- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (117 opinii)
- 2 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 3 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 4 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (32 opinie)
- 5 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
Mięso i ser bez... mięsa i sera. Coraz chętniej sięgamy po zamienniki
Coraz więcej Polaków przekonuje się do diety wegetariańskiej i wegańskiej, a obiad w restauracji serwującej tylko dania roślinne staje się częstym wyborem również wśród "mięsożerców". Roślinne zamienniki mięsa nie są mniej smaczne od swoich oryginałów, a co więcej, bardzo często przypominają je w smaku. Przyjrzeliśmy się bliżej temu zagadnieniu.
Restauracje wegetariańskie i wegańskie w Trójmieście
Jeszcze dekadę temu wegetarianie musieli szukać choćby pasztetu sojowego w specjalnie przeznaczonych dla nich sklepach i mierzyć się z codziennie zadawanymi pytaniami "to co ty jesz?". Dziś na produkty roślinne można wpaść w niemal każdym supermarkecie. Co więcej, dzięki mnogości lokali gastronomicznych w Trójmieście serwujących dania wyłącznie roślinne, zdecydowanie jest gdzie zjeść "na mieście".
Kuchnia wegańska też dla fanów mięsa
Lokale z kuchnią wegetariańską i wegańską to zresztą nie tylko wybór "roślinożerców". W restauracjach tego typu każdy znajdzie coś dla siebie, a wirtuozeria szefów kuchni sprawia, że żaden "zagorzały mięsożerca" nie wyjdzie z wegańskiego lokalu zawiedziony. Wegetariańskie dania wprowadzają również największe sieci fast-food na świecie, a według Stana McGowana, dyrektora zarządzającego firmy Food Brothers, jednego z potężnych importerów i dystrybutorów roślinnych zamienników mięsa, można mówić nawet o 300-proc. wzroście wobec roku 2019.
Jogurt sojowy to też jogurt?
Pod koniec zeszłego roku Parlament Europejski rozstrzygnął spór dotyczący nazewnictwa roślinnych zamienników mięsa i nabiału. Ustalono ostatecznie, że produkty alternatywne wobec mięsnych - burgery, kotlety czy parówki - mogą być nazywane w taki sposób, jednak dla wegańskich produktów, będących alternatywami do nabiału, trzeba poszukać innych nazw. Miało to dotyczyć m.in. jogurtów sojowych i serów wegańskich.
Tak dla wegeburgerów, nie dla jogurtów sojowych
Ostatecznie, pod koniec maja tego roku, Komisja Europejska i państwa członkowskie UE odrzuciły jednak postulat, by zabroniono używania nazw takich jak "zamiennik", "alternatywa" czy "o smaku", np. "o smaku maślanym". Procedura tego typu utrudniłaby konsumentom identyfikację i wybór pożądanych produktów oraz komunikację producentów z klientami.
Trójmiejskie mięso bez mięsa
Niemięsny, ale kotlet, oferuje choćby SurfBurger, który pośród mięsnych propozycji ma w menu również Serusia z kotletem serowym czy Wege z pieczenią orzechowo-warzywną. Kobo Burger swoich wegetariańskich propozycji - Jaglak Burgera, Bakman Burgera, Tofu Burgera, Halloumi Burgera i Camembert Burgera - również nie nazywa inaczej.
W Warzywinie znajdziemy m.in. nieschabowy kotlet sojowy, burger fasolowo-jaglany czy wegański sos serowy, a w Pizza&Pasta Napoli Gdynia - wegańskie mozzarellę czy ser pleśniowy. Nie/mięsny uraczy nas w swoich burgerach wegańskim kotletem z fasoli czy kotlecikami z ciecierzycy. Wegańskie "mięso" zjemy też w pierogarni Mandu - możemy tam zamówić pierogi z wegańskimi "a la wołowiną" i "cheddarem".
W lubianym przez wegan Avocado możemy zamówić m.in. schabowy sojowy, wegańskie gołąbki i warzywne krokiety. W wegańskiej restauracji manna68 zjemy z kolei m.in. wegańską "rybkę" z płatu bakłażana owiniętego w nori albo "kaczkę", którą udaje... seitan.
- W tym daniu kontynuujemy zabawę w oszukiwanie kubków smakowych - czytamy w opisie dania. - Tym razem szarpaną kaczkę udaje sejtan i co tu dużo mówić, robi to świetnie. Za tak przekonywujące odegranie roli należy mu się co najmniej Oskar albo jakaś inna Złota Palma.
Wegetarianie w Polsce. Trójmiasto w czołówce
Dlaczego rezygnujemy z mięsa?
Powody do rezygnacji z mięsa bywają rozmaite - etyczne, smakowe i zdrowotne - jednak głównym zdaje się troska o nasze własne zdrowie.
- Prawda jest taka, że niezależnie od tego, jaką dietę stosujesz, twój jadłospis może być zarówno bardzo dobrze skomponowany, jak i prowadzić do niedoborów wybranych składników w organizmie - przekonuje Viola Urban, dietetyk. - Wszystko zależy od wyborów żywieniowych, które podejmujesz na co dzień, i produktów, które stanowią przewagę w twoim zwyczajowym jadłospisie.
Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki mięsa. Czy sojowe kiełbaski są zdrowe?
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (209) ponad 10 zablokowanych
-
2021-08-30 19:02
Nie rozumiem jak można jeść martwe zwierzęta ? (11)
To obrzydliwe. Człowiek ma uklad pokarmowy roslinozercy, dlugi, kręcony. A nie krotki i prosty jak pies.
Anka Veganka- 3 20
-
2021-08-30 19:35
:) (1)
To na łąke jedz trawe a nie zamienniki mięsa.
- 5 1
-
2021-08-30 20:04
Tak naprawdę wegetarianie tego nie jedzą. To taki chwytny temat na artykuł. Jesz to co zawsze, tylko bez mięsa.
- 1 2
-
2021-08-30 20:09
(3)
Co za różnica jaki ma.
- 2 1
-
2021-08-30 20:44
Układ pokarmowy roślinożerny jest długi. Gdy zjesz mięso to zbyt długo zalega w organizmie i ulega rozkładowi. (2)
Mięsożercy ma krótki układ pok i silne kwasy żołądkowe. Szybko trawią mięso nim zacznie się rozkładać i wydzielać toksyny.
- 2 4
-
2021-08-30 20:59
(1)
Bodajże taka sarna typowo roślinożerna zje sobie muchomora i nic jej nie będzie. Człowiek zaś jak go spróbuje to może być jego ostatni posiłek w życiu. Tym samym trudno nas uznać jako typowo roślinożernych
- 3 0
-
2021-08-30 21:03
Muchomor zabije każdego roslinozerce, nie tylko człowieka. :D
Sarny nie jedzą muchomorów :)) idę spać.
- 1 2
-
2021-08-30 20:52
(1)
To wytłumacz mi czemu taki muchomor może być naszym ostatnim posiłkiem? Gdybyśmy byli typowo roślinożerni nic by nam nie zrobił.
- 2 2
-
2021-08-30 20:59
Jakbyśmy byli czystymi miesozercami, toby nas ryba fugu nie zabiła. Co to za argumenty?
- 1 3
-
2021-08-30 23:08
Juz kiedys takich jak ty nazywano kapuścianym głąbem :)
- 2 0
-
2021-08-31 22:29
Układ pokarmowy człowieka jest typowym dla istoty wszystkożernej
Roślinożercy mają zupełnie inny układ pokarmowy niż człowiek. Tego uczono w podstawówkach. W dodatku roślinożercy syntezują sobie wszystkie potrzebne białka, a wszystkożercy (w tym ludzie) NIE. Muszą to zjeść z pokarmem.
- 3 0
-
2021-09-01 15:43
długi cętkowany kręty...
- 0 0
-
2021-08-30 20:38
(1)
34% ankietowanych na moment pisania opinii is geh.
Why are you geh?- 0 3
-
2021-08-30 20:40
A co to jest geh?
- 0 0
-
2021-08-30 20:39
U mnie poprawiła się potencja od czasu jak przeszedłem na veganizm.
Janusz
- 1 3
-
2021-08-30 20:50
Jak zwykle w ankiecie brak odpowiedzi:
Byłem wege ale ten etap mam juz za sobą
- 6 1
-
2021-08-30 22:17
Wujek filozof z krwi i kości był wegetarianinem przez 9 lat ......
Mówi że zmarnowane 9 lat życia na każde święta wpier.... talerz kurczakow- 4 1
-
2021-08-31 00:52
lol
mięso bez mięsa to nie mięso i żadna propaganda tego nie zmieni
- 3 2
-
2021-08-31 06:10
Zdecydowanie za dużo cudzzysłowia w tym artykule.
- 2 1
-
2021-08-31 11:51
Kto to pisał
Prawdziwy w miarę ser zaczyna się od kwoty 70 zł te w sklepach według spacjalistów powinny mieć nazwę wyroby sero podobne, drób gdzie firmy w kuper wstrzykują wodę, mięsa i owoce roczne zamrażane z wielką ilością itp to nawet wegeterianizmem nie można nazwać.
- 5 4
-
2021-08-31 13:02
W Kauflandzie na polce z przecenami leza same veganskie artykuly. Nie szkoda tak marnowac zywnosc
i produkowac rzeczy, ktore je tylko garstka porabancow?
- 3 1
-
2021-08-31 20:15
A tfu!
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.