tylko piekarnie, aby nikt z głodu nie umarł. Tak to wygląda niestety.

    • 46 11

  • Spożywczy.

    Okropna obsługa.

    • 21 1

  • Bardzo mi wszystko jedno

    Czy te lokale działają czy nie. Skoro się nie utrzymały na rynku to właściciel musiał popełnić błąd w biznesplanie. Chwytliwa nazwa to nie wszystko.

    • 37 8

  • Moje najlepsze lokale gastro to

    Lidl I Biedronka. Do innych nie chodzę.

    • 28 21

  • Niestety restauracje upadają i będą upadać, aż w końcu ktoś coś z tym zrobi ! (23)

    Jestem restauratorem (jeszcze) ... każdy miesiąc to nowe kłody pod nogi !
    Pensja minimalna poszła w górę sporo, koszt pracodawcy ponad 4200 za pensje minimalną !
    Kupujemy produkty spożywcze VAT 0%, a dania sprzedajemy z VAT'em 8% ! Paradoksem jest woda kupujemy z 0% a musimy sprzedawać z 23% !
    Od marca 2022 w restauracji obroty spadły o 30-50% (zależnie od miesiąca), jak tu to wszystko utrzymać ?
    Ktoś wspomniał o patogastronomi, o kucharzach co piją ! Tak to prawda ! W gastronomi spora część ludzi to patologia !
    Osobiście uważam, iż prowadzenie gastronomi to najcięższy zawód świata ! Masz restaurację pracujesz 16H 7 dni w tygodniu !

    • 43 24

    • Bo się popłaczę. (3)

      Nie dajesz rady to znaczy że nie umiesz tego robić. Zmień branżę albo zatrudnij się u kogoś kto umie to robić.

      • 11 20

      • A ty co robisz w życiu oprócz hejtowania? (2)

        Jest coś w czym jesteś jeszcze dobry czy tylko ci się wydaje internetowy napinaczu?

        • 17 11

        • Bo ci żyłka pęknie. (1)

          Mam dobre wykształcenie i ciekawą pracę. A ty jęczysz bo wydawało ci się że otworzysz jakąś knajpę i wszyscy się zlecą. Słabo się znasz na biznesie a aspiracje masz wysokie. Nie dajesz rady i umiesz tylko płakać.

          • 8 15

          • Pudło etatowcu z licencjatem

            Z gastro mam tyle wspólnego co z lotami w kosmos.

            • 4 6

    • "...Paradoksem jest woda kupujemy z 0% a musimy sprzedawać z 23% !" (7)

      0,25L za 10 złotych. Nowy standard wszędzie.

      A na zachodzie moda na darmową dla klientów czystą wodę z kranu. Można?

      • 25 3

      • A wiesz ile taka woda w butelce kosztuje w sklepie? (6)

        I nie wiem skąd info że 10 zł jak wszędzie za butelkę wody płacę ok 5 zł

        • 4 6

        • Wciąż nieporównywalnie za drogo! (5)

          • 3 2

          • Aha czyli jak knajpa kupuje wodę za 2,5 to po ile powinna sprzedać za 2,99? (4)

            • 3 1

            • (2)

              Woda powinna być za darmo, z filtra, do obiadu. W cenie posiłku. Można? Można.
              Właściciel Gastro płacze, bo już na leasing za auto za pół bańki nie starcza.

              • 17 3

              • niech przesiądzie się z merola do golfa albo clio

                • 4 1

              • W gastro nikt nie jeździ gruzem za pół bańki

                • 2 1

            • nie k**wa, po 25 ZŁ

              • 0 0

    • Wodę kranówe możecie dawac klientom za darmo

      tak jak we Francji czy garnizonowej Masna Micha

      • 11 3

    • (1)

      Jak zatrudniasz za kinimalna pensje to sie nie bierz za biznes

      • 11 3

      • otworz swoj biznes i płać więcej!

        • 0 0

    • Ale to nie jest stanowisko w UMG

      Tylko działalność gospodarcza, w niestabilnej i przepełnionej konkurencją dziedzinie. Mój znajomy porównał kiedyś gastro z kolarstwem. Jeżeli chcesz to wygrać, to nie możesz jechać w peletonie, musisz dojechać na metę w ucieczce - Tu nie wystarczy się wyróżnić, tu trzeba przyciągnąć, a potem utrzymać klienta. Jakiekolwiek opuszczenie poziomu, to szanse na równie pochyłą.

      • 3 0

    • Masz u władzy populistow

      Jak mogą teraz jeszcze przed wyborami wstrzymać sztuczne podnoszenie plac? Sprzątać będziemy latami po tej ekipie miernot.

      • 4 6

    • A masz pojęcie o księgowości, czy tylko powtarzasz po innych? (3)

      VAT z jakąkolwiek stawką oprócz zwolnionej jest dla Ciebie neutralny bo oddajesz to co dostałeś od klienta minus to co zapłaciłeś w komponentach. Skąd więc te utyskiwania i to nie pierwszy raz już tutaj?

      • 7 3

      • Widocznie nie masz pojęcia o księgowości zabierasz głos. (2)

        Skoro kupujesz w cenach brutto 0% vat, a sprzedajesz w cenach netto + 8/23% vat to ta różnica nie jest dla ciebie neutralna.

        • 0 5

        • Człowieku, co Ty wypisujesz? (1)

          VAT dostajesz od klienta i oddajesz go do US. VAT który zapłaciłeś (nie wszystko ma stawkę 0%) odliczasz od vat-u należnego. Tak funkcjonuje większość biznesów i gastronomia nie jest tu wyjątkiem. Jeżeli nie jesteś tego świadomy to nic dziwnego, że jęczysz na forach, bo powinieneś robić coś zupełnie innego niż biznes.

          • 6 1

          • Ale

            Żeby oddać ten VAT restauracja musi podnieść cenę, prawda? A potem ludzie mówią że im za drogo...

            • 2 5

    • Bo to blad....

      Proponuję nie kupować wody tylko dawac są za darmo do dań. Nie mam problemu z wydaniem 50zl za dobre danie główne ale jak mam 10zl wydac na wodę w knajpie to mam wrażenie że mnie w konia robią.

      • 7 0

    • co do kosztów pracownika czy problemów z przepisami i coraz to nowszymi podatkami i podwyżkami się zgadzam

      ale jak ktoś prowadzi biznes i jęczy o vacie to dla mnie może zamykać biznes. Nie bez powodu przedsiębiorcy liczą wszystko w wartości NETTO! także przychód netto! wtedy Vat Cię nie interesuje. To, że płacisz 0% VATU na zakupiony towar to się ciesz bo nie musisz tej kasy wykładać od razu tylko przy rozliczeniu miesięcznym. I raczej bym się nie przyznawał że sprzedajesz kranówkę w swojej restauracji (vat na wodę butelkowaną nie został obniżony)!

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane