• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kiedy powiedzieć sobie dość? Przyczyny przejadania się

Magda Mielke
20 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (80)
Przejedzenie towarzyszy nam często - zwłaszcza wtedy, gdy jemy coś naprawdę smacznego. Nim się obejrzymy, zjedliśmy już za dużo. Przejedzenie towarzyszy nam często - zwłaszcza wtedy, gdy jemy coś naprawdę smacznego. Nim się obejrzymy, zjedliśmy już za dużo.

Większość z nas odczuwa przypływ apetytu, który nie ma nic wspólnego z prawdziwą potrzebą jedzenia. Odpowiedź na pytanie, dlaczego jemy, mimo że nie jesteśmy głodni, jest banalnie prosta - bo lubimy. Jedzenie jest jedną z większych przyjemności w naszym życiu, w dodatku łatwo dostępną, przez co staje się pokusą szybkiego zaspokajania różnych potrzeb, także tych emocjonalnych. Zdecydowanie trudniej jest odpowiedzieć na pytanie, jak sobie radzić z przejadaniem się.




Czy zdarza ci się przejeść?

Jedzenie pełni w naszym życiu wiele funkcji. Pomaga zmniejszyć napięcie emocjonalne, służy odwróceniu uwagi, może być lekarstwem na smutek, złość czy pustkę. Czasem z głodem mylimy zmęczenie, napięcie, a nawet lęk i poczucie zagrożenia. Wciąż coś podjadamy, przekąszamy, przegryzamy. W efekcie jesteśmy najedzeni, ale wciąż głodni (w dużej mierze miłości, akceptacji i uwagi).

- Jedzenie dla ogromnej liczby ludzi na świecie pełni funkcję regulatora emocji. Kiedy nie radzimy sobie z napięciem i stresem towarzyszącym naszemu życiu, chwytamy po jedzenie, które zapewni nam chwilkę ulgi, wytchnienia i ucieczki przed trudnościami codziennego życia. Zapewni nam wyrzut dopaminy i podniesie poziom serotoniny, zwanej hormonem szczęścia - dodaje Agata Szczerkowska, psycholog i dietetyk w Jem Zdrowo - Centrum Dietetyki Żywienia i Zdrowia w Sopocie.

Spożywamy za dużo kalorii



Jak podają eksperci, ponad 90 proc. społeczeństwa odczuwa przypływ apetytu, który nie ma nic wspólnego z prawdziwą potrzebą jedzenia. Ludzie masowo spożywają zbyt dużo kalorii, a część energii magazynuje się w postaci tkanki tłuszczowej. Wskaźniki otyłości w ostatnich latach gwałtownie rosną w populacjach niemal każdego uprzemysłowionego kraju.

- W obecnych czasach coraz większy nacisk kładzie się na wpływ naszych myśli, przekonań i emocji na odżywianie. Określane jest to relacjami z jedzeniem - analizą tego tematu zajmuje się nauka zwana psychodietetyką. W przypadku kiedy władają nami emocje, zarówno te trudne, jak i niekiedy pozytywne, możemy mieć chęć sięgania po jedzenie, które nie jest związane z głodem. Można śmiało powiedzieć, że tego typu zachowania są przyczyną większości problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała - mówi dr n. med. Paulina Borek-Trybała, dietetyk, ekspert i koordynator kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku.
Badania pokazują, że jedząc przetworzone pokarmy, przyjmujemy ok. 500 kalorii dziennie więcej, niż gdybyśmy zjadali te same produkty w ich pełnych lub minimalnie przetworzonych formach. Badania pokazują, że jedząc przetworzone pokarmy, przyjmujemy ok. 500 kalorii dziennie więcej, niż gdybyśmy zjadali te same produkty w ich pełnych lub minimalnie przetworzonych formach.

Dlaczego się przejadamy?



Dlaczego jednak tak łatwo przychodzi nam przejadanie się? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Jako jedną z najczęstszych przyczyn podaje się przetworzone jedzenie. Zgodnie z teorią "dźwigni białkowej" ludzie przejadają się tłuszczem i węglowodanami, ponieważ dostarczają do organizmu za mało białka. Dzieje się tak, ponieważ to właśnie na białko organizm ma największy apetyt. Białko jest głównym budulcem wszystkich komórek. Głównym jego źródłem w diecie są: mięso, ryby, jaja, mleko, soja, rośliny strączkowe i niektóre ziarna. Przetworzone produkty zawierają go zwykle niewiele.

Kolejną przyczyną może być zła higiena snu. Niewysypianie się to nie tylko rozdrażnienie i problemy z koncentracją po zarwanej nocy, ale także zaburzanie metabolizmu. Dzienne spożycie energii wśród osób źle wysypiających się jest o ok. 300 kalorii wyższe niż wśród osób, które dbają o higienę snu.


Czynniki społeczne a przejadanie się



Duże znaczenie mają też czynniki społeczne. Częste wyjścia do restauracji czy obserwacja nawyków innych ludzi mogą wpływać na nasze decyzje żywieniowe. Nierzadko pozostajemy pod silnym wpływem norm społecznych, które oddziałują na zwiększenie spożycia kalorii. Równie niebezpieczna może okazać się izolacja - szczególnie u osób zmagających się z napadami emocjonalnego jedzenia.

Kolejnym czynnikiem jest bezmyślne (bezrefleksyjne) spożywanie jedzenia. Duże znaczenie ma to, co kupujemy. Jeżeli w naszym domu znaleźć można mnóstwo przekąsek, słodyczy, słodkich napojów, to trudno się dziwić, że po nie sięgamy. Być może nawet wtedy, gdy nie mamy na nie ochoty. Wygrywa wygoda - nie musimy nigdzie wychodzić, robić zakupów, wymyślać dań - widzimy je, więc jemy.

Przyczyna przejadania się może tkwić w dzieciństwie. Przyczyna przejadania się może tkwić w dzieciństwie.

Comfort food - jedzenie na pocieszenie



Wpływ na przejadanie się może też mieć dość mocno zakorzeniony w naszym społeczeństwie nawyk nagradzania się i pocieszania jedzeniem. Różne okazje świętujemy za pomocą posiłków i nie ma w tym nic złego, dopóki nie jest to jedyny lub główny sposób nagradzania się.

- Pocieszanie się jedzeniem jest złym nawykiem, ponieważ nie rozwiązujemy problemu, a jedynie zamiatamy go chwilowo pod dywan, a po chwili wraca on z jeszcze większą intensywnością, wzmocniony poczuciem winy za jedzenie - dodaje dr n. med. Paulina Borek-Trybała.

Przyczyna przejadania się może tkwić w dzieciństwie. Wpływ na rolę jedzenia w naszym życiu ma między innymi to, co słyszeliśmy na jego temat w dzieciństwie. Nasze mamy czy babcie - często nieświadomie - używały komunikatów, które miały na celu "wyczyszczenie" talerza do pusta. "Mięsko zjedz, ziemniaczki zostaw", "Zjedz do końca, jedzenia się nie wyrzuca", "Nie wstaniesz od stołu, dopóki talerz nie będzie pusty". "Nie zjesz wszystkiego - nie pójdziesz się bawić z kolegami" - takie komunikaty są pewnego rodzaju manipulacją, która powoduje, że nasza relacja z jedzeniem w dorosłym życiu nierzadko jest trudna i prowadzi do nieracjonalnego odżywiania się.

Wielkość opakowania determinuje apetyt



Wpływ na przejadanie się ma również wielkość opakowań, zestawów, talerzy. Duże opakowania i duże porcje podsuwają pewną normę konsumpcji. Wszyscy zużywamy więcej zawartości z dużych opakowań, niezależnie od rodzaju produktu. Podobnie jedzenie mierzymy wielkością porcji, a nie liczbą kalorii. Wiemy, że nasycimy się, gdy zjemy cały talerz obiadu, a że nie najemy się, gdy zjemy pół talerza. Innymi słowy - objętość przebija kalorie.

Gastrofaza. Dlaczego po imprezie mamy ochotę na kebab? Gastrofaza. Dlaczego po imprezie mamy ochotę na kebab?
Przejadanie się może być też spowodowane problemami z wydzielaniem insuliny i utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi, nieregularnym spożywaniem posiłków, problemami emocjonalnymi, może wynikać z zaburzeń odżywiania (np. bulimii, kompulsywnego jedzenia), z za dużych restrykcji jedzeniowych wynikających z rygorystycznej diety wykluczającej całe grupy produktów niezbędnych dla naszego prawidłowego funkcjonowania czy z za dużej aktywności fizycznej.

- Przyczyn przejadania się może być bardzo wiele - od typowo żywieniowych, np. źle rozplanowane i zbilansowane posiłki, omijanie śniadania czy jedzenia w pracy, które skutkuje napadami objadania się wieczorem, po te, które są znaczenie bardziej złożone i których przyczyny leżą w naszej psychice, jak nieumiejętność rozpoznawania i radzenia sobie z trudnymi emocjami, takimi jak złość, smutek czy zmęczenie. Osoba, która przez lata radziła sobie ze stresem, zjadając go, utrwala swoje nawyki w dorosłości. Dużym problemem może być również perfekcjonizm i myślenie zero-jedynkowe, trzymanie restrykcyjnej diety, a potem nagłe puszczenie hamulców. Z moich obserwacji wynika, że przyczyna nigdy nie jest jedna, zwykle są one bardzo złożone i wymagają indywidualnego podejścia terapeutycznego - podsumowuje dr n. med. Paulina Borek-Trybała.

Co robić, żeby się nie przejadać?



Na krótką metę przejadanie się może prowadzić do niestrawności - uczucia ciężkości, wzdęć czy zgagi. Jeśli sytuacje powtarzają się dość często, mogą być groźne dla zdrowia - przyczynić się do chorób wątroby czy żołądka, powodować nadwagę i otyłość, a także współistniejące z nimi nadciśnienie i cukrzycę.

Co zatem robić, żeby się nie przejadać? Na początek warto zastanowić się nad naszymi przekonaniami na temat jedzenia, spróbować rozpoznać te komunikaty, które pojawiają się w myślach. Warto zastanowić się, jak inaczej można się nagradzać za sukcesy czy jakimi innymi przyjemnościami poprawiać sobie nastrój. Rozwiązaniem jest głównie zmiana złych nawyków dotyczących jedzenia. Mniej wysoko przetworzonej żywności, praca nad poprawą jakości snu, zwracanie większej uwagi na to, co zamawiamy z menu podczas spotkań towarzyskich, ograniczenie pokus i świadome jedzenie na pewno nie zaszkodzą.

Okiem dietetyka: zdrowe lunche do pracy i szkoły Okiem dietetyka: zdrowe lunche do pracy i szkoły
- Zdecydowanie trzeba zacząć od zauważania tego typu zachowań, szukania ich przyczyn (czy leżą one po stronie dietetyki czy psychologii). Jeśli zauważymy problem i poznanym jego przyczynę, dopiero wtedy możemy wypracowywać strategię ku zmianie naszych zachowań. W jedynym przypadku będzie to lepsze rozplanowanie posiłków - pomocny może być dietetyk, w niektórych przypadkach okaże się, że musimy popracować nad organizacją naszego czasu, podniesieniem poczucia własnej wartości czy skupieniem się na metodach radzenia ze stresem - w takich przepadkach najlepiej zgłosić się do psychoditetyka, psychologa, a niekiedy psychiatry - mówi dr n. med. Paulina Borek-Trybała.
- Powinniśmy jeść regularnie, pilnować powtarzających się podobnych i stałych porcji i rodzaju jedzenia, żeby nie przekraczać granic, po przekroczeniu których bardzo trudno później wrócić do wyjściowego prawidłowego stanu - mówi Agata Szczerkowska. - Na szczęście nasz ośrodek głodu i sytości w mózgu przez kilka dni dostosowuje się do mniejszych ilości jedzenia, adaptuje. Praca nad samokontrolą poprawia relację z jedzeniem, która jest dla wielu osób bardzo trudna i skomplikowana. Warto też robić dla siebie coś dobrego, co bardzo lubimy, np. chodzić regularnie na rower, jogę, zajęcia związane z naszymi pasjami i bliskimi nam osobami, z którymi chcemy spędzać wspólnie czas - i w ten sposób "łapać oddech".

Miejsca

Opinie (80) ponad 10 zablokowanych

  • Dobrobyt kończy się na kiblu

    • 5 2

  • Kiedy hula hop przestaje się kręcić i pasuje, to wiedz, że coś się dzieje.

    • 22 0

  • Kiedy powiedzieć sobie dość? Każdy moment jest dobry na przejście na dietę ŻM oraz przynajmniej czasowe

    ...unikanie cukru - organizm szybko się przyzwyczai do mniejszej ilości jedzenia. Wystarczy być konsekwentnym.

    • 14 1

  • A ja po prostu uwielbiam smakować... (1)

    Uwielbiam czuć różne smaki, aromaty, kombinować i mieszać różne przyprawy, dodatki, odkrywać nowe smaki, połaczenia... i mimo tego,że zawsze staram się kupować jak najlepszej jakości produkty... nie jadam śmieciowego jedzenia, tłusto nie gotuje, słodkie domowej roboty, to i tak boczusie są... bo po prostu moje kubki smakowe uwielbiają być rozpieszczane.... ot co, cała filozofia

    • 10 1

    • Mam tak samo !

      • 4 2

  • Kiedy wiemy, że to już niedługo.

    Oł jeee.

    • 1 0

  • Dorabianie teorii.
    Wcześniej dietetycy kroili ludzi na kasę dając jadłospisy, co osiągnęli, nic. Efekt krótkotrwały, jojo, a klienci w końcu się zorientowali, że płacą za gotowce gruba kase, bo sąsiadka ma to samo tylko inne proporcje.
    Teraz na topie psychodietetycy. Wejdź do swojego wnętrza i znajdź przyczynę. Cena 300 zł. Dziękuję

    • 11 0

  • lepiej jesc niz chlac wódke

    • 8 0

  • (1)

    Ta teoria dźwigni białkowej to doprawdy nonsens. Białko nie jest składnikiem potrzebnym organizmowi w największej ilości, bo zdecydowana większość tego, co spożywamy, ma nam dostarczyć energii, a nie składników budulcowych. Pomijam już, że głównym składnikiem każdej komórki jest... woda. A lipidy nie są mniej istotne strukturalnie, niż białka.

    • 4 1

    • Osobom, które się nie zgadzają, proponuję roczną dietę hiper-wysoko-białkową. Powodzenia na nefrologii.

      • 5 0

  • mniej cukru,węglowodanów (1)

    Zrezygnować z pszenicy
    I problem znika.

    • 12 5

    • A niby dlaczego osoba, która nie ma celiakii ma rezygnować z glutenu?

      • 1 0

  • Jak wam siądzie trzustka od takiego obżarstwa to dopiero zaczniecie się dobrze odżywiać (i w małych ilościach)

    Nikomu nie życzę..

    • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane