• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie zjeść w Trójmieście? Oceniliśmy 34 potrawy

Łukasz Stafiej
24 sierpnia 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Testy pizzy, burgerów i zapiekanek wzbudziły najwięcej emocji. Testy pizzy, burgerów i zapiekanek wzbudziły najwięcej emocji.

Powiedz, co masz ochotę zjeść, a my powiemy ci, gdzie warto pójść! Taka była idea naszego cyklu recenzji kulinarnych "Gdzie w Trójmieście zjeść". Ponad 130 przetestowanych dań w ponad 100 restauracjach oraz tysiące komentarzy bywających w trójmiejskich knajpkach czytelników - to efekty rocznego testowania.



Od maja ubiegłego roku co dwa tygodnie opisywałem swoje kulinarne wrażenia po wizytach w wybranych trójmiejskich restauracjach. Zamiast jednak recenzować całą kartę, wybierałem jedną potrawę i porównywałem z takim samym daniem w czterech lokalach. Pomysł banalny, ale w ten sposób powstała unikatowa mapa gastronomiczna w Trójmieście.

Teksty kulinarne są jednymi z najchętniej czytanych na Trojmiasto.pl, a cykl "Gdzie w Trójmieście zjeść" miał całą armię stałych odbiorców. W komentarzach polecaliście inne miejsca, dzieliliście się doznaniami smakowymi i doświadczeniami w knajpach i oczywiście nie szczędziliście krytyki. To dowodzi przede wszystkim jednego: coraz więcej trójmieszczan bywa w restauracjach i wymaga coraz lepszego standardu. Skutek: karmią nas na mieście coraz ciekawiej i coraz lepiej.

Tekstów było 34, ale żaden nie wzbudził takich emocji, jak test burgerów oraz pizzy z pieca opalanego drewnem. W tym pierwszym gorąca dyskusja osiągnęła ponad 370 komentarzy, w tym drugim - 350. W oba kliknęliście po ok. 40 tysięcy razy. Najważniejszy jest jednak smak opisywanych dań. "Kozi" z Carmnika wciąż jest najlepszy w mieście, a "Di tartuffę" z ostrym salami i pastą truflową w Oliwie do Ognia dotąd nie znalazła godnego konkurenta. Trzecie miejsce zajął przegląd zapiekanek (ponad 27 tysięcy odsłon i 300 komentarzy).

Najczęściej czytane teksty z cyklu "Gdzie w Trójmieście zjeść":

1. Pizza z pieca opalanego drewnem - 40123 odwiedzin;

2. Burgery - 37347 odwiedzin;

3. Zapiekanka - 27466 odwiedzin;

4. Pierogi - 25592 odwiedzin;

5. Dorsz - 19929 odwiedzin.

Statystyki pokazują, że jesteście przede wszystkim tradycjonalistami. Oprócz recenzji powyższych najchętniej komentowaliście testy pierogów, schaboszczaka czy zupy rybnej.

Na moim subiektywnym podium trójmiejskich smaków - oprócz wspomnianej wyżej pizzy i burgera - stanąć muszą wybitnie udane, a zarazem bardzo klasyczne krewetki w sosie z białego wina w Winnym Gronie. Dorzuciłbym też perfekcyjnie upieczone żebro wołowe z gremolatą w Cyganerii oraz zaskakujący tatar z kruszonką z dashi i kawowym aioli w Głównej Osobowej. Niestety - karty obu lokali już wielokrotnie się zmieniały i pozostało mi wspomnienie tych dań na zdjęciach.

  • Te dania smakowały nam najbardziej. Żebro wołowe w Cyganerii.
  • Tatar w Głównej Osobowej.
  • Krewetki w Winnym Gronie.
Cykl zamykamy, ale o jedzeniu pisać nie przestaję. Już teraz zapraszam do czytania nowej serii artykułów, w których będę opisywał najciekawsze w swojej kategorii dania, kulinarne zjawiska i trendy czy miejsca w Trójmieście. Tekstów szukajcie niebawem w Serwisie Kulinaria.

Opinie (126) 9 zablokowanych

  • No i niema żadnego baru z żarciem trawy niesamowite wegowanie :) sie zapłaczą :)

    • 8 3

  • (2)

    We własnym domu ! ;) Przygotowując samemu albo w gronie znajomych, najlepiej, naj taniej i zdrowo nie dajcie się lenistwu ponieść i iluzji jedzenia ulicznego ;) dobrego dnia ! ;)

    • 13 3

    • Bądźmy bardziej kreatywni... I przygotowujemy sami to przecież my sami to jemy...

      • 2 1

    • prawda, jednak jadłbym sobie i w mieście gdyby było mnie stać

      • 2 1

  • Tu na Trójmiasto powinien być artykuł o tym jak sami sobie radzimy przygotowujemy dobre jedzenie potrawy, to jest przyszlosc a nie jak nie pełnoprawnym dać to co jest i tyle więcej kreatywności a życie będzie jeszcze fajniejsze i piękniejsze ;) jestem miłośniczką kuchni plus i własnego przygotowywania potraw polecam !

    • 1 1

  • Di Tartuffa.... (1)

    ....nie znalazła konkurenta? Nie jesteście na bieżąco. Odwiedźcie Kreskę Mąki.

    • 1 9

    • chyba włoszczyznę

      • 2 1

  • u siebie w kuchni

    • 7 1

  • Smutne

    Niestety za rok połowa z tych lokali już nie będzie istnieć

    • 7 0

  • Jeżeli minimalna stawka za 1 godzinę pracy to 13,5 PLN, (6)

    a burger kosztuje 16 PLN,
    składniki burgera wg dostawcy sprzedawcy (rabaty większe niż klient detaliczny)
    pracownicy zatrudnieni na umowę zlecenie lub studenci, to o co chodzi? czemu jest tak drogo?

    • 8 7

    • załóż własna firmę, to się dowiesz (2)

      czynsze, ZUS, skarbówka, media, wystrój lokalu i zaplecze, koszty pracowników...
      do tego małe obroty i przepis na wysoką cenę gotowy

      • 10 5

      • Nie po to się zakłada swoją firmę, aby mieć z tego tysiąc zł (1)

        Naprawdę takie są koszty, każdy też musi zarobić. Warto wiedzieć, jakie ryzyko podejmuje przedsiębiorca, którego to ryzyka nie podejmuje pracownik.

        • 3 3

        • Tysiąc złotych?

          Żeby być uczciwym a do tego aby biznes dobrze się rozwinął trzeba na początku dokładać do interesu. A ze teraz era Januszy biznesu którzy nie mają kasy a chcą się szybko dorobić, to tną koszta jak się da.

          • 8 0

    • Smutne

      Pracownik przez godzinę nie zapracuje na głupią bułkę ale uśmiechać się musi...

      • 9 0

    • Żeby pracodawca się kilkakrotnie wzbogacił

      • 1 1

    • Otworz głąbie byle bude z zapiekanką to zobaczysz jaki to miód

      .Nie policzysz czynszu,zainwestowanego sprzetu ktory co chwile trzeba serwisowac,ludzie raz przyjda do pracy raz nie.Podatki vaty,rabaty powiadasz hm nie są wcale tak wysokie .Kup kase za 2tysie na start,Pogoda kaprysna raz masz ludzi troche a czasem wogole.Myslisz ze wszystkie miejsca sa w swietnych lokolizacjacach ?Upierdylony jestes piatek swiatek i niedziela zeby na tym przykladowym zapieksie zarobic 5zl i oplacic to wszystko i wiele innych nieprzewidzianych kosztow o ktorych nie chce mi sie pisac musisz sprzedac dziennie ze 100 zapieksow.Sam tez zasuwajac a nie lezac w hamaku.Takze odpalaj wroty i otwieraj cos swojego toz miliony czekają na Ciebie nieswiadomy konsumencie.

      • 1 0

  • jak pizza to POKOLENIOWA na Zaspie (2)

    świetna pizza, dobrze wypieczona i nie oszczędzają na składnikach
    ale mają też super dania domowe - świeże i zdrowe jedzonko w dobrych cenach

    • 0 10

    • Wszędzie tą twoją pokoleniową wciskasz

      coś brzydko pachnie

      • 3 0

    • Endrju

      Tylko John^s na Żabiance bezkonkurencyjna, spróbuj zamówić pizzę o 19 zobaczysz ile poczekasz !!

      • 0 0

  • Godne polecenia i zjedzenia (1)

    Pizzeria Włoszczyzna na Morenie serwuje pyszne pizze a przede wszystkim nie gorsze od Oliwy do ognia.
    Polecamy

    • 9 5

    • Just sie popsula dawno

      • 1 1

  • Burgery (1)

    Jak na burgery to tylko do Stacji Deluxe. Wszędzie indziej mam potem problemy z żołądkiem, a po stacyjnym nigdy :D Miriafiori najlepszy

    • 0 11

    • Reklamę to se wykup!

      • 7 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane