- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (131 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (9 opinii)
- 3 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
Mięso i ser bez... mięsa i sera. Coraz chętniej sięgamy po zamienniki
Coraz więcej Polaków przekonuje się do diety wegetariańskiej i wegańskiej, a obiad w restauracji serwującej tylko dania roślinne staje się częstym wyborem również wśród "mięsożerców". Roślinne zamienniki mięsa nie są mniej smaczne od swoich oryginałów, a co więcej, bardzo często przypominają je w smaku. Przyjrzeliśmy się bliżej temu zagadnieniu.
Restauracje wegetariańskie i wegańskie w Trójmieście
Jeszcze dekadę temu wegetarianie musieli szukać choćby pasztetu sojowego w specjalnie przeznaczonych dla nich sklepach i mierzyć się z codziennie zadawanymi pytaniami "to co ty jesz?". Dziś na produkty roślinne można wpaść w niemal każdym supermarkecie. Co więcej, dzięki mnogości lokali gastronomicznych w Trójmieście serwujących dania wyłącznie roślinne, zdecydowanie jest gdzie zjeść "na mieście".
Kuchnia wegańska też dla fanów mięsa
Lokale z kuchnią wegetariańską i wegańską to zresztą nie tylko wybór "roślinożerców". W restauracjach tego typu każdy znajdzie coś dla siebie, a wirtuozeria szefów kuchni sprawia, że żaden "zagorzały mięsożerca" nie wyjdzie z wegańskiego lokalu zawiedziony. Wegetariańskie dania wprowadzają również największe sieci fast-food na świecie, a według Stana McGowana, dyrektora zarządzającego firmy Food Brothers, jednego z potężnych importerów i dystrybutorów roślinnych zamienników mięsa, można mówić nawet o 300-proc. wzroście wobec roku 2019.
Jogurt sojowy to też jogurt?
Pod koniec zeszłego roku Parlament Europejski rozstrzygnął spór dotyczący nazewnictwa roślinnych zamienników mięsa i nabiału. Ustalono ostatecznie, że produkty alternatywne wobec mięsnych - burgery, kotlety czy parówki - mogą być nazywane w taki sposób, jednak dla wegańskich produktów, będących alternatywami do nabiału, trzeba poszukać innych nazw. Miało to dotyczyć m.in. jogurtów sojowych i serów wegańskich.
Tak dla wegeburgerów, nie dla jogurtów sojowych
Ostatecznie, pod koniec maja tego roku, Komisja Europejska i państwa członkowskie UE odrzuciły jednak postulat, by zabroniono używania nazw takich jak "zamiennik", "alternatywa" czy "o smaku", np. "o smaku maślanym". Procedura tego typu utrudniłaby konsumentom identyfikację i wybór pożądanych produktów oraz komunikację producentów z klientami.
Trójmiejskie mięso bez mięsa
Niemięsny, ale kotlet, oferuje choćby SurfBurger, który pośród mięsnych propozycji ma w menu również Serusia z kotletem serowym czy Wege z pieczenią orzechowo-warzywną. Kobo Burger swoich wegetariańskich propozycji - Jaglak Burgera, Bakman Burgera, Tofu Burgera, Halloumi Burgera i Camembert Burgera - również nie nazywa inaczej.
W Warzywinie znajdziemy m.in. nieschabowy kotlet sojowy, burger fasolowo-jaglany czy wegański sos serowy, a w Pizza&Pasta Napoli Gdynia - wegańskie mozzarellę czy ser pleśniowy. Nie/mięsny uraczy nas w swoich burgerach wegańskim kotletem z fasoli czy kotlecikami z ciecierzycy. Wegańskie "mięso" zjemy też w pierogarni Mandu - możemy tam zamówić pierogi z wegańskimi "a la wołowiną" i "cheddarem".
W lubianym przez wegan Avocado możemy zamówić m.in. schabowy sojowy, wegańskie gołąbki i warzywne krokiety. W wegańskiej restauracji manna68 zjemy z kolei m.in. wegańską "rybkę" z płatu bakłażana owiniętego w nori albo "kaczkę", którą udaje... seitan.
- W tym daniu kontynuujemy zabawę w oszukiwanie kubków smakowych - czytamy w opisie dania. - Tym razem szarpaną kaczkę udaje sejtan i co tu dużo mówić, robi to świetnie. Za tak przekonywujące odegranie roli należy mu się co najmniej Oskar albo jakaś inna Złota Palma.
Wegetarianie w Polsce. Trójmiasto w czołówce
Dlaczego rezygnujemy z mięsa?
Powody do rezygnacji z mięsa bywają rozmaite - etyczne, smakowe i zdrowotne - jednak głównym zdaje się troska o nasze własne zdrowie.
- Prawda jest taka, że niezależnie od tego, jaką dietę stosujesz, twój jadłospis może być zarówno bardzo dobrze skomponowany, jak i prowadzić do niedoborów wybranych składników w organizmie - przekonuje Viola Urban, dietetyk. - Wszystko zależy od wyborów żywieniowych, które podejmujesz na co dzień, i produktów, które stanowią przewagę w twoim zwyczajowym jadłospisie.
Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki mięsa. Czy sojowe kiełbaski są zdrowe?
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (209) ponad 10 zablokowanych
-
2021-08-30 10:09
(3)
Potem jarosze się dziwią że włosy na głowie wypadają i robią się rzadkie.
- 14 7
-
2021-08-30 14:39
(2)
Wolisz zapchane tętnice tłuszczem i cholesterolem od jedzenia mięsa...? Nie masz pojęcia o diecie wegańskiej więc się nie wypowiadaj! Jestem weganką od wielu lat, mam piękne gęste włosy!
- 1 6
-
2021-09-01 17:25
Na nogach się nie liczy
- 0 0
-
2021-09-01 21:44
typowa oszołomka XD
żryj gruz, bo roślinki też czują!
- 0 0
-
2021-08-30 10:14
W sumie nie napisaliście o najpopularniejszych
Falla, Syto, House of Seitan no i oczywiście Halloumi Souvlak w gdyńskim Souvlaku na Świętojańskiej! :)
- 4 6
-
2021-08-30 10:24
(2)
ja jakoś nie robię kotletów, żeby wyglądały jak trawa
- 20 4
-
2021-08-30 10:27
Samo tak wychodzi?
- 4 6
-
2021-08-30 18:07
to może zacznij?
- 0 3
-
2021-08-30 10:35
Smaczne są wyroby takie jak te
Tzw. paradoksalne mięsne bez mięsa i serowe bez sera. Naprawdę po pierwszym posmakowaniu tego typu żywności chce się więcej odkrywać i poznawać nieznane aspekty kuchni i inteligentnego gotowania.
- 4 13
-
2021-08-30 10:41
Te produkty śmierdzą
Powinni płacić podatek bo gazy ich śmierdzą zgniłymi warzywami
- 11 9
-
2021-08-30 10:46
Kolejna nachalna propaganda ideologi wegańskiej na szczęście Bruksela sie obudziła i troche ją ograniczyła
"Coraz więcej Polaków"idealny przykład własnie takiej medialnej papki wciskanej by przekonać do weganizmu i innych szkodliwych dla zdrowia działań.
Ideologia własnie to zakladała by wymienic tylko nazwy i wscviskac lkudziom to co szkodliwe w imie ideologi.Dlatego mleko roslinne burgery roślinne itp.Na szczęście powiedziano stop !!Mleko to mleko a nie sok z roślin identycznie z mięsem !! Ale mamy kolejny przykład szkodliwych działań "Kuchnia wegańska też dla fanów mięsa"
Nieprawda !!
Kuchnia wegańska jest szkodliwa dla zdrowia a dania warzywne owocowe to nie dania wegańskie tylko kuchnia taka co była od lat Kapusniak czy zupy są daniami z kuchni Polskie i innych a nie wegańskich!Wiec jak chce zjesc sałatkę czy co innego ide do baru czy restauracji zwykłej bo w wegańskiemj ona moze byc pomieszana ze szkodliwą sają czy zczyms innym.
I jeszce jedno ideologia weganska wyjatkowo szkodliwa wiec to nie tylko dania ale cała ideologia która ma na celu głównym zakazac produkcji miesa!! I zabronić jego jedzenia mówią to otwarcie zagorzali weganie!- 21 13
-
2021-08-30 10:49
Do mnie przemawia cena, po co mam płacić za zamienniki więcej jak za normalnego kotleta? (2)
Po drugie, mój dziad i pradziad jedli mięso, a teraz jakieś leszcze niedorobione chcą abym przeszedł na zamienniki, Żaden to dla mnie autorytet, jem co mi smakuje.
- 25 10
-
2021-08-30 14:15
Jedz. (1)
Nikt Cię przecież do niczego nie zmusza.
- 5 2
-
2021-08-30 21:38
Jeszcze nie
- 4 0
-
2021-08-30 10:58
Wegetariańskie a wegańskie żywienie to wielka różnica. W polskiej kuchni tradycyjnej jest wiele wegetariańskich dań. (5)
Placki, bliny, pierogi z grzybami, kapustą, serem, uszka, ruskie. Natomiast weganizm to już wyzwanie. Poza tym źle się kojarzy z aktywistami którzy mają nie po kolei w głowach. Jedzenie wegetarianskie jest tanie przy mięsnym, natomiast w restauracjach ceny takie same. Ta chciwość, liczenie za ziemniaki, kasze warzywa jak za mięso zgubi samych restauratorów. Avocado, Faloviec są za drogie. 30 zł za klopsiki z ciecierzycy? z ziemniakami? 10 zł max. Tak padł Bioway. Greenway to była świetna knajpa z normalnymi cenami to ja konkurencja wygryzła, po czym sama padła.
- 18 2
-
2021-08-30 11:04
(1)
Green way nadal istnieje
- 0 0
-
2021-08-30 11:06
Tylko jeden lokal mają w Gdyni obok Batorego. Reszta padła. Ten w Sopocie na monciaku to tylko nazwa
Inny właściciel, inne menu. Paskudne z resztą.
- 1 0
-
2021-08-30 11:12
Placki, bliny, pierogi z grzybami, kapustą, serem, uszka, ruskie to są dania kuchni Polskiej !! (2)
To propaganda wege przypisuje sobie w wszystkie dania które zostały wymyślone zanim oni powstali!
Trzeba pisac wyraźnie Polska kuchnia w połowie sklada sie z warzywniaka,ale to niejest zasługa wege.- 10 2
-
2021-08-30 11:16
Polska kuchnia tradycyjna jest w dużej części wegetariańska. (1)
Nie rozumiem o co ci chodzi? O nazwę?
- 4 0
-
2021-08-30 14:39
Pamietaj ze niema czegos takiego jak kuchnia wegetarianska czy weganska tak zgadza sie.
Tak bo nazwa jest bardzo ważna Wegetarianizm tak sie własnie promuje twierdza ze na kapusniak jest ich ,ze surówki to oni wymyslili bo ich kuchnia jest zdrowa .Nieprawda Kuchnia wege to głownie soja !! a wszystkie inne dania pochodza z Kuchni Polskiej nie wege
- 2 4
-
2021-08-30 11:17
Śmieszy mnie to.
Chcecie jeść tylko roślinki to jedzcie, ale po co robicie z nich "mięso" czy "nabiał"?
Urlop w Tatrach to urlop w Tatrach, nie w Himalajach :D- 27 5
-
2021-08-30 11:25
mięso i ser bez mięsa i sera to nie mięso i ser.
Dziękuję za uwagę.
- 19 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.