• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nie przetrwali ciężkich czasów. Kolejne restauracje znikają z ulic Trójmiasta

Mateusz Groen
4 marca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Mai Tai Gdańsk, Wrzeszcz Mai Tai Gdańsk, Wrzeszcz

Branża gastronomiczna jest nieprzewidywalna. W Trójmieście stale otwierają się nowe restauracje, puby i bary. Jednak wielu gastronomów zamyka swoje biznesy. Od początku roku z gastronomicznej mapy Trójmiasta zniknęło wiele lokali, w niektórych zaś zaszły poważne zmiany. Gdzie już nie zjemy naszych ulubionych dań, a kogo odwiedzimy w nowym miejscu? Zapraszamy do lektury.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Zobacz najlepszy przewodnik kulinarny



Najwięcej lokali zniknęło z Gdańska



Czy przywiązujesz się do restauracji?

Z racji wielkości i nasycenia rynku najwięcej restauracji zamyka się w Gdańsku. Są wśród nich zarówno rozpoznawalne marki działające w ścisłym centrum miasta, jak i niewielkie osiedlowe lokale. Z ulicy Długiej w Gdańsku zniknęła niedawno Czeska piwiarnia, restauracja ceniona przede wszystkim przez miłośników złotego trunku.

Niespełna dwa lata przetrwała w Gdańsku restauracja Kartagina mieszcząca się przy Muzeum II Wojny Światowej iMapka serwująca aromatyczną kuchnię libańską. Potrawy przygotowywali w niej rodowici Libańczycy i była to z pewnością jedna z najbardziej oryginalnych pod kątem smaku restauracji w Trójmieście.

Z początkiem roku zamknął się również White Rabbit Karaoke Bar jeszcze do niedawna mieszczący się przy ulicy Chmielnej Mapka.

- Dziś ul. Chmielna 103/104 zamyka pewien rozdział, aby już wkrótce otworzyć następny. Dziękujemy za setki zaśpiewanych utworów, tysiące uśmiechów i jeszcze więcej emocji - poinformował White Rabbit Karaoke Bar w styczniu swoich gości na łamach mediów społecznościowych.

Tutaj już nie zjemy. Te restauracje zniknęły z gastronomicznej mapy Trójmiasta



White Rabbit, Gdańsk White Rabbit, Gdańsk
Nie ma już w Gdańsku jednej z najciekawszych miejscówek z winami. Mowa o Probierni Mapka. Na Facebooku lokalu pojawiło się oświadczenie o oficjalnym zakończeniu działalności, a rozżalenia decyzją zarządu nie krył Łukasz Chwojnicki, sommelier, który kierował tym popularnym wine barem.

- Szanowni Goście, Przyjaciele, Partnerzy... Niestety z dniem 31 stycznia, moje ukochane dziecko, Probiernia, została zamknięta. Bardzo mi przykro, bo włożyłem w to miejsce ponad trzy lata ciężkiej pracy, a decyzja o zamknięciu spadła na mnie jak grom. Zostaliśmy "odpaleni" mimo rekordowych wyników finansowych 2021 roku, a prognozy na 2022 były jeszcze lepsze (...). Dziękuje Wam, drodzy Goście, za niezliczone wizyty, degustacje, wieczory i noce - bez was nie stworzylibyśmy takiego cudownego miejsca! Do końca walczyliśmy o utrzymanie Probierni, niestety nowy zarząd nie był zainteresowany odstąpieniem lokalu, mimo kilku propozycji z naszej strony. Na razie odpoczywam, zbieram myśli i rozglądam się za nowym miejscem, gdzie moglibyśmy kontynuować Probierniową działalność - napisał Łukasz Chwojnicki.
O zakończeniu działalności powiadomiła również manufaktura czekolady do picia Filiżanka,Mapka która mieściła się w Gdańsku na osiedlu Garnizon przy ulicy Norwida 7. Przyczyna zamknięcia - sytuacja w kraju i przedłużająca się pandemia.

Filiżanka Filiżanka
- Niestety, nie przychodzimy do Was z dobrymi wiadomościami. Z powodu przedłużającej się pandemii i wprowadzenia Polskiego Ładu jesteśmy zmuszeni zamknąć Filiżankę. Dziękujemy wszystkim klientom za każde odwiedziny i dobre słowa, ponieważ były one dla nas nagrodą za trud, który wkładaliśmy w naszą pracę. Jesteśmy ogromnie wdzięczni wszystkim pracownikom, którzy zawsze podchodzili do swoich obowiązków z wielkim zaangażowaniem i sercem. Mamy nadzieję, że Filiżanka pozostanie w Waszych wspomnieniach jako miejsce pełne ciepła, gościny i niezapomnianych chwil - poinformowali właściciele w mediach społecznościowych.

Pierogi ukraińskie zamiast ruskich. Restauratorzy zmieniają nazwę



Ku naszemu zdziwieniu, niedawno z gastronomicznej mapy Trójmiasta zniknęła również restauracja Mai Tai - food & cocktails. Mieściła się ona w znanej lokalizacji, w miejscu dawnego CPN-u we Wrzeszczu przy alei Grunwaldzkiej 22Mapka. Wcześniej przez wiele lat mieściła się tam kultowa Stacja Deluxe, która była jednym z bardziej znanych miejsc na imprezowej mapie Gdańska. Po jej zamknięciu, w tym miejscu otwierały się kolejne lokale, ale żaden z nich nie zagrzał długo miejsca. Restauracja Mai Tai, którą zdążyliśmy odwiedzić w ramach cyklu "Nowe lokale" i cyklu "Jemy na mieście" przetrwała niewiele więcej niż pół roku. Już niedługo w klimatycznym lokalu we Wrzeszczu pojawi się nowy lokal. Ile przetrwa? Życzymy oczywiście długowieczności.

Czytaj też: 5 restauracji z kuchnią azjatycką

Gdańsk pożegnał się również z lokalem Fit & TastyMapka - barem na Morenie, w którym można było zjeść przede wszystkim zdrowo, a także z burgerownią Street Burger z Brzeźna. Na Przymorzu nie ma już restauracji włoskiej Passaparola Localino Italiano. Mieściła się ona przy ul. Kołobrzeskiej 59Mapka.

Toscana w Sopocie Toscana w Sopocie
W Sopocie wielkich przetasowań na rynku gastronomicznym nie ma. Zamknięta została restauracja Toscana, która od wielu lat mieściła się w odległości 100 metrów od sopockiej plażyMapka. Niedawno informowaliśmy, że Toscana, obok innych restauracji w Trójmieście jest wystawiona na sprzedaż. W Sopocie nie zjemy też już burgera z popularnej sieci Surfburger, choć właściciele piszą na swojej stronie, że lokal zamknięty jest tylko tymczasowo.

Gdyńskie straty gastronomiczne



Gdynia też musiała pożegnać się z kilkoma lokalami. Jedne dały się poznać, inne zamknęły się zanim usłyszało o nich szersze grono osób. Na Dąbrowie przy ulicy Nowowiczlińskiej 14 mieścił się Bistro Antek. Z kolei w samym centrum działała ormiańska restauracja Nór, Granat Mapka. Właściciele mierzyli się jednak z rasistowskimi i chuligańskimi atakami, a agresorzy zdewastowali im auto i wielokrotnie niszczyli wejście do restauracji. Ostatecznie lokal został zamknięty, a właściciele podzielili się emocjonalnym wpisem na łamach mediów społecznościowych. Wspierający restaurację goście nie szczędzili słów wsparcia, ale restauracji to nie uratowało.

- Żegnaj gościnna Polsko! Wybacz wszystkim, których obraziłem. Wielkie podziękowania dla wszystkich, którzy nas wspierali! Kocham Gdynię, ale zabrała mi wszystko i nie mam jej nic więcej do zaoferowania - napisali właściciele.
Czytaj też: Ceny dzisiaj i sześć lat temu - pizza, burger, makaron, piwo i kawa

Tel Aviv w Gdyni Tel Aviv w Gdyni
Z Gdynią z końcem lutego pożegnała się też restauracja słynąca ze smaków rodem ze słonecznego Izraela, czyli Tel AvivMapka. Restauracja mieściła się przy ulicy Świętojańskiej 51, ale prócz tego można spotkać ją również w innych lokalizacjach w Polsce m.in w Warszawie i Łodzi. W ostatnim czasie sieć musiała mierzyć się z kryzysem wizerunkowym, a byli i obecni pracownicy zaczęli skarżyć się na warunki pracy. Ostateczną przyczyną zamknięcia gdyńskiej fili Tel Avivu miało być, jak informują właściciele - nie otrzymanie koncesji na alkohol.

- Z łezką w oku informujemy, że z końcem lutego zamknęliśmy drzwi do naszej restauracji w Gdyni na stałe. Czekaliśmy na koncesję, a gdy usłyszeliśmy od urzędników "nie, jednak nie" to klamka zapadła. Wino i hummus płynie nam we krwi. Bez tego Tel Aviv jest jak plaża bez słońca. Dziękujemy Wam za wszystkie momenty, gdy mogliśmy Was gościć i karmić. Dziękujemy naszej niezawodnej ekipie TLV. Mamy nadzieję, że jeszcze się zobaczymy - poinformowali właściciele.

Tymczasowe zamknięcia i zmiany lokalizacji



Jednak zamknięcie danego punktu nie oznacza zawsze całkowitego zawieszenia działalności. Restauracja Pod Basztami wprawdzie przestała istnieć przy ulicy Latarnianej, jednak to, co było w niej najlepsze, właściciele przenieśli do nowej restauracji Półpiętro przy Targu Rybnym 10 c. Restaurację niedawno odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe lokale".

W Gdańsku do niedawna istniały dwie restauracje sygnowane marką La Pampa - to Seafood by La Pampa przy ulicy Szewskiej 1/4 tuż obok Bazyliki Mariackiej i La Pampa Steak House przy ul. Szerokiej 32/35. Ta pierwsza została jednak zamknięta, ale niektóre pozycje z menu można dostać w drugim punkcie.

Niedawno też pojawiły się pogłoski, że z gastronomicznej mapy Sopotu znika Sztuczka Bistro Mapka. Na szczęście okazało się, że zamknięcie było tylko czasowe, na okres remontu Od 2 marca restauracja działa ponownie.

W Gdyni także mieliśmy do czynienia ze zmianami lokalizacji. Włoską restaurację Napoli jeszcze do niedawna znaleźć mogliśmy w food hall'u Batory. Restauracja jednak zmieniła swoje miejsce na lokal przy Władysława IV 11Mapka.

Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim roku? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (290) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (3)

    inb4 hejterzy i koneserzy włoskiego espresso za 10 groszy na Piazza Duomo, jedni się otwierają inni zamykają, nie znacie biznesów to cicho tam z tyłu i ogladajcie dalej tvn/tvpis i inne newsy wsadzające wam swoje poglądy do głowy.

    • 16 68

    • (2)

      a teraz napisz co chciałeś przekazać swoim wpisem

      • 27 0

      • (1)

        Napisalem, ze zaraz sie zacznie wylew ze drogo itd i "dobrze im tak".

        • 6 6

        • no teraz rozumiem i nie trzeba zadnego TVP czy TVN

          • 14 0

  • Nowy ład,inflacja plus wzrost cen paliw w zw z wojna w Ukrainie (4)

    Zmiecie z rynku dużo więcej restauracji,szczególnie tych nie odwiedzanych regularnie przez turystów ze Skandynawii

    • 112 15

    • Okej, kiedyś mieliśmy inflacje, atak na 911 który również wprowadził haos na rynkach, wojna Syria i Afganistan też podniosły ceny ropy itp, był kryzys 2008 itd itd. To wszystko tylko wymówki, zawsze coś się dzieje na świecie.

      • 11 13

    • Słyszałem, że ofiarny polski naród w Gdyni organizuje Marsz Poparcia Restauratorów (1)

      to prawda?

      • 9 12

      • Ruska g**da a nie polski hipokryta

        • 3 1

    • Przede wszystkim nieumiejętność prowadzenia biznesu..

      • 3 3

  • Opinia wyróżniona

    (19)

    Gdynianka od ponad 30 lat z tymi samymi stolikami, boazerią, pieprzem ziołowym, majerankiem, prawie niezmiennym menu czegoś co ponoć obok pizzy nigdy nawet nie leżało i co? Można? Można.

    • 309 10

    • To dowodzi, że najważniejsze dopasować się do części klientów i poukładać sobie kosztowo biznes (7)

      Niekoniecznie trzeba wydawać kasę na drogą aranżację, niekoniecznie trzeba być "trendy".

      • 120 1

      • Najważniejsze to być uczciwym. Do klienta i siebie.

        • 109 2

      • Większość biznesmenów ledwo wyjdzie z urzędu z "otwartym biznesem" to pierwsze co lecą po wypas telefon i auto w leasing. I sami robią sobie pod górę.

        • 91 7

      • Podziękujcie Tuskowi (4)

        • 12 47

        • dziękuję

          POPISowi

          • 17 7

        • Ile za posta płaci horała (2)

          ***** *** czy Morawiecki od Putina lub Orbana czy Le Pen dostanie dotacje?

          • 9 7

          • Ludzie piszą i ludzie wybierają PiS (1)

            Lepiej się żyje. Złodzieje to za PO

            • 7 14

            • Glupoty piszą miernoty

              • 3 0

    • (3)

      Dokładnie tak. Sprawdzone pewne miejsce, bez sera koziego z dolnej fermentacji ubijanego przez lewe tylne kopyto i salami pico srico z grzywy bawoła w sosie miętowo azerbejdżańskim z nutką izrealskiego podpłomyka tylko prosty gruby placek i są na to kolejki od lat. I tyle w temacie. Dziękuję, dobranoc.

      • 152 9

      • taki comfort food

        dla tych, którzy chcą czuć ten placek do późnego wieczora a nawet poranka

        • 19 39

      • I bez towarzystwa czegoś tam.

        • 24 0

      • Jak widać są amatorzy i takich dań. W Polsce klienci są mało wymagający. Za 15 zł dostajesz drożdżowy placek z serem.
        Najważniejsze aby było dużo i tanio.

        • 12 22

    • Ale tez we własnym lokalu?

      • 4 0

    • Podobnie Bar Azja - 30lat działa i nic go nie rusza

      ani remont Świętojańskiej lata temu, ani przymusowe wyniesienie się z "lokalu" obok Pomnika Harcerzy (w 4 połączonych kontenerach) z powodu wykupu działki przez dewelopera i budowania Baltic Plazy. Pół roku byli bez lokalu, ale znaleźli w górnej częsci Śwętojanskiej i lata już ciągną. Nie ubiła ich Pandemia, podwyżki, polski ład. Można? Można!

      • 23 1

    • (1)

      Niezrozumiały dla mnie fenomen. Placek zjadłem raz w ubiegłym jeszcze wieku i od tamtej pory nie udało mi się jeszcze spróbować czegoś równie obrzydliwego. Być może źle trafiłem, ale nie mam odwagi spróbować ponownie.

      • 4 17

      • Skuś się jeszcze raz, tylko tym razem zjedz bez papierowej tacki. Zupełnie inny smak!

        • 16 2

    • Ser salami ze ścinek, trochę mąki, drożdży własny lokal i rzesza wiernych klientów wychowanych na biedzie lat 90tych. Wystarczy jak widać, żeby się utrzymać.

      • 8 5

    • Gdynianka, jest już marką samą w sobie. (1)

      Wierny od lat 80ych

      • 7 0

      • Gdynianka daje radę, bo powadzi biznes w swoim własnym lokalu.

        Gdyby lokal był wynajęty i trzeba by płacić czynsz właścicielowi w wysokości ok 10.000zł/mc Gdynianka już by nie istniała.

        • 6 0

  • (10)

    Dzisiaj zamknięcie też ogłosiła 20-letnia pizzeria Salsa na Gdańskim Chełmie, przez wielu uznawana za najlepszą w okolicy.

    • 41 11

    • (3)

      Z jakiego powodu ta opinia została wyróżniona?

      • 14 2

      • (2)

        algorytm

        • 4 1

        • (1)

          to i pewnie wg alegorytmu nam rządzących wybrali , na kogo wypadnie na tego bęc

          • 6 4

          • I tak samo wybierze na następne 8 lat. Niestety.

            • 0 5

    • (1)

      Gdzie się znajdowała?

      • 6 3

      • google.pl

        • 0 4

    • (3)

      No kurcze. Rodzina 2 +2. To nie jest normalne by idąc na pizze 'na miasto' zapłacić za trzy pizze plus małe piwo plus woda plus dwa jakieś soczki 120-130 zł!! Pizze średniej wielkości. Napoje malutkie 0,2 czy 0,3l. Chyba kogoś pogięło.

      • 38 0

      • Haha. Male piwo 12zl,cola 0,5l ok 10zl tak jak piszesz soczek capy np jabłkowy ten mały szklany 6-8 zł. Taka prawda.

        • 18 1

      • Jak zadasz (1)

        Pizzę typu biedronka lidl to fakt nie jest normalne ale jeśli chcesz porządna pizzę z mozarella z mleka krowiego lub jeszcze idąc dalej buffala lub burrata sos nie na złotym bazalcie tylko porządne pomidory i nie mąka krupczatka za 1,2 kg tylko porządna mąka do pizzy sciagnieta z Włoch to niestety 30 dyszki lekko musisz położyć a pamiętaj euro idzie w górę a włoskie prod. Płacone oiro wiec będzie drożej lub gorzej

        • 3 10

        • Ty myślisz, że we Włoszech nie byłem? U nich kilogram parmezanu kosztuje tyle co u nas 200g grana padano. Nie nawijaj makaronu tymi składnikami.

          • 17 0

  • Jest "Polski Lad" (4)

    to jest na co zwalic przynajmniej.
    Przyczyna sa kosmiczne czynsze, a nie ta pisowska niedorobka.
    Nie masz wlasnego lokalu to nie otwieraj restauracji.
    I wszystko w temacie.

    • 101 44

    • (1)

      to po co tworzyć było taki "ład" ? trzeba było zrobić dobrze i nie byłoby na co zganiać

      • 15 10

      • Żeby zrobić coś dobrze to trzeba mieć odpowiednich ludzi, a nie z łapanki tłuste koty! Logiczne!

        • 14 4

    • No kosmiczne bo ponoć na "starówce" 150-200 za m2 to norma.

      • 13 1

    • Lokal to podstawa plus dobry produkt i dobra kalkulacja.

      • 2 0

  • Opinia wyróżniona

    przykre ale wcale mnie nie dziwi taki stan rzeczy. (36)

    Ceny nie adekwatne do zarobków. Do tego tych restauracji i pubów i kawiarenek jest zwyczajnie za dużo. kawiarnia przy kawiarnii, kebeb przy kebabie, bar obok baru. Idąc ulicą to widzę tylko banki, żabki i kawiarnie i inne małe bary

    • 291 33

    • (7)

      a co ma byc panie slawku? ufo?

      • 19 22

      • Rzemioslo (6)

        • 31 5

        • (5)

          co by to rzemiosło miało produkować żeby dać utrzymanie ?

          • 18 5

          • Klęczniki , kropidła , różańce (2)

            • 29 10

            • ale najpierw trzeba pogrzeszyć - mają być dobre bałagany

              • 7 2

            • Relikwie.

              Ruscy oddadzą tutke,to nastąpi rozkwit rzemiosła sakralnego.

              • 0 0

          • Ojej wyznawcy sekty niemieckiej panikują? (1)

            • 3 6

            • Ej chyba sekty greckiej przeca

              • 1 1

    • Dokładnie (7)

      W wielu knajpach ceny były zbliżone do cen w DE

      • 55 1

      • chcieliśmy zachodu

        • 16 2

      • Danke szwabie (2)

        • 5 19

        • Danke to ja miałem wczoraj. (1)

          Taka sobie była.

          • 10 4

          • Lechu daj spokój masz cukrzycę zaawansowana

            Nie wiadomo co pierwsze ci stanie..

            • 14 1

      • Nastawili się na Skandynawów a teraz kwik? (1)

        • 12 2

        • Nastawili się głównie na mieszkańców Hong Kongu expercie

          • 0 1

      • A przez kogo to?

        2018-2022 marzę elektrowni wzrosły o 350 procent w Polsce, a mówicie że to wina UE. Wina UE to dopiero będzie jak dołożą do tych kosmicznych marzy, gdzie polskie spółki się chwała jeszcze jakie to rekordowe zyski miały w 2021. A lud klaszcze

        • 13 2

    • Dziękujcie Tuskowi, zamroził 60 000 000 000 euro które mieliście dostać (11)

      • 14 74

      • ty jak putin gadasz

        • 50 7

      • (4)

        ma chłop władzę żeby tak zamrozić

        • 32 3

        • musi mieć mega zamrażarkę!

          • 27 3

        • Zdrajcy tak mają

          • 6 10

        • Tusk wybłagał sankcje na Polskę (1)

          • 7 17

          • Nie to ty wybrałeś antypolska partie związana z Putinem

            • 10 4

      • O, znowu jakiś ruski pies wszędzie Tuska widzi

        • 34 6

      • pisruski troll, idi na chu....

        • 16 3

      • (2)

        Podziękuj pisowskim spółkom energetycznym co w podniosły sobie marze o 350 procent w 2021 względem 2018

        • 12 4

        • podziekuj lewackiej uni za te podwyzki zgodnie z ich dyrektywa (1)

          • 7 16

          • wyprowdź się proszęna prawicową białoruś lub rosję, proszę

            • 6 2

    • (4)

      Piszesz tak ponieważ nie wiesz ile kosztuje utrzymanie restauracji

      • 8 8

      • Powinno jeszcze więcej,w końcu (2)

        To chyba ostatnia branża gdzie zwyczajowo pracuje się na czarno lub na śmieciowe zlecenia.

        • 12 3

        • Chyba pierwsza

          • 2 1

        • Karol, expert od wszystkiego pracował w każdej restauracji po 7 dni

          • 2 0

      • Nie możecie już bokiem zarabiać a trzeba oficjalnie?

        A jak cię nie stać to nie jest interes dla ciebie.

        • 4 3

    • Wypad złodzieje (2)

      • 3 3

      • Byli resortowi nie mogą już pralni prowadzić?

        Wypad

        • 7 3

      • Ty chyba jakiś plutonowy jesteś bo gwara jakas taka wojskowa

        • 2 3

  • Te restauracje z Gdańska to tak szybko jak się pojawiły tak szybko zniknęły. Czasy byle jak i cena z kosmosu się skończyła i już nie wroci

    • 69 3

  • Jeden z najlepszych biznesów - gastronomia (7)

    olbrzymie przychody. Zamykają bo chcą otworzyć coś innego. Albo trochę powydawać zarobione pieniądze.

