- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (73 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Jedzenie do domu: testujemy ryby i owoce morza
Sprawdzamy, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile - tym razem bierzemy na widelec lokale serwujące ryby i owoce morza. Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy, jak tylko sytuacja na to pozwoli).
Do tej pory ocenialiśmy:
- kuchnię polską,
- kuchnię azjatycką,
- pizze,
- burgery,
- obiady,
- zestawy sushi,
- makarony,
- pierogi,
- dania w słoikach
- hot dogi.
Tym razem zapragnęłam owoców morza i ryby, a że do sezonu jeszcze daleko i nie wiadomo jak będzie wyglądał, to postanowiłam poszukać smacznej ryby i owoców morza na dowóz.
Do moich testów wybrałam trzy restauracje, które dowożą do mojego miejsca zamieszkania:
Zdaję sobie sprawę, że większość ryb jest mrożona, ale to wcale nie znaczy, że są nieświeże czy złej jakości. Wprost przeciwnie, ryba mrożona, z małą ilością glazury (tzn. wody) jest świeża, ma te same walory smakowe i wartości odżywcze. Miejcie to na uwadze, bo sezon na świeżo złowione ryby jest krótki a halibut w wodach Bałtyku nie występuje, podobnie jak karmazyn.
RESTAURACJA HARMONIA (Ul. Łąkowa 1-2, Gdańsk)
W Harmonii serwują dania kuchni europejskiej i polskiej a wśród nich zamówione przeze mnie:
- Śledzik w zalewie korzennej - 12 zł
- Dorsz w cieście/ frytki/ sos tatarski/ miks sałat - 30 zł
Dowóz z Gdańska do Oliwy wyniósł 10 zł a czas oczekiwania około godziny. Śledzik w zalewie korzennej utonął w sałacie. Kremowy, wręcz maślany z delikatną słodyczą i ledwo wyczuwalną nutką korzenną. Smaczny, ale nie zapada w pamięć.
Dorsz w cieście był bardzo smakowity. Soczysta ryba ukryta w cienkim, delikatnym cieście naleśnikowym, które lekko chrupało z zewnątrz. Do tego całkiem smaczne pieczone ziemniaki z ziołami. Przyznaję, że sosu tatarskiego nie spróbowałam, bo przez moją nieuwagę sos podwędził mój pies Bolesław. Ale całość smaczna i bez zarzutu. Harmonia serwuje dania poprawne, bez udziwnień dla wielbicieli prostej i smacznej kuchni.
RESTAURACJA FELLINI (Ul. Targ Rybny 6, Gdańsk)
W Restauracji Fellini, która specjalizuje się w kuchni włoskiej, zaplanowałam sobie ucztę z owoców morza. Fellini przygotowała specjalne menu na dowóz, w którym znalazło się sporo wykwintnych dań z ryb i owoców morza oraz specjalne zestawy. Zamówiłam:
- Zupa z ryb i owoców morza - 29 zł
- Risotto z owocami morza (krewetki, mule, kalmary, przegrzebek) - 49 zł
Na dostawę do Oliwy czekałam niecałą godzinę, a za dowóz zapłaciłam 5 zł. Zamówienie przyjechało dosłownie gorące.
W zupie z owoców morza zakochałam się od pierwszej łyżki. Wywar gotowany na skorupiakach miał ten charakterystyczny, przyjemny smak. A w aromatycznym bulionie znalazłam pyszne owoce morza i cienkie paski warzyw takich, jak seler naciowy czy papryka. Wszystkie owoce morza przygotowane w punkt: mięciutkie krążki kalmara, jędrne krewetki, delikatne i słodkie przegrzebki, podobnie małże. Do zupy otrzymałam kilka kawałków ciepłej i puszystej foccaci. Zupa jak marzenie.
Risotto jest dokładnie takie, jakie sobie wymarzyłam. Pełne smaku wina, masła i owoców morza. Ryż dobrze zrobiony, nie był rozciapany, o idealnej konsystencji. Owoce morza podobnie jak w zupie, nieprzeciągnięte, a więc bez tej gumowatości, którą często napotykam, szczególnie przy kalmarach. To było wyśmienite, o pełnym, okrągłym smaku risotto.
Restauracja Fellini udowodniła, że na telefon można zamówić także wykwintne jedzenie i nie starci ono ani na smaku, ani na jakości, bo jeśli ktoś zawsze dobrze gotował, to i na wynos sobie poradzi.
Krewetka i Kurczak Street Food Point (ul. Subisława 27 C, Gdańsk)
Jak sama nazwa wskazuje, to bistro specjalizuje się w daniach z krewetek i kurczaka. W menu znajdziemy słynne orleańskie kanapki Po'boy oraz makarony. Kanapka Po'boy jest jednym z symboli Luizjany. Jej historia sięga czasów odległych. Podobno w latach 20-tych XX wieku zajadali się nimi uczestnicy strajku tramwajarzy w Nowym Orleanie. Kanapki ufundowała jedna z miejscowych rodzin. Mieszkańcy miasta nazwali strajkujących "biednymi chłopakami" i stąd wzięła się nazwa kanapek. Według klasycznych przepisów bagietka powinna mieć długość 30 cm. W wielu przypadkach dzieli się ją na dwie części. Najbardziej popularna wersja to Po'boy z krewetkami - najczęściej panierowanymi, smażonymi na głębokim tłuszczu, piklami i majonezem.
Moje zamówienie obejmowało:
- makaron udon z krewetkami i autorskim sosem słodko-kwaśnym - 30 zł
- Po'boy z krewetkami: ciabatta, majonez cytrynowy, bekon, kapusta, ogórek konserwowy - 28 zł
Zamówienie złożyłam przez jedną z popularnych aplikacji. Koszt dostawy do Oliwy wyniósł 3 zł a czas oczekiwania około 45 minut. Wybrałam wersję Po-boy z krewetkami bez panierki. Nie była to długaśna bagietka, ale kwadratowa ciabatta. Myślę, że gdybyśmy ją przekroili na pół, to mogłaby wyjść z tego trzydziestocentymetrowa bagietka. Grillowana ciabatta chrupiąca z zewnątrz i mięsista w środku skrywała w sobie soczyste krewetki, chrupiący bekon, orzeźwiający majonez cytrynowy, pikantne ogórki konserwowe i smaczną, słodkawą autorską kapustę czerwoną. Wszystkie składniki idealnie się uzupełniają. Kanapka jest soczysta i pełna smaku, a do tego bardzo sycąca.
Makaron udon z krewetkami i warzywami był zanurzony w bardzo ciemnym sosie. I ten sos gra w tym daniu główne skrzypce. Jego smak jest wielowymiarowy i nie taki oczywisty. Na pierwszy plan wysuwała się kolendra a zaraz za nią kwaśna limonka, słodycz a na końcu przyjemnie pikantna nuta chili. Ciekawy sos, dobre krewetki, chrupiące warzywa tworzą proste i zarazem kapitale danie.
Krewetka i kurczak to street food w świetnym wydaniu z ciekawym połączeniem smaków.
Do mojego testu wybrałam jeszcze jeden lokal, ale pech chciał, że nastąpiła awaria kuchni i nie udało mi się przed publikacją recenzji zamówić i skosztować wybranych dań. Ale bazując na tych trzech restauracjach muszę napisać, że moje kulinarne serce niezmiernie się raduje, bo wszystkie zamówione przeze mnie dania rybne i z owoców morza dojechały ciepłe i smakowite a przyznaję, że trochę w to powątpiewałam. Jak wiecie, nie wystawiam teraz ocen, ale w tym wypadku zrobię wyjątek - wszystkie dania, nawet jeśli były jakieś niedociągnięcia, które delikatnie przemilczałam, oceniam bardzo dobrze. I jak zawsze apeluję - wspierajmy lokalną gastronomię.
Jedzenie na telefon w Trójmieście
O autorze
Miejsca
Opinie (58) 4 zablokowane
-
2021-03-22 10:39
Litości . Trochę ryżu z muszelkami 49 złotych ? (6)
Grubo.
- 29 3
-
2021-03-22 11:27
To zrób sobie w domu (5)
I powiedz, ile ci wyszlo
- 1 9
-
2021-03-22 11:37
Wyszło mi 18 złotych bez robocizny i nośników energii. (2)
- 8 0
-
2021-03-22 16:59
No i masz odpowiedz (1)
Dodaj sobie 20 zł za pracę człowieka i złotówkę na media :) i co wyjdzie 48 ? No właśnie
- 0 1
-
2021-03-23 11:04
No wyjdzie :)
- 0 0
-
2021-03-22 12:54
wyjdzie około 10 zł (1)
- 8 0
-
2021-03-23 07:27
Mi wyszło 5 złotych.
Ale u mnie owocem morza jest puszka śledzia w oleju.
- 0 0
-
2021-03-22 11:00
Jak zwykle w punkt.....
To pisanie to merytoryczna masakra
- 21 1
-
2021-03-22 12:17
Cwaniacy rybacy
A kucharze podwójnie cwaniacy
- 7 1
-
2021-03-22 12:30
Pero
Niezły badziewie hahahaah
- 7 0
-
2021-03-22 12:53
Wszystkie te dania do przygotowania w domu w chwil pare (2)
5 razy taniej i smaczniej, bo nie z dowozem. A zamawiać krewetki w knajpie, gdzie są one 5 razy droższe niż w sklepie to już jakaś abstrakcja. Gdzie przygotowanie tego dania jest tak proste jak zrobienie jajecznicy.
- 18 3
-
2021-03-22 14:08
Zrobienie jajecznicy to nie jest taka prosta sztuka.
Bo przeciez wysuszone na wior na patelni jajka to nie jest jajecznica. Za to racja, ze usmazenie krewetki z czosnkiem jest od zrobienia jajecznicy duzo prostsze.
- 3 0
-
2021-03-22 17:00
To Ty nie zamawiaj
A ja będę ok zamawiał
- 2 0
-
2021-03-22 13:00
Krewetka i kurczak jest super :) polecam pad thai :)
- 7 3
-
2021-03-22 13:00
A pani Hapsia jeszcze tu pracuje?
Znowu nie "w punkt" pani Agnieszko.
Niech pani zlituje się nad czytelnikami trójmiasto.pl i odda panu Michałowi role krytyka kulinarnego do którego ma przecież gastro wykształcenie i doświadczenie przeogromne. Bardzo panią proszę bo w punkt już nie działa- 16 2
-
2021-03-22 15:48
Społeczeństwo
Ludzie testują codziennie produkty kupowane w sklepach Biedronka czy Lidl lepszych testerów iż ludzki przewód pokarmowy nie ma. Po przetestowaniu Sanepid co chwilę ostatnio coraz częściej publikuje listy produktów które człowiek kupił i ma w domu że trzeba to wyrzucić. Czyli najpierw kupujemy testujemy potem wyrzucamy ekstra.
- 3 3
-
2021-03-22 19:24
A ja lubię czytać Pani recenzje
Jeść to, o czym Pani pisze- niekoniecznie
- 5 4
-
2021-03-22 20:04
restauracje narzekaja na lockdown ale niestety jakosc jedzenia coraz gorsza a ceny coraz wyzsze
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.