    • 33 54

    • (2)

      może spróbuj swoich sił , zobaczysz jaki to miód

      • 16 9

      • Ok. (1)

        • 5 3

        • odezwij się jesienią i napisz jak ci poszło

          • 7 1

    • "Olbrzymie dochody" hahahaha :DDD

      To tak samo jak na taksówce. Też olbrzymie. Jak pracujesz 29 dni w miesiącu po 16 godzin to zarobisz.

      • 19 5

    • olbrzymie przychody powodują olbrzymie koszty... no ale wie to ten który coś robi więcej niż ten który pisze komentarze w necie .i po drugie po co zamykać coś co przynosi ...chyba tobie chodziło o zyski

      • 8 0

    • Bzdura.

      Gastronomia to ciężki kawałek chleba, ale bierze się za to cała masa amatorów i nie ma się co dziwić, że bankrutują. Innym wydaje się, że wystarczy zatrudnić pracowników, co zresztą nie jest takie proste. A jak sam nie dopilnujesz - to druga droga do bankructwa. Jeszcze inni to tacy co kochają gotować, ale nie potrafią liczyć - czyli następni bankruci.

      • 11 0

    • Nie wiesz o czym mówisz, tyle w temacie

      • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    (6)

    No kiepsko. Szkoda ludzi. Widać, że knajpiany biznes to ciężki kawałek... Na drinka i piwo chodzą ludzie na miasto a chyba jedzą już jednak więcej w domu.

    • 139 13

    • (1)

      u mnie na dzielnicy piwosze najchętniej piją ten trunek koło śmietnika , i tego zrozumieć nie mogę

      • 25 2

      • Na piwo "od zawsze" jeździło się na miasto na przysłowiową starówkę.

        • 15 4

    • Ojej pralnie likwidują... (1)

      Bo z 50 na 350 złotych podnieśli im składkę na zdrowie... Wypad

      • 13 29

      • no i jeszcze do 2700 jeszcze 700 musi dolozyc

        i do umowy zlecenia tarczy nie dostal

        • 3 1

    • Kto jest zbyt pazerny, to nie przerwa. Niby dlaczego miałby. (1)

      • 14 1

      • Koniec z kupowaniem faktur

        Nie można kraść to się już nie opłaca pralni prowadzić

        • 6 10

  • czeska piwiarnia (5)

    z koncernowymi piwami..

    • 41 5

    • Mnie wystraszyli ceną za piwo (1)

      Byłem raz, zaraz po otwarciu tego lokalu... i więcej nie poszedłem, wychodzi na to, że takich jak ja było więcej

      • 22 1

      • Cena ceną, ale tam nie było w ogóle czeskich piw. Same koncerniaki warzone w Polsce.

        • 7 0

    • (1)

      Dokładnie. Parę miesięcy temu poszliśmy tam z ciekawości i wyszliśmy po 3 minutach. Tam nie było żadnego ciekawego piwa. Tylko parę rodzajów kozła. Żenada. Nie dziwię się, że upadli.

      • 9 0

      • Byłeś kiedyś w Czechach?

        W hospodzie też z reguły jest jeden gatunek piwo - z jednego browaru. Czasem można wybrać między 10 a 12 ale nie zawsze. Przychodzisz, siadasz, kelner przynosi piwo i koniec. To nie jeden z dziesięciu żeby wybierać.

        • 0 2

    • szukaja naiwniaków i tyle

      Piwo nie dość, że gorsze to i droższe niż w Pradze. Nic dziwnego, że się zamknęli. Kto choć raz był w prawdziwej czeskiej hospodzie nie da się nabrać na ich "czeskość". Nie żal mi ich wcale.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane